Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výroba flexaria

Ahoj, už jsem vyrobil pár terárií, avšak flexarium zatím žádné. Nějakou dobu se na to chystám, ale ještě to nemám kompletně vymyšlené. Zatím to mám takto vymyšlené:

1) Rám - určitě nejsnazší a nejlepší cestou je přes hliníkové profily, rozměr 2x2, který budu spojovat pomocí plastových spojek.
2) Výplň - Tady jsem delší dobu přemýšlel, zdali použít jemné pletivo proti hmyzu (hornbach 80kč/m) nebo síťovinu. Za mě je asi lepší pletivo, cvrčci ho nerozkoušou a cenově vychází pdoobně jako síťovina, nevýhoda toho levného pletiva je snad jen v barvě (zelená), ale to není asi problém přestříkat.
- horší je způsob uchycení pletiva, nejjednoduší cesta je napatlání rámu silikonem a pletivo pouze přilepit, teď je ale otázka, zdali to bude držet. Pracnější varianta je uchycení pletiva pomocí systému lišt, do kterého se mi úplně nechce jít.
Každopádně takovéto flexarium vyjde opravdu velmi levně a hlavně bude vypadat opravdu hezky. Nějaké vaše postřehy, jak to lépe vyřešit nebo čím nahradit hmyzí pletivo ?

Předmět Autor Datum
kromě toho zelenýho pletiva seženeš i hliníkový nebo ocelový bez zelené barvy, ale 2x dražší. ty skl… nový
ahoj1 10.01.2021 21:08
ahoj1
Díky za reakci. Nápad skřípat pletivo mezi 2 profily se mně zrovna moc nelíbí, nebude to vypadat dob… poslední
hansikii 10.01.2021 21:25
hansikii

kromě toho zelenýho pletiva seženeš i hliníkový nebo ocelový bez zelené barvy, ale 2x dražší. ty sklotextilní nebrat, cvrčci to prožerou.
https://www.hornbach.cz/shop/Tkanina-proti-hmyzu-s-1m/4262687/artikl.html

Osobně bych koupila ty profily 2x (jeden dovnitř a druhý z vnějšku) a síť vlepila mezi ně - jak říkáš, napatlat rám silikonem, pouze přilepit pletivo a pak ještě pouze přilepit další profil dovnitř, aby prostě nebyl vidět ten silikon. Ale to je jen o estetice, kov silikonem přilepíš spolehlivě (akorát to na dobu lepení budeš muset nějak zafixovat a jednoznačně doporučuju neutrální silikon, nikoli kyselý (octem smrdící) silikon. ten kyselý má tendenci to kovové pletivo mírně rozežírat, takže po čase zkřehne.

https://www.hornbach.cz/shop/Neutralni-silikon-DEN-BRAVEN-Oxim-280-ml-transparentni/4213980/artikl.html

Díky za reakci. Nápad skřípat pletivo mezi 2 profily se mně zrovna moc nelíbí, nebude to vypadat dobře a navíc je to docela nákladné řešení vzhledem k ceně flexarka.
Viděl jsem, že u komerčně vyráběných flexáriích z hliníku je síť upevněna tak, že mají speciální profil s drážkou, do které se vložila síť a zafixovala gumou. Každopádně nikde jsem ho neviděl na internetu na prodej.
Další varianta by byla pletivo připevnit pomocí nýtů a silikonu, což by i mohlo vypadat dobře. S tím silikonem děkuji, to jsem netušil :-)

Napadla mě ještě jedna otázka, kdybych pletivo stříkal sprejem, nebylo by to například po rosení ve flexarku toxické ? Nevím jestli se dělají i barvy ve spreji s atestací na styk s dětmi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru