Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Felzuma madagaskarská, zle sa hýbe, trasie sa, nežerie, nohy za sebou ťahá

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadne felzumy madagaskarskej, má asi 8 mesiacov,vlhkosť terária 70-90%,osvetlenie 50W daylight basking spot, lampa nie je umiestnená v strede ale na boku terária ,UVB nemá, už dva týždne nežrala, obyčajne žerie cvrčkov a múčnych červov ktorých namáčam do calcium plus D3,občas žerie ovocie,zvlieka sa normálne,na zemi má kokosovú drť,jedného dňa som ju našla na zemi,( obyčajne sa stále pohybovala len po konároch), zle sa hýbala, nepoužívala ani jednu nohu,nohy za sebou vliekla,nohy sa jej aj trasú, mení farbu raz je sýto zelená potom zasa stmavne a je sfarbená do hneda, nechce visieť na bambusoch ani na skle, stále leží na zemi,obyčajne sa mi nedá chytiť do ruky, teraz je taká slabá ,že ju normálne chytám do rúk,trvá to 4 dni,počas tých 4 dní bola dva krát večer úplne normálna ako keby jej nič nebolo a na druhý deň to znova začalo, v teráriu mám ešte jednu felzumu madagaskarskú a nič jej nie je, prosím o radu, vopred ďakujem za každú radu

Předmět Autor Datum
"UVB nemá" " calcium + D3" No a teď zkuste hádat, proč má popisované problémy. Pokud se začátečník p…
V.R. 12.08.2015 21:29
V.R.
Na internete bolo napísané ,že ak má felzuma dosť vitamínov tak jej netreba dať UVB žiarenie,keď som…
Ľubka 12.08.2015 22:52
Ľubka
okmžitě vysad to D3 , kup uvb a nech ji aspon nejakej ten tyden jenom na vápníku , u felsum davkoni…
Janekkk 13.08.2015 06:21
Janekkk
a môže sa im dať hydrovite AD3 a aj UVB žiarovka???
Ľubka 13.08.2015 09:11
Ľubka
proč zase tam cpeš to to D vždyt si už je předávkoval ?! dej UVB oni sami diky tomu záření si tvoří…
Janekkk 13.08.2015 09:17
Janekkk
ja sa len pýtam, lebo na nete bolo ,že treba pridať do presnidávky aj trochu toho...ale nebudem risk…
Ľubka 13.08.2015 09:34
Ľubka
Milý "chovateli" buď chceš na poslední chvíli zachránit co se dá, přestat týrat svá zvířata a dopřát…
V.R. 13.08.2015 09:36
V.R.
keby som nechcel poradiť tak tu sem nič nepíšem a robil by som si ďalej podľa svojho...okamžite som…
Ľubka 13.08.2015 09:43
Ľubka
dívej kolega se to tebe nenávaží , jen prostě tady sme alergicky na tyto dotazy ,ohledně prioritnich…
Janekkk 13.08.2015 10:41
Janekkk
Já jsem ti poradila hned v prvním příspěvku vše, co se k tomuto stavu poradit dá. I když ti to samé…
V.R. 13.08.2015 17:32
V.R.
Jen by mě zajímalo,jak se zvířatům dává čistý vápník?Taky kde ho jde sehnat.Podle mě podání čistého…
Martin1 13.08.2015 19:08
Martin1
ale aspon by to byly hezke pyrotechnicke efekty...
lucifer 13.08.2015 19:55
lucifer
Rejpalové :-) Jasně jsem tam psala, co myslím čistým vápníkem :-D Nepředpokládám, že by někoho i byť…
V.R. 13.08.2015 20:00
V.R.
ale ja som sa vôbec nehádal, a radšej som sa spýtal na jednotlivé zložky ako keby som im mal ešte vi…
Ľubka 13.08.2015 22:41
Ľubka
Co mají ta zvířata za problém, podle veterináře?
V.R. 13.08.2015 22:53
V.R.
Povedal ,že je to zápal dýchacích ciest
Ľubka 13.08.2015 23:10
Ľubka
Aha...no,nebudu se s tebou hadat. Ale byl to dle meho nazoru odbornik na plazy asi tolik, jako ja js…
V.R. 14.08.2015 06:19
V.R.
šefe to už záleží jenom na tobě co snima uděláš mi sme ti poradili , ale zánět dychacích cest ? no n…
Janekkk 14.08.2015 06:25
Janekkk
Aha...no,nebudu se s tebou hadat. Ale byl to dle meho nazoru odbornik na plazy asi tolik, jako ja js…
V.R. 14.08.2015 07:07
V.R.
Tak to by mne opravdu zajímalo co to bylo za ODBORNÍKA a jak tuhle diagnozu poznal. To na ní koukl,…
Cadaverous 14.08.2015 08:46
Cadaverous
tak nějak bude to Dr-voštěp :D
Janekkk 14.08.2015 09:14
Janekkk
AD3 se dava u phelsum tak jednou za 14dni az mesic v malem mnozstvi(me pro tech mich asi 50 kusu sta…
chsajarsa 14.08.2015 08:51
chsajarsa
samožrejmě každej má vlastní chov a dělá to po svým ale pokud někdo si nepřečte dávkování tak je to… poslední
Janekkk 14.08.2015 09:16
Janekkk

"UVB nemá"
" calcium + D3"
No a teď zkuste hádat, proč má popisované problémy. Pokud se začátečník pustí do dodávání D3 chemickou cestou vede to v 99% případů buď ke křivici, nebo naopak k hypervitaminóze. Obojí smrtelné. Gratuluji ke zničení zvířete.
Léčba - bůh ví jestli v tomhle stavu ještě vůbec možná
Každopádně okamžitě pořídit kvalitní UVB, vysadit to šílené Dčko, pořádně zadotovat vápníkem a ideálně si něco přečíst.
To, že druhá felzuma je OK, může být jen tím, že má tužší kořínek, nebo popisujete párek, kdy problémy má samice a samec je OK. V takovém případě to znamená, že samice je vyčerpaná ze snůšek a nemá dost vápníku a D3.

Na internete bolo napísané ,že ak má felzuma dosť vitamínov tak jej netreba dať UVB žiarenie,keď som kupovala calcium +D3 mi povedali ,že mám zakaždým do prášku namočiť cvrčka...nerobila som to pravidelne...teraz som kontrolovala aj druhú felzumu a má tie isté príznaky...chyba bude asi v tých vitamínoch ako píšete, každopádne pôjdem ešte k veterinárovi

okmžitě vysad to D3 , kup uvb a nech ji aspon nejakej ten tyden jenom na vápníku , u felsum davkoni D je jen pro ty co sou už zkušeni chovatelé tento vit se dava na váhu kterou ty určitě si nezjištoval , jak je psáno viz nahoře nejpíš to bude hypervitaminoza , pokud ta druha ještě lozí otazká času než zmrzačíš i tu, jinak pokad ta felsuma leží zbytečně ji netahej nech ji akorát ji stresujes , pokud se to do pár dnů nezlepší vyděl bych to na mrazák, u obo vysad a jen sypej vapnik , po nějake době davej směs roboranu H s plastinem (+ UVB!!!!!!!)

Milý "chovateli" buď chceš na poslední chvíli zachránit co se dá, přestat týrat svá zvířata a dopřát jim adekvátní péči. Potom se řiď tím, co jsme Ti tu napsali - UVB žárovka + vápník + OKAMŽITĚ vysadit D3.
Nebo vlastně poradit necheš, Tvůj způsob chovu se ti zdá OK a dvě umírající, utýraná zvířata Tě nechávají v klidu. V tom případě nechápu důvod založení tohoto vlákna, protože i po několika jasných radách se stále snažíš prosadit svůj (špatný) způsob (D3) chovu.
Ujasni si, co chceš. A pak se za a) začni řídit našimi radami a alespoň jedno to zvíře snad ještě zachráníš, nebo za b) si to dál dělej po svém, ale v takovém případě tu prosím nepiš zbytečné příspěvky, když si stejně nechceš nechat poradit.

keby som nechcel poradiť tak tu sem nič nepíšem a robil by som si ďalej podľa svojho...okamžite som vysadil D3 tak ja neviem prečo píšeš ,že si chcem presadiť svoje, a pýtal som sa na calcium chloratum neviem o tom ,že by to obsahovalo D3...mne je tých zvierat úprimne ľúto,a ty to tu píšeš ako keby som to spravil naschvál....myslím ,že jediný kto tu zbytočne píše si ty lebo neradíš len sa do mňa navážaš...ps: račej sa spýtam na každú jendnu vec osobitne a nedopustím sa ďalšiej chyby

dívej kolega se to tebe nenávaží , jen prostě tady sme alergicky na tyto dotazy ,ohledně prioritnich zásad chovu a pak prostě umíraj zviřata neber to zle , s tím calciem se na to vyprdni stačí ve vapniku obalit potravu nikde nic jim nenatirej,chapu že ted se snažíš je zachranit, ale ted to je jen na nich , jejich organismus je ted předávkovanej bud ten organismus to vydrži(mužou odejít jatra ,ledviny) nebo ne ted prostě je nech v klidu nic jim nedavej jen krmení ve vapniku , a čekej hold musíš vydržet ... jinak zbytečne se tu nehádej zlidima kteří ti ŕadí příšte se na tebe vyprdnou.

Já jsem ti poradila hned v prvním příspěvku vše, co se k tomuto stavu poradit dá. I když ti to samé napsal ještě Janekkk, tak jsi se stále dotazoval, jestli můžeš dávat ještě D3. To jen, aby bylo jasno.
Té s horšími příznaky moc šancí nedávám, hypervitaminóza je nezvratné poškození, odnesou to i vnitřní orgány. I té druhé to nejspíš sníží "životnost".
Hlavně teď udělej, co jsme ti napsali - kvalitní (!!!) zdroj UVB, ideálně výbojku + čistý vápník, tím nepředávkuješ, takže ho dávej jak jen to půjde. Do té horší to možná budeš muset nějak šetrně nutit. Třeba smíchat vápník (ideálně třeba Plastin, Biomin H) s přesnídávkou/rozmačkaným banánem a mazat na čenich, ať si to olizuje. K tomu přidávej v rozumné míře (párkrát za týden) Roboran a uvidíš.
Hlavně ty zvířata nijak extra nestresuj, jen je poros, nakrm a nech je být. Buď se s tím poperou, nebo ne.
A ty to pro příště ber jako ponaučení, než začnu něco chovat, zjistím si co nejvíce info z co největšího množství zdrojů. Na internetu je ten problém, že stránka, která se tváří chytře, může obsahovat spoustu nesmyslů. Chce to načíst víc zdrojů a z nich si teprve udělat vlastní úsudek.
+ ještě jedna věc, dodje foto terárka, ať případně pořešíme nedorazy.

ale ja som sa vôbec nehádal, a radšej som sa spýtal na jednotlivé zložky ako keby som im mal ešte viacej niečim ublížiť...len sem napíšem o radu a hneď to niekto berie ako niečo zlé, alebo ja neviem....mne bolo tých zvierat strašne ľúto lebo som nevedel čo im je a keď sem napíšem o radu tak to neviete napísať príjemne? to musíte byť za každú cenu protivní?? ....a len tak pre zaujímavosť bol som u veterinára (špecialista) a nie je to predávkovanie....každopádne ja som sa nechcel s nikým hádať ani nikoho presviedčať ,že im chcem nasilu dávať D3 (len som sa informoval) ĎAKUJEM aj tak za každú radu

Aha...no,nebudu se s tebou hadat. Ale byl to dle meho nazoru odbornik na plazy asi tolik, jako ja jsem Dalajlama. Priznaky jasne hovori pro hypervitaminozu,navic si nedokazu predsravit,jak by felzuma v tomhle pocasi mohla chtit neco takoveho.
Takze,ted je to na tobe. Bud ver nam a uprav podminky podle toho, co jsne ti radili a smir se s tim,ze vet neni odbornik.
Nebo mu ver, na nas se vyprdni a nech ho, ar leci jak uzna za vhodne.
Nebo zkombinuj obe predchozi moznosti.
Pokud ale do tech znicenych chudaku jeste nechas pichat antibiotika, tak budou mit rychly konec. Stres z cesty k vetovi jim v tomhle stavu taky neprida.

Aha...no,nebudu se s tebou hadat. Ale byl to dle meho nazoru odbornik na plazy asi tolik, jako ja jsem Dalajlama. Priznaky jasne hovori pro hypervitaminozu,navic si nedokazu predsravit,jak by felzuma v tomhle pocasi mohla chtit neco takoveho.
Takze,ted je to na tobe. Bud ver nam a uprav podminky podle toho, co jsne ti radili a smir se s tim,ze vet neni odbornik.
Nebo mu ver, na nas se vyprdni a nech ho, ar leci jak uzna za vhodne.
Nebo zkombinuj obe predchozi moznosti.
Pokud ale do tech znicenych chudaku jeste nechas pichat antibiotika, tak budou mit rychly konec. Stres z cesty k vetovi jim v tomhle stavu taky neprida.

Tak to by mne opravdu zajímalo co to bylo za ODBORNÍKA a jak tuhle diagnozu poznal. To na ní koukl, zameditoval si a zrovna ho to napadlo: "Joooo to by vlastně mohlo být asi tohle!"? To bude zase nějakej pejskař, kterej netuší co dělá, ale aby nevypadal jako blbec, raději ho odčerví a podá preventivně vitamíny či antibiotika. Čímž ho samozřejmě dodělá... Chudáci zvířata.
Pokud chcete zachránit alespoň jedno zvíře, tak buď udělejte co Vám tady radí, nebo si zajděte za veterinářem, který o plazech opravdu něco ví a nestřílí diagnozy od boku a pohledu. :(

AD3 se dava u phelsum tak jednou za 14dni az mesic v malem mnozstvi(me pro tech mich asi 50 kusu staci 5 malych kapicek). UVB je hodne vec nazoru. Znam rozhodne vice chovatelu phelsum, kteri chovaji phelumy bez UVB. Ja UVB pouzivam, ale spis mi to hodne lidi rozmlouvaji nez by me v tom podporovali.

Aby jsi grandisku v takovemhle stavu zachranil, tak ji ted budes muset krmit a napajet rucne. Krmeni doporucuju rozmixovany banan a za par dni by se mohla srovnat. Dulezite je to do ni nervat, ale nechat ji nekde vicko od pet s vodou a jeste jedno s tou kasickou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru