Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zmije

Dobrý den.
Zatím chovám pouze užovku. Ale velice se mi líbí zmije.
Tak bych se chtěl zeptat jaká by byla vhodná pro začátečníka, podmínky chovu a taky cenu.

Předem díky Míra.

Předmět Autor Datum
Pro začátečníka co má zkušenosti jen s nějakou jednou užovkou se zmije vůbec nehodí a to žádný druh.…
Uroboros 11.02.2007 14:28
Uroboros
Já teda jedáky nechovám a ani mě to neláká, ale zajímalo by mě jak člověk pozná, pokud chce nějakýho…
para 11.02.2007 21:56
para
Nevim co na tý větě nechápeš, ale to je tvuj problém. Je to assi tak stejn jako kdybch ti řek, zapom…
Uroboros 12.02.2007 11:56
Uroboros
Neměj obavy, že něco z toho co jsi napsal nevím;-), jen nevím co si z takové odpovědi vezme nebohý t…
carlos 12.02.2007 12:18
carlos
Právě, pokud nezvládne něco cholerickýho a rychlýho a pokaždý při manipulaci s ním bude pokousanej,…
Uroboros 12.02.2007 13:02
Uroboros
Tak nevim, ale to tvoje přirovnání k autoškole mi příjde trochu zcestný ::) Copak existuje nějakej k…
para 12.02.2007 14:15
para
para: V něčem s tebou souhlasím v něčem ne... Ono asi bude trochu složitější zjsitit tu hranici, kdy…
nerosekdas 12.02.2007 15:18
nerosekdas
nerosekdas: Jj rozumim. Když jsem psal, že ten kdo se rozhodne chovat takovýho hada že si je jistě p…
para 12.02.2007 15:38
para
Když by věděl vše co potřebuje k chovu jedáků, tak se tu neptá, kterej had je pro něj vhodnej. Myslí…
Uroboros 12.02.2007 17:02
Uroboros
Když by věděl vše co potřebuje k chovu jedáků, tak se tu neptá, kterej had je pro něj vhodnej. Proč…
para 12.02.2007 17:26
para
Souhlasím s Parou, sám jsem si pořídil po teňurách párek T. albolbaris. Chov jedovatých nevyžaduje ž…
carlos 12.02.2007 11:15
carlos
Jestli mohu přispět se svou trochou do mlýna, tak přispěju. Můj názor je, že chovatel jedáků by měl…
krokodýl 12.02.2007 16:20
krokodýl
Vše podstatné bylo řečeno, přidám tedy aspoň svůj komentář. Pokud se ti zmije líbí a zamiluješ si j…
Georgij Gadjukin 12.02.2007 18:25
Georgij Gadjukin
S většinou názorů musím souhlasit.Při chovu těchto nebezpečných zvířat je nutno si zachovávat určitý…
Vladěk 12.02.2007 22:20
Vladěk
Zdravím, pochlubte se s jakými jedáky jste začínali vy :) když jsem si prolezl poradnu tak někteří…
Matan78 14.07.2010 21:11
Matan78
Ahoj, nevím jestli to tady je "živé" ale potřebovala bych poradit, je to tedy uznávám dost zvláštní…
prosba o radu 27.09.2010 17:06
prosba o radu
Nahodou mi to stupidni neprijde :-D spis vcelku zajimave/zabavne... Tak mamba se da i v CR docela v…
boa.constrictor 27.09.2010 17:20
boa.constrictor
Proč 3 m mambu?, metrová nebo menší udělá stejnou "práci";-). Jinak samozřejmě existuje mnoho drobný…
krokodýl 27.09.2010 18:46
krokodýl
jinak - papuce nejsou jediny misto - tohle je taky originalni :-Dhttp://tera.poradna.net/f/view/8609…
boa.constrictor 27.09.2010 18:54
boa.constrictor
pokud bude oběť alergická na biologické jedy, a vrah to bude vědět (např. viděl reakci oběti na pích…
Crocodylus 27.09.2010 23:08
Crocodylus
Rozhodně by to bylo diskrétnější, a možná i spolehlivější. Třeba takový Loxosceles reclusa v posteli…
Aurifer 27.09.2010 23:53
Aurifer
To je takový nespolehlivý.Já to vidím tak... ,,Slavný soude,prohlašuji,že jsem ho nebodnul třikrát n… poslední
babal 28.09.2010 00:10
babal

Pro začátečníka co má zkušenosti jen s nějakou jednou užovkou se zmije vůbec nehodí a to žádný druh. Ceny jsou povětšinou dost nízké od cca stovky za takové ty hodně rozšířené, ovšem mohou být i dost vysoké, za různé vzácné druhy, které se v chovech téměř nevyskytují až třeba desítky tis. Rozhodně na zmiji zapomeň dokud nenabereš dostatek zkušeností, jinak to bude tvůj poslední pokus o to něco chovat.

Já teda jedáky nechovám a ani mě to neláká, ale zajímalo by mě jak člověk pozná, pokud chce nějakýho jedovatýho hada, že už je na to dost "zralej"?
Můj názor je takovej, že i kdybych choval x let nejedovatý hady, budu co se týče chovu jedovatých hadů pořád zelenáč.
Zkušenosti začnu zbírat až si nejakýho jedáka pořídim...nebo ne? Dle mého, každej kdo chová jedovatý hady k tomu jednou musel dospět tak, že si prostě jednoho krásnýho dne jedovatýho hada pořídil :i:
Je to vždy riziko, stejně jako když si někdo koupí třeba tmavku nebo mřížku, páč ty můžou být v dospělosti člověku taky nebezpečné.
Já si myslim, že pokud je člověk plnoletej a svéprávnej, tak je jen na něm, aby uvážil do čeho jde když si usmyslí jedovatýho hada chovat a ostatním nepřísluší toto jeho rozhodnutí nějak spochybňovat :i:

Rozhodně na zmiji zapomeň dokud nenabereš dostatek zkušeností

Takže toto je takovej oříšek....jak má nazbírat zkušenosti když by měl na zmiji zapomenout?

Já kdybych jí chtěl tak si jí prostě koupim, byla by to jen a jen moje volba, moje rozhodnutí a kdyby došlo k uštknutí tak by to taky byl jen a jen můj problém ;-)

Ona je to vždy tak trochu "sázka do loterie".

Nevim co na tý větě nechápeš, ale to je tvuj problém. Je to assi tak stejn jako kdybch ti řek, zapomeň na řízení auta, dkud nedostaneš řidičák, navíc i hdně lidí s řidičákem jezdí jak .... a časem na to doplatí, nebo spíš na to doplatí ti, co jezdí slušně vedle nich.
U jedáků nejde ani tak o to, že had zabije tebe, ale ohrožuje i všechny v okolí, navíc dost často vidim nevyčištěný terárka jen kvůli tomu, že se had někomu lbil a prostě se ho bojí.
Méně jedovatej? No, dobrý no..... Víš co ti udělá s ledvinama ten tvuj T. albolabris. Nic méně jedovatýho neexistuje, zabít tě může i heterodon. Samozřejmě je rozdíl jestli tě uštkne třeba Vipera berus nebo Dendroaspis polylepis, dejme tomu, že pokud nemáš alergii nebo oslabenou imunitu tak u berusky nic moc nehrozí, ale zabít tě může stejně jako ta mamba, jenž u tý to máš jistý.
Prostě si stojím za názorem, že dokud člověu neprojde rukama něco vznětlivýho nejedovatýho, tak by neměl s jedákama začínam, protože manipulaci s nima jen tak nezvládne a pokud udělá chybu, tak většinou jen jednou, oni v lepším případě nekrózy končetin a následná amputace je docela sranda, ale když ti selžou vnitřní orgány.....
Navíc zmije vypadají takové těžkopádné a líné, ovšm to jen do té doby, něž zaútočí.
Mě osobně se se zmijema manipuju lépe než se šktičema, dají se vzít za ocas a jen hlavu držet na háku, ovšem chce to cvik a získávat ho až s jedákama je prostě blbost.

Neměj obavy, že něco z toho co jsi napsal nevím;-), jen nevím co si z takové odpovědi vezme nebohý tazatel. To jestli má dost zkušeností musí vědět on sá a argument, že musí vyzkoušet něco vznětlivýho nejedovatýho mi přijde jako lichý. Spousta lidí se nenaučí s hady manipulavat ani po několika letech chovu- to máš jako s tím řidičákem.....

Právě, pokud nezvládne něco cholerickýho a rychlýho a pokaždý při manipulaci s ním bude pokousanej, tak věř že ho to přejde, pořídit si jedáka. Nebo si může pořídit V. ammodytes za cca dvě stovky a až ho uštkne, protože mláďata nikdy pořádně nežerou a nejspíš bude někdy muset nakrmit uměle což jde bez zkušeností hodně špatně, doufat že to přežije bez větších následků. Pak si to možná taky rozmyslí. Jinak nechci odrazovat od chovu jedovatých hadů, ale mysli především na svoje okolí, třeba se ti zrovna nic nestane, můžeš mít nadání na chov hadů, ale i tak to chce "trénovat". Já cca v deseti letech chytal zmije normálně do ruky (berusky) a nikdy mi nic neudělali - tehdá z blbosti a ze zájmo o hady vůbec, ale nyní už bych to neudělal a i na tu malou berusku před kterou jsem respekt kdysi neměl bych si aspoň přidržel hákem nebo něčim co by bylo zrovna po ruce. Prostě je to tvoje rozhodnutí a za ním si stojíš jen ty. Já bych ti doporučil již zmíněnou ammodytku, ale pokud možno odrostlou, aby žrala sama. Její jed je podobný jedu berusky a tak by v nemocnici případně mohli mít i sérum. Jinak si nech udělat testy na alergologii na živočišný jedy, protože pokud budeš alergii mít, vůbec bych o chovu neuvažoval.

Tak nevim, ale to tvoje přirovnání k autoškole mi příjde trochu zcestný ::) Copak existuje nějakej kurz chovu jedovatých hadů, kterej by měl člověk vystudovat, než si jedáka pořídí??? A jestli ano (o čemž silně pochybuji) měl jsi dát tazateli nějakej kontakt, protože jestliže něco takového existuje ty jsi to určitě absolvoval....jinak bys totiž nemohl chovat jedovaté hady, že ano.

Stále tu mluvíš o zodpovědnosti ke svému okolí....ty tu zodpovědnost jistě máš o tom nepochybuji, ale proč si myslíš, že jí nemůže mít i někdo jiný? Myslim, že když si někdo umane chovat takové zvíře jistě si plně uvědomuje co takový chov obnáší.

Jak jsem napsal, jestliže je někdo plnoletej a duševně způsobilej, má patřičný povolení úřadů a je plně seznámen s tím co chov určitého jedovatého hada obnáší, tedy jakým jedem had disponuje, nejsem náhodou alergickej na sérum atd., nevidim jedinej důvod proč by toto svoje přání nemohl uskutečnit.

A nakonec bych chtěl podotknout, že mi příjde tvůj přístup k tazateli ve stylu "nemáš na to, tak na to zapomeň" dost nefér ]:(

para: V něčem s tebou souhlasím v něčem ne... Ono asi bude trochu složitější zjsitit tu hranici, kdy si člověk už může pořídit nějakého jedáka a kdy by měl ještě sbírat zkušenosti a nejspíš to stejně skončí u toho, že ten dotyčný si sám bude muset rozhodnout, jestli se na pořízení cítí nebo ne. Spíš bych nesouhlasil s názorem, že ten kdo se rozhodne si takové zvíře pořídit, si je vždy plně vědomý, co to obnáší... Nebudu nijak jmenovat, ale znám jednoho, který je schopen si domů dotáhnout i kobru a přitom konkrétně jemu bych domů nedovolil ani ammodytku. Bohužel vymluvit si to ten dotyčný nenechá a tak jen tiše doufám, že jeho dva jedáci budou mít víc rozumu než on, popřípadě že se brzo vzpamatuje sám.

Každopádně je docela dost situací na které se člověk musí připravit, pokud se rozhodne pro jedáky. I kdyby mělo jít jen o násilné krmení mláďat, která docela často odmítají přijímat potravu, myslím že by bylo docela škoda, kdyby třeba díky nezkušenosti chovatele mělo přijít mládě o život, protože majitel bude mít strach zvíře násilně nakrmit ať již ze strachu z pokousání nebo proto, že to prostě neumí...

Každopádně zadavatelovy zkušenosti neznám,takže se neodvažuju soudit. Navíc myslím si, že kolikrát si lidé stejně ty jedáky pořídí i přes podobné diskuze a bez jakékoliv literatury, takže rozhodnutí zůstane nakonec na něm samotném...

nerosekdas: Jj rozumim. Když jsem psal, že ten kdo se rozhodne chovat takovýho hada že si je jistě plně vědom toho co jeho chov obnáší, tak jsem samozřejmě měl na mysli rozumnýho člověka kterej má o takovej chov seriozní zájem tj. maximum teoretických znalostí. Nepředpokládam, že si někdo domu jeden den přinese užovku a druhej den chce mambu černou :-D

Když by věděl vše co potřebuje k chovu jedáků, tak se tu neptá, kterej had je pro něj vhodnej.
Myslíš, že když uděláš řidičák, umíš řídit? Jsi hodně najivní. Jinak já už jedáky nechovám, neboť je momentálně nemám kam dát, aby nikoho nemohli ohrožovat, ale na léto plánuju stavbu haďárny a pak si je zase pořídim, ale tam prostě budu chodit jen já případně někdo v mém doprovodu.
Nad chovej jedovatých hadů chce dlouze uvažovat a studovat co jen jde, pak třeba zajít ke kamarádovy co se jedákama zabývá aby mu ukázal jak hada přenášet a vůbec s ním manipulovat atd... A až si bude 100% jistej že to zvládne a bude znát vše co má, nemusí se ptát co si pořídit za hada...
Proč si myslim, že bude mít problémy? Protože takových lidí jako je on znam spoustu a moc dobře znam ty podmínky v jakých se pak had trápí, když se majitel bojí toho zvířete, tím nechci autora otázky nějak odradit, ale prostě takových lidí je spousta a trpí pak především hadi.
Pokud se kolem jedáků nevyskytuješ, tak to nepochopíš...
Jediné co z mého doporučení vyplívý je, nepořizuj jedáka, dokud si nebudeš 100% jist, že ho zvládneš na tom co je to za druh nebo jeho jedovatosti skoro vůbec nezáleží, ale něco jako bitisky, mamby a podobný bych ti moc nedoporučoval, ideální je něco z rodu Vipera.

Když by věděl vše co potřebuje k chovu jedáků, tak se tu neptá, kterej had je pro něj vhodnej.

Proč by se nezeptal? Je to prosté, chce chovat nějakou zmiji a usoudil, že je tu jsou lidi kteří by mu mohli poradit, která ze zmijí by byla třeba co na chov nejméně náročná a cenově nejdostupnější

Myslíš, že když uděláš řidičák, umíš řídit?

Nemyslím, jen jsem chtěl říct, že se to přirovnání nehodí, neboť žádnej kurz kterak chovat jedovaté hady neexistuje.

Nad chovej jedovatých hadů chce dlouze uvažovat a studovat co jen jde

Jak víš že on neuvažoval a nestudoval?

pak třeba zajít ke kamarádovy co se jedákama zabývá aby mu ukázal jak hada přenášet a vůbec s ním manipulovat atd...

Vsadil bych se, že takový privilegium mělo jen málo chovatelů, kteří začli chovat jedáky.

A až si bude 100% jistej že to zvládne a bude znát vše co má, nemusí se ptát co si pořídit za hada...

A právě to je ten oříšek...kdy vlastně člověk pozná, že už je způsobilej chovat takovýho hada?

Protože takových lidí jako je on znam spoustu a moc dobře znam ty podmínky v jakých se pak had trápí,

Ano, vím co máš na mysli, ale nějak nechápu jak můžeš člověka odhadnout z jedné věty?

nepořizuj jedáka, dokud si nebudeš 100% jist, že ho zvládneš

A jsme znovu u toho...jak to poznam?

Mě z toho vyplývá jediné. Chov hadů je krásnej, ale náročnej a někdy i nebezpečnej koníček ale když to i přesto všechno má někdo rád, proč mu to rozmlouvat?
Proč je chov jedovatých hadů o tolik nebezpečnější než třeba chov velkých škrtičů? Podle mě je třeba chov velkých škrtičů stejně nebezpečnej jako chov jedáků. Když tě uštkne třeba zmije máš docela velkou šanci, že pokud ti bude poskytnuta příslušná lékařská péče, že to přežiješ. Když si ale třeba šestimetrová tmavka zamane, že tě dostane a povede se jí tě chytit a nebude-li na blízku nikdo, kdo by jí okamžitě vykostil, téměř se stoprocentní jistotou budeš mít smolíka :x:
Budem teda rozmlouvat lidem aniž o nich cokoliv víme, aby si takovou tmavku nepořizovali?
Vím,že to myslíš dobře, taky nemůžu vystát lidi co si takový zvíře poříděj jako image nebo jako módní doplněk, ale pevně věřim, že takový lidi ani nemaj potřebu chodit na takto zaměřené diskuze, ti prostě nepotřebují rady zkušenějších chovatelů, protože je to buď ani nenapadne a nebo je to pro ně naprosto pasé. Takže bych to tak nedramatizoval ;-)

Souhlasím s Parou, sám jsem si pořídil po teňurách párek T. albolbaris. Chov jedovatých nevyžaduje žádné zvláštní podmínky chovu-ty jsou většinou stejné jako u "nejedovatých". Jediné v čem se chov jedáku od nejedovatých liší je v manipulaci s hady. Představa, že se budu na hada dívat přes sklo, manipulovat s ním na háku a on na něm bude viset jak mokrý ručník je naprosto mylná, ale většinou se to dá zvládnout. Pokud se ti tedy líbí, chceš je chovat, tak si je pořiď. Výber bych zúžil na ty "méně" jedovaté, i tak je výběr pestrý a ceny více než příznivé. Dnes by byl mým favoritem Malpolon monspessulanus.

Jestli mohu přispět se svou trochou do mlýna, tak přispěju. Můj názor je, že chovatel jedáků by měl před tím prvním mít, alespoň nějaké zkušenosti s více hady. A asi by měl být minimálně 18-letý. Mládeži, nekamenujte mě.;-) Nejde až tak o zodpovědnost, i když také, ani v osmnácti ani nikdy jindy člověk zázračně nezmoudří, ale přeci jen... Hlavně by měl člověk být ve věku, kdy za své činy odpovídá sám a ne rodiče. Jinak pokud má člověk rodinu, respektive pokud nežije v domácnosti sám, měla by být při chovu jedáků samozřejmostí samostatná místnost, pokud možno přehledně zařízená. Já tu možnost v současnosti nemám a terária mám převážně v obýváku a proto bych v současnosti do jedáka nešel, i když jinak jsem už manipuloval v chovu i v přírodě s lecčíms, včetně třeba Botropse. Prostě by mi to přišlo vůči zbytku rodiny nefér, abych je mohl zbytečně ohrozit a taky, když mi po zemi leze 7-měsíční mimino, tak je to mé rozhodnutí asi logické. Jinak mám jedáky hrozně rád a určitě bych za pár let, až tomu budou podmínky více nakloněné, chtěl zase nějaké chovat. Zatím holt si je prohlížím jen v tom nejhezčím teráriu - v přírodě. Krokodýl

[http://img356.imageshack.us/img356/2213/bulharsko20 1vk3.jpg]

Vše podstatné bylo řečeno, přidám tedy aspoň svůj komentář.

Pokud se ti zmije líbí a zamiluješ si je, věř, že to bude láska na celej život. A pro takovou lásku je člověk ochoten trpět. I kdybys stokrát viděl fotky amputovaných paží, nekrotizujících tkání a jiných mňamek, tak stejně toho teraristickýho koně budeš popichovat k dalšímu a dalšímu běhu.
Jednu radu Ti do jeďácké praxe dám: nikdy, opravdu nikdy nespoléhej na to, že zrovna Tobě se to stát nemůže.:puff:

S většinou názorů musím souhlasit.Při chovu těchto nebezpečných zvířat je nutno si zachovávat určitý respekt k těmto tvorům, - ale né strach.Ale jinak si myslím, že chov jedáků je u nás prezentován celkově málo v pozitivním světle. Myslím si, že je chybou, když samotní teraristé dost často tohle odvětví teraristiky tabuizují.A mnohdy začínající chovatele (těchto zvířat) odrazují od jejich chovu.Tím nechci říct, že by se jejich chov měl stát nějakou masovou zálibou.Ale zkušenější by měli mít snahu, a to i ve vlastním zájmu - poradit.Čím víc bude totiž prů...ů, tim víc bude argumentů pro zákazy, nebo alespoň obstrukce od kdejakých úředníků, při jejich chovu.Není nutný, aby každý kdo začíná s těmato zvířaty, opakoval stejné chyby. Já chovám jeďáky již déle jak 12 let, a myslím si; že je dobře když chce někdo poradit - jak začít. Dobře si pamatuju jak jsem s roztřesenýma rukama kupoval první Trimeráky.A myslím si, že tuto zkušenost si prožil na vlastní kůži každý, alespoň trošičku zodpovědný chovatel. Ti co tvrdí, že první jeďáky kupovali absolutně bez obav, dle mého názoru buďto lžou, a nebo patří mezi ty - míň zodpovědné. A nemůžu si pomoci; není moc ku prospěchu věci když chovateli který se rozhodne tento krok udělat,někdo ještě srazí sebevědomí.Zmíněný předchozí názor; že je dobře před chovem jeďáků, chovat delší dobu nějaké kousavé nejedovaté hady mi přijde, že je k ničemu. Já jsem choval před jeďáky z kousavých druhů třeba psohlavce.A bylo mi to celkem k ničemu.Vzhledem k tomu, že jsem si byl vědom toho, že se nejedná o nebezpečná zvířata tak mi ani nijak nevadilo, že mi občas uštědřili nějaký ten kousanec. K jedovatým hadům jsem od počátku zvolil jiný přístup. Zatím co s nejeďáky si v podstatě dělám kdykoli cokoli. U jeďáků se držím zásady; že hranici toho co si k nim můžu dovolit si z velké části určují sama zvířata.U těchto zvířat je nutný respektovat i jejich nálady. Jinak co mohu sám poradit zadavateli tohoto dotazu? Já osobně bych doporučil (to je čistě tedy můj názor): Trimeresurus albolabris nebo některé evropské Viperky. Dle mého názoru jsou dobré i Cerastesky nebo Agkistrodon contortrix.
PS: Takové aspekty jako je samostatná místnost pro nebezpečné druhy, oddělena od společně obývaných prostor rodinou, pokládám za samozřejmost.Důležitý je - nikoho jiného v rodině neohrožovat.

Ahoj, nevím jestli to tady je "živé" ale potřebovala bych poradit, je to tedy uznávám dost zvláštní dotaz. Nejsem haďák, měla jsem známého, který hady měl, ledacos mi řekl, něco jsem nastudovala, viděla jak je choval, krmení, i jsem se "pomazlila". Jenže toho známého jsem X let neviděla a tak se nemám koho zeptat. Nebojte, hady si nehodlám pořizovat, stačí kočky, pes a děti. Ovšem pro svoji detektivku bych potřebovala jedovatého hada dostupného v čechách. Vražedným "nástrojem" by mohla být mamba černá, jenže to mi připadá hrozně naivní. Kde by ji vrah sehnal? Jak by ty tři metry smrťáka donesl do něčího bytu? Musel by mít skvělé znalosti, praxi, sám chovat hady a takových lidí není zas tolik, takže by na něj policajti brzo přišli a vůbec, kde mambu vzít, asi leda v zoologický.. Taky s nějakou přepravkou, hákem a rukavicemi by vrah nebyl zrovna nenápadný. Prostě potřebuju hada který by byl schopen zabít a pár informací o něm. Dodávám že opravdu nejsem vrah, nechci se zbavit ani manžela ani tchýně,jen píšu detektivky:-) Předem komukoliv zasvěcenému děkuji za odpověď. Možno i 211aminka@seznam.cz

Nahodou mi to stupidni neprijde :-D spis vcelku zajimave/zabavne...

Tak mamba se da i v CR docela v poho sehnat - na netu je i par inzeratu a neni ani draha... S tim ostatnim je opravdu pro vasi detektivku problem - uz jen z duvodu ze rozumny chovatel takoveho zvirete si pohlida komu to proda + nasledna registrace dotycneho na uradech... Ale s timhle narazite asi u vsech jedaku...
Co se 3m smrtaka tyce tak jsou az neskutecne skladni... Divila by jste se kam jsou schopni se nasoukat - takze prepravka by mohla mit minimalisticke rozmery (problem by dotycny vrah mel s tim jak ji ukecat aby tam vlezla - ale trpelivost by to vyresit mohla)... Minimalne hak by resit musel - i kdyz - haky jsou i teleskopicke (vysouvaci, sroubovaci) - nicmene s takovym bych na mambu nesahal... 3m ma docela slusnou vahu a na ni je potreba solidny hak nebo sebevrazedne sklony s dratenym raminkem na saty... V rukavicich clovek nema pri manipulaci cit a uprimne 3m kousek pude dal nez na prsty...

Spis bych se asi zameril na nejakeho jineho hada - mensiho... Je spousta druhu u kerych by bez pomoci vase obet nemala sanci - koralovci, smrtonosi, chrestysi, zmije...

Tak hodne stesti

Proč 3 m mambu?, metrová nebo menší udělá stejnou "práci";-). Jinak samozřejmě existuje mnoho drobných a značně jedovatých druhů, ovšem pokud se činu jako takového týká je dost obtížné hada přesvědčit, aby byl v danou chvíli na správném místě a měl zrovna náladu na uštknutí... spíš by v nejbližším možném okamžiku zmizel v nějakém úkrytu a snažil by se být nenápadný než, aby se vrhal na nic netušící oběť nebo by se nějakou skulinou zdejchnul a potkal by někoho úplně jiného atd. Prostě jsou mnohem efektivnější způsoby vraždy než spoléhat na mnoho náhod a neznámých faktorů, navíc pokud by vrah byl hadař, tak by se (předpokládám, že by oběť znal) velmi záhy (po pitvě) dostal do hledáčku kriminalistů a pokud by hadař nebyl, tak by možná při "šikovné" manipulaci zemřel dřív než ta plánovaná oběť. Takže k věci, sehnat jedáka lze poměrně snadno a celkem i anonymně, manipulaci s ním by zřejmě v případě nehadaře vypadala asi jen jako přenesení hada v plastové krabičce, v které byl pořízen, do místa činu (nejspíš byt) a vypuštění, ideálně do papučí budoucí oběti...:-)

pokud bude oběť alergická na biologické jedy, a vrah to bude vědět (např. viděl reakci oběti na píchnutí včelou..), stačí obyčejná zmije, a úmrtí na anafylaktický šok.... Pokud vraždit zvířátkem, asi by bylo jednodušší poohlédnout se po nějakém pavoukovi, nebo štírovi, a strčit ho do papučí, jak psal krokodýl...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru