Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Otázka na Khora ale i ostatní ohledně zimování v boudách a pak doma????

Zdravím chtěl bych se zeptat jestli když necháváte želvy v boudách až do prvních mrazíků a pak jdou hned zimovat jestli je před tím než je dáváte do sklepa je také koupete pokud ano tak kolikrát či jak dlouho a jak postupujete když je zase odzimujete????? Já minulí rok to zkoušel s jednou samicí od stepních a tu jsem dal zrovna z boudy do sklepa a pak zase zrovna ven a vše proběhlo v pořádku ze svých 1255g ztratila 198g za 5 měsícu.Letos bych to chtěl zkusit s více kusy ale mám docela strach tak se raději ptám.Děkuji za připadné odpovědi či nazory a rady.Lukas:-)

Předmět Autor Datum
To budu Lukáši asi zase "plavat proti proudu". Zřejmě zklamu čtenáře absencí popisu složitého zazimo…
KHor 08.09.2007 11:08
KHor
A čo v prípade, keď korytnačky sú rôznej vekovej kategórie? Je vhodné nechať von aj mladšie jedince…
lenka2 08.09.2007 11:41
lenka2
Nějak jsem ti Lukáši asi moc při tom mém vypindávání neodpověděl. Takže, želvy mají přístup k vodě(s…
KHor 08.09.2007 11:25
KHor
Pokud chci Lenko zazimovat mladé želvy, pamatuji na to již v létě. Umístím je do venkovního výběhu a…
KHor 08.09.2007 12:01
KHor
Viem, že nedávate 100% rady ako to MUSÍ BYŤ ale máte veľa skúseností :-). Pýtam sa len preto, aby so…
lenka2 08.09.2007 12:21
lenka2
To chápu, já jsem také z toho počasí nervozní. Předpokládám ale, že je to jen takový rozmar a že bud…
KHor 08.09.2007 12:30
KHor
:-) Ďakujem KHor! Hádam sa to počasie ukľudní a príde pekné babie leto :-D Lukas: Tie búdy máš vyhr…
lenka2 08.09.2007 12:44
lenka2
Omlouvám se že jsem se neozval ale od rána jsem byl na cestách a jak jinak tak za želvami koupil jse…
ještěr 08.09.2007 23:58
ještěr
Doufám, že se s nima Lukáši pochlubíš a držím palce aby byly ok. V zimovišti (sklepě) želvy do ničeh…
KHor 09.09.2007 03:05
KHor
Zdrávím,želvy co jsem včera přivezl pán choval jediné dostali se k němu jako 5leté o váze samec-220g…
ještěr 09.09.2007 11:07
ještěr
Čavko Lukáš :-D! Jasneeeeee som to ja. Vidim, že sme sa zas stretli v téme ohľadom vonkajšej búdky.…
lenka2 09.09.2007 11:24
lenka2
Ahoj Lenko jsem rád že my samec nedělá ostudu a číní se,fotky dodám ale jak jsem už napsal počítač n…
ještěr 09.09.2007 11:43
ještěr
http://img257.imageshack.us/img257/1783/terkaaelva8 ls8.jpg TAK to to je zkušební fotka tuto samici…
ještěr 09.09.2007 12:39
ještěr
http://img512.imageshack.us/img512/6447/p3010045fu5 .jpg Tak tohle je ten nový samec měří 16cm váha…
ještěr 09.09.2007 13:03
ještěr
No jsou Lukáši luxusní, pokud ten chovatel říká pravdu a má je tak dlouho, tak je šikula. Vypadají a…
KHor 09.09.2007 13:36
KHor
tak to nevím kterému by se líbila protože já mám malé samce 4 roky o velikkosti 14cm váha400g a ty p…
ještěr 09.09.2007 13:48
ještěr
No to oťukání nemusí být čerstvé, já až bude čas, tak vyfotím pár samiček které jsou nejvíc v kurzu…
KHor 09.09.2007 14:12
KHor
Ještě nám dlužíž to vysvětlení s tím zimováním Khore jak to tedy je?????]:)
ještěr 09.09.2007 14:22
ještěr
Je to napínavé, že jo:)) Tak ještě chvíli počkáme, stejně nemám teď čas;-)
KHor 09.09.2007 14:29
KHor
Řekl bych, že se trus se jakoby obalí takovým průhledným povlakem. Ale počkáme si na odpověd někoho…
Žemloň 13.09.2007 18:55
Žemloň
Pokud si mohu dovolit to posoudit, tak Žemloň jednoznačně vyhrává:)) Přesně jsi se trefil. Je to bez… poslední
KHor 13.09.2007 19:23
KHor

To budu Lukáši asi zase "plavat proti proudu". Zřejmě zklamu čtenáře absencí popisu složitého zazimování želv, jednotlivých "důležitých" kroků (koupání, omezení potravy ajánevímcovšechno) které vedou k bezztrátovému a úspěšnému zazimování. Vždy a zásadně vycházím z toho, že želvy jsou na světě o pár milionů let déle než člověk, takže by měly mít vypracovaný dokonalý systém zazimování samy. Pokud jsou želvy celé léto ve venkovním výběhu, jistě samy dobře vědí, že nadchází období, kdy se musí připravit k hibernaci. Reagují na snižování průměrných teplot, změnu fotoperiody, omezenější nabídku a hlavně složení potravy atd. Jsem přesvědčen, že pokud jim do tohoto cyklu zasáhne na základě naštudovaných sporných vědomostí člověk, nemůže z to vzejít nic dobrého. Představte si želvu, která se chystá ve venkovním výběhu k zimování, pomalu utlumuje své životní funkce a najednou přijde sečtělý člověk a šup s ní do terárka s úplně jinými světelnými a teplotními podmínkami než které, na základě svých genetických zkušeností očekává. Ta želva musí být úplně dezorientovaná. Takže se začne snažit přizpůsobit se nastalé situaci. Rozjede metabolizmus na plné pecky, protože je přeci 30°C a zima nehrozí. Ono se jí to jistě podaří a možná, že je i spokojená, jenže! Jen se jí to trochu povede, už tady zase máme sečtělého člověka, který přece ví co je pro želvu nejlepší a šup. Přestane krmit začne koupat a vyvádět jiné, podle dostupných příruček bezpodmínečně nutné kroky. Chudák želva je nucena zase znova, v sezóně již podruhé začít s přípravou na hibernaci. Jistě každý tuší, že zimní spánek u želv není jen obyčejné "usnutí" ale že se jedná o celkem složitý proces celkového utlumení organizmu. Takže můj závěr. Nechte želvu žít. Dopřejte jí, kdo může, aby se zazimovala podle svého, jistě to zvládne lépe a radostněji, než když jí do toho budete "kecat". Pro informaci, margináty jsou schopny se za pěkného počasí pást(omezeně) i v listopadu. Podle mého pozorování nejde ani tak o úplně prázdný žažívací trakt ale o to aby nebyl přeplněn nestrávenou potravou, která by při absenci trávicího procesu zahnívala. Pokud se týká zazimování želv chovaných v terárkách, rád se zůčastním diskuse, protože s tím až tak zkušeností zase nemám. Jediné na co mohu s určitostí upozornit je to, aby si zůčastnění uvědomili, že podzim v přírodě netrvá den ani týden, tudíž že ukládání k hibernaci je proces dlouhodobý a hlavně se musí řídit podle momentálního stavu a nálady zvířete, v žádném případě podle vás a dostupné literatury. S probouzením je to kapku jinak ale na to máme času dost.

A čo v prípade, keď korytnačky sú rôznej vekovej kategórie? Je vhodné nechať von aj mladšie jedince (napr. okolo 3 rokov)? Poprípade keď staršia korytnačka bola celý život v teráriu bez zimovania v rovnakých teplotných podmienkach a odrazu vo vonkajšom výbehu prežíva 4 ročné obdobia. Zvládne to? Nebude zmätená?

Nějak jsem ti Lukáši asi moc při tom mém vypindávání neodpověděl. Takže, želvy mají přístup k vodě(stejně ho nevyužívají). Nekoupu, pouze čekám až průměrné teploty se budou blížit k 0°C. Želvy za špatného počasí nevylézají (většinou konec října-listopad). No a když mají přijít opravdu mrazy i přes den, tak želvy přendám do sklepa, narovnám je tam jako kompoty a je to. Bez substrátu, nemusím řešit plísně a je to přehledné, jen tak, stejně jinou snahu nijak neocení, protože spí jak dudci. Hlavně v tom nehledej nic složitého. Co se týká napájení před zimováním, tak to zase není tak, jak se všude píše. Želva se přebytečné tekutiny spíše zbavuje, než aby se snažila napít. On vysoký obsah vody v tkáních, zvláště v tom případě, pokud organizmus očekává příchod mrazu by byl kapku kontraproduktivní a příroda se neplete. Želva čeká, že po dobu zimování bude v jejím okolí zvýšená vlhkost, takže jí dehydratace nehrozí.

Pokud chci Lenko zazimovat mladé želvy, pamatuji na to již v létě. Umístím je do venkovního výběhu a chovám se k nim stejně jako k dospělým, vycházím z toho, že želvy, ať je malá nebo velká tak sdílí stejné životní prostředí a ne že je každá z jiné planety. Fakt je, že zimování mlaďounkých želv je alespoň pro mě dost napínavé.
Prvním rokem nezimuji, druhým rokem zazimuji stejně jako u dospělých, ale probouzím na nový rok. Potom každý rok přidávám měsíc. V pěti letech zimují mé želvy již naplno celou zimu. Pokud ale želva není chována od mala v podobných podmínkách, chce to individuální přístup. Na to asi nepůjde dát nějaký návod, nebo alespoň já se na to moc necítím. Spíš si myslím, že by měl odpovědět chovatel, který chová želvy doma a zimuje.
Ještě bych chtěl dodat, že nikoho nepřesvědčuji o vhodnosti mého způsobu zazimování, pouze píšu jak to praktikuji já, a je na každém aby posoudil zda je to tak vyhovující.

Viem, že nedávate 100% rady ako to MUSÍ BYŤ ale máte veľa skúseností :-). Pýtam sa len preto, aby som sa vedela rozhodnúť pre ten najvhodnejší spôsob v mojich podmienkach, poprípade, aby sa vyjadrili ostatní so svojimi radami a skúsenosťami.
Teda takto: všetky korytnačky sú von už od mája nepretržite. Avšak búdky nemajú ničím vyhrievané. Zatiaľ vyzerajú super - dokonca priberajú na váhe. No neviem či a dokedy ich mám nechať von (denná teplota je okolo 12C a nočná len dákych 7C) slnko žiadne už vyše týždňa. Bojím sa, aby neprechladli.
Mám ich teda radšej zobrať dnu alebo nechať von a sledovať ich váhu? Fakt neviem...

To chápu, já jsem také z toho počasí nervozní. Předpokládám ale, že je to jen takový rozmar a že bude lépe:-). Budky také nemám vyhřívané respektive vyhřívání nevyužívám ani v tomto počasí.Pokud jsou tvé želvy od května venku a jsou ve formě tak se "nachladnutí" bát rozhodně nemusíš. Pouze přestanou růst a počkají až bude hezky.

:-) Ďakujem KHor! Hádam sa to počasie ukľudní a príde pekné babie leto :-D

Lukas: Tie búdy máš vyhrievané? Lebo ak nie tak korytnačky v nich museli už dosť dobre chrnieť. Myslím, že kúpaním sa zbytočne prebudia... a s tou tvojou samičkou to dopadlo veľmi dobre aj bez kúpania. Takže ja osobne to skúsim bez kúpania - na jeseň je vonku aj tak dostatočne vlhko.

Omlouvám se že jsem se neozval ale od rána jsem byl na cestách a jak jinak tak za želvami koupil jsem si pár řeckýck stáří 12let super krunýře a hlavně chované jako popisuje Khor mám radost jak malí kluk jupííííí.Tak dost blbnutí a k věci.Khore přesně to to co jste popsal jse si myslel a hodlám to uskutečnit vše chápu jen mne zarazila věta: narovnám je do sklepa jak kompoty bez substrátu. Jak kompoty to chápu ale měl jsem za to že je dáváte do slámy?????? ja zimuji ve slámě a v pohodě. Jinak pro lenku: mé výběhy bych řekl že znáš pokud máš odemne samečka zelenavého? ale za tu dobu co jsme se viděli jsem je dost přestavěl a boudy už nemám vytápěné a je pravda že želvy se chovají stejně venku je zima tak chrní a když vyleze slunce tak je vidět i želvy.Jinak k té samičce(zkušební) vše to v pohodě zvládla ale ubralo my to tak pět let života je to moje nejstarší stepní a tak jsem se o ní hodně bál.ale jak psal Khor je lepší to nechat na přírodě a ona to zvládne. Díky. Lukas

Doufám, že se s nima Lukáši pochlubíš a držím palce aby byly ok. V zimovišti (sklepě) želvy do ničeho nedávám, nemohu si to dovolit. Jednou tak za tři týdny chodím kontrolovat a nějak si nedovedu představit, že bych je někde vyhrabával. Takto pouze projdu okolo, pošimrám želvy na nohách, kouknu zda reagují a je to. V tomto případě je vyrušení minimální, než kdybych měl někde želvy dolovat. Navíc to má tu výhodu, že nejsou problémy s plesnivěním substrátu, ona i ta sláma přes zimu ve vlhku zatuchne.
A víš Lukáši (vlastně všichni) jak se dobře pozná, zda se želva chystá k zimování, nebo jen tak spí, protože je ošklivo? Schválně zda si někdo všimne, zaměřte se na výkaly. Já to samozřejmě prozradím ale schválně, ať to máme trochu zábavnější.

Zdrávím,želvy co jsem včera přivezl pán choval jediné dostali se k němu jako 5leté o váze samec-220g a samice-200g choval je pořád venku a venku i zimoval bydlí v brně.Těd tady na ně koukám venku je 14°c a samec do ní buší jak o život.Pošlu nějaké fotky ale zatim my nejdou vložit a můj počítačoví poradce je v nemocnicitak až se vrátí.JSEM zvědav co my na ně řeknete.
Khore tak tve želvy jsou narovnáné ve sklepě uplně bez ničeho žádné bedny nic,když tak vidím některé tvé fotky chtěl bych vidět ten sklep řekl bych že to vypadá jak v pekárně kde je narovnaný chleba v regálech :-D .Já zimuji ve dřevěných vojenských bednách 60x60x40 do kterých jsem navrtal větrání a kam dávám 4 želvy o velikosti 15cm a v pohodě jednou za měsíc je zvážim.Je to trochu pakárna než to udělám ale zas mám jistotu že jsou v pohodě. jinak k tvé otázce Khore vubec netuším jak se to pozná,ale jelikož jsi napsal že se želvy zbavují vody tak snad že jejich trus je jakoby méně barevný než přes léto až bílí a nebo taky že nemají žadné výkali když už zimují????aspon když na jaře své želvy probouzím tak my to tak připadá.Jinak se samozřejmě vzdávám a jsem zvědav co je to za chyták.:-(

Čavko Lukáš :-D! Jasneeeeee som to ja. Vidim, že sme sa zas stretli v téme ohľadom vonkajšej búdky. Potom, keď sem budeš vkladať fotky please vyfoť aj tvoje búdy (alebo pošli na e-maila). S tými našimi nie som až taká spokojná a počas dlhých zimných večerov sa pravdepodobne spravia nové :-).
Náš samček od Teba tiež nezaostáva a búdka sa len tak trasie :-D:-D:-D v týchto nízkych teplotách. Celé leto nič a teraz sa ide zblázniť.
Ohľadom toho trusu pred zimovaním fakt netuším...

Ahoj Lenko jsem rád že my samec nedělá ostudu a číní se,fotky dodám ale jak jsem už napsal počítač není muj kamarád a tak s ním bojuji.Jinak jsou řešené jak jsem ti říkal když jsi byla u nás prostě domek bez podlahy.I když nedávno jsem kontroloval želvy a samec od stepních nezklamal a byl už 40cm hluboko je to prostě takoví krtek:-D v domku s podlahou to nedělal ale pokud jsem ho nechal venku mohl jsem překopat celý výběh takle kopu jen metr na metr:-).jdu bojovat s fotkamy.]:(

No jsou Lukáši luxusní, pokud ten chovatel říká pravdu a má je tak dlouho, tak je šikula. Vypadají a jsou rostlé jako v přírodě. Fakt pěkné. Ta tvoje první samička se asi hodně líbí samečkům, koukám, že je pěkně "oťukaná". Mám také podobnou. Zajímavé je, že i želví kluci upřednostňují určité samičky před druhými. Dosud jsem ale nepřišel na to, podle čeho si samečci vybírají, že by lépe "voněly", protože hezčí nejsou.:-p

tak to nevím kterému by se líbila protože já mám malé samce 4 roky o velikkosti 14cm váha400g a ty po ní nejdou spíš po té menší a paní jí měla čtyři roky na dvoře samotnou???proto jsem včera hned Jel pro ten pár a viděl jsem fotky v rodiném albu jak rostli v té rodině.Nebojte nejsou z přírody.Jsem zasadně proti tomu to raději žádnou než abych si nějakou přivezl.Jinak děkuji za pochvalu za ně.

Pokud si mohu dovolit to posoudit, tak Žemloň jednoznačně vyhrává:))
Přesně jsi se trefil. Je to bezva vodítko. Želvy se tímto způsobem dokáží částečně zbavit i vnitřních parazitů, zvláště v tom případě, že invazivní napadení před zimováním by bylo pro želvu příliš zatěžující. Jo jo, želvy jsou netušeně šikovné a pro svůj způsob života perfektně vybavené, stačí je pozorovat a popřemýšlet a potom už je člověk může jen obdivovat:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru