Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ptyodactylus hasselquistii (podmínky chovu)

Zdravim všechny...
Tak nevím buď jsem fakt slepej a nebo neumím hledat což je podle mě přijatelnější :-D:-D... No tak si koukám po různých gekonech a všiml jsem si tohohle, docela mě zaujal a tak si o něm pochopitelně chci něco zjistit :-D.. Jenomže jak jsem, již psal sem asi slepej nebo prostě neumím hledat...
Rád bych se tedy zeptal na tohoto gekona jak potřebuje velké terárium? Jaký substrát? Vodní plocha, Teplota, Vlhkost prostě vše co by mi do chovu pomohlo... Budu rád i když mi sem hodíte odkaz kde si něco počtu :-D...
Předem vám všem děkuji...

Předmět Autor Datum
buď jsem fakt slepej a nebo neumím hledat Tak někdy stačí se podívat na netu, kde žije a jak je ve…
krokodýl 17.08.2009 19:21
krokodýl
Děkuji moc za odpověď jsem to ale trdlo :-D Přemýšlím o těchto gekonech tak možná jednou :-)
šmejký 17.08.2009 20:57
šmejký
Hans Esterbauer Ekologická a etologická pozorování gekona Ptyodactylus hasselquistii DATZ 1990: 43 (…
Klarisa 21.10.2009 14:41
Klarisa
Terarium: 50×50×50 Supstrát: piesok ,mozes naaranzovat umele rastliny Nesmie chybat nadoba s vodov T…
jurraj 14.09.2013 22:17
jurraj
Tieto gekóny ocenia priestorné terárium, sú veľmi pohyblivé a dokážu skákať na veľkú vzdialenosť. Ma… poslední
perenquen 16.09.2013 08:49
perenquen

buď jsem fakt slepej a nebo neumím hledat

Tak někdy stačí se podívat na netu, kde žije a jak je velký a zapřemýšlet...:-)
Pak nebude takový problém přijít na to:

jak potřebuje velké terárium? Jaký substrát? Vodní plocha, Teplota, Vlhkost prostě vše co by mi do chovu pomohlo

Jde o středně velkého gekona (cca 15 cm) pocházejícího ze suchých oblastí sev. Afriky a z přilehlých oblastí Arábie, tudíž spíš sušší terárium, podklad stačí písek a nejlépe stěny jako imitace skály nebo zídky. Chov jako u většiny gekonů v páru nebo několik (2-3) samiček a 1 kluk. Terárium stačí menší až střední, orientované na výšku nebo krychlové (např. 40x40x50(v) cm). Vodní plocha žádná, stačí mělká miska s vodou (ani ta není moc nutná, protože spíš pijou kapky při rosení), napájení občasným ranním nebo podvečerním porosením (cca 2x týdně). Teploty jako v severní Africe, ve dne teplo až ke 30 st. (lokálně až okolo 35), v noci větší pokles na 18-22 st., v zimě celkově nižší denní i noční teploty. Krmení klasika - cvrčci, sarančata, švábík, smýkaný hmyz atd. ("domácí" hmyz mineralizovat obalováním v nějakém min. přípravku kvůli úpravě poměru Ca:P), doplňování calcia především u kladoucích samic je samozřejmostí. UV alespoň v rámci nějaké kompaktní zářivky (reptiglo 5.0 apod.) nebo občasné porosení vodou z přidaným vit. D3.

Hans Esterbauer
Ekologická a etologická pozorování gekona Ptyodactylus hasselquistii
DATZ 1990: 43 (1): 26 - 30

Rod Ptyodactylus (Gekkonidae:Gekkoninae) zahrnuje 2 druhy: homolepis a hasselquistii. Pro rod jsou charakteristické do dvou vějířků uspořádané lamely na prstech; v rýze mezi dvěma vějířky leží značně vyvinutý drápek. Rozšíření od Maroka po V Pakistán, na severu po V pobřeží Středozemního moře a na jih po 10° sev. šířky.

Ptyodactylus hasselquistii dosahuje délky 93 mm; ocas má 26 - 31 přeslenů a nepoškozený dosahuje asi 82 - 100 % délky těla. Autor u asi 60 exemplářů chycených v Izraeli a Sýrii našel v 64 % regenerovaný ocas. Samečci se ozývají hlasem "ca-ca". Zbarvení hřbetu a boků je variabilní, od šedé, olivové, hnědavé a žlutavé po oranžovou, černou a bílou. Svrchu je tělo bíle tečkované. Gekoni ovládají značnou barvoměnu. Druh tvoří tři poddruhy, které jsou některými herpetology považovány za samostatné druhy:

Ptyodactylus hasselquistii hasselquistii má většinou nápadně oranžové zbarvení; lamely na prstech jsou malé; délka do 93 mm, ocas dosahuje 100 % délky těla a je tvořen 33 - 35 přesleny. Rozšíření od Akeba nejvýše 25 km severním směrem (Izrael).

Ptyodactylus hasselquistii guttatus má hřbetní kuželové štítky (tuberkuly) výrazně kýlnaté a poměrně malé; na přední noze žádné nebo nejvýše 10 tuberkulů; délka do 85 mm, ocas dosahuje 82 % délky těla a je tvořen 26 - 31 přesleny. Rozšíření v středním Izraeli, ostrůvkovitě v horní Galileji, Egypt, Sýrie a Súdán.

Ptyodactylus hasselquistii puiseuxi má hřbetní tuberkuly kónické nebo zakulacené, řady tuberkulů od ucha po ústní koutek, na přední noze 10 a více tuberkulů; poměrně malé oči; zbarvení tmavě zelené až téměř černé. Délka do 75 mm, ocas tvoří 84 % délky těla a má 27 - 37 přeslenů. Rozšíření od S Izraele přes Jordánsko, Sýrii a Libanon po Irák.

Životní cyklus druhu podléhá dennímu a ročnímu rytmu. Je rozšířen nezávisle na vegetaci do výšky 3500 m. V areálu druhu panuje mediteránní (Izrael) a kontinentální klima (Sýrie). Aktivita je denní i noční až do půlnoci; ráno opouštějí úkryty již brzy ráno. Nejvyšší aktivita byla zaznamenána při 35,5 °C; teplota 47,7 °C je pro gekony smrtící, při poklesu na 5,5 °C upadají do strnulosti. Aktivita v přírodě (Sýrie) je nejvyšší v VII a VIII, v IX/X se silně snižuje a od konce října jsou gekoni v úkrytu; objevují se od konce dubna do poloviny května. Od poloviny května do poloviny až konce srpna snášejí samičky v odstupu 3 - 4 týdnů dvojice kulovitých vajec s o 11 - 13 mm (puiseuxi) nebo 13 - 15 mm (guttatus) v nejvýše 5 snůškách. Samičky je lepí do prasklin ve skále, do malých jeskyněk a pod skalní převisy, kde panuje trochu vyšší vlhkost než v okolí. Inkubace v přírodě trvá kolem 65 dní, v teráriu 90 - 100 dní. Poslední mláďata v přírodě se líhnou v říjnu. Velikost (puiseuxi) 26 + 20 mm; po přezimování dosahují délky těla 45 mm; samci dosahují za 1? až 2 roky délky těla 70 - 80 mm. V přírodě loví můry, drobný hmyz a plže

Tieto gekóny ocenia priestorné terárium, sú veľmi pohyblivé a dokážu skákať na veľkú vzdialenosť. Mal som párik v teráriu 64x39x57, zadná stena opieskovaná, o ňu opreté bridlice, substrát štrkopiesok. Vyhrieval som žiarovkou v kvetináči.

Treba dávať pozor na možný rýchly únik z terária pri otvorení, nedávať úkryty blízko dvierok. Ináč boli dospelé zvieratá bezproblémové, samica lepila vajcia na strop terária alebo zadnú časť bridlíc pri stene. Vajcia som ponechával v teráriu, niektoré mláďatá sa mi podarilo zachrániť (vajcia prekryté kelímkom). Mláďatá z vajíčok, čo som nezakryl, pravdepodobne požrali dospelé gekóny, lebo nikdy som v teráriu mladé nevidel.

Ako je písané vyššie, samček sa občas ozýval cvakavým zvukom, ako keď by človek slabo ťukal mincou o sklo :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru