Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prosim o pomoc,jsem začátečník v chovu

Dobrý den.Prosim o pomoc,jsem začátečník v chovu.Mám chameleóna jemenského v terárku 30x30x70,větrací mřížka na stropě.Jsou mu cca 2měsíce,mam ho necelých 14 dni,davam mu vitaminy Reptivite wiht D3 a jednou za týden mu přimíchám Calcium+D3 vše promicham se cvrčky.Výhřev jsem dnes dal 40w obyč žárovku,jinak měl asi týden halogenku 28w,po změření teploty pod výhřevem kdy jsem měl skoro 48 °c a úplně ze začátku měl Daylight basking 50w to mě přišlo taky moc.UVB-repti glo 5.0 compact 13w.Světla mam umístěné,tak že uvb jsem měl do teď nad terarkem a vyhřev uvniťř,prohodil jsem to co jsem se dozvěděl že uvb nad sklem je bez účinku.Cca 3x denně rosím.
Chameleón se prvních par dní choval bezvadně,lezl radostně po terárku,příjmal cvrčky i má super povahu.Z prvu přivíral jedno oko a vůbec s nim nekoukal,jen minimálně,při lovu.Za pár dní začal zavírat i to druhé,teď nekouká skoro vúbec,moc nežre,tak 1 cvrčka denně,přes den spí neleze.Už nevím co mám dělat,vím že se to tu už mnohokrát řešilo.Dnes jsem i kapal borovou voudu.Poradí PROSÍM někdo jak umístnit správně osvětlení,watáž atd...Mám ho moc rád a nechci aby se mu něco stalo,až mě manželka nadává:-) že jsem stále u něj.
Děkuji všem moc za reakce.
Změna předmětu, původně: Pomoooc (Kurt)

Předmět Autor Datum
Pokud problém nastal po umístění UVB-repti glo 5.0 compact 13W do terka, tak bych chtěl upozornit na…
J.J. 01.06.2019 14:09
J.J.
Děkuji za reakci.Uvb tam ma od začátku,problem nastal az později.Co se týká napajeni,tak pry je to b…
MIKVELE 01.06.2019 20:03
MIKVELE
Není zač. :-) Jen doplním. 1/Z původního textu jsem, zřejmě špatně, pochopil že uv zdroj byl umístě…
J.J. 01.06.2019 22:26
J.J.
Děkuji moc,za rady a info,vše beru na vědomí.Problém s očima nastal když jsem prohodil Uvb a tep.zdr… nový
MIKVELE 01.06.2019 22:55
MIKVELE
Jen pro upřesnění,takto mam zařízené terárko.
MIKVELE 01.06.2019 22:30
MIKVELE
ano, toho reptivitu bylo asi moc, vápníku asi málo. takhle velký mládě jsem krmila denně, z toho obd… nový
ahoj1 02.06.2019 00:00
ahoj1
To UV má od začátku nad sklem,je to tak 3 dny co jsem mu ho dal dovnitř a výhřev nahoru.Může ta čern… nový
MIKVELE 02.06.2019 00:21
MIKVELE
Ten tmavy flek se casem udela na kazde usporce, neni na zavadu. Z bezne dostupnych jsou v kazdem zve… nový
lucifer 02.06.2019 09:18
lucifer
Děkuji za radu.Pro jistotu koupim novou,netušil jsem že se už 5.0 nevyrabejí.Ale četl jsem že vadné… nový
MIKVELE 02.06.2019 09:38
MIKVELE
Zdravím vás.Jen pro info...chamík o5 líta po terárku jak divej,oči v pořádku. Děkuji všem za rady po… poslední
MIKVELE 13.06.2019 23:37
MIKVELE

Pokud problém nastal po umístění UVB-repti glo 5.0 compact 13W do terka, tak bych chtěl upozornit na to, že jeden čas měl výrobce u 10tek problém s vadnými seriemi a projevovalo se to právě takto.
Tím rozhodně nechci rozporovat umístění UV zdroje do terka, jen bych vzal v úvahu že může nastat chybička. Mimo jiné i zdroj tepla by měl být uvnitř a nahoře. S opti. příkonem těžko někdo poradí protože nezná okolní teploty. Chce to teploměr a vychytat. Obecně platí že teploty v bezprostření blízkosti zdroje mají být tak okolo 40 st. s tím, že chamík má možnost pobytu v chladnější části. Pozor na to časté rosení, jednou denně postačí. Napájení máte předpokládám vyřešené.

Děkuji za reakci.Uvb tam ma od začátku,problem nastal az později.Co se týká napajeni,tak pry je to blbost,že pijí z listu,ze stěn terária atd,ten muj pije po oresení z listů.Ale zvažuji už všechno,teď jsem mu dal do vnitř misku s vodou.Volal jsem i ke specialistovi na tyto zvířata,říkala že to může být ostrým světlem v terariu,že byly i případy kdy úplně osleply.Teď mam repti glo 5.0 13w uvnitř terária a Daytime heat lamp 40w výhřev na stropě...Mam dále kapat borovou vodu a každý den dávat vápník+D3.Tak uvidím co se stane...

Není zač. :-) Jen doplním.

1/Z původního textu jsem, zřejmě špatně, pochopil že uv zdroj byl umístěn zpočátku mimo terko, což je fakt k ničemu a problém s očima nastal až po umístění dovnitř.
2/Cham. jem. pochází z horských a podhorských polopouští Saud. Arábie a Jemenu. Při vší snaze si nedokážu představit běžně používaný umělý zdroj, který by dokázal svítit takovou intenzitou aby poškodil zrak chamíka jehož kukadla jsou nutně koncipovány na světelné poměry své domoviny. Ale pozor! Intenzita plnohodnotného přírodního slun. záření je jedna věc. Spektrální složení světla z umělého zdroje je zcela odlišný problém. Tady i chabý vadný zdroj dokáže divy. Je tedy pravděpodobné, že paní chovatelka při vší úctě jaksi míchá hrušky s jablkama
3/ Také mě zarazila ta info. o blbosti v případě napájení. Vzhledem k oblasti výskytu tohoto druhu cham. vás ubezpečuji, že potřebný příjem tekutin řeší tento cham. jednak příjmem kondenzované (rosa), případně srážkové vody která ulpívá na listech akácií či jiných rostlin, případně stéká po větvích nebo dostupných skalách. V nezanedbatelné míře využívá i tekutiny z ulovené kořisti. Navíc dokáže šetřit vodou i tak, že do maximální míry koncentruje moč a i správná konzistence trusu je v podstatě suchá. Rozhodně si nemyslím, že by misku s vodou využil, pokud to vůbec umí. Chovatelé napájení řeší rosením případně kapátky, dokonce jsem viděl i malé vodní kaskády s proudící vodou stékající po kamenech. Při všem tom napájení je dobré si uvědomit, že zbytečně vysoká a hlavně stálá vzdušná vlhkost může u chamíka způsobit značné zdravotní problémy a to zejména s plícemi.
Ještě si neodpustím poznámku aniž bych vám můj názor nějak vnucoval. Všezachrańující umělé vitamíny v ampulkách a kapičkách, zejména ty rozpustné v tucích a aplikované jen tak od oka bez racionálního a opravdu rozbory podloženého zjištění, to je tanec na tenkém ledě. Lehce tak lze dosáhnout úplně opačného efektu než žádoucího. Osobně to považuji za chovatelskou prohru. Tak vyhraněný názor mám z toho důvodu, protože pokud jakékoliv zvíře chovám, je mojí povinností zabezpečit mu takové podmínky aby nepotřebovalo podobné berličky. Jde to, dnes rozhodně ano. Opakuji, pouze můj názor.:-)

Děkuji moc,za rady a info,vše beru na vědomí.Problém s očima nastal když jsem prohodil Uvb a tep.zdroj,kdy UVB jsem dal na strop a dovnitř jsem mu dal raflektorovou žárovku R63 ES 28w čirou.
Ode dneška mu budu dávat 2x týdně Reptivite s D3 a každý den Biomin H,bude to stačit?Ja mu rval,o5 dle doporučení každý den ten reptivit a vapník jsem začal dávat před 2 dny, to jsem ho asi chudáka předávkoval.Rosím 2x-3x denně na sklo a listy pokaždé sice nepije,ale viděl jsem ho pít z listů!S tím vyplachováním očí borovou vodou mám přestat???
Děkuji,pro mě za vzácné rady!

ano, toho reptivitu bylo asi moc, vápníku asi málo. takhle velký mládě jsem krmila denně, z toho obden vápník a 1 týdně vitamíny
vše nasvědčuje tomu, že to uv je vadné, doufám, že už je vypnuté!!!! a chamík se vzpamatuje.
ale nenechte ho bez uv zase moc dlouho, mládě je ve vývinu, takže vápník a UV potřebuje .
osobně bych se na borovou vodu vykašlala a radši nechala zvíře víc v klidu, furt to zvíře nervovat manipulováním a okukováním mu rozhodně neprospěje .
Ale hlavně doufám, že už je vyplé to vadné uv - začátek potíží opravdu koreluje se začátkem vystavení zvířete té zářivce. přes sklo působí asi stejně, jako kdyby byla ve vedlejší místnosti

a brzo taky budete doufám řešit větší terárko, z tohohle brzo vyroste

Ten tmavy flek se casem udela na kazde usporce, neni na zavadu. Z bezne dostupnych jsou v kazdem zverimexu Reptile UVB 100 - 150 - 200, je stejne jako predtim Reptiglo 5 - 10 (a 200 by byla "15" - kdyby se predtim vyrabela). Stejny vyrobce, jen u 100 - 150 jine oznaceni. Vic radit nechci, nechovam chameleony = netusim jak silny UV-B zdroj potrebuji, co je pro ne vhodne a co ne. Jen se divim ze mate Reptiglo 5.0, uz se par let nevyrabi - a ano, meli kdysi serii ktera byla spatna - vysoky podil "high" UV-B, a zviratum vadily. Takze jen ciste spekulace ze to mozna nekde lezelo na sklade, a treba muze byt z te nepovedene serie.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru