Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyříkejme si to zde.

Myslím, že dusí-li v sobě člověk napětí, potřebu se vyjádřit a upustit trochu páry, je dobré v zájmu budoucích vztahů mu to umožnit. Nevím jak kdo, ale jsem přesvědčen, že výčitky a poukazování na výroky a názory nesouvisející s případnými dotazy, nečekaně se objevující v různých tématech není nic dobrého a pokračovalo by to do nekonečna. Věřím, že bude-li konfrontace vedena alespoň trochu na úrovni, tak že nám to admin a ostatní moderátoři budou alespoň na chvíli tolerovat už jen proto, abychom nezatěžovali ostatní účastníky Teraporadny.
Takže Allishko, cc, filosofemgt, Bugy, případně i ostatní, jsem připraven obhájit si své postoje, názory a způsob kterým je ventiluji. Unesu dost, takže se prosím vyhněte slovům, někteří, někdo, zvězdy, atd. Můj nick je KHor, já se budu také snažit být konkrétní. Nezúčastněným členům se již dopředu omlouvám, ale na druhou stranu, třeba se pobavíte :-) když za šest dní bylo na vláknu o komerčním chovu přes 6000, zhlédnutí.
Váhám, kam mám zařadit vlákno, zda do černé kroniky nebo do pokecu, vybírám pokec a doufám že jsem vybral správně.
Pokud se Adminovi nebude zdát vlákno vhodné, nijak na něm netrvám a pochopím bude-li vymazáno.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Obě Vaše odpovědi opět nesou pravdu VH, ale opravdu máte v lidi takovou důvěru? To Vás za ty roky li…
Mates_RR 20.01.2009 17:27
Mates_RR
Matesy, tohle je ale omezenost... Promin mi to slovo, ale jinak mi to neda. Prooste pokud za mnou ne…
VH 21.01.2009 17:19
VH
ale jo.. cháputo a dobře Vám, i celému tomuto "problému" rozumím. O tom nemá cenu diskutovat. Ale po…
Mates_RR 21.01.2009 18:21
Mates_RR
BTW, to neni uplne blbej napad :) Poprve jsi to formuloval JASNE! Clanky bohuzel decka moc nectou...…
VH 21.01.2009 19:17
VH
Není problém udělat odkaz (na titulní straně poradny) na článek, který bude základní informace obsah…
Georgij Gadjukin 22.01.2009 06:14
Georgij Gadjukin
Ahoj lidi, po dlouhé době jsem se vrátil na diskusi a nestíhám se divit. Vezmu to od konce. Napsat a… poslední
slupe 27.01.2009 15:28
slupe

Obě Vaše odpovědi opět nesou pravdu VH, ale opravdu máte v lidi takovou důvěru? To Vás za ty roky lidé nepřesvědčili, že takhle (jak Vy si to představujete) to prostě nikdy fungovat nebude...? Bylo by to vskutku krásné, ale upřímě - takovéhle to nikdy nebude...

Tím bych i ukončil tuto "naší debatu". Jak jsem již psal: Nic proti vám nemám a jestli to tak vypadalo, tak jsem to jen špatně popsal... Doufám, že to nebude mít jakýkoliv vliv na naše "soužití" v poradně.
Děkuji ... s pozdravem Mates_RR

Matesy, tohle je ale omezenost... Promin mi to slovo, ale jinak mi to neda. Prooste pokud za mnou nekdo prijde tisickrat se stejnym dotazem, tak s moci zhury mi danou (ty XXole, to zni skoo jako bozstvo :-D) to vlakno proste zamknu! Delam si samosebou prxxx, ale uvazuj - sam premyslis nad danym problem, sam hledas a kdyztak pridjdes uz s dotazem - chci hada XY, mam takove terarko, staci to? Ne, mam terarko, chci hada, ale nevim jakeho (takoveho, co nezabiji nehumalne mysky, obcas si vezme zeleninu a tak podobne). Chapes kde vidim problem? Rhiana to napsal dle meho velmi trefne. VH

ale jo.. cháputo a dobře Vám, i celému tomuto "problému" rozumím. O tom nemá cenu diskutovat. Ale pořád je tam ta jedna (velká) maličkost: že každej není jako já, nebo jako stovky dalších... Jsou a bodou tu vždy jedinci (a není a nebude jich málo) kteří to takto dělat budou dál (mám terárko, chci hada). Netvrdím, že je to tak správně. Není! Je to špatně a tak by to být nemělo... Ale mohli bychom přeci k těmmto jedincům být schovívavější...
Vyděl bych možnost udělat pár stránek se ZÁKLADNÍMI PROBLÉMY (substrát, velikost tera atd). Neustále připíchlá jako inzerce pojmenovaná například ZÁKLADNÍ INFORMACE PRO ZAČÁTEČNÍKY.
Pokud by se i přes tuto stránku objevovali tyto dotazy, admin by jen dal do vlákna link na tuto stránku a zamknul...
Odpověď by takto byla vyřízena a vlákno hnedle uzamčeno... Spokojenost na obou stranách.
... já vím, omlíváme tuto věc stále do kola a asi zbytečně, ale mě to prostě nedá :-D Takovej sem já :-D

Není problém udělat odkaz (na titulní straně poradny) na článek, který bude základní informace obsahovat. Problém je, kdo se zhostí úkolu a článek napíše. Byl bych také pro, kdyby k nejčastěji chovaným zvířatům existoval jakýsi stručný "manuál". Zatím je, tuším, ke krajtě královské, k ametystýně a k obecně želvám je toho ve článcích dost.
Kdo napíše gutátu, korálovky, hroznýše, vousatici, eubíka a jemeňáka? Jak a kam to začlenit už poté vyřešíme.

Nicméně si myslím, že i když to bude nakrásně napsáno a na to odkazováno, bude se spousta jelit stejně ptát pořád dokolečka na to samé.

Ahoj lidi, po dlouhé době jsem se vrátil na diskusi a nestíhám se divit.
Vezmu to od konce. Napsat a zveřejnit články je půvabná myšlenka, ale všechno tu již bylo. Stačí hledat na ifauně je spousta článků a myslím, že zahrnuje většinu běžných druhů. Stačí jen trošku hledat. Chápu, že se to někomu zdá jako problém, ale o tom je celé chovatelství. Získávání a zpracování informací, je dlouhodobý proces. Někdy prostě může být naše vlastní zkušenost dost odlišná bod všeobecně rozšířených dogmat. V tom je problém, meexistují spolehlivé manuáli. K ovládání tevize snad, ale ne v chovu zvířet. A i když si jdete koupit televizi, logicky se předpokládá, že máte doma elektrickou zásuvku a umíte do ní zasunout kabel a zmáčknout tlačítko. Pak si vezmete návod a začnete ladit...nebo zavoláte opraváře?
Tím se dostávám k zamikání témat, naprosto s tím souhlasím. Pokud dotaz nepřináší nějakou novou myšlenku a byl již mockrát odpovězen, proč ho nezamknout..? Třeba jen proto, že chov zvířat je neustálé řešení problémů, hledání odpovědí, ale i nových otázek. Proto bych než začnete odsuzovat ty, kteří nezištně radí a tím upírají svůj čas péči o svá zvířata doporučoval, aby jste se zamysleli. Nad tím:
- jsem schopen si sám něco o daném druhu či skupině zvířat něco zjistit?
- budu chtít obětovat čas a peníze při péči o něj?
- jsem schopen se smířit s tím, že přebírám odpovědnost za život jiného tvora?
- jsem schopen samostaného rozhodování?
Pokud jste si pokaždé odpověděli ano, nemůžete položit otázku, která tu již mnohokrát byla.
Pokud zněla byť jen jedna odpověd ne, je jistě na místě zvážit zda nad chovem zvířat vůbec uvažovat a tím i připravovat o čas lidi, kteří to myslejí vážně.
Začátečník a pokročilí...
Hranice je podle mě tam, že pokročilí dokáže věcně argumentovat, prezentovat svůj názor, třeba i proti všem pokud ho dokáže podložit poznatky z vlastního chovu. Nejen jednorázové úspěchy, ale zkušenosti opakované často i letitou praxí...
člověk může chovat jeden druh a být odborník....
RACK: zazněl tu dotaz na jeden argument ku prospěchu zvířat?
Jeden bych možná měl, jako asi všichni tady jsem prošel stádiem biotopních, nebo alespoň přírodních teráií a jako mnozí jsem skončil u higienických nádrží. Jsou podobné jako RACK. Dokonalí přehled o příjmu potravy, vyměšování a potencionálních parazitech. Prostě paráda. Od jistého počtu zvířat to snad ani jinak nejde.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru