Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Trimeresurus trigonocephalus a Tropidolaemus wagleri

V ifauně jsem na tento dotaz dostal jen jednu odpověď, takže to teď s odstupem času zkouším zde; v Teraporadně: V zahraniční inzerci jsem v loňském roce viděl nabídku odchovu trigonocephalů i s fotem. Bohužel, bez udání ceny. Na burzách u nás se čas od času objevují importy wagleraků. Zajímají mi tyto dva druhy již delší dobu, ale stále nemám odvahu (právě proto že se jedná o import) do nich jít. Ve svém okolí ( v Kladně ) jsem poznal dva chovatele kteří chovali wagleraky z importu, a v celku jim drželi dobře. Tedy, žrali a přežívali několik let. Páření a odchovu se ale stejně nedočkali. Dle názoru těchto chovatelů, se nepářili, protože nechovali zvířata odchycené ze stejné oblasti.Máte s těmito druhy někdo nějaké zkušenosti?Zajímá mi hlavně jaké cca procento z importu přežívá.Cenu importů znám. Neznáte někdo ceny odchovů? Obou těchto druhů. Předem díky za odpovědi.
PS: Tento dotaz lze rozšířit i o druh: Trimeresurus (Cryptelytrops) venustus - který je v zahraničí také dost často nabízen.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vladˇku má samice pochází ze severního Vietnamu ale přesná lokalita není známa.Jen doufám že jí dám…
Bothriechis 06.02.2007 17:31
Bothriechis
Držím palce;-).Vladěk
Vladěk 06.02.2007 18:54
Vladěk
Tropidolaemus hageni [http://img129.imageshack.us/img129/1118/zoopraha009 my9.jpg]
krokodýl 06.02.2007 19:45
krokodýl
Zdravím krokodýla.Vím, že v druhové systematice jsi znalý. Takže, teď nevím jestli si děláš u této f…
Vladěk 06.02.2007 22:29
Vladěk
Promiň, trochu jsem to zvrtal. Chtěl jsem napsat Trimeresurus a ne Tropidolaemus, nějak mi tam uvízn…
krokodýl 07.02.2007 11:33
krokodýl
Tak to teda byl Váglerák. nový
jirikorda 14.06.2007 20:40
jirikorda
Čau Jiří, podle staršího pojetí wáglerák (tedy wagleračka), podle novějšího pojetí je tento původně… nový
krokodýl 14.06.2007 21:40
krokodýl
vladěk,Peter: pokusím se nějak na vše odpovědět...Co se týče mých zkušeností s importy,jsou vesměs d…
Tomáš B. 25.03.2007 14:11
Tomáš B.
[quote]....do terárií ženu neustále vzduch akvarijními pumpami[quote] Tomas B.: ...to je vcelku zaj… nový
mat-fyz 12.09.2009 11:08
mat-fyz
pokusím se ti pomoci z teráriem aby jsi nemusel delat akvyterárium jelikos zrovna wagleráci potrebuj…
zmiják 07.04.2007 22:15
zmiják
Zdravím, chováte niekto T.trigonocephalus?,alebo po dvoch rokoch ešte nie sú ani v CZ tolko rozšíren… nový
Pitviper 08.04.2009 15:52
Pitviper
Trigošů už se u nás chová celkem hodně. Chov není až tak složitý jako jak píšeš u wágleráků. Takovej… nový
Michal... 08.04.2009 16:11
Michal...
Tak to je super!!!Díky... nový
Pitviper 08.04.2009 16:36
Pitviper
rad bi som sa dozvedel vsetko o druhu trimeresurus albolabris ak mozte pomozte my.:-| nový
hadik017 25.04.2007 16:08
hadik017
Trimeresurus albolabris24.01.2007 Trio těhto nádherných chřestýšovců chovám od konce roku 2005,jsou… nový
mumisek 24.06.2007 18:06
mumisek
Zdravím Vás, mám otázku na ludí,kt.chovali,popr.chovajú Tropidolaemus sp. Jak sú na tom samci s pri… nový
Pitviper 02.04.2011 12:30
Pitviper
Není to až zas tak psycho. Pro mláďata lugubrisy, pro odrostlé picty nebo eubíky. Jsou to slepice... nový
Crocodylus 02.04.2011 13:15
Crocodylus
Rozumiem,ide mi o to akú má kto skúsenost samcy vs hlodavce,či si berú sami,popr.či aspon búchajú ho… nový
Pitviper 02.04.2011 17:23
Pitviper
Ahoj, opět si dovoluji nesouhlasit. Mám cca 30lugubrisů a 20pareodur,a cvrčky nechovám. Při ceně cca… nový
Crocodylus 02.04.2011 19:42
Crocodylus
Nám bral stažené skákavky jen 1 jedinej samec subanuláta, všichni ostatní zásadně gekony, anolise...… poslední
Aurifer 02.04.2011 21:56
Aurifer

Zdravím krokodýla.Vím, že v druhové systematice jsi znalý. Takže, teď nevím jestli si děláš u této fotky srandu, nebo né.Zvíře na fotce je podobné jedné barevné formě juvenil.wagleráka. Ale tou hlavou si nejsem jist. To, ale jak udáváš: - Tropidolaemus hageni se mi zdá být divný.
1) Hageni je přeci rod Trimeresurus; popř.syn.: Parias. Nebo né???
2)Živé Trimeresurus hageni jsem nikdy neviděl, ale z fotek vím, že se jedná většinou o zvíře špinavě hnědozeleně zbarvené. Některé kusy mají řadu bělavých skvrn po obou bocích.Ale přesto; s trochou fantazie si dovedu představit, že takhle kontrastně čistě zbarvené může být mládě.
3)Rod Tropidolaemus má jen druhy: wagleri, a nebo huttoni. Nebo se pletu???Pokud je na tvém fotu Tropidolaemus huttoni, pak tohle zvíře jsem doposud nikdy neviděl ani na žádném fotu.Natož živé. Takže to posoudit nedokážu.
PS: Většinu druhů a forem zbarvení Trimeráků pravděpodobně zdaleka neznáme, takže právě podle fota lze těžko určovat příslušnost, k tomu kterému druhu.Ale tvé OZNAČENÍ tohoto zvířete jako Tropidolaemus hageni mi přinejmenším - mate. Čekám, že napíšeš co je to opravdu za zvíře. Pokud je toto zvíře z tvého chovu, pak gratuluji - opravdu pěkný kus.

Promiň, trochu jsem to zvrtal. Chtěl jsem napsat Trimeresurus a ne Tropidolaemus, nějak mi tam uvíznul, když jsem to psal a před tím jsem četl v nadpisu Tropidolaemus wagleri. Měli jsme ho mezi zabavenými zvířaty v zoo Plzeň, určoval jsem ho jen podle "Terralogu" a mládě to už nebylo měl min. cca 60 cm. Myslím, že to byl Trimeresurus hageni. I když ze začátku jsem taky myslel, že to je mladý wáglerák. Nemusí být, ale správně určen. S pozdravem Krokodýl

vladěk,Peter: pokusím se nějak na vše odpovědět...Co se týče mých zkušeností s importy,jsou vesměs dobré,ale musí se hodně přebírat a samozřejmě je velmi důležité,jak dlouho a v jakých podmínkách byla zvířata v průběhu transportu držena.Vesměs jsou extrémně dehydrovaná.To je první věc,která se musí řešit.Dávám je na hoďku do plastové krabičky s větvičkou a pár centrimetry vlažné kvalitní vody,potom rovnou do terária.Zrovna včera jsem koupil krásné,tak půlroční mládě ze Sulawesi a bylo vyschlé na troud,ale dnes vypadá skvěle.....
Žádnou preventivní léčbu nepoužívám.Kdysi jsem se pokoušel chovat wagleráky ve standardním teráriu a podmínkách a postupně jsem o všechny přišel.Ačkoliv jsem měl asi dvanáct let zkušenosti s různými trimáky,s wagleráky mi to nešlo.Teď je chovám v akvateráriích,teplotní podmínky držím ve dne v noci téměř konstantní(noc 28C,den 3O-32) a vysokou vlhkost,kterou zajištuje akvárium s několika rybkami,coby indikátory čistoty,Použvám hodně kytek a do terárií ženu neustále vzduch akvarijními pumpami.Wagleráci nesnášejí zatuchlý terarijní vzduch,ale zase by neměli mít průvan.....V těchto podmínkách jsem(a teď hodně klepu na zuby) ještě žádný úhyn nezaznamenal.
Většinou importy neobsahují samce a juvenilní samice jsou za samce vydáváni.Když už se podaří nějakého samce přecejen získat,většinou záhy uhyne.Jsou hodně choulostiví,žerou výhradně gekony a žáby a jsou náchylnější na stress.Zatím asi jediná šance je vypiplat si samce z odchovu.Mám šest samců,ale pouze sumaterskou formu a jak jsem psal,čekám odchov od bornejské samice,tak doufám,že se to povede a samečci doplní mé bornejské holky a vytvoří pěknou skupinku....Filipínské samce nemám a usilovně sháním....
Co se týče rozlišení dospělých samců jednotlivých forem,myslím,že je to nemožné a bez znalosti lokality je to marnost.
Ceny se pohybují různě,podle požadavků importéra,překupníka,či chovatele.Obecně za mládě z odchovu asi 150€,odchyty 2-4tis korun,ale viděl jsem na burze v Praze i dražší(5tis),což je podle mě už moc.

[quote]....do terárií ženu neustále vzduch akvarijními pumpami[quote]

Tomas B.: ...to je vcelku zajimave reseni, ale ma to samozrejme logiku a plni to ucel. Pokud vhanis vzduch do terarka, vhanis ho do vice mist - casti terarka, nebo jen do jednoho ? A jeste, co se tyce vetrani - vetracich otvoru - v terarku, jak to resis ? Diky.

pokusím se ti pomoci z teráriem aby jsi nemusel delat akvyterárium jelikos zrovna wagleráci potrebujou dost vzdusné a vlhké terárium doporucuji ti pro inspiraci se podívat na www.pitviper.nl a udelat terárium podle nich dále doporucuji si dokoupit nekde zavlazování terária pokud budes chtít jeste neaké info tak me napis na mail zmijak80@seznam.cz

Trimeresurus albolabris24.01.2007

Trio těhto nádherných chřestýšovců chovám od konce roku 2005,jsou NZ 9/05.

Původně jsem si pořídila 5 zvířat z 1 vrhu,ale některá(2) mláďata uhynula.Samostatně nežrala,proto byla krmena násilím holaty(v přírodě mláďata žerou žabky a ještěřičky),což bylo značně stresující jak pro ně samotné,tak i pro mně-přecijen,ruční krmení jedovatého háděte,které má hlavičku velkou jako váš nehet by se dalo označit za adrenalinový sport.2 mládata uhynula krátce po umístění do terária,bylé 3 se držely dobře,ale pořád jesm je muela krmit násilím a příliš nerostli.Vyzkoušela jsem mláďata drápatek,která s velkou chutí lovila a po čase začala samostatně přijímat i přiměřeně velké myši.Samec byl žravější než obě samice a rychleji rostl,až do dospělosti byl největší,což se ale u samic rapidně zmněnilo,když dospěly ony. 1samici jsem vyměnila s jiným chovatelem za pokud možno nepříbuznou(adultního samce js nesehnala).Nyní obě samice žerou bez problémů,přičemž větší je žravější.Samec od doby dospělosti přijímá potravu pouze občas,s poměrně dlouhými intervaly.

Chovám je v teráriu cca 70x50x70,zařízeném větví na šplhání,žárovkou na výhřev(25W) a umělou rostlinou.Na dně je rašelina.2x denně rosím.Umí pít z misky,ale většinou pijí vodu z rosení.Mají oblíbená místa na větvích ,kde přez den vždy odpočívají(samec leží vždy na 1 samici,jeho favoritce:o),aktivují v noci.

V současnosti je patrně 1 samice březí a byla umístěna odděleně do jiného terária,z důvodu zamezení úniku novorozených mláďat.

T.albolabris-něco málo info:

výskyt:Jižní Nepál,SV indie,J Čína,Indie až po Indonésii

vzrůst:50-100cm,1,0 je výrazně menší než 0,1.

způsob života:arborikolní druh,živorodý(až 20mláďat),noční aktivita.

potrava:ještěři,žáby,hlodavci.(mláďata loví žabky)

je to preposláno z jednoho blogu, snad poslouží

Zdravím Vás,

mám otázku na ludí,kt.chovali,popr.chovajú Tropidolaemus sp.
Jak sú na tom samci s prijímaním potravy?
mám ich za ortodoxných odmietačov hlodavcov,dajú sa naučit na hlodavce-resp.holatá myší,neskor potkanov?
Rád by som tento rok skúsil mládatá z odchovu,ostatné veci sú mi ako tak jasné,ale toto mi vrtá hlavou.

Už som uvažoval o založení chovu gekonov,ale to by bolo dost psycho.
Vopred dakujem za odpoved.

Ahoj, opět si dovoluji nesouhlasit. Mám cca 30lugubrisů a 20pareodur,a cvrčky nechovám. Při ceně cca 30-50,- Kč/1dcl si rád koupím 6dcl cvrčků, které mi na měsíc stačí. Cvrčky přechovávám v plastových boxech na zkrmení, dávám strouhanku a kolečka mrkve. Neboj se chovu gekonů pro ještěrkožravce, jen si sežeň v okolí někoho, kdo ti nechá cvrky za dobrou cenu. BTW : lugubrisům i na pár dní vystačí dětská přesídávka. Takže občasný výpadek cvrčků je neohrozí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru