Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plazi u veterinářů, Vaše zkušenosti :)

Po aktuální zkušenosti mě napadlo založit tu toto téma.
Sehnat kvalitního ,,plazího" veterináře je mnohdy docela umění a nikde jsem tu nenašla vlákno, kde by bylo více doporučení na dobré vety napříč ČR. Mnoha lidem by to, si myslím, pomohlo v akutních situacích.
Pokud Vám to přijde jako nesmysl, tak to smažte :-) Pokud ne, tak prosím pište své tipy na dobré veterináře, zkušenosti apod. :-) A klidně i nějaké perličky, ať se zasmějeme :-)
+ Podotázka pro Elaphku - jak je to s výukou léčby exotů na VŠ? Je to vůbec povinný předmět?

Předmět Autor Datum
Brno, klinika při VFU - rozhodně MVDr. Knotek. Jináč s výukou exotů :-D já teď nechci úplně kecat,…
Elaphka 25.02.2015 22:40
Elaphka
V Praze MVDr. Tomáš Vopršálek. Mám pouze jedinou zkušenost s chirurgickým odstraněním folikulu u užo…
me 26.02.2015 05:16
me
Díky za reakce :-) Z dosavadních zkušeností s veterináři mi právě došlo, že se tomu na VŠ nebude věn…
V.R. 26.02.2015 07:48
V.R.
Já jezdila s hadama a želvou k MVDr. Královi mladšímu na Chodov a byla jsem spokojená, ale to už je…
kacaba1 26.02.2015 11:02
kacaba1
U MVDr. Krále na Chodově jsem byla před cca 5-6lety taky...s taky dobrou zkušeností. Jednalo se o am…
Aurifer 26.02.2015 15:42
Aurifer
Nemyslím to nijak zle, ale trochu mě zaráží počet tržnejch ran. Ze zvědavosti by mě zajímalo jak k t…
cejna 26.02.2015 11:37
cejna
První případ se stal při krmení cca 3m dlouhé samice PMB živým potkanem. Špatně ho chytla a zvíře jí…
V.R. 26.02.2015 12:02
V.R.
Cejno ono záleží co kdo chová :-) U drobnějších druhů užovek se člověk při chovu setká tak s kousanc…
Aurifer 26.02.2015 15:39
Aurifer
Díky za reakci Auri :-) Je fakt, že čím větší a silnější zvíře, tím musí mít člověk silnější žaludek…
V.R. 27.02.2015 09:13
V.R.
Jo jasně, chápu. Jak jsem psal, nemyslel jsem to jako rejpání, jen jsem byl prostě zvědavej jak k to…
cejna 27.02.2015 10:18
cejna
Dámy, máte pravdu, tohle je jeden z hlavních důvodů proč už nechovám velké škrtiče...:-) [http://te…
naden 27.02.2015 11:26
naden
Za mě mohu doporučit Vet Goby - je to p. Mecera, který mi zachránil agamu kočinčisnkou. Na jejich st…
Lucie91 26.02.2015 13:25
Lucie91
Pro Ostraváky mohu jedině doporučit: http://www.veterinarni-klinika-krmelin.cz/cs/konta kt Doktor Hl…
D.Stol. 26.02.2015 15:27
D.Stol.
Ja viem ze vacsina uzivatelov je tu z CR, ale pokial by ste mali aj nejake tipy na slovenskych veter…
obluda 26.02.2015 18:12
obluda
Jednoznačně MVDr.Hnízdo-Animal Clinic, Bílá Hora-Praha(machr v oboru herpetologie)
tonicek 26.02.2015 21:38
tonicek
V Plzni jednoznačně MVDr.Vítězslav Honsa. veterinarplzen.webnode.cz
Josefek 27.02.2015 11:49
Josefek
Já mám také dobré zkušenosti s vet goby na černém mostě, zachránili nám agamu kočičinskou poslední
Jitka89 06.03.2015 09:21
Jitka89

Brno, klinika při VFU - rozhodně MVDr. Knotek.

Jináč s výukou exotů :-D já teď nechci úplně kecat, přeci jen nejsem se studiem tak daleko... ale dle mého subjektivního pocitu je tomu věnováno docela málo na to, jaký boom teraristika zažívá. Co se týká anatomie, tak jsme na plazy měli snad jen jednu přednášku, na pitevně se toho moc nedělo, protože není dost materiálu na pokrytí celého ročníku. To jsme byli rádi, když jsme mohli kouknout do už rozřezanýho psa :-/
Je fakt, že tu je "Srovnávací anatomie obralovců", kterou vede doktor zaměřený především na plazy, jenže zase, je to jen volitelný předmět a moc lidí se tam nehlásí...

Z ostatních předmětů nevím, jsem zatím jen v druháku - ale budu postupně informovat. Poslední, co mě ještě napadá, je možnost udělat si jednu státnici z exotických druhů zvířat.

Pokud máte někdo chuť na nějaké domácí "samostudium", doporučuju tuhle knížku:
http://www.databazeknih.cz/kniha-v-bazaru/nemoci-p lazu-210461
Ještě jsem jí nečetla, v tom shonu nějak nestíhám nic navíc, takže nedokážu posoudit, zda se v tom i "laik" vyzná :-[

P.S.: jen ještě dodám, že u nás se vyučuje po předmětech a ne po druzích zvířat; tudíž co předmět (např. anatomie, fyziologie atd.) to všechny zvířata v dané nauce.

Díky za reakce :-)
Z dosavadních zkušeností s veterináři mi právě došlo, že se tomu na VŠ nebude věnovat moc času. Právě nám i jedna vet říkala, že to ani není povinný předmět. Ale chtěla jsem si to ještě ověřit.
My máme zatím dost hrůzné zkušenosti s tím, jak veterináři léčí plazy. Za posledních několik let jsme řešili 3 případy tržných zranění, které bylo potřeba sešít.
1. případ - nejmenovaná vet v Chrudimi přítele přišila k hadovi :-) Zvíře fixoval (šil se vykouslý sval u tlamy) a přes krev okolo dotyčná MVDr. hadovi k hubě přišila přítelův palec.
2. případ - nijak vážné tržné zranění, sešito, nejmenovaný vet ze Slatiňan nám ale následně zabil cca 4 metry dlouhého, chovného samce PMB naprosto nevhodnou aplikací antibiotik.
3. případ - hluboká ale nijak rozsáhlá tržná rána, na klinice v Heřmanově Městci jsme museli přemluvit veterinářku, že bude jen mechanicky šít, že si hada sami podržíme a nakonec jsme mu i sami museli píchnout ATB.
Právě toto mě dohnalo k nápadu zkusit udělat seznam veterinářů u nichž s plazem nedopadnete tak, jako my. Je zbytečné aby tu lidé zakládali vlákna při hledání veta v konkrétní oblati, když mohou být dobří MVDr. vypsaní v jednom vlákně :-)

Já jezdila s hadama a želvou k MVDr. Královi mladšímu na Chodov a byla jsem spokojená, ale to už je tak 10 let zpátky.Pak jsem několik let hady neměla, ted´ je mám zase cca 3 roky a zatím jsem neměla žádný problém, ale pokud se vyskytne, tak asi zase budu volit MVDr. Dušana Krále.

První případ se stal při krmení cca 3m dlouhé samice PMB živým potkanem. Špatně ho chytla a zvíře jí v obraně vykouslo sval z tlamy. Od té doby krmíme mrtvým. Toto je událost cca 4 roky nazpět.
Předloni se nám samec od této samice zranil v tera, svou vahou vytrhl přišroubovaný kmen a vrutem si poškodil bok. Rána nebyla nijak hrozná, asi by to zvládl i bez šití. Následná ,,léčba" od veta ale byla fatální.
Předevčírem jsme nakrmili samce m.s.variegata a vrátili zpět do tera k samici. Ta ho napadla. Nikdy předtím se to nestalo a nejspíše z něj cítila pach kořisti.
Rozhodně nepořádáme hadí zápasy :D Vše byly jen shody nešťastných náhod.

Cejno ono záleží co kdo chová :-) U drobnějších druhů užovek se člověk při chovu setká tak s kousancem od myši nebo skřípnutím v šoupačkách, ale s přiměřeně většíma zvířatama s přiměřeně větší "výbavou" a silou už to pak mohou být hodně slušné lošny. A nemusí to být jen větší škrtiči, i třeba velcí ještěři. Ono tam kolikrát stačí, když se 1 zvíře po druhém v ubikaci jen "blbě projde" a trefí drápem, ani nemusí jít o vzájemnou bitku s kousancema.

Díky za reakci Auri :-)
Je fakt, že čím větší a silnější zvíře, tím musí mít člověk silnější žaludek a nervy. A to nejen při nějakých vyjímečných situacích, třeba při těch zraněních, ale i při běžném provozu. U menších zvířat typu agama nebo užovka se řeší pár kapek krve z myšky, bobeček v tera a z nemocí tak nastydnutí, paraziti nebo plíseň. U větších zvířat jsme jinde :-)
Když nám ještě písmeňáci odmítali mrtvou kořist, tak jsme byli nuceni do tera párkrát za měsíc vysypat 10 - 15 živých morčat. Po pár hodinách to tam vypadalo, jak po řádění Charlese Mansona a jeho Rodiny :-D Úměrně tomu se zvětšují i bobany a bohužel i velikost případných zranění. U hadů jsou ta případná zranění ještě mnohdy bohužel podpořena jejich absolutní tupostí vůči bolesti...

Jo jasně, chápu. Jak jsem psal, nemyslel jsem to jako rejpání, jen jsem byl prostě zvědavej jak k tomu přišli...Je jasný, že s délkou a hmotností těch větších krajt je i větší riziko většího poranění. A náhody a nehody se stávaj všem. Jinak by asi nemohla existovat reverzní teraristika ;-).

Ja viem ze vacsina uzivatelov je tu z CR, ale pokial by ste mali aj nejake tipy na slovenskych veterinarov, tak by ma to potesilo. Ja mam zatial skusenost len s veterinarnou ambulanciou a pohotovostou Elpa z Trencina a kedze sme neriesili ziaden zavazny problem (len zlomeny chvost) tak kvalitu starostlivosti moc neviem popisat. Kazdopadne pri nasom probleme nam pomohli poradili a boli ustretovi a maju 24h pohotovost a moznost objednat sa cez internet co je super.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru