Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agamy ve "vybehu" venku a nocni teploty?

Doma tvorime pro vousatky venkovni bydleni, a premyslim jestli je tam lze pres letni mesice nechat trvale..? Nemam predstavu jak by snasely nocni poklesy teplot (pokud by byly pod 20°C). Jsou zvykle na pokojovych 22-24°C/noc - 30-32°C/den... Den bych poresil pripadne bodovou zarovkou a nejakym vyhrevnim mistem kdyby bylo skaredeji, ale nevim co v noci, jestli je radej stehovat vzdy vecer do teraria, nebo by jim to nevadilo...??? Mate nekdo zkusenosti s agamami - nebo teda vseobecne s teplomilnymi jestery "venku", jak to resite?

Předmět Autor Datum
já nvm ja bych se bala je tam nechat pres noc prece jen byva dost zima dyz vemes ze sou zvykle na "h…
bajunka 30.06.2008 14:25
bajunka
Diky za "hodnotny" nazor, pro priste bych prosil o drzeni se porekadla Mluviti stříbro, mlčeti zlato…
lucifer 30.06.2008 15:14
lucifer
:-D My máme na léto voliéru, ve který je teď ta naše pogona pořád, ale jen ve dne a když svítí slunc…
MadMike 30.06.2008 19:58
MadMike
Agamy vousaté jsou poměrně odolné a výkyvy v létě den/noc jsou spíš výhoda. V pouštích Austrálie jso…
krokodýl 01.07.2008 09:52
krokodýl
Ahoj, já jsem svoje agamy na noc vždy raději schovával....chalupu máme v loučné a tam teploty v noci…
huňas 13.01.2010 13:34
huňas
pokud by teploty neklasly pod těch 20, tak si myslím, že by to nebyl žádný problém Já bych se u akl… poslední
krokodýl 14.01.2010 10:13
krokodýl
Tak holky uz testuji pobyt na balkone, a teda dle napsaneho - budeme je tam davat radej jen pres den…
lucifer 01.07.2008 18:19
lucifer
ten letní výběh je super, také něco podobného plánuju na balkon, máme ho na západ, mám tam místo u s…
ančovička 12.01.2010 05:42
ančovička
Bez problémů. Kamarád chová pogony na zahradě ve velkém výběhu už několik let po sobě. Podle počasí…
kerejoo 01.07.2008 20:33
kerejoo
orientace je na zapad, takze odpoledne to tam celkem hicuje - a ty trdla jsou schopny i tak sedet na…
lucifer 02.07.2008 07:37
lucifer
Můžu sloužit - tohle jsem naměřil cca před týdnem (UVB): 24.6.08 - 12:40, přímé slunce, 1.7m nad zem…
MadMike 02.07.2008 08:13
MadMike
hm, nemas nejaky vysledek venku ve stinu - jen rozptylene svetlo? Myslim ze i tam toho neco bude, a…
lucifer 02.07.2008 08:50
lucifer
Změřím, až bude zataženo :), ve stinu mužu hned :)
MadMike 02.07.2008 09:11
MadMike
zkus normalne ve stinu kdyz je jinak cista modra obloha - diky moc ;)
lucifer 02.07.2008 09:17
lucifer
dnes 9:17, jasno na slunci 108uW/cm2 a ve stínu vzrostlého jasanu 52uW/cm2, to je víc, než jsem čeka…
MadMike 02.07.2008 10:17
MadMike
to se taky divim, cekal jsem neco kolem 1/10 a min. Asi se hodne siri odrazy-rozptylem v atmosfere.
lucifer 02.07.2008 10:25
lucifer
Určitě, třebas pralesní denní plazi, kteří žijí ve spodních patrech pralesa využívají i UV záření, k…
MadMike 02.07.2008 10:44
MadMike
nezkoušel jste někdo slunit a vyhřívat agamy mezi dvěma okny?Máme poměrně široká špaletová okna a př…
ančovička 12.01.2010 05:45
ančovička
Rád bych upozornil, že skleňená tabulka, přes kterou jsem prováděl měření byla z více jak 90 let sta…
MadMike 12.01.2010 08:02
MadMike
Taky jsme nakonec skoncili u tohohle ;) V lete otevrene okno s protimusi siti, a agamy si hovi na pa…
lucifer 12.01.2010 08:58
lucifer
Tak jsem si všiml tohoto vlákna až teď:-[. I tak zareaguju, i když teď to není aktuální. Svého lega…
SNBák 12.01.2010 17:10
SNBák
Na druhou stranu jsem viděl záběry, jak legoši padali v důsledku mrazu ze stromů v jejich domovině…
MadMike 12.01.2010 17:26
MadMike
klesají v období sucha teploty až k 15-16°. A legoši to tam už nějakou dobu zvládají... Dobré info…
SNBák 12.01.2010 17:51
SNBák
Jasnačka, ale samozřejmě to neznamená prdnout legoše z vyhřátýho terárka, kde je skoro celej rok (ži…
MadMike 12.01.2010 18:24
MadMike

Diky za "hodnotny" nazor, pro priste bych prosil o drzeni se porekadla Mluviti stříbro, mlčeti zlato aneb kdyz nemam k tematu co uzitecneho rict radej budu zticha. :x:

...takze pro sichr : prosim o nazory/rady tech kteri s teplomilnymi jestery a jejich pobytem venku v lete v nasich zemepisnych sirkach maji nejake zkusenosti, predem diky. ;-)

:-D
My máme na léto voliéru, ve který je teď ta naše pogona pořád, ale jen ve dne a když svítí slunce nebo je aspoň polojasno. I když nejsou teploty kdovíjak velký, tak se jí tam viditelně líbí. Ovšem jak to klesne k té 20, tak už je černá a lape každej paprsek, navíc teď ještě klesají noční teploty pod 15 stupňů, což je dle lit. hraniční teplota i během "winter shutdown", takže bych to asi neriskoval. Možná by šlo udělat do voliery vyhřívanou "boudu", kam na noc agamy uklidíš - to už ale melu z hladu.
Samotnýho mě to zajímá, doufám, že někdo další napíše.

Agamy vousaté jsou poměrně odolné a výkyvy v létě den/noc jsou spíš výhoda. V pouštích Austrálie jsou také zvlášť v místní zimě velké výkyvy a poměrně nízké noční teploty. My je mívali celé léto venku v takovém skleníčku a nižší teploty jim simulovali australskou zimu a přes zimu byli v teráriu při vyšších nočních teplotách a svítili jsme cca 14-15 hodin denně (jakoby simulace australského léta) a v té době se taky množily. Jedinou nevýhodou při tomhle systému je příliš dlouhý den v našem letním období, zatímco by měl být zkrácený (aby to bylo jako v zimním období v Austrálii), ale celkem s tím neměli problém. Jiné druhy běžně chovaných druhů velkých ještěrů (leguán, kočinčina aj.) bych asi celoletně venku neměl, denní teploty jsou u nás často i po delší období příliš nízké a noční také často moc nízké. Přenášení z vnitřního terária do venkovního je také spíš nevhodné (stres ze změny prostředí může být pměrně silný a dlouhodobý). Obecně je chov tropických a subtropických druhů přes léto v našich podmínkách spíš méně vhodný. Ale např. pro chameleóny (i jiné druhy) z vyšších poloh tropů (horské druhy) je to celkem dobrá varianta. Ideální je to pro druhy např. z mediterránu (např. Timon, Lacerta aj.) nebo z polopouští stř. Asie (některé agamy) a samozřejmě pro druhy ze severnějších (a nebo jižnějších) oblastí (mírné pásmo). Při určitých podmínkách by se dali chovat tyto druhy úspěšně i celoročně venku (jižní svahy, nižší nadmořská výška, dostatečně členité prostředí - vyhřívací skalky, stinné úkryty atd., dohřívání v sychravém podzimu a předjaří , hlubší zimoviště chráněné před zatopením vodou atd.).

pokud by teploty neklasly pod těch 20, tak si myslím, že by to nebyl žádný problém

Já bych se u aklimatizované agamy nebál nočních teplot ani pod 15 st., pokud by měli nějaké hlubší umělé nory (nejlépe plus výhřev přes termostat), tak bych problém neviděl ani v deseti dvanácti stupních.

Tak holky uz testuji pobyt na balkone, a teda dle napsaneho - budeme je tam davat radej jen pres den, a na noc spat do terarka. ad. stres - u te svetle je to v pohode, ta je spokojena vsude, a tuplem na slunci (rada se sluni na parapetu), Krakena - ta tmava je morous a stejne si najde misto nekde ve stinu. (uz si ho nasla)

Takhle nejak to vypada, zatim jen provizorne zarizeno, jeste jim to upravime ;-)

[http://i130.photobucket.com/albums/p270/Eblefle/vol iera2.jpg]

ten letní výběh je super, také něco podobného plánuju na balkon, máme ho na západ, mám tam místo u stěny, kde je itakový truhlík, která´ý plánuju odśadit nějakým jetelem a pampeliškou, ze dvou stran je stěna, takže by tam neměl být průvan.
jen mám dotaz, jak tvoje agamy snášeli to každodení přenášení?

Bez problémů. Kamarád chová pogony na zahradě ve velkém výběhu už několik let po sobě. Podle počasí od dubna do konce září. Někdy klesly teploty i k nule a vždy to přežily. Na balkoně v omezeném prostoru bych byl opatrný kvůli přehřátí, zvláště jestli je orientovaný na jihovýchod nebo jihozápad.

orientace je na zapad, takze odpoledne to tam celkem hicuje - a ty trdla jsou schopny i tak sedet na tom nejprudsim slunci s otevrenou tlamou misto aby si zalezly do stinu. Takze ano - bude se na ne muset dat pozor, aby se "neupely". Zas tam muzou byt i pred polednem, kdyz tam Oskar nesviti - myslim ze i v tom rozptylenem svetle budou mit vic UV nez z nejake zarivky v terarku.... (docela bych byl zvedav na nejake mereni venku stin - prime slunecni svetlo vs. bezne terarijni zarivky)

nezkoušel jste někdo slunit a vyhřívat agamy mezi dvěma okny?Máme poměrně široká špaletová okna a před tím i široký mramorový parapet, takže i to by asi ´bylo možná dobré ke slunění, když jak jsem si tu přečetla, přes sklo jde víc než dává speciální zářivka
máte někdo takovou zkušenost?

Rád bych upozornil, že skleňená tabulka, přes kterou jsem prováděl měření byla z více jak 90 let starého skla a nikdy více se mi přes sklo nepodařilo naměřit téměř žádné hodnoty UVB. Slunění na okně je dobrá věc, pokud se zvířeti zamlouvá, s dostatkem UVB paprsků víceméně nepočítejte. Lze to udělat samozřejmě velice jednoduše - do okna vsadit rám s pletivem ;-). Používáme to tak už asi 3 roky a spokojenost na obou stranách.

Tak jsem si všiml tohoto vlákna až teď:-[. I tak zareaguju, i když teď to není aktuální. Svého lega mám ve venkovní voliéře každý rok, i přes noc. Praktikuju to několik let a ještě se mi nestalo, že by nastydnul, přestal žrát nebo z toho byl nějak vystresovaný. V posledních pár letech jsou největší horka, i přes noc na přelomu června a července, takže vychytám předpověď a legoš jde ven. Párkrát se mi stalo, že v noci přišla klasická letní bouřka a měl jsem o lega opravdu strach, ale vše v pohodě. Takhle to ale praktikuju opravdu pár dní, maximálně týdnů v roce, protože třeba srpnové poklesy teplot už by asi na lega nepůsobily ,moc dobře. Na druhou stranu jsem viděl záběry, jak legoši padali v důsledku mrazu ze stromů v jejich domovině, ale to zkoušet opravdu nebudu;-). Jo a nenižší teploty, které jsem zaznamenal při tomto venkovním chovu, byly 18 stupňů (v noci). A teď mě třeba ukamenujte:-D

Na druhou stranu jsem viděl záběry, jak legoši padali v důsledku mrazu ze stromů v jejich domovině

Sorry za rejpání, ale zrovna Floridu bych jejich domovinou nenazýval... i když teď už asi jo :-), ale původně tam nemaj co dělat (stejně jako mega dalších druhů). Nicméně by mě strašně zajímalo, jaký procento populace tyhle "mrazy" přežije...

A teď mě třeba ukamenujte:-D

Není za co, naopak jsem tohoto docela zastáncem, byť momentálně sám bez jediné venkovní ubikace :-)... pokud je leguán ve formě, 18° v noci je podle mě rozhodně v mezích, i míň. Např. v Belize přímo na lokalitách klesají v období sucha teploty až k 15-16°. A legoši to tam už nějakou dobu zvládají...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru