Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vytápění

Čau..,tak možná to tu již proběhlo,ale zajímá mě jaký máte názor/zkušenosti na vyhřívání topnými deskami či kabely ?!Jde mi o to zda by šlo nahradit výhřevnou žárovku topnou deskou,samořejmně že zdroj světla by tam byl v podobě zářivky...Jedná se mi o to zda nevadí že terárko bude vyhříváno ze spodu a nikoliv z vrchu (někde jsem slyšel že prý to má negativní vliv na zvíře) a zda by nevadilo že terárium by bylo vyhřáto jen na spodu a nikoliv vzduch?!Když jsem to testoval v terárku u užovek,tak při cca 4cm vrstvě rašeliny + 4mm tloušt´tce skla mi to házelo cca 30°C na zemi(měřeno digitalem) a na rtut´ovém teploměru zavěšeném nad zemí to bylo cca 25°C po celý den kdy jsem to měl v provozu...Tak tedy proto tenhle dotaz zda to hadům nebude vadit,beru že u stromáků by to nejspíše vadilo kdy by nebyl ohřátý i vzduch,ale u Boa c. či Python r. by to nemělo podle mě vadit ?!Co vy na to?!Předem dík za odpovědi...

PS: co jste dostaly pod stromek:-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
já osobně si myslím že to je nesmisl kupovat výhřevný kámon.zaplatíš 560 a agamám to neprospívá!!!!:…
bathory 27.12.2008 08:56
bathory
to není pravda, že by to agamám neprospívalo. Jen nejsou přispůsobeny na příjem teploty od země, ale…
Mates_RR 27.12.2008 12:08
Mates_RR
potřebují UV zvrchu... No, zespoda by to bylo složitější...;-) KAŽDEJ KÁMEN ROZPÁLENEJ OD SLUNCE…
krokodýl 27.12.2008 19:57
krokodýl
Z mé zkušenosti - mám v terárku u guttek topný kámen a slabou žárovku. Topný kámen hřeje přes zimu s…
ellienka 02.01.2009 09:48
ellienka
Topný kámen hřeje přes zimu stále (hadi jsou ještě malí a nezimují) Takhle právě hadi tak maximálně… poslední
krokodýl 02.01.2009 10:05
krokodýl

to není pravda, že by to agamám neprospívalo. Jen nejsou přispůsobeny na příjem teploty od země, ale potřebují UV zvrchu... KAŽDEJ KÁMEN ROZPÁLENEJ OD SLUNCE VE VOLNÉ PŘÍRODĚ JE ROZPÁLEN DALEKO VÍCE, NEŽ NĚJAKEJ UMĚLEJ V TERÁRIU. A navíc ve vlákně se jedná o hroznýše a né o agamu!

My, mýt, myslet, mýlit se ....

potřebují UV zvrchu...

No, zespoda by to bylo složitější...;-)

KAŽDEJ KÁMEN ROZPÁLENEJ OD SLUNCE VE VOLNÉ PŘÍRODĚ JE ROZPÁLEN DALEKO VÍCE, NEŽ NĚJAKEJ UMĚLEJ V TERÁRIU.

To bych nesrovnával, had v přírodě na rozpálený kámen nevleze a ohřívání je poránu pozvolné, než se kámen rozpálí, tak had v klidu zaleze, navíc pod ležícím hadem (kam nedopadají sluneční paprsky) se kámen tak nerozpaluje. V teráriu záleží hodně na watáži a tím povrchové teplotě, pokud had nemá jinou možnost, používá uměle roztopený kámen, který vytváří teplo i pod ležícím tělem a teplota se tam kumuluje a může být vyšší než mimo hada, zatímco na horní straně těla had necítí dopadající teplo, takže přeci jen tolik neodhadne, kdy už "má tepla dost" a než mu to "docvakne" může přeci jen k popálení dojít, hlavně tedy u hodně topících kamenů, rozhodně bych u hadů nepoužíval topný kamen, kde by na povrchu stoupala teplota nad 28-30 st. Myslím, že vhodnější je použít tradiční topení shora, tedy imitaci slunečních paprsků, pro lepší efekt je možno pod bodovku částečně nebo úplně položit plochý kámen (např. břidlici), ale zcela postačuje i jen substrát.

Z mé zkušenosti - mám v terárku u guttek topný kámen a slabou žárovku. Topný kámen hřeje přes zimu stále (hadi jsou ještě malí a nezimují) a žárovka je nastavená časovačem (den/noc) a termoregulátorem. Hadi občas přes kámen přelezou, ale nikdy na něm nezůstávájí, aby se vyhřívali. Ale velmi rádi zalézají pod tento topný kámen.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru