Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krmeni mrtvou potravou a pod.......

V mem 2+1 se neda chov krmneho materialu - hlodavcu realizovat bez sekundarnich priznaku pachovych stop:-/, proto zivou potravou krmim narazove a co zustane, davam do mrazaku a pak skrmuju mrtvou potravou, proto bych chtel trosku rozpoutat debatu o krmeni vasich milacku mrtvou potravou. Hadi, varani, jesteri........... vase skusenosti, doporuceni....... Vyhody, nevyhody. Take skusenosti s jednotlivymi druhy plazaku a taky jednotlivci pri krmeni mrtvou potravou. Jestli musite zvire vydrazti, nebo ho proste polozite pred cumak a plazak si to vezme, proste vse kolem krmeni mrtvou potravou.
Změna předmětu, původně: KRMENI MRTVOU POTRAVOU A POD.......M (Kurt)

Předmět Autor Datum
Moj boa a regiuska zeru mrtve tak isto ako zive staci trocu tuknut do cumaku a hned utocia.A jedna z…
jablcnik 21.08.2008 09:47
jablcnik
Zdravím. Pro začátek, v oblasti hadů jsem začátečník, chovám je necelý rok. Ale k věci. Moji chovanc…
SNBák 21.08.2008 10:08
SNBák
Moje zkušenosti napříč spektrem všech možných druhů hadů v chovu jsou takové, že usmrcenou potravu n…
krokodýl 21.08.2008 12:18
krokodýl
Každopádně je podle mne krmení mrtvými spíš výhodné. Budeme-li se bavit o jedovatých hadech, tak ta…
Georgij Gadjukin 21.08.2008 13:43
Georgij Gadjukin
Taky krmím mrtvou, pokud se teda nejedná o holata ať myší nebo potkanů. Ale mraženou, respektive roz…
cc 21.08.2008 12:36
cc
užovce červené hodím myšku (rozmraženou) kamkoliv do terárka a za chvíli si ji najde a slupne. Krajt…
daneva 21.08.2008 13:00
daneva
Co se mne týče tak krmím pouze živými potvůrkami, ale to je u každého individuální podle možností...…
Diega 21.08.2008 13:34
Diega
Jsem na tom podobně - pro chov hlodavců nemám podmínky a tak krmím pouze mrtvou z pejanu (čerstvě us…
Tomistoma 21.08.2008 18:49
Tomistoma
OT: Pejan povídáš? Nebude to spíše peán? http://www.zdravotnipotreby.cz/nastroje/pean-rovny- 14-cm/
Kurt 21.08.2008 18:55
Kurt
Kurt: zřejmě svérázně počeštělá verze:-D
krokodýl 21.08.2008 20:01
krokodýl
no ja krmim ako kedy.ked ma mys pohrize pred krmenim hodim o zem alebo nejakym tupym predmetom po hl…
Piarista 21.08.2008 20:53
Piarista
Vy jste detailisti ]:) hlavně že si rozumíne nééé :-D
Tomistoma 22.08.2008 10:16
Tomistoma
Moje korálovka papala zrovna před asi dvěma hodinkama, dostala dvě rozmražené myšky a zmohla je obě…
Allishka 21.08.2008 21:56
Allishka
Zdravím ctěné kolegium :puff: Víceméně všechny vaše názory jsou k věci co se týče mražené potravy a…
Jarous 22.08.2008 08:13
Jarous
Víceméně všechny vaše názory jsou k věci co se týče mražené potravy a co tak rozmražené kuřecí maso…
carlos 22.08.2008 10:00
carlos
Jasně Carlosi. Myslel jsem tím např. kuřecí nohy,které jsem předtím ale vykostil a nechal s kůží. As…
Jarous 22.08.2008 11:33
Jarous
Než krmit jen masem, to raději dám hadům hladovku, zkrmuju zásadně celá zvířata (maso, kosti, vnitřn…
krokodýl 22.08.2008 18:04
krokodýl
No ja krmim zasadne zivou potravou. Mrtvou sem krmil jen parkrat a to jen proto, ze anakondak byl ze…
Lachesis 22.08.2008 19:04
Lachesis
Vypada to zajimave:-) Vim o jednom chovateli, ktery krmival tmavky chrbty z kurete. Taky vcelku zaji… poslední
mat-fyz 23.08.2008 11:15
mat-fyz

Zdravím. Pro začátek, v oblasti hadů jsem začátečník, chovám je necelý rok. Ale k věci. Moji chovanci odmítají mrtvou potravu, ať s ní dělám cokoliv, prostě je nezajímá. Až na jednu vyjímku a tou je korálovka, která se hladově vrhne na cokoliv, co jí předložím, stačí s mrtvou myší jen trochu zašustit o substrát a zaujmout její pozornost. U samice maurusáku se mi dokonce stává, že první myš nebo mladého potkana bez problému zlikviduje a zbodne, ale druhý hlodavec už je pro ní docela problém. Stává se pravidlem, že od hlodavce dostane výprask, naštěstí se to vždy obešlo bez zranění. Nechápu proč má s druhým soustem a jeho usmrcením problém, ale když jí předložím mrtvou potravu, tak si jí ani nevšimne.

Moje zkušenosti napříč spektrem všech možných druhů hadů v chovu jsou takové, že usmrcenou potravu nakonec baští kterýkoliv jedinec, někdy i lépe než živou, někdy to chce více snahy a přemlouvání, ale když je hlad...;-). U plachých pozemních druhů se mi často osvědčilo vůbec nedráždit, ale prostě navečer "mrtvolku" pohodit před hadův úkryt a většinou jsem ji tam ráno nenašel. U stromáků to chce cit pro podráždění, aby člověk hada nevyplašil (u některých bývá problém spíš opačný:-D a je třeba mu hlodavce podat tak, aby neminul a nepokračoval na ruku). Každopádně je podle mne krmení mrtvými spíš výhodné.

Každopádně je podle mne krmení mrtvými spíš výhodné.

Budeme-li se bavit o jedovatých hadech, tak tady to až tak neplatí. Jednou z významných složek hadího jedu jsou právě trávící enzymy, které pomáhají hadovi kořist lépe strávit a bezezbytku využít její "nutriční" hodnotu. Ovšem druhou věcí je, že při krmení živou potravou v teráriu, kde je více jedinců, jde vždy o průšvih. Ideální na průsery jsou třeba V. latastei, V renardii. Tady to řeším buď odděleným krmením, nebo krmením mrtvou potravou. Většinou tak, že v dlouhém peánu předložím hadovi kořist a tu pak, už uštknutou, nechám chcípnout mimo nádrž. Ale taky to není to pravé. Vesměs ale můžu říct to, že zmije, chřestýši i kobra indická žerou mrtvou (rozuměj neuštknutou) kořist s nadšením.
Jinak, co se se týká nejedovatých hadů, které jsem měl v chovu, tak skoro všichni se naučili časem na mrtvou kořist.

Taky krmím mrtvou, pokud se teda nejedná o holata ať myší nebo potkanů. Ale mraženou, respektive rozmraženou potravu nepoužívám, nemyslím, že má stejnou hodnotu, navíc u citlivějších zvířat by mohla, dle mýho názoru, způsobovat problémy.

Co se mne týče tak krmím pouze živými potvůrkami, ale to je u každého individuální podle možností...
Krmení mrtvou potravou je vhodné pro ty co nemají podmínky k chovu vlastního krmení. Mohu jen říct že rozdíl je v tom že zmražená potrava je po chvíli v mrazáku méně kvalitní protože se z ní ztrácejí důležité prvky - je to prokázáno... Toto se dá dohnat vitamíny a podobně ale není na škodu tu a tam jednou tam něco dát živého.. Když už bych musel krmit zmraženou potravou a neustále tak bych sem tam zvířata ozářil horským sluncem, nebo UVB/UVA a přidal jim vitamíny...
Mrtvým krmín pouze když zjistím že je zvíře nemocné nebo mu něco chybí - zabiju potkana a vpíchnu mu v injekci roztok například na odčervení hada..Potom zase živé..

Jsem na tom podobně - pro chov hlodavců nemám podmínky a tak krmím pouze mrtvou z pejanu (čerstvě usmrcenou, rozmraženou - převážně) a nemám s tím já ani hadíci žádný problém :-) spíš jak píše krokodýl - musím si dávat bacha, aby viridisky neochutnaly v té rychlosti moji ruku :-D
Jinak co mám zkušenosti ze zoo, tak tam se krmí bezproblémově skoro vše usmrcenou potravou z pejanu ;-) (hadi,varani,kajmani...)

Moje korálovka papala zrovna před asi dvěma hodinkama, dostala dvě rozmražené myšky a zmohla je obě bez problému. Mrtvé myši jí nikdy nedělaly problém, vždycky je snědla nadšeně stejně jako živé. Živé jí dávám taky občas. Jelikož nemám možnost (nebo bylo by to zbytečně náročné) chovat si myši sama, zajedu občas pro pár myší (u nás ve městě nejsou k sehnání), koupím jich tak pět, jednu dám zaživa, pokochám se akčním lovem, a zbytek zamrazím. Když dojdou, jedu pro další. Nekoupila bych jich třeba dvacet právě z toho důvodu, že občas mu chci dopřát i tu živou. Jestli mají nižší výživnou hodnotu, když jsou přešlé mrazem, to nevím, ale snad to nebude až tak hrozný...

Zdravím ctěné kolegium :puff:
Víceméně všechny vaše názory jsou k věci co se týče mražené potravy a co tak rozmražené kuřecí maso například....???
Já čas od času nechá rukavici načuchnout potkanem a pak ji dám přičichnout svým boa a předhodím jim rozmražený kuřecí kousek a většinou se chytnou.
Jo jednou byli rychlejší a ta pecka dospělého boa stojí zato.....:-D
Jinak jsem velkým zastáncem střídání potravy dle možnosti...
Myši,potkani,mastomyši,morčata.kuřata -ale v pododě rozmražených kousků.
Krmení kuřaty a zvlášť těmi pár dnů narozenými se mi neosvědčilo.
Obsahují poměrně bohatý přírodní zdroj salmonely a pro mladé hady a jejich ještě nevyvinutý organismus a zažívací systém mohou být pohromou...

Víceméně všechny vaše názory jsou k věci co se týče mražené potravy a co tak rozmražené kuřecí maso například....???

S tím zkušenosti nemám, pokud je v kůži, tak proč ne, ale čistá svalovina je dosti měkká,lepivá a nedovedu si představit, jak to had do sebe láduje;-).
Jinak ke krmení mrtvou kořistí, tak většina mnou chovaných hadů ji bez potíží přijímá. Velkou výhodou je uskladnění většího počtu v mrazáku. Např. kobrám,užovkám a chřestýšům vysypu do terária hromadu myší a bez problémů žerou, temperamentnější druhy samozřejmě odděleně;-).

Jasně Carlosi.
Myslel jsem tím např. kuřecí nohy,které jsem předtím ale vykostil a nechal s kůží.
Asi by se ale vykostit ani nemusely.........
Ovšem upřednostňuji krmení živou potravou aby zvířata neztratila reflexy,ale snažím se stravu zpestřovat různými druhy hlodavců kteří pro dané zvíře připadají v úvahu jako potrava.

Než krmit jen masem, to raději dám hadům hladovku, zkrmuju zásadně celá zvířata (maso, kosti, vnitřnosti, srst/peří/šupiny), předpokládám, že vše má svoji funkci a hodnotu. Ve vnitřnostech je množství stopových prvků, minerálů i vitamínů, v kostech samozřejmě vázaný vápník a balast (srst/peří/šupiny) má vliv na funkci peristaltiky střev a očistnou funkci (něco jako vláknina u býložravců a všežravců). Proto asi nikdy samotné maso nepoužiju, i když jednorázově nebo dočasně to jistě nijaký problém nebude.
Kuřata zkrmuji raději starší, salmonely se neobávám, ale v prvních dnech je kuře spíš chodící žloutek a na konzistenci trusu je to zatraceně poznat;-).

No ja krmim zasadne zivou potravou. Mrtvou sem krmil jen parkrat a to jen proto, ze anakondak byl ze zacatku prisernej lovec a navic se tech potkanku bal, ale po par krmenich uz lovil super, takze sem zacal krmit zas zivejma. Mrtvou koristi nekrmim rad, protoze to nerad zabijim, coz je hlavni duvod:-D a taky proto, aby hadici meli naky to cviceni;-) a pak jim to taky urcite vic chutna:))
Tady naky fotky, ktery jsem pred delsi dobou nasel na netu
[http://img168.imageshack.us/img168/4025/20066712719 217ex7.jpg]
[http://img77.imageshack.us/img77/2660/2006671274455 2wu0.jpg]

Vypada to zajimave:-) Vim o jednom chovateli, ktery krmival tmavky chrbty z kurete. Taky vcelku zajimavy. Tez nekrmim moc rad mrtvou potravou, ale jak jsem uvedl vyse, nemam jinou moznost. Bud mi kolega priveze uz zamrazene hlodavce, nebo taky cast zivych. Snazim se to resit, aby alespon jednou za nejakou dobu si dlabli do ziveho. Je to taky trosku jina podivana;-) pozorovat vybudeni loveckych pudu, taky snad kvuli tomu tu nasi haved chovame, ne ?!:-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru