Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Užovka obojková

Docela by mě zajímalo, jak je na tom, co do složitosti, získání povolení k chovu této užovky. Docela by se mi někdy do budoucna líbila.....(až bude více zkušeností a nějaké bony na terárko). Jen nevím jak je to s povolením. Zaujal mě článek Richarda Horčice a jeho názor k těmto užovkám. Docela s ním souhlasím, že (řečeno ve zkratce)by bylo lepší omezit byrokracii a povolit chov a případně odchované jedince vypouštět do přirody.

Předmět Autor Datum
Mozna se to nekomu nebude libit ale ja mel stesti toho hadika najit u nas v baraku(ne nasem) byl hod…
haš 01.01.2008 23:55
haš
Povolení na chov a odchyt užovky obojkové jsem kdysi měl. Nebyl problém jej získat na ČIŽP kraje. By…
Georgij Gadjukin 02.01.2008 06:31
Georgij Gadjukin
A jak velké terárko asi potřebujou?
vojtas 02.01.2008 08:41
vojtas
Pro pár bych doporučil terárium tak 80(100)x50x50 s relativně velkým bazénem, případně paludárium. N… nový
Georgij Gadjukin 02.01.2008 09:09
Georgij Gadjukin
Potřebuji poradit jak ji chytit v přírodě,máme jezírko plné ryb a před 14 ti dny jsme začali každé r… nový
604965961 06.05.2014 15:31
604965961
To bych viděla na jiného predátora, než na užovku, ta neloví pro srandu. Užovka si uloví rybu a pros… nový
Réza 06.05.2014 16:34
Réza
nebo taky třeba larvy vážek a potápníků, ty dokáží počochnit i poměrně velké ryby. Z větších pak tře… poslední
Aurifer 06.05.2014 16:56
Aurifer
mám pár dotazů ohledně užovky obojkové 1.jak velké je potřeba terárium na jednu užovku? 2.čím se kr… nový
Hulk 22.08.2008 22:56
Hulk
Tohle sis ale spletl rubriku, tyto otázky patří spíš semkajs do vtipů: http://tera.poradna.net/quest… nový
Nery 22.08.2008 23:34
Nery
1. Podle velikosti hadů a jejich množství;-). Problém mohou být velmi malé rozměry mláďat, která se… nový
krokodýl 23.08.2008 08:35
krokodýl
S tou vůní si dovolím :) Jak malej jsem se jel s kamarádem podívat na tesselaty a obojkovky podívat… nový
VH 23.08.2008 10:44
VH
Netvrdím, že je striktně vodní had ;-) Nicméně mé zkušenosti s natrixkama v akvateráriích jsou takov… nový
Georgij Gadjukin 23.08.2008 11:44
Georgij Gadjukin
Jooo, ja dokonce myslím, že by !přežila" i čistě akvárko - nejlepší je kombinace, teda paludárko s č… nový
VH 23.08.2008 12:13
VH

Mozna se to nekomu nebude libit ale ja mel stesti toho hadika najit u nas v baraku(ne nasem) byl hodne maly tak jsem ho mel neco malo pres mesic v terarku..:-DPak sel k potucku kousek od mista kde jsem ho nasel(staveniste,nemohl se od tamtud dostat bez pomoci).Jinak by me taky zajimalo co do slozitosti ziskavani povoleni.

Povolení na chov a odchyt užovky obojkové jsem kdysi měl. Nebyl problém jej získat na ČIŽP kraje. Bylo to v době, kdy byla tato rozhodnutí příslušná úřadům dle stupně ohrožení. Kdo o tom rozhoduje dnes ale nevím. Jestli kraj či CHKO (jako např. u zmije)
Její chov jsem nakonec nerealizoval z prostorových důvodů. Kdysi před 1/4 stoletím to byl jeden z mých prvních hadů. Choval jsem tehdy 3 kusy asi dva roky, pocházeli z pomezí ČSSR/MLR/SSSR a když už začínali "adultnět" povolala mne vlast, tak hadi šli k blízkému rybníku. Jejich chov byl naprosto pohodový, brali naprosto vše, co jen trochu smrdělo rybinou nebo žabinou. Skokany, ropuchy zelené, ropuchy obecné, plotice, malé karasy, hrouzky, naparfemované holata i kuřecí maso. Jediné co odmítali byli oba druhy kuňky. Těch si ani nevšimli.

Potřebuji poradit jak ji chytit v přírodě,máme jezírko plné ryb a před 14 ti dny jsme začali každé ráno objevovat pokousané ryby,které za pár dní pak nacházíme mrtvé na hladině. Před pár dny jsme konečně zjistili,že to je práce užovky. Může mi někdo poradit jak se ji zbavit nebo na koho se obrátit? Martin z Milevska.

nebo taky třeba larvy vážek a potápníků, ty dokáží počochnit i poměrně velké ryby. Z větších pak třeba norek, kromě té kočky (která ryby taky většinou chytí a odnese) Jinak souhlas s tím, že užovkou to nebude, ta chycenou rybu prostě spolkne, aniž by ji poraňovala a nechávala na místě. Ikdyž samože užovka časem to jezírko dokáže od ryb vyčistit taky...ale než odchytávat užovku je lepší prostě jezírko oplotit pletivem, pak k němu nepolezou ani ti norci a kočky. Ale pokud tam jsou larvy vážek nebo potápníků, tak ty se holt musí vychytat síťkou, no..

mám pár dotazů ohledně užovky obojkové

1.jak velké je potřeba terárium na jednu užovku?
2.čím se krmí užovka?
3.je dobré dát do terária z polovinu vodu,nebo stačí čtvrtina?
4.jak se dá chytit užovka?
5.je nebezpečné kousnutí užovky?

1. Podle velikosti hadů a jejich množství;-). Problém mohou být velmi malé rozměry mláďat, která se protáhnou skoro všude a s mokrým bříškem lezou i po skle. Jinak lze použít min. doporučené rozměry pro pozemní hady 0,5 x 0,3 x 0,3 krát násobek délky těla hada, ale to je minimum, vhodnější je pro aktivní hady (což u. obojková je) rozměr větší.
2. Viz. výše píše GG.
3. Není to striktně vodní had, stačí jen větší nízká miska (např. plastový podkvětník), důležité je, aby okolní substrát skýtal i suchou část, trvalé vlhko po celé ploše není vhodné.
4. Normálně ji podebereš rukama, jednou rukou ji lehce přidržíš za hlavou a druhou ve středu těla a nejlepší je ji nechat určitou volnost, nechat ji lézt po rukou a jen "přehmatávat".
5. Samozřejmě není, navíc u. obojková se prakticky vůbec nebrání kousáním, za to umí vypustit slušnou "vůni".

S tou vůní si dovolím :) Jak malej jsem se jel s kamarádem podívat na tesselaty a obojkovky podívat na jedno místo nedaleko Křivoklátu. Bylo jich sposuta obou druhů a byl to čupr zážitek. JAko správný sameček, tedy lovec :), jsem všechny musel ulovit a prohlédnout si je - tím se vůně násobila - jinými slovy, smrděl jsem jak pytel mrtvejch ryb :) Cesta vlakem zpět byla super - řečeno slovy klasika, seděli jsme sami v přeplněném kůpe, vlaku :) Museli jsme smrdět asi dost :) Hrozně blbě se to smejvalo a celkově to byla sranda :)

Zajímavé je, že jsem stejné smrádky zažil od absolutně nepříbuzné E.bimaculata - smrádek to je jiný, ale také vcelku účinný :)

O kousání N.n. je drobounká zmínka na www.balcanica.cz - jen jako zajímavost, že to taky asi umí.

Opravdu to není striktně vodní had, potkával jsem je např. na pusztě v MAďarsku třeba i několik km daleko od vody.

Braní do ruky je velmi podobné jako u dalších hadů.

Je to na jednu stranu škoda, že takovej krásnej had se nechová, ale na strane druhe je to dobre. V současné chvíli můžeme víceméně kdekoliv udělat molekulární či genetickou analýzu jakékoliv populace v ČR a můžeme si být téměř jisti, že daná populace nikdy nebyla ovlivněna - například přenosem jedinců z MAďarska. To by se v případně legálního chovu nedalo vůbec prováďet, protože lidi by je vypouštěli, kde je napadne - nevěřím, že by se to dalo regulovat. Výsledek y byl sice pro populace vekrze pozitivní - zvýšila by se genetická variabilita populací, což je, IMHO, vždy dobré, ale z pohledu udržení "čistého" genofondu je to průšvih. Proto si myslím, že je dobře, že se chovat nesmí - nehrozí ohrození početnosti, je jich hodně.

VH

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru