Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá- zimuje, nemocná, špatné podmínky?

Zdravím všechny,

mám cca 8 měsíční agamku (asi samice) a tak před měsícem a půl začala přijímat míň a míň potravu až ji přestala přijímat úplně a začala se schovávat v jeskyňce v teráriu (nejchladnější místo). Teď už to bude min. měsíc co nejí a stále se schovává.
Po týdnu jsem ji odvezl k veterináři, kde mi bylo řečeno, že takhle malá agama ještě nezimuje. Z rozboru trusu zjistili že má trochu roupy a je asi přežraná, tak ať ji dám prášky (na ty roupy) a nechám ji odpočinout.
Chovatel mi zase řekl, že může zimovat, že už se mu to taky stalo.
Agamka váží asi 205 g a váhu neztrácí, ale nevím co se s ní děje.
Terárium má rozměry 120x60x60, substrát je písek do pískoviště.
Osvětlení: Reptiplanet 75 W, Reptiplanet UVB 15.0 26 W a plno spektrální Narva biovital 26 W. Svítíme 12 hod. denně.
Krmím cvrčky, šváby (ty moc nechce), sarančátka a zophobaky. Hmyz obalují ve vápníku a každé 5 krmení i ve vitamínech. K zelenému má přístup nonstop, ale to vůbec nechce.
Teploty: výhřevné místo- cca 40-45 C, nejchladnější (jeskyňka)- 24 C, zbytek terária kolem 29 C (dle vzdálenosti od výhřevu samozřejmě). Teploty měřím teploměrem s čidlem.
Pravidelně ji kontroluju a tak jednou za 10 dní koupu. Když ji vyndavam z teraria tak se zdá aktivní, ale radši jí dávám zpět do terária hned co to jde.

Prosím o radu jestli se s tím někdo setkal nebo co se vlastně děje? Svítíme pořád stejně, vzhledem k tomu, že veterinář říkal že nezimuje, ale co jsem tak všude četl tak mi přijde že zimuje a nevím jestli to, že stále svítíme jí to zimování neprodluzuji (že si tolik neodpočine).

Děkuji a přeji všem zdravé a aktivní ještěrky :-).

Ad. V terariu je o něco víc světla než na fotce vypadá a agamka je ukrytá pod ručníkem, který je tam od včerejška. Začala se podhrabavat pod misku s vodou a líbilo se jí tam, ale báli jsme se že by to na ní mohlo spadnout, tak jsme misku přesunuli a nahradili to malým ručníkem.

Předmět Autor Datum
Mne tam nic vylozene kriticky spatne neprijde, zopakuju co nedavno vesle - pridal bych akorat neco s…
lucifer 12.10.2020 09:18
lucifer
Děkuji za reakci. Pokud se tedy jedná opravdu o zimování, neměl bych spíš svítit méně? Abych to zimo… nový
21pepik 12.10.2020 09:48
21pepik
v 8 mesicich bych spis nezimoval, i kdyz se jim to rozmlouva spatne. Pridanim dalsi zarivky myslim n… nový
lucifer 12.10.2020 10:06
lucifer
Zkusím tedy přidat ještě zářivku a prodloužím svícení na 13 hod. O druhé agamce přemýšlím již delší… nový
21pepik 12.10.2020 11:03
21pepik
Pokud je to samice, tak muzete pridat dalsi samici, +/- srovnatelne velkou. Nemuzete k ni dat nejako… nový
lucifer 12.10.2020 12:04
lucifer
Dobrá. Děkuji za cenné rady :-) nový
21pepik 12.10.2020 12:21
21pepik
Zdravím, ještě by bylo fajn sem přidat fotku agamy. Nicméně v 8 měsících zimování zvládají v pohodě,… nový
david.muzicek 14.10.2020 20:00
david.muzicek
Zdravím Vás, oni už to budou skoro dva měsíce, to už se z toho zimování asi začne pomalu probírat? N… nový
21pepik 16.10.2020 09:08
21pepik
2 mesice uz je celkem dost, nase zimuju cca. tech 8-9 tydnu, vahovy ubytek taky v radu jednotek gram… nový
lucifer 19.10.2020 13:58
lucifer
Světlo objednáno (dle doporučení vitticeps), ale nevím jak "trochu" zvednout teplotu. Zkusil jsem da… nový
21pepik 21.10.2020 10:24
21pepik
Aktualizace: Zářivka vyměněná dle doporučení výše, pro zvýšení teploty jsem přidal ještě ještě 25W ž… nový
21pepik 31.10.2020 12:09
21pepik
Vse mi prijde vcelku dobre, jak uz jsem psal, snad jen ze tech moznych ukrytu je tam proste moc a sv… nový
lucifer 31.10.2020 18:56
lucifer
Zdravím po delší době. Pouze pro info dávám aktuální info: Agamka nejspíš opravdu zimovala, chytnul… poslední
21pepik 02.01.2021 11:26
21pepik

Mne tam nic vylozene kriticky spatne neprijde, zopakuju co nedavno vesle - pridal bych akorat neco svetla. A ten rucnik dal pryc, kdyz chce, at si hrabe v pisku. Co s tim - dle chovani to skutecne vypada ze by chtela zimovat. Zkusil bych svitit o chlup dele - klidne to natahnout treba na 13 hodin, a pridat trochu na osvetleni pokud lze. Krmeni bych neobaloval pokazde, nemusi ho chtit kvuli tomu. Nejlip reaguji na zophobasy - i kdyz nejsou uplne nejvhodnesi, nebo jakykoliv hmyz ktery je cerstve svleceny - bily.

Děkuji za reakci. Pokud se tedy jedná opravdu o zimování, neměl bych spíš svítit méně? Abych to zimování neprodlužoval a agamka si mohla řádně odpočinout? Ohledně krmení, cvrčky i zophobasy teď nabízím bez vápníku i vitamínů, ale nechce je. Před cvrčkama zavírá oči a na zophobaky vůbec nereaguje (a to se po nich mohl utlouct). Šváby moc nechtěl ani předtím, tak je ani nezkouším.
Světlo přidat mohu- otázka je jaké? Mám tam dát další zářivku s plným spektrem nebo stačí obyčená žárovka?
Pod ručníkem je už dva dny a vypadá, že se mu tam líbí. Přijde mi, že hrabe jenom aby se někam schoval a toto je asi nejvhodnější místo?
Ještě jedna taková asi hloupá otázka. Je možné, že je mu "smutno" nebo, že se nudí a zlepšilo by to pořízení další agamky?

Zkusím tedy přidat ještě zářivku a prodloužím svícení na 13 hod. O druhé agamce přemýšlím již delší dobu. S chovem plazů začínám a myslím, že by mi to pomohlo i při rozeznávání nějakých výkyvů chování, pokud by bylo něco špatně. Navíc pozorovat vzájemnou komunikaci bude určitě také zajímavější :-). Předpokládám, že bych ji měl přidat, až se z toho tahle vyspí, abych ji zbytečně nestresoval dalším spolubydlícím? Teď bych měl mít samici, takže předpokládám, že budu muset přidat další samici?

Zdravím, ještě by bylo fajn sem přidat fotku agamy. Nicméně v 8 měsících zimování zvládají v pohodě, ale klidně ho letos vynechte, jak chcete. Návod na zimování je případně zde: https://www.terasvet.cz/clanky-2/zimovani-agamy-vousate/
Co se týče podmínek v terárku, doporučuji zářivku s větším výkonem (delší = více W = více světla). Ideálně tam dostaňte co nejdelší zářivku. Pokud jde navíc o Narvu Biovital ze série nově vyráběných v Číně (poznáte podle modrých patic), tak doporučuji přejít na kvalitnější typ, například Osram Biolux: https://www.terasvet.cz/denni-svetlo-plnospektralni/osram-biolux-30w-90-cm-t8/
Ty nové Biovital svíti bohužel mizerně a ani zdaleka se neblíží svým původním kvalitám.
Pokud se navíc rozhodnete nezimovat, tak zvyšte teploty. Pod žárovkou kolem 45°C, v prostoru 30-33°C, nejchladnější kout 28°C.
Ještě malá poznámka k té léčbě parazitů, jednak bych roupy neřešil, protože nejde o problémového parazita, pokud není extrémně přemnožený, a také je to nešťatné načasování. Když teď nevíte, jestli Vám zvíře nebude několik týdnů pospávat bez příjmu potravy, tak bych do ní necpal žádná antiparazitika.

Zdravím Vás, oni už to budou skoro dva měsíce, to už se z toho zimování asi začne pomalu probírat? Nevím jestli by bylo dobré dávat ji ještě na dva měsíce spát. Nemůže jí nějak ublížit, když ji takhle zvednu teploty a v podstatě "násilně" probudím? Ty prášky už jsem jí dal, bylo to na začátku tohoto jejího odpočinku. Řekl mi to veterinář, tak jsem doufal, že ví co dělá :-).
Foto přidám během dneška, jinak po vážení jsem zjistil, že agamka ztratila asi 5 g za celou dobu (měla cca 205 g, teď má cca 200 g).¨
Děkuji za názor.

Světlo objednáno (dle doporučení vitticeps), ale nevím jak "trochu" zvednout teplotu. Zkusil jsem dal silnější žárovku (100 W), ale když bylo na výhřevné místě 52 C tak jsem ji zase rychle vyndal. Zkusil jsem dát jenom novou tu co tam byla a dát ji trošku níže. Na nejchladnějším mám teď 26 C, ale přemýšlím jestli tam nemám dát ještě nějakou malou dohřívací žárovku. Svícení jsem prodloužil o půl hodiny zatím.
Jinak přijde mi, že agamka se začíná probírat, každé ráno (poslední dva dny) vyleze ven a čumí, to předtím nedělala 👍. Zeleného si stále nevšímá, tak možná zkusím nabídnout už nějakého cvrčka.

Aktualizace:
Zářivka vyměněná dle doporučení výše, pro zvýšení teploty jsem přidal ještě ještě 25W žárovku, aby prohřívala chladnější stranu terária. Nejchladnější místo má teď přes 26 ⁰C. Na výhřevném je 43 ⁰C. Dobu svícení jsem prodloužil o půl hodiny a dneska přidám další půl hodinu (celkem tedy bude 13 h). Agamka je stále zalezlá. Občas vyleze po ránu, někde si hrabe a po půl hodině si zase někam zaleze a je tam celý den. Zkouším ji krmit, ale zatím snědla za poslední týden dva červi. Zelené nechce. Váhu neztrácí. Když ji vyndám ven je aktivní.
Nějaké tipy co můžu ještě dělat? Trvá to už přes dva měsíce. Možná ji zkusit častěji vyndavat, aby měla nějakou aktivitu?Přikládám foto terária a Steva (ano, naše samice se jmenuje Steve- vyslovuj Stýf :D ).

Vse mi prijde vcelku dobre, jak uz jsem psal, snad jen ze tech moznych ukrytu je tam proste moc a svadi k tomu nekam zalezt. Kdyz zaleze, dal bych ji nekam jak je to vyhrevne misto a UV. A teda, nejspis by stalo za to az se vykadi, dat vykal na rozbor kvuli cizopasnikum. Krmeni zkuste nabizet ruzne, nejlip reaguji na jakykoliv cerstve svleceny - jeste bily hmyz.

Zdravím po delší době. Pouze pro info dávám aktuální info:
Agamka nejspíš opravdu zimovala, chytnul jsem se rady, že je tam moc těch úkrytů, což byl asi celý problém, protože tam bylo příliš mnoho míst, kde bylo cca 24 °C. Tera jsem komplet předělal (viz foto) a nyní jsou teploty jak z učebnice (dle dostupných info). Agamka jí, kaká, vyhřívá se a zkoumá, takže supr. Všem moc děkuji za rady, zvlášť oceňuji, že se tu nikdo kvůli tomu nezhádal, jako na jiných fórech (např. na motorkarských forech se člověk nedozví absolutně nic :-)). Jsme rád, že je tu fajn komunita.

PS zkusil jsem udělat bioaktivní terárium, kde by mohly být různé bylinky, aby se je mohla agamka okusovat kdy chce. Ovšem sehnat nějaký, o kterých vím, že jsou bez nějakých chemických sra.ek a pesticidů už je opravdu problém. Takže začínáme od semínka, hold bude muset počkat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru