loading...
Předmět Autor Datum
Jak se to projevuje? Popis podminek, foto zvirete a teraria by se hodilo.
lucifer 07.08.2018 17:50
lucifer
Agamě z ničeho nic zcernal krk a v noci zacla válet sudy a hlavu strkala do písku hned ráno sme jeli…
Anyss 08.08.2018 19:12
Anyss
Jednak - moc se mi nechce verit ze "z niceho nic" a ze predtim byla uplne v poradku. Ten stav znamen… nový
lucifer 09.08.2018 09:50
lucifer
Ze zeleniny dostávala jen tu kterou sme našli na internetu že ji může hlídala sem si to a když sem s… nový
Anyss 09.08.2018 16:27
Anyss
Nesedi mi tam ta paprika, jako - obcas kousek budiz, ale pravidelne bych urcite nedaval. Takovy nahl… nový
lucifer 09.08.2018 22:10
lucifer
Papriku měla moc ráda jedla ji tak sme ji ji davali kytky si kousnout nemohla žádné tady nemáme běha… nový
Anyss 09.08.2018 22:20
Anyss
To ze neco chutna neznamena ze je dobre ji to davat casto. Dite taky nebudete krmit denne cokoladou.… poslední
lucifer 09.08.2018 22:46
lucifer

Agamě z ničeho nic zcernal krk a v noci zacla válet sudy a hlavu strkala do písku hned ráno sme jeli schanet veterináře ten ji pichl injekci na posílení protože byla hrozně slabá bylo to v neděli a řekli že v úterý máme přijet za specialistou dostali sme kaši kterou sem ji dávala 3x denně strikackou protože nechtěla jíst v úterý sme jeli k lekari a ten nám řekl že má zánět jako prase zánět nosohltanu nechal si ji tam odpoledne sem tam ještě volala a řekli mi že se agama zlepšila a dnes ve středu ráno volali ze bohužel zemřela :( fotku terarka nemám ale měla tepelnou žárovku 75w a měla i uvb v terarku nela kolem 37-40 stupňů krmili sme ji sarancatama střídali sme to se cvrckama dene dostávala polnicek papriku nebo jinou zeleninu. Zajímalo by mě z čeho mohla mít ten zánět a jestli s tím má někdo nějaké zkušenosti? Teď už je bohužel mrtvá ale pořád přemýšlím cim se to mohlo stát? V terarku mela pisek a dost schovek denně byla minimálně hodinu na ruce a obden sme ji koupali

Jednak - moc se mi nechce verit ze "z niceho nic" a ze predtim byla uplne v poradku. Ten stav znamena ze zvireti je uz tak spatne ze nejaka sance na zachranu je miziva. Neverim tvrzeni veterinare ze slo o zanet nosohlanu (vseobecne brat veterinare s rezervou, skutecnych odborniku na plazy moc neni), tohle vypada na velmi vazne postizeni nejspis zazivaciho traktu, vnitrich organu, pokud slo o samici tak treba praskle vajecne folikuly a nasledne zanet pobrisnice - prakticky neresitelna vec, pokud uz se "rozjede". Pripadne o otravu necim co mohla agama sezrat.

Druhak - ta tepolta je silene vysoka pokud jde o prumernou teplotu v terariu, ma v nem byt kolem 30°C, s chladnejsimi i teplejsimi misty aby si mohlo zvire vybrat. (klidne gradient 25-35°C) Kolem 40°C je vhodnych jen na vyhrevnem miste - nekde pod zarovkou. Krmeni myslim OK, jen u te zeleniny byt opatrny, ne vsechno je vhodne, neco vylozene skodlive. A treba mnoho bezne pestovanych "domacich kytek" je i vylozene jedovatych - pri poziti agamou smrtelne.

Co se tyce zanetu dychacich cest - muze se vyskytnout u vousatek hlavne pokud je terarium spatne vetrane, s nevyhovujicimi teplotami. Ale ty projevy jsou znat dlouho predtim nez by jste zrasovali zvire az do stavu kdy uhyne, urcite ne "ze dne na den umira" - dychaci problemy, snaha drzet hlavu vys nez telo, zvuky pri nadechu/vydechu (hleny v dychacich cestach). Tam je resenim pokud mozno ster a kultivace vzorku, a dle citlivosti lecba vhodnymi antibiotiky. A samozrejme uprava podminek aby se to neopakovalo.

Ze zeleniny dostávala jen tu kterou sme našli na internetu že ji může hlídala sem si to a když sem si nebyla s nějakou zeleninou jista tak sem ji rádci agame nedavala do neděle opravdu neměla žádné jiné příznaky hleny ani nic jiného ano jedla o trochu míň ale každý den něco snědla třeba 2 sarancata další den 3 cvrcky papriku měla snedenou každý den dostávala čtvrtku papriky a polnicek byla i aktivní hned jak nás viděla už skrabala na sklo hned jak sme ji vyndali z terarka tak lezla po ruce i po těle běhala i po bytě. Prostě neměla žádné příznaky toho že by ji něco bylo a to sme ji pozorovali často stolici měla obden

Nesedi mi tam ta paprika, jako - obcas kousek budiz, ale pravidelne bych urcite nedaval. Takovy nahly prubeh - pokud tvrdite ze to bylo skutecne ze dne na den a predtim byla kondice a aktivita OK - to vidim nejspis na otravu necim (nemohla si kousnout z nejake "domaci kytky"?), nebo ten zanet pobrisnice. Jak byla stara/jake pohlavi? To "behala po byte" je spatne, vseobecne. Nicmene - stat se muze cokoliv, nekdy proste nevite/nezjistite. Odpovedet by mohla pitva, aspon ramcove.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...