Předmět Autor Datum
U nás jsme se s nedostatkem vit B u leguánů setkali zatím málo - jednou u samce s poruchou nervové s…
MadMike 25.05.2008 10:34
MadMike
Vit B bych videl jako pomerne dulezity u rybozravych hadu. Do teto skupiny patri napr. uzovky Thamno…
Redsnake 25.05.2008 15:57
Redsnake
tusim, ze v nejvyssi mire kaprovite ryby Sice se budu opakovat, ale k tomuto ještě jednu poznámku.… poslední
Hugo 26.05.2008 10:59
Hugo
Co se týče Leguánů a obzvlášť Varanů tak je vit B podle mne nezbytný. Samozřejmě pokud je potrava kv…
Diega 25.05.2008 16:16
Diega
No, ono záleží taky na tom, co si pod pojmem vit.B představujeme - pokud celý tzv B-komplex (10 různ…
MadMike 25.05.2008 17:14
MadMike
Vitamín B (respektive vitamíny z komplexu B) je samozřejmě nezbytný pro všechna zvířata i lidi, otáz…
krokodýl 25.05.2008 17:20
krokodýl
Já se obávám, že zejména u rybožravých hadů je dotace vitamínu B nezbytná. Jak už tu naznačil Redsna…
RITCHI 25.05.2008 17:41
RITCHI
Tak i většina primárně rybožravých zvířat přijímá i další potravu, obojživelníky, bezobratlé atd, ta…
krokodýl 25.05.2008 18:19
krokodýl
V lecčems s Tebou samozřejmě souhlasím, nicméně když je běžný chovatel odkázaný na rybí maso a mraže…
RITCHI 25.05.2008 20:10
RITCHI
Dovolím si mít opačný názor, krmím vodní želvy převážně rybamy a přestože některé z nich ryby v přír…
Hugo 26.05.2008 09:20
Hugo

U nás jsme se s nedostatkem vit B u leguánů setkali zatím málo - jednou u samce s poruchou nervové soustavy z nedostatku B12, "léčba" byla 4 týdenní injekční podávání 1ml B12 jednou týdně, ale bohužel jsme neznali minulé ubytovací a stravovací návky leguána, takže přímou příčinnu neznám.
B dáváme novým leguánům, kteři nejsou v optimální výživové kondici či vůbec nežerou (ať z důvodu zranění či dlouhodobého stresu) a nutno podotknout, že s výbornými výsledky. Jako nejlepší zdroj vit. B, podle našich zkušeností považuju sušené odhořčené pivovarské kvasnice (obsahují hlavně B1 i další z B komplexu), jelikož jsou organismem snadno vstřebatelné. Po dobu nutnou dávkujeme obden v odhadnutém množství, jelikož předávkování nehrozí (všechno jde, když se chce ;-)). V součastnosti jsem zakoupil přímo v lékárně B1-thiamin, ale ještě jsem ho nezkoušel.
U leguánů podporuje B1 tvorbu důležité střevní mikroflóry a povzbuzuje tak chuť k jídlu, nicméně u zdravých žeroucích (pestrou stravu) leguánů Béčko vůbec nesuplementujeme, max. párkrát za zimu.

Vit B bych videl jako pomerne dulezity u rybozravych hadu. Do teto skupiny patri napr. uzovky Thamnophis, ktere jsou-li krmeni zmrzenyma rybama dlouhodobe maji problemy s nedostatkem vit. B.Cely problem je pomerne jednoduse resitelny, bud nepouzivat jako hlavni zdroj potravy rybi maso.(tusim, ze v nejvyssi mire kaprovite ryby)
Vit B je take mozno podavat jako podpurny prostredek pri ruznych poranenich, ci pro zvyseni chuti k jidlu, da se predpokladat i lepsi rozmnozovaci projev....hypervitaminoza neni znama, prebytky vit B se snadno vylucuji z tela se zbytky potravy.

tusim, ze v nejvyssi mire kaprovite ryby

Sice se budu opakovat, ale k tomuto ještě jednu poznámku. Krom kaprovitých ryb, se udává obsah thiaminozinu (či jak se to nazývá) také v rybách, okounovitých a rybách mořských, dále pak v plžích mlžích a hlavonožcích. To neznamená, že v jiných rybách není, ale jen, že se udává jen u pro člověka hospodářsky významných druhů a nikoho nenapadlo sledovat jeho množství a platit výzkum u mihulí, hrouzků, střevlí, pavích oček, žab, čolků či žížal a šneků.

Co se týče Leguánů a obzvlášť Varanů tak je vit B podle mne nezbytný. Samozřejmě pokud je potrava kvalitní a obsahuje již mnoho prvků v sobě tak nemusíme do zvířete cpát další ( tedy ne často ). Jednou za čas nějaké ty vitamínky podat ke žrádlu do misky a je to. U mojich Varanů nilských jsem to řešil tak že na každé krmení měli jinou potravu ,střídal jsem: holátka, ryby, maso, vejce, cvrčky a vždy jednou za čas jak jsem uznal za vhodné jsem podal vitamíny. Při akutním nedostatku vitamínu B mohu doporučit B-KOMPLEX. Koupíš jej v každé lékárně a často to doporučují i zkušení veterináři. Rozdrtíš prášky, posypeš tím potravu v misce nebo to rozmočíš ve vodě a injekčně píchneš do myšky (mrtvé ) a potom servíruješ hadíkům, varanům:))

No, ono záleží taky na tom, co si pod pojmem vit.B představujeme - pokud celý tzv B-komplex (10 různých vitamínů) nebo jen jeden z vitamínů skupiny B. Např. býložraví a masožraví plazáci mají potřebu jednotlivých vitamínů skupiny B uplně jinou až opačnou, v závislosti na předkládané potravě... tudíž v B-KOMPLEXu nevidím rozhodně žádnej problém, ale všechny vitamíny z něj určitě jeden nebo druhý nevyužijí. Rozhodně je to ale nejjistější cesta, pokud si čék není zcela jistej. Jinak to, že je to jeden ze základních vitamínů

je vit B podle mne nezbytný

je jasný, ale zadání je o suplementaci.

Vitamín B (respektive vitamíny z komplexu B) je samozřejmě nezbytný pro všechna zvířata i lidi, otázkou je nezbytné minimální množství. Osobně se domnívám, že u většiny (v podstatě u všech) druhů ho není třeba dotovat pokud mají přiměřeně pestrou stravu a jsou v dobrém zdravotním stavu.

Já se obávám, že zejména u rybožravých hadů je dotace vitamínu B nezbytná. Jak už tu naznačil Redsnake, při krmení mraženými rybkami a podávání masa z kaprovitých ryb je podávání Béčka velice důležité, v opačném případě brzy nastanou zdravotní problémy. Předávkování u vitamínu B se není třeba obávat, to co organismus nevyužije, odchází většinou z těla s močí. Já svým natrixkám dával tabletu B-komplexu, vždy do tlamky rozmražené rybky každé třetí až páté krmení.

Tak i většina primárně rybožravých zvířat přijímá i další potravu, obojživelníky, bezobratlé atd, tak není nutné používat jen ryby a už vůbec není nutné používat ryby rozmražené. Navíc uvažuji tak, že třeba tessellata, která je převážně rybožravá, také v přírodě nepojídá B-komplex, takže to zřejmě jde i bez přidávání uměle vytvářených vitamínu. N. natrix je tedy spíše primárně žabožravá, takže při monodietě rybami je jistě přidávání B komplexu vhodné, chápu, že je to snazší než shánět legálně žáby, pulce a čolky. U často chovaných thamnophisek mi to přijde zbytečné, když není problém přidat do krmné dávky holata, žížaly, slimáky atd. Naopak rybí monodieta mi přijde pro thamnophisky ne úplně vhodná a spíš je to pohodlnost chovatele. U krokodýlů, nilských varanů nebo anakond není problém krmit dostatečně pestrou stravou, dokonce se doporučuje nekrmit krokodýly (mimo úzkočelistních rybožravců) převahou ryb, ale maximálně 1/3.

V lecčems s Tebou samozřejmě souhlasím, nicméně když je běžný chovatel odkázaný na rybí maso a mražené rybky, bez možnosti sehnat pulce či adulty žab nebo ocasatých obojživelníků, podávání vitamínu B se tak jako tak nevyhne. Samozřejmě že i natrixky občas přijmou myšata, maxidešťovku, slimáka nebo jinou "náhradní" potravu (dokonce i hovězí či vepřová játra a srdce), ale protože jsou specializované především na žáby a čolky, které (pokud chce chovatel vyhovět zákonu) není jednoduché obstarat, podáváním vitamínu B rozhodně nic nezkazí. Spíš naopak.

Dovolím si mít opačný názor, krmím vodní želvy převážně rybamy a přestože některé z nich ryby v přírodě přijímají jen příležitostně, nepozoruji žádné příznaky avitaminozy. Pouze v odbobí kdy jsem krmil z +-90% rybama tak jsem přidával preventivně měsíčně 1 tabletku thiaminu pro 20 želv. Problém avitaminozy u plazů je podle mne v případě, kdy se zkrmuje pouze svalovina (filé), ve které je přítomen enzim thiaminozy. Naopak ve vnitřnostech (stejně jako u ostatních živočichů) je přítomen vit. B1 (thiamin) Pokud se zkrmují ryby celé i s vnitřnostma pak by rybožravé či polorybožravé druhy neměly trpět hypovitaminózou a dotaci vit B1 povožuji za vhodnou tak 1x za měsíc jen pokud by se krmilo pouze mraženýma rybama.

podáváním vitamínu B rozhodně nic nezkazí

Je sice pravda, že u vit. B nehrozí hypervitaminoza z předávkování, neboť přebytek vit. se vyloučí močí, ale to vyloučení je určitá zátěž pro vylučovací soustavu. Pokud dáte hadovi, který váží +-1/2 kg 1 tabletku B-komplexu pak je to jako kdyby normální člověk (tedy chlap) sněd najednou 150-200 tabletek - to by mi ledvina roztrhalo a přešla mě i chuť na pivo.
Takže při krmmení výhradně rybama považuji za vhodné přidávat raději thiamin v dávce 50mg/kg a měsíc, než B-komplex kde většina vit. řady B je pro plazy nepotřebná a jen zatěžuju organizmus jeho vyloučení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru