Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vodní želva -boule na tvářích

Dobrý den,přijela jsem z dovolené do práce a jedna želva druh Grapherys nelsoni měla na tvářích velké narůžovělé boule.Nevíte co by to mohlo být a jak to léčit? Bohužel než jsem sem stihla napsat tak želvička umřela,ale objevuje se to i u ostatních.Nevím jak jsou staré,ale mají asi 6 cm krunýř a na prodejně jsou tak 3 měsíce.Nasypali jsme do terária hypermangan tím snad nic nepokazíme.Želvy jsou v teráriu 45x45x60 od ExoTerry a svítíme 45W denní žárovkou.Teplota vody cca 26°C.Krmíme mraženými rybkami občas sušený gamarus.Rybky občas obaluji v Roboranu H nebo Nutrimix pro plazy.
Děkuji za radu co s těmi ostatními čtyřmi.

[k640elva.jpg]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To vypadá jako nějaký zánět (zaviněný špatným prostředím), nebo avitaminóza (v důsledku krmení mraže…
Crocodylus 24.07.2010 13:55
Crocodylus
nasi zelve se to udelalo taky chodime na veterinu pychaj ji vitaminy a antibiotika je to zanet stred…
hata 12.07.2014 11:04
hata
V deseti letech jsem měl stejný problém, byl to zánět středního ucha. Dostal jsem nákou léčivou mast…
breptal 12.07.2014 11:25
breptal
Jen bych dodal k těm mražený rybám,že při častém krmení odbourávají vit. B, týká se hlavně kaprovitý… poslední
krokodýl 14.07.2014 17:45
krokodýl

To vypadá jako nějaký zánět (zaviněný špatným prostředím), nebo avitaminóza (v důsledku krmení mraženým). Nejsem vet. nemohu přesně diagnostikovat. Rozhodně ihned přestaň krmit mraženýma rybama. Koukej vyčistit vodu. Žádnej hypermangan, ale želvičku omýt v lázni betadinu. A šup s ní do čisté vody s přiměřeným filtrem. Vodní hladina by se měla hýbat, ve stojaté vodě probíhají hnilobné procesy rychleji.

Snaž se je udržet v čistém neinfekčním prostředí a krmit kvalitní potravou.

Taky to může být hypovitaminóza, pokud tvoje "občas" je příliš často. Vyprdni se na vitamíny a nekvalitní základní krmení.

Krm živýma rybama, nebo čerstvě zabitými, jako prevenci pro případ thiaminázy bych koupil B1 a dal jim jednu dávku.
Dávej jim žížaly, mouchy, pavouky, mleté maso, rybky...

Taky by jsi měla mít žárovku třeba v jednom rohu terárka, aby si zvířata mohli vybrat chladnější i teplejší kout.

V deseti letech jsem měl stejný problém, byl to zánět středního ucha. Dostal jsem nákou léčivou mastičku od veta a celkem pomáhala, pak jsem 3 dny nemazal, byl jsem u babičky a znovu to nateklo. Vyřízlo se to, dezinfikovalo a želva žije dalších 15 let...

Ohledně příčin bych tipl průvan nebo nečistoty, nepředpokládám, že budeš takovej hlupák, že bys krmil kusem ledu. Pokud to je u tolika želv najednou, měl by to být průvan, nebo fakt břečka, to prej nemáš a trachemyky obecně jsou držáci jako prase.

No, k tomu, co tady kdosik psal ohledně vitamínů... To vypadá dobře na papíře nebo když se to takto podá, ale je to zhovadilost. Trachemysky jsou držáci a krmení mraženýma rybama je celkově jedno z nejlepších co se v naší zemičce dělá. Ani ta želatina není to, co se o ní píše... Samozřejmě to je kvalitnější strava, ale když se toho želvy přežerou, přestanou příjimat v dostatečném množství apod... V zásadě jsou nejlepší živé ryby, želatina a něco na zpestření v poměru 1:1:semtamněco. Sušené ryby moc dobře nestravují a ne všechny želvy je příjimají (myslím český nástražní rybičky, ne to ze zveráku co ty želvy pomalu zabíjí). Mražené ryby mají v zásadě dobrou výživnou hodnotu do 1 měsíce na mrazáku. Když to je přes půl roku, je třeba je vyhodit.
---------
Jinak želatina je v zásadě hromada toho, co želva může příjimat zamíchaná do jednoho kusu něčeho spojeného želatinou. Nedělám jí vždycky stejnou, záleží co seženeš... V zásadě tam je ale nejdůležitější hodit játra at to želvám voní a sežerou to...

Jen bych dodal k těm mražený rybám,že při častém krmení odbourávají vit. B, týká se hlavně kaprovitých, tam tuším, že to způsobují i nemražané, nejsem si jistej, jak jsou na tom jiné, tuším, že se to týká i třeba tilápií, ale ono stejně většina našich ryb,které slouží ke krmným účelům jsou kaprovité - cejni, karásci, plotice atd., málokdo krmí pstroužkama. Pak je dobrý dodotovat to tím béčkem, u kterého nehrozí předávkování. Jinak samozřejmě je to nejlepší, když se zkrmuje celá komplet rybka. Ovšem je třeba si uvědomit, že vodní želvy žerou ryby jen z části (pominu-li specialisty tipu matamata, kajmanka, kožnatka...), větší část stravy tvoří různí bezobratlí včetně měkkýšů (vodní plži), červů a také drobní "nerybí" obratlovci jako pulci, žabky, larvy ocasatých obojživelníků, čolci... a u mnoha druhů i část rostlinné potravy, takže u želvy v přírodě avitaminóza béčkem nehrozí. U těch speciaistů je zas spektrum ryb takové, že těch kaprovitých není většina - hlavně sumci a třeba cichlidy, labyrintky aj..., přičemž mladé kajmanky třeba taky nežerou jen ryby a dospělé si mohou přilepšit i jinýma obratlovcema.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru