Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ví někdo o co jde?

Nevím přesně čím jsou způsobeny "chodbičky" na čerstvých přírůstcích rohoviny plastronu, v menší míře i karapaxu. Vzhledem k tomu, že se na želvách neprojevuje žádný jiný příznak onemocnění a obrazce bez následků mizí, přikláním se k tomu, že jde o jev provázející růst rohoviny. Na časté dotazy alespoň odpovídám v tomto smyslu. Nerad bych ale někoho informoval špatně tak to raději zkusím i touto cestou. Jaký na to máte prosím názor. Žádný veterinář mě nebyl schopen nic kloudného zjistit. Děkuji Ps. Doufám, že na fotkách to bude patrné.
Testudo graeca i. NZ/2006
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/Kop ie-P7040452.jpg]
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/Kop ie-P7040450.jpg]
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/Kop ie-P7040449.jpg]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravim, stravila jsem odpoledne u googlu a snazila jsem se o tom neco najit. Nikde nic, z cehoz usu…
Zofie 04.07.2007 19:41
Zofie
Jistě fotky jsou k dispozici. Vybral jsem takovou která to má nejvíc, také je největší a rychle rost…
KHor 05.07.2007 06:12
KHor
Mám takovou teorii, ale možná je to blbost, že jak ty želvy rychle rostou, že se rohovina nestíhá tv…
krokodýl 05.07.2007 08:26
krokodýl
Vzhledem k nenarušené aktivitě želv mi to přijde jako rozumné vysvětlení. nový
Freedom 05.07.2007 11:13
Freedom
Som velmi rad, ze sa tu otvorila tato tema. Pred istym casom som mal podobny problem u hermaniek a n… nový
Redrum 06.07.2007 20:18
Redrum
Mohlo by také jít o nedostatek vitamínu H, biotinu.Ten se podílí mimo jiné i na vývinu a tvorbě vlas… nový
kerejoo 05.07.2007 15:24
kerejoo
Ale u jiných, pomaleji rostoucích mláďat se to neobjevuje, přestože jsou na stejné "dietě". nový
krokodýl 05.07.2007 16:38
krokodýl
Děkuji za Váš čas a názory. Z odpovědí vyplívají další otázky a potřeba problém upřesnit. Oni to Kro… nový
KHor 05.07.2007 16:50
KHor
Zřejmě to bude spojeno s intenzivním růstem na ne úplně ideálním povrchu nebo prostě v ne zcela ideá… nový
krokodýl 05.07.2007 17:17
krokodýl
stejný ,,problém" jsem řešil také u malých graec a několika známými chovateli jsem byl ujištěn, že t… nový
carda.retarda 06.07.2007 00:16
carda.retarda
7-10 mm ročně, to je zas nějak málo, ne? Každopádně máme další zkušenost. Já bych zůstal u toho, že… nový
krokodýl 06.07.2007 09:34
krokodýl
Tady je jedno "divoké" mimino Testudo graeca, které má něco obdobného na platronu a místy i na karap… nový
navay_ 06.07.2007 12:24
navay_
platron, to se mi povedlo... nový
navay_ 06.07.2007 12:27
navay_
Zdravim, obeslala jsem veterinarni a zelvi organizace s KHorovou fotkou zelvy a dotazem, co by ty tu… nový
Zofie 08.07.2007 10:11
Zofie
Děkuji Zofie, to je dobrý nápad. Je docela dobře možné, že se teorie potvrdí a bude jasno. nový
KHor 08.07.2007 10:41
KHor
Zdravim, prisla mi dalsi reakce: These are normal keraton 'stress' lines and are associated with nor… nový
Zofie 16.07.2007 13:02
Zofie
Tak to vypadá, že jsme se zřejmě nejspíš trefili. nový
KHor 17.07.2007 14:13
KHor
Andy Highfield? :-) Toho mam rada. Ochotne behem chvilky mi odpovedel na mail. Hodny pan. poslední
Oslinka 17.07.2007 17:54
Oslinka

Zdravim, stravila jsem odpoledne u googlu a snazila jsem se o tom neco najit. Nikde nic, z cehoz usuzuju, ze to neni nic zavaznyho, ale pokusim se pidit dal (Amalka to ma taky ikdyz v mensim a na zadech). KHore, kdyz budu psat na veteriny (maji fora, ze radi), mohu pouzit tvoje fotky?

Mám takovou teorii, ale možná je to blbost, že jak ty želvy rychle rostou, že se rohovina nestíhá tvořit, tak dokonale a jsou tam právě tyto místa, kde jsou v rohovině takové kanálky, jako by nebyla plná, ale "houbovitá" s těmi "kanálky" nebo "vzduchovými" bublinkami. Později, když se růst zpomalí, tak se rohovina dotvoří i do "prázdných" míst. Možná je to blbost, ale vzhledem k tomu, že se to tvoří převážně jen u mladých rychle rostoucích želv, tak by to něčemu takovému napovídalo.

Som velmi rad, ze sa tu otvorila tato tema. Pred istym casom som mal podobny problem u hermaniek a nevedel som o co sa jedna. Sice skor mali "chodbicky" na karapaxe, na plastrone menej. Bol som s tym aj u veta, ale opat nic, akurat povedal, ze sa s tym stretava u mladat pomerne casto a nejedna sa o ziaden problem. Ono sa to nastastie casom na odrastlejsich castiach postupne straca.

Mohlo by také jít o nedostatek vitamínu H, biotinu.Ten se podílí mimo jiné i na vývinu a tvorbě vlasů,nehtů atd. u člověka.Podobné to bude i u želv.Šupinatění kůže a "olupování" je jedním z příznaků jeho nedostatku.Je obsažen hlavně v játrech,bobech,ledvinách,žloutku...
Pokud jsou vaše želvy 100% na rostlinné dietě,je možné,že zvláště u rostoucích mláďat je ho v organismu nedostatek.Chce to občas,zdůrazňuji občas,podat například škrábaná kuřecí játra,vařený žloutek apod.
P.S:
V ůvahu by ještě přicházela mykóza,i když na to by vám asi odpověděl lépe veterinář,kterým nejsem.

Děkuji za Váš čas a názory. Z odpovědí vyplívají další otázky a potřeba problém upřesnit.
Oni to Krokodýle nejsou vlastně "tunýlky" bublinky atd. Pouze se tak tváří. Spíš mám dojem že se v těch místech, přímo v rohovině jinak lomí světlo, protože jde o zcela plnohodnotnou rohovinu. Zíral jsem na to pod lupou, snažil jsem se dostat želvu i pod mikroskop(to byl horor)a nic jsem stejně nevyzíral. Dělá to na mě dojem, zvlášť z toho důvodu, že se jedná hlavně o plastron a želvy z terárka, následující. Rohovina plastronu jako výrazně namáhaná část krunýře, zejména plošným obrusem a jinými drobnými poraněními, bude zřejmě přirůstat zespod po celé ploše každého štítku. Ne z kraje jak je to běžné třeba u nehtů. Nemožnost si rohovinu přirozeně obrušovat (měkký substrát)se možná tímto efektem projevuje. Jak je to třeba v Plzni u malých sulkátek, tam jsou ale na písku, že ano.
Kerejoo nedostatek biotinu jsem také bral v úvahu, ale stejnou stravou krmím želvy ve výbězích i v terárku, jedny to mají druhé ne. Je sice fakt, že želvy ve výběhu rostou pomaleji ale oboje mají kůži, drápy i třeba lišty na čelitech v zcela dokonalém stavu. Přesto je to možná také jedna z možností, vyzkouším to na nějaké menší skupině co se stane.
Proti mykóze zase mluví zejména to, že se podobný problém (je-li to vůbec problém) vyskytuje u mnoha drobných i větších chovatelů. Navíc po ukončení intenzivního růstu, se "tunýlky" samovolně vytrácí, zůstává nepoškozená nedeformovaná plnohodnotná rohovina a to u mykóz nebývá. Dříve jsem právě na rady vetů mazal chudinky prcky různými supermastmi bez jakéhokoliv pozitivního výsledku.

Zřejmě to bude spojeno s intenzivním růstem na ne úplně ideálním povrchu nebo prostě v ne zcela ideálních podmínkách (doma versus venku). Pokud to je opravdu tak, jak říkáš, jiný lom světla atd., tak tím spíš to vypadá na trochu odlišnou kvalitu rohoviny, zřejmě nic nebezpečného nebo nějak extra problematického. Jak sám říkáš, časem se to ztrácí. Otázka je jestli se to ztrácí třeba i u zvířat chovaných převážně doma nebo jestli to u nich mizí podobně jako u tvých venku. Sulcaty máme na písku, resp. směsi písku a rašeliny, ale za prvé, mám naprostou většinu mláďat tak do půl roka pryč, takže nevidím ty změny a za druhé mám pocit, že na rovnoměrně světlém plastronu sulcat, to není nijak moc vidět. Takže v tomhle případě nemohu sloužit.

stejný ,,problém" jsem řešil také u malých graec a několika známými chovateli jsem byl ujištěn, že to není nic závadného a že se to v jejich chovech vyskytuje také. Nemohu však souhlasit s teorií, že se tato záležitost vyskytuje pouze u rychlerostoucích mláďat z terária. Naopak všechny želvy byly chovány zhruba od konce února až do prvních mrazů venku a přírustek byl minimální ( od 7 do 10 mm ročně!). Naopak u loňských hermanek chovaných v terárku jsem se s tím zatím nesetkal.

7-10 mm ročně, to je zas nějak málo, ne? Každopádně máme další zkušenost. Já bych zůstal u toho, že prostě růst nebo podmínky nejsou v něčem ideální. Co je tím faktorem se asi těžko jen tak dopátráme. Zajímalo by mě ale, jestli se to v nějaké míře objevuje i u mláďat v přírodě. Neviděl jste to někdy někdo na divoce žijících želvách?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru