Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Automatické řízení terária

Zdravím, prvně než začnu o něčem mluvit a přemýšlet se představím jsem terarista začátečník ( pár měsíců ) a dovolím si tvrdit zdatný elektronik a programátor mikroprocesorů. Jednou sem při nudné neděli dostal nápad proč neudělat nějaké více či méně automatické řízení celého terária. A to bych vám nyní rád alespoň slovně posléze i názorně ukázal. A rád slyšel vaše připomínky a názory. Pokud spolu vytvoříme opravdu funkční zařízení bude vám samozřejmě k dispozici a k dostání :))

Zařízení není jen nějaký plán už je v testovací podobě a první verzi nasazeno v mém teráriu. A nyní o co jde:

Má začáteční idea byla vytvořit chytřejší časovač s jednoduchým termostatem.

Současná podoba je taková že zařízení má v teráriu 4 velmi přesná teplotní čidla 3 čidla měří teploty vzduchu v teráriu na ruzných místech a čtvrté čidlo měří teplotu výhřevné fólie (zahrabáno v písku).
Dále je v teráriu méně přesné jen orientační čidlo teploty a vlhkosti vzduchu přibližně uprostřed terária. Druhé toto čidlo je v nádobě s chovem švábů. Tedy celkem 6 teplot a 2 vlhkosti.

Výstupy ze zařízení jsou čtyři přepínací relátka která u mě samostatně ovládají zářivku, výbojku a napájecí zdroj pro led osvětlení (aby zbytečně neběžel když není potřeba - myslím i na ekologii :-D )

Další výstup je pro přímé řízení led pásku (obsahuje dva samostatné výstupy) sem připojené LED osvětlení je možné plynule stmívat a napodobit tak soumrak a rozednívání.

Další z výstupů vychází z mé osobní potřeby a to že mám terárium v obývacím pokoji a bylo potřeba vyřešit když vypnou světla tak aby se semnou agámky nedívali na televizi :D Věšení hadru mne rychle přestalo bavit. Mám tedy na teráriu vyrobenou a přidělanou elektrickou roletu která se automaticky stahuje a vytahuje a ovládá ji právě tento výstup.

Poslední výstup je na vyhřívací fólii v teráriu. V důsledku častého vypínání a zapínání (termoregulace) je tato fólie spínána elektronickým relé které necvaká a neopotřebovává se.

Co se týče výstupů je to zatím vše co sem já potřeboval a zde je prostor pro vaše návrhy a připomínky.

Jak sem mluvil o časovači tak je to celé řízeno 5 stupňovým plně nastavitelným časovačem. Co si pod pětistupňovým časovačem představit? Tak první režim časovače v nastavený čas plynule rozsvítí LED osvětlení a poté vytáhne roletu. Druhý stupeň zapíná zářivku a termoregulaci (výřevnou podložku) nastavý na dení režim. Třetí stupeň zapíná výbojku. Čtvrtý stupeň vypíná zářivku + výbojku. Pátý stupeň stáhne roletu, pozvolně vypne LED osvětlení a nastaví termoregulaci do nočního režimu (viz níže).

Termoregulace je částečně adaptabilní tzn že podle toho jaká je v teráriu teplota dokáže sama nastavit teplotu vyhřívací podložky jakou má udržovat. Uvedu na příkladu ráno po zapnutí a vychladlém teráriu jede výhřevná podložka na maximum (na vámi nastavené maximální teplotě např 38°C) jak se terárium postupně ohřívá klesá i teplota výhřevné podložky dejme tomu na 31°C tak aby se teplota v teráriu stabilizovala. Pokud teplota v teráriu dál stoupá klesá nastavená teplota výhřevu až na vámi nastavené minimum třeba 25°C. Toto řízení a adaptabilní termoregulace funguje v řádech 0.05°C Výsledná stabilita teploty terária i při větrání a otevírání je v pohodě +- 0,5°C

Další funkcí termoregulace je hlídání podchlazení a přehřátí terária podle nastavených mezních hodnot. V případě přehřátí pokud nestačí ani snížení výhřevu na minimum v první fázi termoregulace vypíná výhřev, zářivku a výbojku pokud teplota dále stoupá vypíná se i LED osvětlení což je posledním zdrojem tepla v teráriu. Naopak v noci termoregulace hlídá podchlazení terária podle nastavené teploty a v případě potřeby přitápí terárium výhřevnou podložkou.

Je k dispozici i termoregulace chovu švábů podle získané teploty z jejich čidla i když jí já nevyužívám.

Zařízení má vlastní zálohované hodiny a veškeré hodnoty a stavy uložené ve vnitřní paměti a nevadí tak ani výpadek proudu vše je ošetřeno tak aby se po výpadku zařízení vrátilo do správného stavu.

Veškeré hodnoty jsou zobrazovány na velkém LCD displeji na kterém lze provádět v jednoduchém menu i jejich nastavování a nebo jen testování a pak si jedním cvaknutím načíst opět původní hodnoty. Pokud bych měl vypsat co lze nastavovat bylo by to na dlouho ale ve zkratce Režimy časovače, Kompletní nastavení co se týče termoregulace, Nastavení Času, Nastavení funkce Rolety, Nastavení LCD displeje a pak ukládání a načítání hodnot.

Zařízení umí i v určitých intervalech posílat data do pc po USB kabelu kde se dají jednoduše zpracovat do grafu.

Toť popis toho co už existuje a funguje nyní je prostor na vaše náměty a připomínky.

PS: omlouvám se za takový elaborát :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Aktualizace stavu po roce kdyby někoho zajímalo : Zařízení bylo dokončeno do fungující podoby a vyr…
Exxon 31.01.2016 20:09
Exxon
Nadhera, respekt a kloboucek dolu - takovehle "bastleni" se mi fakt libi! :-) Ale neodpustim si to…
lucifer 31.01.2016 21:51
lucifer
Ja aktualne neco bastlim na Raspberry Pi, ale stale jeste jsem nenasel nic co by poradne splnovalo m… nový
chsajarsa 03.02.2016 13:37
chsajarsa
Moc pekne !! nový
chsajarsa 03.02.2016 13:38
chsajarsa
Díky :-) Čeká vás dlouhá cesta.. :-D Hodiny stávené nad tímto projektem se počítají na stovky :x: N… nový
Exxon 03.02.2016 22:13
Exxon
Ahojte lidičky. Neračte se pohoršovati že ruším vaše kruhy, ale emh.. když vás tady tak pozoruju, t… nový
sHpy00n 08.02.2016 23:19
sHpy00n
kdyz vidim co zvladl tudlec Exxon, tak bych spis doporucil poprosit primo jeho do "posty" ;) . Jo a… nový
lucifer 09.02.2016 21:37
lucifer
Což o to funkcionálně nevidím ve vašem konceptu žádný větší zádrhel. :-) Vše co zmiňujete nepředstav… nový
Exxon 16.02.2016 19:14
Exxon
Tak se opět vracím s nějakou aktualitou :-) jak to již bývá mimo slíbený termín práce se trošku prot… nový
Exxon 16.02.2016 19:07
Exxon
Aktuality: [www.bouci-jizdarna.cz/moje/artweb4.png] [www.bouci-jizdarna.cz/moje/artweb5.png] [www.b… nový
Exxon 18.02.2016 15:43
Exxon
Pomalu a jistě se s webem finišuje :-) dnes bylo doladěno zapisování hodnot a jejich zobrazení viz n… nový
Exxon 25.02.2016 21:45
Exxon
Tak, a ted sup s tim do RRDtool :-) nový
lucifer 25.02.2016 23:06
lucifer
RRDtool určitě ne. Zařízení je postaveno na mikročipu a jeho možnosti nejsou neomezené :x: Do budouc… nový
Exxon 26.02.2016 10:46
Exxon
Zde dávám k dispozici náhled do webového rozhraní. Jedná se o živý web běžící již přímo v zařízení.… poslední
Exxon 01.03.2016 19:07
Exxon

Aktualizace stavu po roce kdyby někoho zajímalo :

Zařízení bylo dokončeno do fungující podoby a vyrobeny tři testovací prototypy :-) Z toho dva jsou nasazeny a úspěšně již rok zajišťují chod terárií. V průběhu provozu proběhlo několik úprav a vylepšení této verze.

Co se týče mého terária zařízení a terárium vypadá takto:

[IMG_60581.jpg]
[IMG_6055.jpg]
[IMG_6063.jpg]
[IMG_6064.jpg]
[IMG_6065.jpg]

Již několik měsíců se pracuje na vylepšené verzi s dotykovým barevným displejem kompletně přepracované funkci časového spínače a převzatých ověřených částí z původní prototypové verze.

Letmý náhled jak by to mohlo vypadat a co je zatím hotovo:

[DPP_0001.jpg]
[DPP_0002.jpg]
[DPP_0003.jpg]
[DPP_0004.jpg]
[DPP_0005.jpg]
[DPP_0006.jpg]

Ja aktualne neco bastlim na Raspberry Pi, ale stale jeste jsem nenasel nic co by poradne splnovalo moje pozadavky. Potrebuji pripojit tak 50 a vic relatek, coz neni uplne sranda uz jen z hlediska kabelaze. Nejvic by se mi libilo mit ty rele(nebo rele pole) na 1wire nebo po radiu, ale nenasel jsem nic co splnuje moje parametry. Dostanu se k tomu prumerne tak jeden vecer v mesici, takze mi to jde dost pomalu.

Neplanuji hlidat vlhkost, tam mi prijde, ze je zbytecne vysoka cena za cidla, ale primarne by se melo jednat o ochranu proti prehrani terarii a take automatizovani svetelne periody (zadam souradnice a nadmorskou vysku, kde zije konkretni druh).

Zatim si jen kreslim grafy (ukazka ZDE) a v pripade nastavenych max/min hodnot mi to posila maily. Cena celeho reseni mi pri urcitem poctu terarii prijde velice usporna 1000kc RPi + SD karta + USB wifi a 40kc za kazde cidlo teploty.

Díky :-) Čeká vás dlouhá cesta.. :-D Hodiny stávené nad tímto projektem se počítají na stovky :x:

Na popud zdejších šťouralů :)) bylo "dokončeno" hlavní jádro a započal sem společně s programátorem webů práci na nějakém rozhraní. Zatím se spíše dohadujem co jo co ne ale předpokládám do konce příštího týdne bych mohl ukázat nějakou ochutnávku :)

Ahojte lidičky.

Neračte se pohoršovati že ruším vaše kruhy, ale emh.. když vás tady tak pozoruju, třeba byste mi dokázali pomoct. Jako rybářská organizace bychom rádi odlovili parmy v ten správný okamžik, který je odvislý od přesně dané teploty teploty vody konstantně se držící po několik dnů po sobě. Dál je to ovlivněné atmosférickým tlakem. Jakmile padá dolů např. před bouřkou, parmy se vytlučou než se stihnem k odlovu svolat. Takže by se nám hodilo udělátko které by měřilo primárně teplotu vody, atmosférický tlak, bonusově teplotu vzduchu, celé by to stálo v řece a skrzevá wifi dodávalo měřené hodnoty na jednoduché webové rozhraní abychom to mohli sledovat. Odpadlo by nám náročné měření teploty naší fyzickou přítomností, všichni máme svá zaměstnání a zpravidla "ten správný okamžik" provaříme, takže pak máme z odlovených ryb prachbídnou výtěžnost. Parma je krásná ryba, bojovnice, královna našich vod, bohužel ale v mnoha lokalitách kvapem mizí, tak jí chceme trochu pomoci umělým výtěrem protože si na rozdíl od drtivé většiny našich členů myslíme, že do vody patří spíš než nepůvodní prase kaprovité.
Ryby mají trdliště v centru města, takže o wifi není nouze, napájení z baterie. Pravděpodobně by bylo dostupné i napájení kabelem, koneckonců i LAN by se možná dala do 50m délky splašit. Pokud by to bylo na malině, tu mám, Arduino není problém splašit, vítáno jakékoli řešení.
Díky pokud někdo dočetl až sem a byl by ochotný se tím zabývat.

Což o to funkcionálně nevidím ve vašem konceptu žádný větší zádrhel. :-) Vše co zmiňujete nepředstavuje velkou komplikaci teploty teploty, tlaky, web i to wifi není až takový zádrhel. 8-) Problém je že programování takové věci a odladění zabere několik hodin možná i desítky...

Tak se opět vracím s nějakou aktualitou :-) jak to již bývá mimo slíbený termín práce se trošku protahují díky jiným povinostem :-) ale nic to nemění na tom že se pokračuje dále již v dvoučlenném týmu. Několik aktualit co se týče Web-Rozhraní viz fota. Zatím verze pracovní nikoliv konečná hold někde se musí začt :-D

[ARTWEB1.png]
[ARTWEB2.png]
[ARTWEB3.png]

Zde dávám k dispozici náhled do webového rozhraní. Jedná se o živý web běžící již přímo v zařízení. Nemusíte se bát klikat zařízení není k ničemu připojeno jde jen o testovací kousek. Čidla teploty nejsou připojeny proto ukazují 0.00.

Adresa je zde: 92.240.175.210

Pokud by bylo spojení pomalejší bude to internetem na mé straně.

Budu rád za jakékoliv postřehy :))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru