Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Gekončík noční / eublepharis macularius rady k chovu

Dobrý den, mám vestavenou tera stenu s 3D funkčními terarii, choval jsem v tom ruzne hady. Tera jsou po drobne prestavbe vhodne pro napr. pro Gekonciky nocni a jine jim podobne., byl jsem vzdy proti chovu ješterů z duvodu chovu ci kupovani hmyzu. Po mnoha letech jsem podlehl. První jesteri doma takze chov cvrcku nastal. Tim padem je mnoho potravy a prazdna teraria. Poridil jsem si 1.1 Gekončíků činskych do mensiho tera hodne plastickeho 3D (80 x 30 x 30) s vzhledove podobnym klimatem jako v prirode. Do vetsiho tera taktez 3D (80 × 80 x 60 ) bych rád eublepharis macularius . Zatim nejsem rozhodnut zda chci vubec odchovavat mlade. Nejsem typ jezdit po burzach a prodavat mlade. Teraria spise okrasneho razu...na kochani

Do tera bych chtel skupinu 1,3 - 5 nebo pouze female. Samec lze predpokladam doplnit vzdy k samicim a v jakemkoliv veku to jsem se nikde nedocetl nebo jsou starsi samice teritoriální a nove zvire by usurpovali? Nebo je to hodne individuální?

Dalsi dotaz by byl na "párovaní" mutací, o tomto jsem se take zatim nikde nedocetl. Jsou li nektere mutace ktere k sobe jsou absolutne nevhodne, tim ze ma vize o velke barevnosti v 1.5 skupine bych se nerad dopustil hlouposti jiz pri nakupu zvirat.

Par dni v tom lezim prolizam website, clanky a pod. Na toto jsem nikde nenarazil a je to dulezite as pro zacatek.
Diky za seriozni info, ale spise polapaticky ...jiz ted mam v mnoha vecech radny hokej.
Kdyby nekdo poradil i mimo diskusy budu rad.
Petr

Předmět Autor Datum
Gekoncici nocni jsou velmi vdecni a nenarocni chvanci, vrele doporucuji. Chovame roky, aktualne jich… nový
lucifer 17.11.2018 13:35
lucifer
Velmi díky za srozumitelnou odpověď, první dva odstavce,.... je to cca tak jak se domnívám, tj., vět… poslední
papaya 17.11.2018 14:46
papaya

Gekoncici nocni jsou velmi vdecni a nenarocni chvanci, vrele doporucuji. Chovame roky, aktualne jich mame 10 v 4 ruznych terariich. Co se tyce snasenlivosti - obvykle je tohle v pohode, a skupina samic se snasi dobre. Podstatne je zarizeni teraria s dostatkem ukrytu (a minimalne jeden z nich "vlhky"), snazime se mit v terariu tolik ukrytu kolik je v nem zvirat - at si muzou vybrat. Meli jsme ale i pripad kdy se nam dve samicky neshodly - zili spolu od malinka, pres 3 roky naprosto v pohode - a pak najednou jedna silne agresivni, skoncilo to ukouslym ocasem u druhe. Tak ma ted ta napadena regenerat, a ta agresivni je na samotce. (zkusil jsme ji dat do velkeho terarka ke skupince 5 samic ktere tam mame uz pres 10 let, a neslo to - porad byla vuci vsem ostatnim agresivni. Samostatne chovana je pritom naprosto v pohode).

Takze za mne - obvykle skupinka bez problemu, nebyva problem s pridanim dalsiho zvirete, ale muze se (spis vyjimecne) vyskytnout jedinec ktery se s ostatnimi nesnese. Jako - je to u nas za celou dobu co je chovame jediny pripad. Dobre je pri pridani noveho zvirete trochu prekonfigurovat vybaveni - prohazet ukryty, misky, at je to i pro stavajici chovance trochu "novy" prostor ktery si musi zmapovat, stejne jako to nove zvire.

Co se tyce barevnych forem a genetiky - tohle je u gekonciku v pohode, je velmi nazorna a jednoducha. Chce jen pochopit co je recesivni a dominantni vloha (trochu to komplikuji ty co-dominant, ale ne nejak zasadne), co je hetero. Na netu najdete i spoustu "kalkulacek" - staci googlit "leopard gecko morph calculator". Kdyz chcete i odchovavat, je vyber samce zasadni pokud chcete mit konkretni vysledek a ne nejaky mix se spoustou "hetero" vloh. Jinak se snesou spolu jakekoliv formy/morfy, s tim zadny problem neni. Problematicky co se zdravi zvirete tyce je jen morf "enigma" pokud se nepletu - tehle vloze se radeji vyhnout.

( v praci mi pred casem skoncili nejaci zachranenci, tak je mam online na kamere: http://zoo.peklo.biz/?page=cam6 - je tam trio samicek, muzete sledovat :-) )

Velmi díky za srozumitelnou odpověď, první dva odstavce,.... je to cca tak jak se domnívám, tj., větčinou to funguje ale najdou se vyjímky, s tím se musí počítat, dobrá poznámka na změnu interiéru tera při přidání nového obyvatele:-):!:, mám i malá tera pro jednoho jedince, popřípadě ze začátku např. pro samce, do velkého, jak jsem psal nějakou větší skupinu třetí pro mne také k chápání které se ale dost rychle rozplívá :-p
O kalkulačkách vím, chovám různou havěť a např. Alexandry malé a tam jsem taky v řiti a všichni říkají jak je to jednoduché, no, našel jsem si na to na netu hodnou paní která mne po email. radí a pomáhá. U gekončíků to bude podobně 8-)
Čtu inzerci, články, a vše dostupné, fak s tím začínám, momentálně jsem pořídil Goniurosaurus hainanensis1,1 minulý víkend, napřed jsem taky dost četl a teď v jiné diskuzi řeším stejně problém okolo nich. Takže se snažím dalších vyvarovat u EM.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru