Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem agama nechce zrat len spi

dobry den,
pred rokom sme kupili trojrocnu agamku. vyslobodili sme ju z hroznych podmienok. zo zaciatku bola nervozna nedala sa chytit, neskor sme sa spriatelili.
terarko mala nove, s konarmi jamenom. svietim denne od 8-20 potom spi. terarko je pri radiatori ma tam teplucko takze casto kropim vodou. krmili sme cvrckami, salatom, mandarinkami (tie miloval) jablkom,salatom a pod.
teraz mame problem kedy sa prestal hybat stale je na jednom mieste, nieledy aj dva tyzdne, stale spi neje. kedze nejedol cvrckov tak dostava salat a ovocie mysleli sme ze je prejedeny. ale on stale spi a nehybe sa. co mam robit? moze byt ze sa zazimovava? mam pockat alebo donutit ho bejakym sposobom jest?
dakujem za radu

Předmět Autor Datum
Popiste cim presneji podminky, nejlip poslat i fotku teraria a agamy - jestli je TED v podminkach sp…
lucifer 01.10.2017 22:38
lucifer
No predtym ju nedávali ani von, nemala ani misku s vodou a krmenie bolo len formou šalátu. Okrem toh…
lucicinkaa 02.10.2017 09:40
lucicinkaa
"ju nedavli von" je OK, agama patri do teraria - ne aby behala mimo nej. V prvnim rade - ty UVB Rept… nový
lucifer 02.10.2017 12:48
lucifer
Dobrý deň, tak včera sme vymenili žiarovku za ohrevnú - sála z nej už riadne teplo. Hovorím teraz sa… nový
lucicinkaa 03.10.2017 08:11
lucicinkaa
Žiarovky máme EXOTERRA REPTILE UVB 150 - 25W (dve). Svietim jej od rána do večera - teplota sa pohyb…
Cadaverous 02.10.2017 10:58
Cadaverous
Ďakujem Vám mockrát za pomoc :-)
lucicinkaa 02.10.2017 11:10
lucicinkaa
EXOTERRA REPTILE UVB 150 - 25W Kedy ste ju naposledy menily ?? poslední
miki1983 02.11.2017 16:58
miki1983

Popiste cim presneji podminky, nejlip poslat i fotku teraria a agamy - jestli je TED v podminkach spravnych/pokud predtim byla v hroznych. (osvetleni - jake, zdroj uvb - jaky, jake jsou teploty v trariu v prostoru, ajem na vyhrevnem miste, kolik meri a vazi)

No predtym ju nedávali ani von, nemala ani misku s vodou a krmenie bolo len formou šalátu. Okrem toho sme kupovali samičku Agátku a to samec jak republika :-)
Terárko máme 80x45x60, má tam preliezky. Veľmi rada býva na tom konári tam sa vyhrievala. Žiarovky máme EXOTERRA REPTILE UVB 150 - 25W (dve). Svietim jej od rána do večera - teplota sa pohybuje okolo 26-30 stupňov. Samcek býval hravy (až po jeho aklimatizovaní sa u nás) teda keď som mu otvorila dvierka vyšiel prebehol sa pojašil, všetko preskúmal vrátil sa naspäť. Máme doma aj výhrevný kameň ale tam nechcel byť - nepáčilo sa mu to.
Keď sme ho priniesli boli sme s ním u veterinára, mal prekonanú infekciu (hrčka na chrbte), ale teraz zdravý jedinec.
Napadlo ma tiež že sme chytili koníka a dali sme mu ho do terarka a zchrumol ho ako nic. Či mu neleží v brušku a nevie ho stráviť. Začal meniť farby (dosť ožltol).
Neviem či je potrebná aj informácia že cca pred mesiacom sa nám zvliekol z kože.
Koľko meria a váži napíšem večer - môžem s ním hýbať? Nemá nejaké obdobie spánku? Nerada by som mu ublížila.

"ju nedavli von" je OK, agama patri do teraria - ne aby behala mimo nej. V prvnim rade - ty UVB Reptile jsou moc nahore, maji velmi maly ucinny dosah - tak 20cm maximalne, takze nechat je na kabelu spustene dole. A staci dle mne takhle dole klidne jedna,. a hned vedle ni povesit obycejnou bodovou-reflektorovou zarovkou - a pod ni kamen na vyhrivani. Vykon zarovky pokus/omyl aby bylo v prostoru kolem 30°C, a na tom kameni klidne 40-45. Kdyz na ten kamen polozite ruku, aby to hralo, ale nepalilo. Aby jste tam tu ruku proste udrzeli. Vyhodil bych tu lebku vlevo a ten kus cehosi vepredu uprostred, a misto toho ten vetsi plochy kamen. (uprimne i tu jeskyn vpravo bych dal asi ven). Pak jeste prosvetlit trochu vic prostor - pridat cim silnejsi zarivku - "trubici". Co tam mate za substrat? Nejak se mi nezda jako vhodny.

Zvire - jak tam takhle lezi - vubec se mi to nelibi, i kdyz kondicne vypada naprosto v poradku, ale takhle apaticke a svetle - nevim, no... Zkuste zlepsit to osvetleni, udelat vyhrevne misto jak popisuju, merte necim rozumnym teplotu aby byla jak pisu - a uvidite. Ale bylo by dobre kdyby agamaka videl nejaky veterinar - odbornik na plazy. (ne zadny pejskar ktery plazum nerozumi, ten spis uskodi nez pomuze)

Dobrý deň, tak včera sme vymenili žiarovku za ohrevnú - sála z nej už riadne teplo. Hovorím teraz sa začalo aj kúriť, tak je hneď vedľa radiátora takže to teplo bude mat zabezpečené aj z toho. Dala som tam aj výhrevný kameň (on nepáli len hreje, máme ten slabučký, ktorý môže byť celý deň v zástrčke). Dala som ho včera na kameň ale ako hovorím tam sa mu teda vôbec nepáči..
Substrát máme tento:
https://abc-zoo.sk/3247-terarijny-piesok-cierny-4-5kg.html - Prírodný púštny čierny piesok Exo Terra je bez prídavku farby a chemikálií.
Vytvára prírodné a atraktívne púštne prostredie - excelentný tepelný vodič. Podporuje prirodzené návyky, je vhodný pri kladení vajec (u vajcorodých plazov). Piesok je pretriedený a tým sú z neho oddelené nečistoty a väčšie zrnká. Púštny piesok je tiež výborným tepelným vodičom pre radu ohrievačov EXO TERRA.
V tej jaskyni - skôr vnútri nej trávi teraz veľmi veľa času. Doteraz bol na nej vylezený ale teraz sa schováva vo vnútri tak tú som mu tam nechala. Lebku sme odstránili podľa vašich rád.
Počkám teraz deň-dva či sa unormálni a keď nie tak k tomu veterinárovi budeme musieť skočiť. Chcela som sa tomu vyhnúť keď je vonku taká zima, ale pozriem nejaké oteplené prepravky.
Čo sa tej farby týka, tak keď spí je takto bledý. Keď ho hladkám a zobudím ho stmavne akoby chcel splynúť s tým pieskom. Keď sme mali červený piesok zase chytal na niektorých miestach odtiene ryšavej.
Zatiaľ ďakujem za radu

Žiarovky máme EXOTERRA REPTILE UVB 150 - 25W (dve). Svietim jej od rána do večera - teplota sa pohybuje okolo 26-30 stupňov.

V tom bych viděl hlavní problém. Nemá výhřevnou žárovku. Je jí zima. Místo jedný UVB žárovky dejte jednu klasickou bodovou žárovku, pod kterou bude alespoň 40 °C.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru