Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Korálovka a Slepýš

Možná mám blbej dotaz ale můžu dát Korálovce(kalifornská)k papání Slepýše,jde mi o to jestli ho sežere,samozřejmě bych jí nedávala zdravé zvíře,teda zdravé jo ale občas se mi stane že ho chytne slepice,tak jako že bych jí ho vzala(tý slepici)a dala ho haďákovi na přilepšenou,jestli je to hodně blbej dotaz tak se omlouvám ale prostě mě to napadlo no:-/

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
no já teda nevím, slepýška bych slepici zebral a pustil :-/
FildaV 02.11.2007 14:27
FildaV
Promiň já jsem se neptala co dělat když ho slepice chytí,já se ptala jestli ho můžu dát korálovce.Na…
Bela 02.11.2007 15:54
Bela
Slepýši, jako všichni plazi ČR, patří mezi ohrožená a chráněná zvířata! Nevidím jedinej důvod proč j…
knoxville 02.11.2007 17:37
knoxville
Když odhlédnete od toho, že slepici zákony nezajímají (někteří živočichové jsou chráněni i uhynulí č…
nikolas 02.11.2007 18:19
nikolas
Moc děkuji Nikolasovi jediný odpovděl na můj dotaz-Moc díky. Jinak opravdu nevím jak zabráním slepýš…
Bela 02.11.2007 21:11
Bela
Ty jses drsna...:-D
honzaluk 02.11.2007 23:10
honzaluk
No nevím jestli jsem drsná ale položila jsem otázku a bohužel mi někteří odpovídali na úplně něco ji… nový
Bela 03.11.2007 01:58
Bela
Ptala jsi se, jestli můžeš dávat korálovce slepýše...můžeš samozřejmě všechno :x:. Tady vůbec nejde… nový
knoxville 03.11.2007 11:32
knoxville
Já třeba nikdy na vlastní oči toho slepýše neviděl (jen na obrázku :-( ) ...... a že bych ho vidět c… nový
FildaV 03.11.2007 12:20
FildaV
Slepice určitě nejsou nezabezpečené, takže stačí, jak už někdo poznamenal, okolo plotu do země zapus… nový
nerosekdas 03.11.2007 13:00
nerosekdas
Nezlobte se na mě,ale v téhle době řešit takovéhle věci?Škoda slepýše,ale kdyby hoi neklovla slepice… nový
Pepé 03.11.2007 14:16
Pepé
Za sebe opravdu neříkám, že bych byl dokonalý, to zdaleka ne, ale rozhodně nemávám nad vším rukou, n… nový
nerosekdas 03.11.2007 14:23
nerosekdas
Souhlas s Nerosekdasem. I kdyby jich bylo 5 za rok, tak je to škoda, velká. A když už to chceš srovn… nový
knoxville 03.11.2007 14:53
knoxville
Mně nezbyvá než souhlasit s Pepém.Tak to je,bylo a bude.Na vesnicích se slepice chovaj skoro volne a… nový
Melda 03.11.2007 16:34
Melda
Tak se taky zapojim :) Co se tyce slepic a slepysu, tak to je proste normalkja - slepice slepejse s… nový
VH 03.11.2007 17:40
VH
Já bydlím na Jižní Moravě a tady máme tak maximálně užovky :-D. Jinak když jedem někam na výlet do Č… nový
FildaV 03.11.2007 17:54
FildaV
Jak jsem ale psal, i tady se da slepejs najit :) V ekterych oblastech jsou i casti treba okoli Brela… nový
VH 03.11.2007 19:22
VH
no ja taky bydlim na j. morave a kdyz jezdim v lete na chatu tak tam najdes slepysa skoro vsude...je… poslední
filip 07.11.2007 18:08
filip
Meldo, tvůj názor o potravním řetězci trochu pokulhává. Ta kočka není přirozená součást přírody. Ta… nový
Vini 03.11.2007 19:20
Vini
Já se tady přeci nepřu o tom,ktery druh je původní a který ne.Já jen řikám,že nemužem zavřít slepice… nový
Melda 03.11.2007 20:09
Melda
Tady jde spíš o to že z původního dotazu vyplívá že ty slepíše mají relativně často ("občas se mi st… nový
FildaV 03.11.2007 20:49
FildaV
Ale to sere i mě,dokonce si myslím,že jediné co by přírodě pomohlo,je vymření největšího predátora a… nový
Pepé 03.11.2007 17:28
Pepé
Takže abych to upřesnila slepicím se za tu dobu co tu žiju (cca 15 let)podařili chytit dva slepýši (… nový
Bela 03.11.2007 18:28
Bela
Oukej, beru. Z přízpěvků mi vyplynulo, že slepice mají slepejše na denním menu. 1-2 nejsou taková tr… nový
knoxville 03.11.2007 18:59
knoxville
Jo teď když čtu původní dotaz je to opravdu tak jako že je slepice chytají běžně,ale to opravdu ne j… nový
Bela 04.11.2007 07:00
Bela
Vaše starosti bych chtěl mít:-D:-D:-D Kolik slepýšu chytnou slepice za rok,se picnu;-) nový
Melda 04.11.2007 15:47
Melda
Někde si psala, že už se tady na nic ptát nebudeš, to by byla myslím škoda. Nebuď naštvaná z negativ… nový
krokodýl 07.11.2007 12:37
krokodýl

Když odhlédnete od toho, že slepici zákony nezajímají (někteří živočichové jsou chráněni i uhynulí či uklovaní) - viz.:

§ 50
Základní podmínky ochrany zvláště chráněných živočichů

(1) Zvláště chránění živočichové jsou chráněni ve všech svých vývojových stádiích. Chráněna jsou jimi užívaná přirozená i umělá sídla a jejich biotop. Vybrané živočichy, kteří jsou chráněni i uhynulí, stanoví ministerstvo životního prostředí obecně závazným právním předpisem.

tak přihlédněte raději k tomu, že každý plaz z přírody je hotová pokladnice plazích parazitů, kteří by mohli vaší korálovce nehezky zatopit. Myslíte to dobře, slepýši už stejně není pomoci, korálovka by si bezpochyby smlsla a chránit mrtvolku je v tomto případě mimo mísu (a zabránit slepýšům návštěvy u slepic asi taky nejde). Ale riziko přenosu chorob či parazitů je tomto případě dle mého soudu poněkud vysoké, takže já bych to nedělal.

Moc děkuji Nikolasovi jediný odpovděl na můj dotaz-Moc díky.
Jinak opravdu nevím jak zabráním slepýšům v kontaktu se slepicemi asi dám na oplocení SLEPÝŠŮM VSTUP ZAKÁZÁN!!! nebo POZOR SLEPICE!!!ale nevím jestli slepýši umí číst

No nevím jestli jsem drsná ale položila jsem otázku a bohužel mi někteří odpovídali na úplně něco jiného,takže ještě jednou dík Nikolasovi,nyní vím co jsem vědět chtěla,tedy to že slepýš může mít parazity a nestojí to za to,jím krmit korálovku.
Jinak jak zabezpečit oplocení u slepic to by jsme tu byly asi sakra dlouho než by jsme něco vymyslely a kdo ví jestli by jsme vůbec něco vykoumaly:-/Prostě to beru jako fakt že slepice žerou slepýše a pokud se tento k nim dostane má prostě smůlu a víc to už nechci řešit.To co jsem potřebovala vědět to vím a basta:-|

Ptala jsi se, jestli můžeš dávat korálovce slepýše...můžeš samozřejmě všechno :x:. Tady vůbec nejde o to, že může mít parazity a nestojí za to jí krmit korálovku. Z týhle věty mám husí kůži.
A k tomu oplocení...myslim, že by postačilo kolem dokola zapustit do země třeba vlnitej plech. Jinak smůlu má, o tom žádná, bezohlednost některých lidí nezná mezí.

Slepice určitě nejsou nezabezpečené, takže stačí, jak už někdo poznamenal, okolo plotu do země zapustit jakoukoliv bariéru od vlnitého plechu po plastovou tvrzenou fólii,není to o tom jestli něco jde nebo ne, je to JEN a JEN o tom, jestli chci nebo nechci něco pro to udělat! A poznámka o tom, že je to problém slepýšů, že se cpou ke slepicím, ti slepýši tady madam byli mnohem dřív než vy, navíc jak byste Vy reagovala, kdyby slepičky utekly, mí psi je zardousili a já odvětil, že to je problém slepic a ne můj? Bohužel tohle je problém většiny dnešních lidí, co mě nic nestojí a netýká se mě,na to se*u. Stejně tak mi připadá směšné, když na jednu stranu chováte pro potěchu doma korálovku a jejího vzácného plazího příbuzného berete( soudím dle Vašeho stylu psaní) jako podřadné zvíře.

Nezlobte se na mě,ale v téhle době řešit takovéhle věci?Škoda slepýše,ale kdyby hoi neklovla slepice,tak ho klovne jiný pták,taková je doba a tak to chodí.A kázat,jak zabezpečit výběh u slepic-většina z nás jezdí autem,baští hamburgery a tak podobně a to je mnohem větší zabiják,a to nejen pro ohrožené druhy,ale pro všechny,takže než někdo začne napadat někoho,že nechá přístup např.slepýšum ke slepicím,tak by se měl zamyslet sám nad sebou,jestli je opravdu tak dokonalej.

Za sebe opravdu neříkám, že bych byl dokonalý, to zdaleka ne, ale rozhodně nemávám nad vším rukou, navíc když se budeme vždy odvolávat na to, že taková je doba, tak se asi budeme zanedlouho docela divit. Pokud se jednalo o jednoho slepýše který se tam objeví jednou za uherský rok, mno co naděláme, pod koly aut těch zvířat zahyne bohužel určitě více,ale pokud by šlo o lokalitu, kde je jejich výskyt zvýšený, určitě by bylo škoda, jak píšete, nad tím mávnout rukou a nepokusit se jim zabránit v přístupu do slepičího výběhu.

Souhlas s Nerosekdasem. I kdyby jich bylo 5 za rok, tak je to škoda, velká. A když už to chceš srovnávat s autama, v "dnešní době" je aspoň snaha stavět bariéry okolo silnic, třeba kvůli skokanům. Lidi by se měli naučit respektovat přírodu. Nechci kázat, nebo něco podobnýho, jen mě tenhle přístup prostě sere, to je všechno...

Mně nezbyvá než souhlasit s Pepém.Tak to je,bylo a bude.Na vesnicích se slepice chovaj skoro volne a pak se nedá zabránit tomu aby sezobly nejakého slepýše,ještěrku nebo malou užovku.S tim vy ani nikdo jiný nic nenaděláte.Mož ná by vás i překvapil přístup lidí na vesnici k zvířatům:i:,nemyslím tím semozřejmě všichni.Dalším a mnohem nebezpečnějším predátorem je kočka.Divili by jste se co naše kočky nachytaj ještěrek,bohužel s tim taky nic nenadělám.Nebo mám dát kočky na vodítko?Samozřejmě,že ještěrky mají právo na život,ale jsou prostě níž v potravním řetězci než ta kočka.

No a k tomu zkrmování slepýšů a jiných plazů.Tak má samozřejmě Nikolas pravdu,pro chovatele je to velký rysk.Každé nové zvíře by mělo projít řádnou karanténou,tak si přece zvíře z lesa nehodim rovnou k mým chovancum:x::))

Tak se taky zapojim :)

Co se tyce slepic a slepysu, tak to je proste normalkja - slepice slepejse sezere vzdycky, kdyz ho najde. V soucasne dobe behaji slepice jen po vsich, driv se bezne paslo a slipky se vyhanely ci se neresili... A stejnak slepejsove prezili :) To, ze slipka za pltem obcas nejakeho slpyse zobne bych jako potiz nevidel, mnohem horsi je koseni zahrady a poli-luk - schvalne se nekdy bezte kouknout, co udela strunova sekacka... Pritom by stacilo nemit vside golfovej travnik... Kdyz se nad tim zamyslim, tak pokud bych nasel takhle slepejse, tak bych ho vklidu koralovce dal. Parazitu, ktere by mohli jit na koralovku az tak moc mit nemuze - i kdyz asi vic, nez mys z prirody.

Nikdo nepsal, jak casto se tenhle utok u zminene opakuje, ale predpokladam, ze az tak casto ne. Pokud je to jednou dvakrat do roka, tak bych to neresil - kdyz vlezou dva na dvorek, tak to musi byt v okoli sila, skoro samej slepejs. Kdyby to bylo vic, tak bych tam dal nejakou prekazku, ale pripada mi to neverohodne.

Jeste by me zajimalo. Nahore sem videl prizpevek, ze nekdo slepyse jeste nikdy nevidel - mel jsem pocit, ze soucasnym trendem je co nejvic chodit do prirody a nebo aspon jezdit na kole. Ja za to nemohu, ale slpejse jsem videl snad vsude po CR, kde jsem mel tu sanci byt chvilku dyl - kdyz vezmu v Praze, tak i v okoli sidlist ci koleji na Troji, v Budejkach hned za kolejema, stejne tak v Usti nad Labem. Malinko min jsem potkal zatim na jizni Morave, ale potkal jsem je treba hned na Hadech ci v okoli prehrady... Nejak se mi tomu nechce verit :) Kdyz jsem byl malej, tak to byl jeden z mejch prvnich chovancu, ale to je malinko starsi zalezitost, kdy guttka byl nesplnitelny sen pro poradny teraristy, natoz pro zacinajiciho cucaka :)

VH

Meldo, tvůj názor o potravním řetězci trochu pokulhává. Ta kočka není přirozená součást přírody. Ta sem byla infiltrována člověkem. A jinak ty slepice pokud jsou v ohraničeném prostoru udělají na slepýších nepoměrně menší škodu než volně se potulující kočky.

Tady jde spíš o to že z původního dotazu vyplívá že ty slepíše mají relativně často ("občas se mi stane že ho chytne slepice" a to jen co paní / slečna vidí) V takovém případě bych s tím nic nedělal. Bela ale upřesnila že viděla jak chytla slééépka 2 slepýše za 15 let (Což v žádném případě není občas, ale daleko víc ....... o tom bych pochyboval, protože v původním dotazu se píše že by ho chtěla sebrat slepici a dát ho hadovi ..... pochybuju že by čekala 7 a půl roku až slepice chytne dalšího slepýše a zkusila mu ho dát :-/)

Ale to sere i mě,dokonce si myslím,že jediné co by přírodě pomohlo,je vymření největšího predátora a škůdce-tudíž člověka :-D.Snažím se,abych škodil co nejméně,ale jako skoro každý využívám auto,což v globalu,ne jen tím,že něco přejedu,ale hlavně ekologickým dopadem je jedno z nejhorších zel co vlastně přehlížím a svým způsobem aktivně podporuji,stejně jako to,že doma využívám elektriku a tak podobně.To že se dělají bariery pro žáby a tak je hezké,ale furt je to málo.Každý musíme hlavně začít u sebe :.(.
Jinak přírodě zdar,a hlavně,ať to s námi ještě dlouho vydrží :-[

Takže abych to upřesnila slepicím se za tu dobu co tu žiju (cca 15 let)podařili chytit dva slepýši (samozřejmě jich může být víc) dva o kterých vím.Slepice se mi volně neprocházej,maj oploceno cca 15m zahrady,pokud by je napadl pes kdyby utekli tak je to moje chyba,pokud by někomu utekl pes a dostal se k nim je to problém majitele psa(Mám dva NO a jednoho kavkazáka-čili psy miluju a víc než slepice.Jinak se tedy omlouvám za svůj blbej dotaz.Už sem psát nebudu zdá se mi že pouze pár z vás je opravdu lidskejch a pochopilo můj dotaz těm děkuju!Ostatní si zameťte před vlastním prahem,např kolik z vás přejelo autem nějaké zvíře??Já ani jedno nebo alespon o tom nevím.

Oukej, beru.
Z přízpěvků mi vyplynulo, že slepice mají slepejše na denním menu. 1-2 nejsou taková tragédie, ale pokud by jich bylo víc, stojim si za svým a slepičárnu bych nějak ohradil. Neber to nijak špatně, ale zapůsobilo to na mě přesně tak, jako na Nerosekdase.
A k tomu výskytu... spolu s agiliskama je potkávám téměř všude. I na školním dvoře (rozseknaýho sekačkou), nebo na chatě pod prahem celý klubko mladejch.

[http://i34.photobucket.com/albums/d139/iguana_iguan a/DSC00978.jpg]

Někde si psala, že už se tady na nic ptát nebudeš, to by byla myslím škoda. Nebuď naštvaná z negativních odpovědí, ono to bylo celé trošku nešťastně pojmuté (dotaz i některé odpovědi). Tak teď odpověď za mě. Pokud nalezneš slepýše nebo ještěrku, které se nešťastným způsobem dostali do spárů slepic (nebo třeba pod kola auta) a jsou na tolik poškození, že by nejspíš nepřežili nebo už jsou dokonce mrtví, tak nevidím nic tak špatného na tom, použít je na nakrmení třeba korálovky. Otázku možného přenosu parazitů nechám pootevřenou, ale zas bych se toho tak neděsil. Pořád mi to přijde užitečnější (nebo na stejno), než to nechat sežrat slepici nebo vyschnout a shnít na silnici. Ostatně sbírání čerstvě přejetých obojživelníků a plazů na silnici je jeden z možných způsobů, jak morálně získat potravu pro potravní specialisty. Možná by nebylo od věci obehnat prostor se slepicema pruhem folie, částečně zapuštěné do země a zamezit tak více možnosti proniknutí slepýše ke slepicím, ale na druhou stranu občasné vlezení nějaké drobotiny mezi slepice se prostě stává a opravdu to není to nejhorší, co se může přírodě přihodit a na průměrně silnou populaci slepýšů to zřejmě žádný hrozný zkázonosný vliv mít nebude. Riziko sežrání predátorem v malém ohraničeném prostoru je pro slepýše vyváženo zvýšenou potravní nabídkou slimáků (na salátku) a žížal (kompost) na přilehlé zahradě, případně se na většině zahrádek najde i dost úkrytů (staré střešní tašky, kameny, cihly, trámky a podobné předměty použité na ohraničení záhonků nebo složené v nepoužívaném koutě zahrady/dvorku) a kompost může dobře posloužit na zimování. Takže celkově se dá říct, že pro slepýší populaci na zahradě/dvorku pozitiva spíš převažují nad negativy. Což je asi také jeden z důvodů proč se tam objevují.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru