Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč přesně se varan nedoporučuje lidem bez zkušenostís chovem ještěrů?

Zdravím,
rád bych se zeptal co přesně je důvodem proč varani (například varan stepní) zpravidla nebývají doporučování lidem bez větších zkušeností? Jsem si tu pár dní projížděl diskuse a dost lidí působila, že moc netuší, jak vůbec zařídit terárium, a že si to akorát náhodně donesli domů. Je tento nedostatek předchozího výzkumu a tendence přecenit své schopnosti lidově řečeno "studovat to za chodu" primárním důvodem, nebo je zde ještě něco dalšího? Jedná se spíš o doporučení vztažené k většině populace, které jde za určitých okolností a s určitým přístupem nedodržovat, nebo je fajn to brát prostě jako fakt? Pokud se jedná hlavně o ten důvod, který jsem zmínil výše, jak moc je fajn si to sestudovat? (jakože do jaké míry) Jsou třeba nějaké fajn weby, kde by byly docela důvěryhodné rady? Docela by mě zajímaly odpovědi na tyto otázky, protože moc právě netuším jak tady chci postupovat, po těchto radách jsem docela zvažoval downgrade svých plánů na něco jako agama, kde se většina shoduje na tom, že to je pro pitomce bez zkušeností ještě celkem fajn, ale to už se mi netuším proč zase tolik nezamlouvá. U skoro všech ostatních oborů jsem bez rozmyslu začínal na věcech, které nebyly moc pro začátečníky, většinou i docela úspěšně, ale i tak to bylo na tom prvním projektu pořád docela dost znát, no, takže tady se chci radši poradit.

Předmět Autor Datum
Zdravím. Ono u těch ostatních "oborů" - nevím přesně, o které má jít - ale u většiny, když to začáte…
.Cinkodan 19.03.2024 11:14
.Cinkodan
> Zdravím. Ono u těch ostatních "oborů" - nevím přesně, o které má jít - ale u většiny, když to začá…
Redstoun 19.03.2024 17:12
Redstoun
Oproti té agamě vousaté, rozdíly - - čistě predátoři (masožravci) - na rozdíl od vousatky, kterou lz…
Cinkodan 19.03.2024 22:48
Cinkodan
Moc děkuju za reakci, toho jídla se právě asi tak nejvíc obávám. Z toho co jsem slyšel, tak to chce…
Redstoun 20.03.2024 19:11
Redstoun
Varany přímo jsem nikdy nepěstoval; nikdy mě nepřitahovali. Mám však na chov podobnou, spíše ještě n…
Cinkodan 20.03.2024 21:50
Cinkodan
Díky, jo, s tou obezitou jsem to už slyšel, ono jim to pak ani nedělá moc dobře na játra a tak dál.…
Redstoun 21.03.2024 03:40
Redstoun
Mláďata bývají v nabídce častěji a jsou levnější. U subadultů či mladých adultů je ale výhoda, že už…
.Cinkodan 21.03.2024 10:55
.Cinkodan
Jasný, nad tím mládětem/odrostlým jedincem se ještě zamyslím. K těm druhům vyžadující zvláštní péči…
Redstoun 21.03.2024 14:15
Redstoun
Právě, s tím "jedem", jestli už to brát tak, nebo onak. Třeba u korovců (Heloderma) to funguje na po… poslední
.Cinkodan 21.03.2024 14:38
.Cinkodan

Zdravím. Ono u těch ostatních "oborů" - nevím přesně, o které má jít - ale u většiny, když to začátečníkovi kiksne, je tam pouze ztráta finanční, materiálová, případně prestiže:D. V chovatelství přichází navíc utýraní zvířete a to je to hlavní, co se nelíbí.

Studovat - v určitém slova smyslu - se podle mě moc nedá. Respektive buď na chov máte vrozené "buňky" - pozorovací schopnosti, chovatelskou intuici, chuť prohlubovat své znalosti, smysl pro zodpovědnost a vytrvalost - a časem a praxí ještě propílené. Nebo prostě ne a tam to nemá cenu hrotit a zkoušet za každou cenu. A zjistit si, do které skupiny patřím, je lepší na nějakém běžnějším a tolerantním (a výrazně levnějším a na péči jednodušším) chovanci. Ale pokud si echt věřím, tak rovnou na varany...proč ne:D

"Zkušenost" je však jen nóbl slovo pro absolvované faily a neúspěchy:D Takže s nimi nutno předem počítat u každého.

> Zdravím. Ono u těch ostatních "oborů" - nevím přesně, o které má jít - ale u většiny, když to začátečníkovi kiksne, je tam pouze ztráta finanční, materiálová, případně prestiže:D. V chovatelství přichází navíc utýraní zvířete a to je to hlavní, co se nelíbí.

Jo, právě to je přesně to proč jsem psal, že tady bych se radši poradil. V těch jinejch oblastech právě tak opatrnej nejsem, protože tam to ničemu nevadí. Pak třeba u bezpilotních letounů jsem se dozvěděl o trochu větší důležitosti strukturální rezonance, když se mi to rozteklo ve vzduchu, ale v těchto věcech se dá právě narozdíl od plazů to za 2 hoďky fixnout a v pohodě to funguje. (a stálo to tak 20 korun za plast, takže ani finančně to moc problém nebyl, ale tak to už je vedlejší faktor, spíš hlavně, že není vůbec problém to znova postavit)

> Studovat - v určitém slova smyslu - se podle mě moc nedá. Respektive buď na chov máte vrozené "buňky" - pozorovací schopnosti, chovatelskou intuici, chuť prohlubovat své znalosti, smysl pro zodpovědnost a vytrvalost - a časem a praxí ještě propílené. Nebo prostě ne a tam to nemá cenu hrotit a zkoušet za každou cenu.

Tak jasný, že se to nejde být profík z 0 jen přečtením textu, spíš jsem narážel na to, že tady v diskuzích byly dost hroty, když lidi netušili, že tam má být uvb výbojka a měli tam teplotu 25° na výhřevu, tak to je zase trochu druhej extrém. (a pak se ještě divili proč jim to nepapá)

> A zjistit si, do které skupiny patřím, je lepší na nějakém běžnějším a tolerantním (a výrazně levnějším a na péči jednodušším) chovanci. Ale pokud si echt věřím, tak rovnou na varany...proč ne:D

Právě tadyto je primární cíl mého dotazu, v čem přesně je ten nejzásadnější rozdíl a jak moc velkej je, jako třeba u těch bezpilotních letounů, tak šel jsem těžší cestou, místo toho si koupit nějakej kit, tak jsem stavěl od 0 a zkoušel jak moc daleko se s tím dostanu, a rozdíl byl v tom, že jsem neměl zkušenosti, takže když jsem designoval rám, tak mi nedošlo, že nemůžu použít gumový nožičky (na uchycení IMU) jako konstrukční díl, protože to pak mělo rezonanci okolo 50Hz a pid regulace pak ty motory docela dost ohřívala. A když se na to koukám zpětně, tak jako trochu zkušenější člověk vidím, že to je zrovna jedna z mála věcí, kterou tam šlo pokazit a zároveň pro začátečníka nebyla moc nápadná (jsem se právě musel ptát na radu na forech, když jsem se tam dozvěděl, že rezonanční frekvence, což mě právě vůbec nenapadlo, tak to bylo opravený už docela rychle, ačkoliv pořád ne na 1. pokus, ale tak na 3. mi došlo, že to jsou ty nožičky a předělání konstrukce kolem nich už 100% pomohlo). Takže tady by mě zajímala analogická informace, v čem přesně to je komplikovanější a do jaké míry. Jestli tu je třeba něco jako ta rezonanční frekvence, co třeba u snažších plazů není a jak těžko se tomu dá předem vyvarovat (protože u těch bezpilotních letounů jsem se zase o vyvarování se toho vůbec nesnažil, bral jsem to jako způsob jak se to co nejrychleji naučit, tady by tenhle přístup už tak moc nefungoval asi xD), jsem se právě na dost místech dočetl, že to nepatří mezi nejsnažší plazy, ale nikde moc co se může zhruba podělat nerespektováním té rady a v čem se to riziko eliminuje začínáním u něčeho jako ta agama.

> "Zkušenost" je však jen nóbl slovo pro absolvované faily a neúspěchy:D Takže s nimi nutno předem počítat u každého.

Jo, o tomhle vím svoje, viz tady padající hrouda roztavenýho plastu xd

Oproti té agamě vousaté, rozdíly -
- čistě predátoři (masožravci) - na rozdíl od vousatky, kterou lze z velké části pokrýt vegetariánským meníčkem
- velikost (nejmenší druhy jsou stogramová prťata, střední jsou kolem 5 kg) - a velké druhy však mají i dost přes 10 kg (třeba Varanus salvator) a vyžadují odpovídajícně velkou i zabezpečenou ubikaci + nebezpeční při manipulaci (kousání, škrábance, švihy ocasem). Agama Vás může kousnout. Velký varan Vás může na férovku seřezat. Většina běžně chovaných druhů je však právě z toho menšího spektra.
- inteligence (obecně u varanů vyšší) - zároveň přednost i překážka
- pohlavní dospělost - agamy i kolem 1 roku, varani až jako víceletí
- chovatelská základna u varanů je nesrovnatelně menší = hůře doplňujete svůj chov a sháníte zvířata; rovněž pořizovací cena je mnohem vyšší

Co do motorů a techniky jsem ryzí antitalent - takže Vám přesnou analogii s bezpilotními letouny nenajdu.

Moc děkuju za reakci,
toho jídla se právě asi tak nejvíc obávám. Z toho co jsem slyšel, tak to chce primárně cvrčky, máte v tomto ohledu nějaké své rady? Ty cvrčky je asi lepší pěstovat doma hádám?

U té velikosti, jaký druh vám třeba přijde ještě fajn takto na začátek? Jsem slyšel, že právě ten varan stepní je ještě tak mezi malejma a středníma (tak 1,5m) docela rozšířený a za rozumnou cenu oproti nějakým exotičtějším druhům, ale rád bych slyšel i váš názor?

Ta pohlavní dospělost mi je asi docela jedno, protože zatím neplánuju množit, jedno zvíře mi asi bude docela stačit xD (naopak z toho co jsem slyšel, tak pak pohlavně dospělí samci jsou agresivnější, což by se hodilo radši až si trochu zvyknu, ale tak netuším jak moc znát to je, zkušenosti nemám)

Ta chovatelská základna je taky faktor, no, ale v době internetu bych už řekl, že to je menší problém. Kolik je když tak ta pořízovací cena za mládě některých druhů které jste uvedl (nebo spíše teprve snad uvedete) v tě 2. otázce? Já to právě zkoumal už minulý rok (nakonec jsem se nechal odradit xD), ale těžko poznat jestli je ten inzerát rozumný nebo ne, když nemám zkušenosti.

Varany přímo jsem nikdy nepěstoval; nikdy mě nepřitahovali. Mám však na chov podobnou, spíše ještě náročnější skupinu ještěrů, a zoologii a chovatelství se věnuju už nějaký ten pátek.

Hmyz si sám nechovám, spíš jen udržuji do doby zkrmení - objednávám online např. https://www.krmny-hmyz.cz/. Platba přes účet, a vyzvedávám pak u mě na poště.

Kdybych si musel mocí mermo sám vybrat, začal bych, ano, s tím varanem stepním. Hlavní úskalí chovu bývá neudělat z něj odporně přežranou obézní kouli.

Solidní v momentální nabídce se zdá např. https://www.faunaportal.cz/inzerce/varan-stepni-varanus-exanthematicus

Jiné zvíře (subadult samce veleještěrky obrovské) jsem od inzerujícího kupoval před časem v Pšovlkách sám, a podle mě jde o solidního chovatele.

Popřípadě by měl být jako relativně častý druh u prodávajících na Živé Exotice v Praze (https://zivaexotika.cz/).

Díky,
jo, s tou obezitou jsem to už slyšel, ono jim to pak ani nedělá moc dobře na játra a tak dál.

Jen se teda ještě chci zeptat, mám to teda chápat, že je snazší (takže pro začátečníka vhodnější) kupovat odrostlého samce? Protože já právě původně zamýšlel koupit mládě.

A pak bych měl ještě dotaz kde všude bych musel toho varana stepního registrovat, z toho co jsem slyšel, tak varan stepní je v CITES 2, takže tam ho už od nějakého roku, kdy to změnili, registrovat nemusím. Někde jsem se pak dočetl, že je nutné ještě povolení k chovu nebezpečných druhů zvířat. Netušíte, jestli tomu tak je (obě předcházející věty)?

Mláďata bývají v nabídce častěji a jsou levnější. U subadultů či mladých adultů je ale výhoda, že už lze posoudit, že zvíře není třeba genetický zmetek, např. krňous s vadným metabilismem. Pro začátečníka - u malých a rychle rostoucích a na chovné podmínky obzvláště háklivých mláďat - lze také snadněji nevhodnou péčí vypěstovat nevratné růstové abnormality a nemoci; u již odrostlých zdravých zvířat je riziko menší.

Co do povolení k chovu nebezpečných zvířat (přejmenováno již na "druhy vyžadující zvláštní péči", ta se většiny varanů netýká. Resp. jsou v ní uvedeny z plazů a) všichni z řádu krokodýlovitých, b) všechny jedovaté druhy. Varani nejsou krokodýli, a většina není jedovatá (resp. z jedovatých vím jen o varanu komodském...)

Co se CITESu týče, zde se přiznám, přesný současný výklad netuším. Kromě pěti druhů (CITES I) jsou všichni další v CITES II. Avšak jaká je současná bližší úprava a nutnost registrace pro odchované jedince CITES II v ČR - nevím (jestli už je třeba jen obyčejná kupní smlouva..?). Zde bych se doporučil obrátit přímo na chovatele, popř. na orgán, který CITESáky eviduje. To je Vám příslušný krajský úřad, odbor životního prostředí.

Jasný, nad tím mládětem/odrostlým jedincem se ještě zamyslím.

K těm druhům vyžadující zvláštní péči, tak já se právě zase někde dočetl, že většina varanů má jedové žlázy (nebo minimálně do slin produkují látky proti srážení krve, což právě netuším jestli se podle této vyhlášky bere jako jedovatý druh, protože někde jsem našel, že se to bere jako slabý druh jedu). Radši se na to teda optám u příslušného orgánu, který to eviduje. (krajská veterinární správa myslím)

Na ten CITES se teda taky rovnou optám.

Právě, s tím "jedem", jestli už to brát tak, nebo onak. Třeba u korovců (Heloderma) to funguje na podobném principu, ústojí mají ale specializovanější a jed silný; tu už to nelze nebrat jako jedovaté druhy. U varanů netuším, jak ty jejich dentální žlázy klasifikovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru