Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Gekoncik nočný

Zdravím.
Dostala som zadarmo 6 dospelych jedincov od ženy ktorá nemala na ne čas.
Doniesla som si ich vychudnutych neviem ako dlho nejedli, o vitaminoch ani nehovorim . A práve k vitaminom smeruje moja otázka. Mám doma ešte iné plazy ktorým podávam Exoterra calcium + D3. Stačí to aj gekonom ked budú mať vyváženú stravu? Lebo viacero chovatelov spomina Plastin hladala som to na internete a to je výživa pre hospodarske zvieratá. Potom sa spomínala aj struhana sepiova kosť Do týchto umelých vitamínov sa moc nevyznam. Prosím kto s tým má skusenosti tak poraďte nech sa mi tie kôpky nešťastia dajú doporiadku.
Dopredu ďakujem za každú radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Toto je aj fotka
SweetDejna 20.07.2017 17:24
SweetDejna
Ahoj, extra vyhublí nejsou, jsou tedy hubenější, ale žádná tragédie. S D3 nemám zkušenosti, ale geko…
kacaba1 20.07.2017 23:09
kacaba1
Ten zadni vlevo vyhubly uplne tragicky je, ten co je vpravo vypada jeste relativne dobre, klasika co…
lucifer 21.07.2017 08:20
lucifer
Momentálne žeru vsetko čo sa hybe a misku majú stále plnú mučnych červov. Medzi tým im dám aj cvrcky…
SweetDejna 21.07.2017 11:18
SweetDejna
Oboje naslo spravne, staci smichat dohromady (ja to micham zhruba 1:1, ale neni to nejak vylozene kr…
lucifer 21.07.2017 15:30
lucifer
Mám ešte otazku tie kryptosporidie aké majú priznaky a ako sa to prenáša? Je to prenosné aj na ľudí?
SweetDejna 22.07.2017 22:44
SweetDejna
Ne nemeli by byt prenosne na teplokrevne, teda predpokladam. Priznaky jsou jak jsem psal - zvraceni,…
lucifer 23.07.2017 13:55
lucifer
Pripadne mozte vyskusat www.exomed.cz nový
kilzok 24.07.2017 23:10
kilzok
Pisala som si ešte s chovateľom z Čiech. Spominala som mu aj podozrenie na kryptosporidie. Na to mi… nový
SweetDejna 25.07.2017 10:30
SweetDejna
Zdravím:) Gekoncici boli iba zanedbaní:) Najviac som sa obávala tých kryptosporidii ale našťastie ži… nový
SweetDejna 16.09.2017 05:27
SweetDejna
Vyborne, to uz vypada naprosto v pohode! :-) poslední
lucifer 16.09.2017 13:13
lucifer

Ten zadni vlevo vyhubly uplne tragicky je, ten co je vpravo vypada jeste relativne dobre, klasika co je uprostred - nevim, neni videt ocasek, ale asi to taky bude hodne na hrane, levy predni je vychrtly, ale o neco min nez ten za nim.... Vubec bych neresil nejake extra podavani vitaminu, jak pise Kacaba - staci bohate smeska Plastin - Roboran, ale mel bych vazne obavy ze tenhle stav nebude jen tak. Nechci byt za toho zleho, ale pokud jsou prolezli kryptosporidiemi tak je to neresitelne, nejde to lecit. Za mne - zameril bych se na spravne podminky (teplota, vlhky ukryt, substrat - radej ted pokud mozno zadny) a krmil bych cimkoliv co jsou ochotni prijimat. Osobne mam vsechny gekonciky trvale na moucnych cervech, vsemozny jiny hmyz jen sem tam jako doplnek. Takze bych jim tam dal miskou s moucnaky - porad at tam nejake maji, a uvidite jak se to vyvine. Nevidim to ale moc ruzove.

(pokud krmim moucnymi cervy, tak jim davam smesku Roboran - Plastin extra do male misky, gekoncici si sami liznou kdyz chteji)

Momentálne žeru vsetko čo sa hybe a misku majú stále plnú mučnych červov. Medzi tým im dám aj cvrcky z pinzety.
A k tomu terariu včera som ho prerabala:)pod ziarovkov maju cca 32 stupnov a na opacnom konci terarka mi teplomer ukazuje 28.
Majú tam 2 suché ukryty a jeden s raselinou. Podstielku maju hlavne z velkych kamenov a medzery sú vyplnené pieskom. Ale tak mi je dosť ľúto ze niekto to nechal zájsť az do takeho štádia a ja sa môžem snažiť ich dať zase dokopy. Ale dúfam ze budú vpohode

A potom ktore by som im mala objednať?
roboran-h-a-u-v-plv-250g

http://www.gigalekarna.cz/produkt/plastin-prasek-1 kg/

Lebo iba tieto veci mi to našlo

Oboje naslo spravne, staci smichat dohromady (ja to micham zhruba 1:1, ale neni to nejak vylozene kriticke)

Ty podminky jsou dle popisu OK, je dobre ze gekoncici zerou, ale cele je to ted hlavne o tom jestli byli v takovem spatnem stavu kvuli nedostatecne peci (to by byli bez krmeni tak nejmin pul roku, uprimne), nebo jim neco je. Sledujte vykaly, pokud nebudou mit prujem a kakanec = relativne pevny "valecek" ktery bude drzet tvar tak nejspis bude vse v poradku. Prujmy, zvraceni - to by svedcilo o napadeni kryptosporidiemi na ktere bych mel podezreni kdyz je vidim. A to je jak jsem uz psal neresitelne a nelecitelne - uhyn jen otazka casu. (nebo, nevim o tom ze by kryptosporidie jakkoliv smysluplne lecit slo). Budu drzet palce aby byli v poradku.

Ne nemeli by byt prenosne na teplokrevne, teda predpokladam. Priznaky jsou jak jsem psal - zvraceni, prujem, nezravost, hubnuti. Prenos je hlavne vykaly, pokud se nepletu - ale snadno se to roznese po zarizeni teraria, a jak uz jsem psal, je to prakticky nelecitelne. Jestli by se potvrdili byt jen u jednoho zvirete, jde predpokladat ze je budou mit vsechny. Potvrdit/vyvratit jde rozborem vykalu na specializovanem pracovisti, na veterine by meli prinejhorsim aspon vedet kam na rozbor poslat. Vzorek vykalu by nemel vyschnout = odebrat dokud je "vlhky", do nejake lekovky, zakapnout vodou.

Pisala som si ešte s chovateľom z Čiech.
Spominala som mu aj podozrenie na kryptosporidie. Na to mi odpisal ze krypty majú rychly priebeh 2-3 týždne a zviera je mŕtve. A ten trus ze je len taká kaša s agresívnym smradom.
Stav mojich gekonov mu príde vyslovene ako zanedbane podmienky.
Odporučil mi Plastin ako vy tu :) a do misky s vodou im dať neperlivu minerálnu vodu aby nabrali potrebné vitaminy a mineraly. Tak ďakujem vám všetkým za rady a za ochotu pomôcť :) ste fakt super ludia.
Po nejakom čase pridám foto ako sa im darí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru