Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hrozňa se asi už nikdy nesvleče

Tento můj dotaz se trochu týká toho vlákna jestli si vedem záznami o hadech, ale považoval jsem ho za tak důležitý, že ho oddělím.
Mám jenom dva hady, takže si o nich žádnej deníček nevedu. Jenom jsem si plácl do mobilu kdy jsem je koupil a kolik jim asi bylo let. Krmení si pamatuju a jediny co jsem si psal byly svleky. Na ty jsem se bohužel jednoho dne vykvákl a přestal si je zapisovat, což byla chyba.
Už to bude tak 5 měsíců co mě hrozňa někam zalezl a já ho musel vyprostit násilím a při tom jsem mu trochu podřel kožíšek. Bylo ale vidět, že je poškozena jen ta svrchní vrstva kůže a bylo jasny že po 1-2 svlecích to bude v pohodě. Co je ale hrůzostrašné, že had který se předtím svlékal co 2 měsíce se najednou svlíkat přestal a už je to min. těch 5 měsíců (nedošlo ani k zákalu). A taky celou tu dobu má na části hřbetu tu mírně potrhanou a totálně seschlou kůži, prosím o moudrou odpověď!!
Fakta a čásla o B.C.- stárí cca 21 měs., délka 120-130 cm, hmotnost cca 1,7 kg
teplota nejv.-35 st., nejnižší 21 st
vlhkost zajištěna dvěma vodními hladinami, rosení jen v období svleku

Předmět Autor Datum
Moudrou odpověď? :-D Já teda čistě teoreticky - chce to asi porosit i mimo období svleku, když žádný…
Allishka 28.01.2009 12:22
Allishka
Nevím jestli jsem dobře použil termín "stará kůže" ten se použije v případě, že se had špatně svleče…
Boss_1 28.01.2009 12:43
Boss_1
Stará kůže to je, i když je celá nesvlečená. Proč myslíš, že stará kůže jsou jen zbytky, které had n…
Allishka 28.01.2009 13:07
Allishka
Myslím si, že to až tak tragické nebude pokiaľ Ti had normálne žerie tak sa zvliekať musí to je bez…
odpadlik 28.01.2009 13:11
odpadlik
Tak si myslím, že názory Allishka jsou trochu mimo. Já sám sem měl tento "problém". Mládě BC se mi p…
Mates_RR 28.01.2009 17:38
Mates_RR
Tak koupání bych nevolil,jen v případě pokud by stará kůže zůstala na hadovi (po svleku)..Co se týká…
Filip 28.01.2009 20:43
Filip
Hroznýš nevyžaduje vyšší vlhkost možná za ideálních podmínek... ale to, že se pět měsíců nesvlékl, m…
Allishka 29.01.2009 00:54
Allishka
ale to, že se pět měsíců nesvlékl, má na sobě starou hnusnou vysušenou kůži, to podle mě moc ideální…
krokodýl 29.01.2009 09:33
krokodýl
Jo, krokodýle, promiň... já jsem fakt říkala, že já k tomuto tématu čistě teoreticky.. Taky bych ji…
Allishka 29.01.2009 09:50
Allishka
nepsal jsem žádnou vlhkost! Psal jsem žádnou vyžší vlhkost! Hrozna není viridiska. A pokud tam jsou…
Mates_RR 29.01.2009 17:08
Mates_RR
A pokud tam jsou 2 nádrže, tak to bohatě stačí! No strkat dvě nádrže na vodu do terka mi přijde zb…
Pepé 29.01.2009 23:05
Pepé
Pokud jde o slovickareni,tak na to "nehraju":-DCo se tyce vlhkosit,tak urcitou vlhkost potrebuje,sam…
Filip 30.01.2009 01:20
Filip
Sakra ... Herdek ... dejte mi pokoj :-D Nevím přoč zase píšete, že je to zbytečné... Já je tam nemám…
Mates_RR 30.01.2009 15:21
Mates_RR
Nemělo to být myšleno na tebe s těmi vodními nádržemi,akorát že také nějakou vlhkost potřebuje..;-)
Filip 30.01.2009 20:34
Filip
;-)
Mates_RR 31.01.2009 08:42
Mates_RR
No včera jsem ho umyl a nedá se říct, že by to pomohlo, spíš mu ještě vypadlo pár šupinek, naštěstí…
Boss_1 29.01.2009 09:56
Boss_1
Hoď sem nějaké foto, jinak to je o ničem... Krmení si pamatuju a jediny co jsem si psal byly svleky…
Dejvhroznýšek 29.01.2009 10:21
Dejvhroznýšek
to se ti řekne, ty nebydlíš v Olomouci. Zde se odborníka na plazi nikdy nedohledáš Ty furt jenom na…
Arutha 29.01.2009 11:08
Arutha
Ty furt jenom nadáváš Se divím, že tu ještě bydlíš. - Tož tomu se divím ještě víc než ty. Kdyby se…
Boss_1 29.01.2009 12:01
Boss_1
Kdyby se mě naskytla možnost práce a bydlení třeba v Práglu Tak k tomu stačí jen a pouze našetřit n…
Arutha 29.01.2009 14:25
Arutha
No myslím si, že řešit svlek s veterinářem je blbost. Když už se mi had špatně svlékne, zavřu hada d…
Vladěk 29.01.2009 22:04
Vladěk
no to jsi trochu přetáhla, takto vypadá jen v místě odření Jo, myslela jsem jen to místo odření, n…
Allishka 29.01.2009 23:53
Allishka
No jo asi je fakt, že bych se v tym Práglu zbláznil, hlavně když vezmu fakt, že nemám rád lidi. Taky…
Boss_1 30.01.2009 09:23
Boss_1
Omlouvám se za rošířování off topic, ale já v Praze jezdím Březen-říjen do práce na kole. 15 km a z… poslední
neczuz 31.01.2009 12:30
neczuz

Moudrou odpověď? :-D Já teda čistě teoreticky - chce to asi porosit i mimo období svleku, když žádný svlek nenastává. Chce to možná taky hada vykoupat, nechat ho nějakou tu chvíli poležet ve vaně s vodou, aby se stará kůže odmočila. Nejspíš jsi to měl začít řešit trošku dřív, než po pěti měsících bez svleku. Teď ti to připadá hrůzostrašné, před měsícem ti to ještě připadalo v pořádku? I když sis přestal vést poznámky o svlecích, stejně tě netrklo, že jsi ho skoro půl roku neviděl svlíkat?

Nevím jestli jsem dobře použil termín "stará kůže" ten se použije v případě, že se had špatně svleče a ty zbytky co na něm zůstanou takto nazýváme a z těch bych ho samože dostal. Ale tohle je něco úplně jinyho!!!
Odmočit to zkusím, ale nechat ho poležet ve vaně nepřipadá v úvahu, protože totálně nesnáší vodu a z vany okamžitě vylízá, spíš ho tam budu muset podržet.

Teď ti to připadá hrůzostrašné, před měsícem ti to ještě připadalo v pořádku?

Jistě že mě to připadlo divny už dřív, ale co jsem měl dělat? Měl jsem říct "drahoušku začni se zakalovat je čas svléci si bundu"?

Stará kůže to je, i když je celá nesvlečená. Proč myslíš, že stará kůže jsou jen zbytky, které had nedosvleče? Psal jsi, že kolem té rány, kterou má na zádech, je totálně seschlá - to není stará? Mně příjde, že je... I když nemá rád vodu, tohle je přece pro jeho zdraví. Vím, že ho to vystresuje, ale pokud si kůži nesvleče, bude to horší než trocha stresu z koupele. Tak ho tam podržíš, no. Pokud bys měl ale možnost, můžeš s ním zajít k veterináři, ten může svlek vyvolat uměle.
No co jsi měl dělat dřív? To, co děláš teď. Napsal jsi dotaz po pěti měsících, měl jsi ho možná napsat už po třech...

Myslím si, že to až tak tragické nebude pokiaľ Ti had normálne žerie tak sa zvliekať musí to je bez debaty. Mal by si mu dopriať sem-tam kúpeľ v kamilkách. A postihnuté miesto na koži by som Ti poradil natierať masťou Dermazulen /modrá masť/ je veľmi dobrý a účinný pri podobných problémoch. Hoď nejaké foto.

Tak si myslím, že názory Allishka jsou trochu mimo. Já sám sem měl tento "problém". Mládě BC se mi přes 3 měsíce nesvléklo a jakožto mládě by se měl svlékat daleko častěji. Co se týče koupání a rošení si myslím, že není potřeba. Hroznýš nevyžaduje stálou vyžší vlhkost. A pokud tam má 2 vodní nádrže, tak není co řešit. Pokud bude chtít, vleze si tam sám. Ono nějaké koupání ve vaně je jen další stres pro hada. A pokud normálě žere, kálý a nevykazuje žádné příznaky nemoci tak bych ještě čekal...
Mohu jen doporučit vyhřívanou nádrž v tom teráriu.... pokud už jí nemá.

Tak koupání bych nevolil,jen v případě pokud by stará kůže zůstala na hadovi (po svleku)..Co se týká vlhkosti,tak nemůžu souhlasit s tím že nepotřebuje žádnou vlhkost..Záleží to na podmínkách místnosti jak je vlhká,substrát ...Volil bych vlhkoměr a určitě udržoval určitou vlhkost a ne že je to jedno!

Hroznýš nevyžaduje vyšší vlhkost možná za ideálních podmínek... ale to, že se pět měsíců nesvlékl, má na sobě starou hnusnou vysušenou kůži, to podle mě moc ideální není. A mělo by se s tím něco dělat, ne čekat, jak se to vyvrbí... on může být v pohodě, dokud se něco nesemele a pak už bude pozdě. Pokud Boss opravdu neví, co s tím, já bych šla za odborníkem...

ale to, že se pět měsíců nesvlékl, má na sobě starou hnusnou vysušenou kůži, to podle mě moc ideální není.

ale vždyť nikdo toho hada neviděl, třeba vůbec nejde o nesvlečenou kůži. Pokud někdo chce něco řešit bez minimálně obrázku, tak je kouzelník. Určitě by bylo vhodné navštívit veterináře, ale rozhodně bych z něho násilím nesundaval kůži, nota bene pokud vůbec není jisté, že na něm nějaká nesvlečená kůže je. Nesetkal jsem se s tím, že by se had nesvlékl alespoň částečně sám. 5 měsíců je dost, ale není to nemožné, zvlášť když jde o téměř dvouleté zvíře. Mám pocit, že boss1 ani přesně neví, kdy se opravdu naposledy svlékl (alespoň jsem nějaké přesné datum neviděl).

Jo, krokodýle, promiň... já jsem fakt říkala, že já k tomuto tématu čistě teoreticky.. Taky bych ji nesundávala násilím. To, že bude víc rosit, zvýší vlhkost, to přece není násilí, ne? A pokud má kolem rány na zádech starou vysušenou kůži, jak boss psal, tak minimálně ta kůže na zádech by tam neměla být. Stejně, jako může napáchat škody stará kůže po svleku, tak tahle suchá je to samé, ne?

A pokud tam jsou 2 nádrže, tak to bohatě stačí!

No strkat dvě nádrže na vodu do terka mi přijde zbytečné.Zabírá to zbytečně moc místa a je lepší tam dát jednu vhodné velikosti.Stejně tak mi přijde zbytečné dávat do nádrže topné těleso.Pro vhodnou vlhkost radši občas porosím a v době svleku o něco více;-).

Pokud jde o slovickareni,tak na to "nehraju":-DCo se tyce vlhkosit,tak urcitou vlhkost potrebuje,samozrejmne ze to neni jak u virdisky,ale nejaka je za potrebi...jinak dve vodni nadrze jsou zcela zbytecne,stacila by jedna a trochu porosit,nez dve a rosit jen pri svleku...Pokud se milim tak me opravte..

No včera jsem ho umyl a nedá se říct, že by to pomohlo, spíš mu ještě vypadlo pár šupinek, naštěstí jsem od toho nic nečekal. Kroutil se a funěl jen aby z vany už byl pryč.
Jestli se hrozňa jinak chová normálně, to těžko říct. V terárku pohyb nikdy nevykazoval, když ho vytáhnu tak je stejnej jako dřív. Vždycky když jsem ho krmil tak po potkanovi hned chňapl. Naposledy dostal minulej týden a na potkana spíš jen čuměl tak dostal myš, tou se obsloužil a nakonec se doplnil i tím potkyšem. Šutr úrazu je právě u toho vyprazdňování. Narozdíl od korálovky se příliš často nevenčil, ale teď už opravdu nemám tušení kdy jsem po něm naposledy uklízel. I kdybych si o něm vedl zápisy tak by mě opravdu ani nenapadlo tam napsat kdy se hadeček vyvenčil!
Jednou jsem u korálovky viděl predčasné vyvolání svleku poté co ji trochu pozobala myš. Ta si stále udržuje kůžičku jako hedvábíčko hrozňa se má od ní co učit. Aspoň v tomto směru, co se týče lovu, žádnej profík to zrovna není.
Allishka:

má na sobě starou hnusnou vysušenou kůži,

- no to jsi trochu přetáhla, takto vypadá jen v místě odření (rozloha cca 10x3 cm)

Pokud Boss opravdu neví, co s tím, já bych šla za odborníkem...

- to se ti řekne, ty nebydlíš v Olomouci. Zde se odborníka na plazi nikdy nedohledáš, ti jsou ve všech velkých městech, ovšem kromě OC! a tahat ho 100 km do Brna, nebo Ostravy tak to dík. A obyčejný veťák ví úplny ***** (to si doplň)

Hoď sem nějaké foto, jinak to je o ničem...

Krmení si pamatuju a jediny co jsem si psal byly svleky. Na ty jsem se bohužel jednoho dne vykvákl a přestal si je zapisovat,

ale teď už opravdu nemám tušení kdy jsem po něm naposledy uklízel

Ach ty zápisky...to je věc ;-)

P.S.Já si teda píši i to "venčení" (výkaly) nebo jak to nazýváš.

to se ti řekne, ty nebydlíš v Olomouci. Zde se odborníka na plazi nikdy nedohledáš

Ty furt jenom nadáváš:-D Se divím, že tu ještě bydlíš. Jinak zkus:
www.veterina-ol.cz

Chtěj přímo doktora Galka. Není sice specialista jako třeba pan Hnízdo, nicméně přehled o hadech má a ví o čem mluví. Když neví, řekne ti to. Jinak je třeba taky schopen, v případě extra problému, dotáhnout specialistu k němu - což si ale zaplatíš, to je jasné. IMHO nejlepší vet v Olomouci.

Ty furt jenom nadáváš Se divím, že tu ještě bydlíš.

- Tož tomu se divím ještě víc než ty. Kdyby se mě naskytla možnost práce a bydlení třeba v Práglu, tak mám trenky sbaleny dřív než bys zašlápl ještěrku:-) (hlavně to nezkoušej, zvířátka mají daleko vyšší cenu než lidi). Radši zašlápni nějakyho cigána a pak si ke mě přijď pro tučnou odměnu:x:
No a lepší než Prágl je změnit stát výskytu. Ovšem pokud neumíš dobře jazyk a nemáš tam známy co tě tam dokopou jsi ztracen. (informace ze dvou důvěryhodných zdrojů) A další možnosti? NEJSOU!
Nečekal bych že vetoš, kterej má přímo v názvu pséka a kočku bude dobrej na hady, ale dokud ho nevyzkouším budu ti věřit.
Mám vyzkoušenyho veta v Lazcích a ..... (radši nic, zase bych nadával3-[)

Kdyby se mě naskytla možnost práce a bydlení třeba v Práglu

Tak k tomu stačí jen a pouze našetřit na první nájem/kauci a na Pendolino, domluvit si byt (chceš-li, dohodím přes kamarádku co má takovou malou realitku na Břevnově) a hurá. Osobně jsem to tak před lety udělal též. Kromě domluveného bydlení jsem neměl nic (a žena též ne). Práci vyřešíš na místě vždycky, tedy pokud netrváš od začátku např. na práci v oboru atd.

Jenom by mě zajímalo, co KONKRÉTNĚ si od Prahy slibuješ (krom veterinářů přes plazy) ? Osobně nevidím na Praze nic zajímavého - všude mraky lidí, většinou nevrlých, a vůbec. Cesta do práce mnohdy delší jak z Brna do Olomouce a zpátky, snaha odjet na víkend z Prahy a po víkendu se tam vrátit se rovná náročností polární expedici a takový ty věci spojené s životem ve větším městě:)) Nehledě na trojnásobnou cenu dopravy atd.;-)

Ne že by to byl nějakej horor, ale vím, že lidi často čekají něco úplně jiného (většinou závratné částky na výplatnici fůru možností jak trávit volný čas) a bývají mírně zaskočeni, tím, že částka na výplatnici není až tak horentní (zato nájem a doprava jsou) a volný čas se dá trávit buď nakupováním nebo v hospodě.

Osobně tedy radši využívám výhod Prahy hezky z povzdálí, když potřebuju:-) tj. jednou za čas zajedu za kamarádama nebo na burzu, ale dlouhodobě už bych tam nechtěl;-)

Koukám, jsem se nějak vyhnul tomu hadovi:-[

No myslím si, že řešit svlek s veterinářem je blbost. Když už se mi had špatně svlékne, zavřu hada do přiměřeně velké plastové krabice s děrovaným víkem, kde je tolik vlažné vody aby měl potopené tělo a nechám ho takhle vymáčet klidně přes noc. Po víc jak 5-ti hodinách jde stará svlečka sama dolů.

no to jsi trochu přetáhla, takto vypadá jen v místě odření

Jo, myslela jsem jen to místo odření, nemyslela jsem, že má vysušenou kůži po celém těle. Ale i tam ta kůže není zrovna ku prospěchu...
Co kdybys zkusil fakt tu fotku? Už si tady o ni několikrát řekli... Možná by se pak pořádně vědělo, o čem je vlastně řeč.

No jo asi je fakt, že bych se v tym Práglu zbláznil, hlavně když vezmu fakt, že nemám rád lidi. Taky bych už nemohl do práce jezdit na kole (i když tady v OC to taky není zrovna pohádka. Stále je třeba počítat s tím, že to do tebe někdo napálí). A muchlat se pořád s někým v MHD i v léte by mě jistě zabilo. A rychlost jízdy autem se tam podle všeho rovná rychlostí chůze (pokud není špička).

Co kdybys zkusil fakt tu fotku? Už si tady o ni několikrát řekli

Už by tady dávno byla. Jenže doma mám počál na šrot a tady v práci fotky z digitálu nepřetáhnu pokud nenainstaluju program a ten sem nenainstaluju protože je počál kompletně uzamčen kvůli neustálému nalízání virů. Stejně nevím jestli by na ni bylo něco vidět, chce to hlavně prcka něžně pohladit:-) abys poznala jak má rozdrbanej kožéšek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru