Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plazi u veterinářů, Vaše zkušenosti :)

Po aktuální zkušenosti mě napadlo založit tu toto téma.
Sehnat kvalitního ,,plazího" veterináře je mnohdy docela umění a nikde jsem tu nenašla vlákno, kde by bylo více doporučení na dobré vety napříč ČR. Mnoha lidem by to, si myslím, pomohlo v akutních situacích.
Pokud Vám to přijde jako nesmysl, tak to smažte :-) Pokud ne, tak prosím pište své tipy na dobré veterináře, zkušenosti apod. :-) A klidně i nějaké perličky, ať se zasmějeme :-)
+ Podotázka pro Elaphku - jak je to s výukou léčby exotů na VŠ? Je to vůbec povinný předmět?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Díky za reakce :-) Z dosavadních zkušeností s veterináři mi právě došlo, že se tomu na VŠ nebude věn…
V.R. 26.02.2015 07:48
V.R.
Nemyslím to nijak zle, ale trochu mě zaráží počet tržnejch ran. Ze zvědavosti by mě zajímalo jak k t…
cejna 26.02.2015 11:37
cejna
Cejno ono záleží co kdo chová :-) U drobnějších druhů užovek se člověk při chovu setká tak s kousanc…
Aurifer 26.02.2015 15:39
Aurifer
Díky za reakci Auri :-) Je fakt, že čím větší a silnější zvíře, tím musí mít člověk silnější žaludek…
V.R. 27.02.2015 09:13
V.R.
Dámy, máte pravdu, tohle je jeden z hlavních důvodů proč už nechovám velké škrtiče...:-) [http://te… nový
naden 27.02.2015 11:26
naden
Jednoznačně MVDr.Hnízdo-Animal Clinic, Bílá Hora-Praha(machr v oboru herpetologie)
tonicek 26.02.2015 21:38
tonicek
V Plzni jednoznačně MVDr.Vítězslav Honsa. veterinarplzen.webnode.cz nový
Josefek 27.02.2015 11:49
Josefek
Já mám také dobré zkušenosti s vet goby na černém mostě, zachránili nám agamu kočičinskou poslední
Jitka89 06.03.2015 09:21
Jitka89

Díky za reakce :-)
Z dosavadních zkušeností s veterináři mi právě došlo, že se tomu na VŠ nebude věnovat moc času. Právě nám i jedna vet říkala, že to ani není povinný předmět. Ale chtěla jsem si to ještě ověřit.
My máme zatím dost hrůzné zkušenosti s tím, jak veterináři léčí plazy. Za posledních několik let jsme řešili 3 případy tržných zranění, které bylo potřeba sešít.
1. případ - nejmenovaná vet v Chrudimi přítele přišila k hadovi :-) Zvíře fixoval (šil se vykouslý sval u tlamy) a přes krev okolo dotyčná MVDr. hadovi k hubě přišila přítelův palec.
2. případ - nijak vážné tržné zranění, sešito, nejmenovaný vet ze Slatiňan nám ale následně zabil cca 4 metry dlouhého, chovného samce PMB naprosto nevhodnou aplikací antibiotik.
3. případ - hluboká ale nijak rozsáhlá tržná rána, na klinice v Heřmanově Městci jsme museli přemluvit veterinářku, že bude jen mechanicky šít, že si hada sami podržíme a nakonec jsme mu i sami museli píchnout ATB.
Právě toto mě dohnalo k nápadu zkusit udělat seznam veterinářů u nichž s plazem nedopadnete tak, jako my. Je zbytečné aby tu lidé zakládali vlákna při hledání veta v konkrétní oblati, když mohou být dobří MVDr. vypsaní v jednom vlákně :-)

Cejno ono záleží co kdo chová :-) U drobnějších druhů užovek se člověk při chovu setká tak s kousancem od myši nebo skřípnutím v šoupačkách, ale s přiměřeně většíma zvířatama s přiměřeně větší "výbavou" a silou už to pak mohou být hodně slušné lošny. A nemusí to být jen větší škrtiči, i třeba velcí ještěři. Ono tam kolikrát stačí, když se 1 zvíře po druhém v ubikaci jen "blbě projde" a trefí drápem, ani nemusí jít o vzájemnou bitku s kousancema.

Díky za reakci Auri :-)
Je fakt, že čím větší a silnější zvíře, tím musí mít člověk silnější žaludek a nervy. A to nejen při nějakých vyjímečných situacích, třeba při těch zraněních, ale i při běžném provozu. U menších zvířat typu agama nebo užovka se řeší pár kapek krve z myšky, bobeček v tera a z nemocí tak nastydnutí, paraziti nebo plíseň. U větších zvířat jsme jinde :-)
Když nám ještě písmeňáci odmítali mrtvou kořist, tak jsme byli nuceni do tera párkrát za měsíc vysypat 10 - 15 živých morčat. Po pár hodinách to tam vypadalo, jak po řádění Charlese Mansona a jeho Rodiny :-D Úměrně tomu se zvětšují i bobany a bohužel i velikost případných zranění. U hadů jsou ta případná zranění ještě mnohdy bohužel podpořena jejich absolutní tupostí vůči bolesti...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru