Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem gekončík - jak na něj?

Mám doma už 2 týdny mladého gekončíka nočního. Zdá se nějaký plachý. Furt schovaný. Terário mám hned vedle počítače, takže na mě večer vidí. Dneska jsem si ho chtěl vzít do ruky. Tak jsem mu sebral keramický domeček a položil jsem před něj ruku a druhou jsem ho chtěl postrčit no a ten začal tak vřeštět až jsem se uplně lekl. Co s ním? Takhle bych ho nemohl ani vzít do ruky při čištění :( děkuju za nějaký nápad nebo radu

Předmět Autor Datum
Nemůže ho počítač nějak rušit? Třeba hudbou, zvuky ve hrách a podobně?
ssimca 14.08.2010 16:55
ssimca
rád jsem si občas pustil hlasitěji písničky, ale od dob gekončíka jsem nepustil hlasitěji nic. Na po…
mamoskar 14.08.2010 17:04
mamoskar
Gekončík je noční tvor, tzn aktivuje v noci. Přes den chrní v noře. Starší gekončíci a hladovci, jso…
charloschuanche 14.08.2010 17:30
charloschuanche
dopřávám mu hodně. Mám menší cvrčky takže mu dávám 2 denně a před 2 dnama jsem mu byl i na kobylkách…
mamoskar 14.08.2010 17:43
mamoskar
Malej gekončík by měl žrát denně okolo 5ti cvrčků, velikost 1-1,5cm za měsíc dva klidně zvládne i do…
charloschuanche 14.08.2010 18:23
charloschuanche
Využiji tohoto vlákna - jaký substrát je pro gekončíky vhodný a jaký naopak velmi nevhodný, dále mě…
micuda 16.08.2010 23:03
micuda
Gekončíci jsou zvířata noční a polopouštní,neboli stepní.Takže UV jakékoliv je zbytečné,stačí žárovk…
babal 16.08.2010 23:14
babal
U písku jsem se, ale dočetl, že se gekončíci často pískem nakrmí a ucpou si střeva, pak v ukrutných…
micuda 16.08.2010 23:18
micuda
Nechci blbě radit,ale gekončíky chovám hodně dlouho a nikdy jsem to nezažil.Pravda je,že ten písek ž…
babal 16.08.2010 23:30
babal
U pouštních a stepních zvířat používám jemný písek a nemají s ním problém ani prckové jako saurodact…
charloschuanche 17.08.2010 01:04
charloschuanche
Dobrý den, Můj gekončík dělá to samé, dokonce se po mě aji ohnal...V odborné knížce jsem se dočetla… poslední
Lenka7753 31.08.2010 12:30
Lenka7753

rád jsem si občas pustil hlasitěji písničky, ale od dob gekončíka jsem nepustil hlasitěji nic. Na počítači hry hraju velice potichu a žádný střílečky, akorát si v něm pouštím televizi, ale taky nijak nahlas. Občas si večer všimnu že je vepředu opřený a přes dvířka se na mě furt dívá...

Gekončík je noční tvor, tzn aktivuje v noci. Přes den chrní v noře. Starší gekončíci a hladovci, jsou schopni na nějáký podnět reagovat i ve dne. Při pohybu okolo terária se občas mrknou jestli nejde žrádlo. Budou klidně žrát z pinzety nebo z ruky- případně ruce. Mláďata mají vřeštění a postoj na vyokých nohách se vstyčeným ocasem jako obranou reakci. Nechte gekončíka chvíli v klidu, až trochu odroste bude s ním menší práce, přestane se tolik stresovat při maniplaci. Nabrat ho lze nahnáním do krabičky. Případně na ruku, ovšem v klidu a pozor na pád z ruky vždy pod sebou mějte nějákou podložku- pád na zem by mohl skončit poraněním.
Každopádně gekončík není pes a přílišné braní mu nesvědčí. Nejlépe mu je v teráriu. ;-)

dopřávám mu hodně. Mám menší cvrčky takže mu dávám 2 denně a před 2 dnama jsem mu byl i na kobylkách, jednu slupnul jak malinu a druhou slupl buď večer a nebo zdrhla :) já už před tím jedhono dekončíka měl, ale ten uhynul protože žral pisek a ucpal si střeva. Bohužel v té době jsem to nevěděl. Takže to teď napravuju a dopřávám mu :) Má žárovku Repti Glo 5.0 13W a už je i na cestě topný kámen z topnekameny.com. Vodu mu měním každý den. Akorát ho prozatím nerosím. Já ho chtěl právě naučit na ruku ještě v mládí, protože se mi zdá lepší kousanec od malinké ještěrky jak pak od dospělce. Se zvířatama máme doma velké zkušenosti. Máme jich plnom jen ty terarijní zatím moc ne. Nevěděl jsem jestli si pořídit gekončíka nebo užovku. Myslíte že užovka by byla vhodnější a šla by lépe chytat?

Malej gekončík by měl žrát denně okolo 5ti cvrčků, velikost 1-1,5cm za měsíc dva klidně zvládne i dospělé cvrčky. Dávejte mu tolik, kolik dokáže za jednu noc vychytat, a cvrčkům do terárka dejte kousíček jablka, aby se předešlo napadnutí gekončíka hladovejma cvrkama ze zveráče :-). Reptiglo bych gekončíkovi určitě vyměnil za klasickou žárovku s reptigly je teď problém i u denních ještěrů, které dokáže popálit, noční na tom mohou být špatně velice rychle. Podle terárka zvolte wattáž aby měl v prostředí okolo 26-28°C a pod ní 35 pod žárovku umístěte plochý kámen který se bude nahřívat a udrží teplotu i v noci gekončík se na něm nahřeje. Tím odpadá i použití topného kamene a tředejdete popálení gekončíka- pokuď kámen hřeje až moc.
Potravu obalujte ve vitamínech a minerálech, mistička s vodou velikosti aby se v ní gekončík neutopil a rosit jednou dvakrát týdně. A máte na pár let o radost postaráno.
Guttáty jsou taky celkem nenáročné na chov, i manipulaci. Ovšem záleží na kusu. Měl jsem doma potvoru co v terárku šla po všem co se pohnulo, a venku byla jak beránek. Ovšem ani užovka není zvíře na každodení tahání v rukou.
Ke všem zvířatům se přistupuje podle jejich povahy a nebezpečnosti. Gekončík ani užovka vám kousnutím moc neublíží ale sobě mohou, jestli se leknete a cuknete sebou, proto se s nimi zachází v klidu a nenásilně.

Nechci blbě radit,ale gekončíky chovám hodně dlouho a nikdy jsem to nezažil.Pravda je,že ten písek žerou,ale nikdy jsem s tím neměl problém.Psal jsem ovšem o obyčejným písku a ne o nějakým ozdobným,ostrohraným,takovým tím co se dává do akvárií.

U pouštních a stepních zvířat používám jemný písek a nemají s ním problém ani prckové jako saurodactylové. Většina zvířat písek sice pozře, ať již nedopatřením při lovu, nebo ho i vyhledávájí pro pročištění střev a lepší trávení potravy. Jinak UVB opravdu potřeba není, nevhodné žárovky navíc mohou zvířeti ublížit. Topný kámen také není potřeba pod žárovku umístěte plochý kámen který se nahřeje a v noci bude uvolňovat teplo. Je to daleko přirozenější.

Dobrý den,

Můj gekončík dělá to samé, dokonce se po mě aji ohnal...V odborné knížce jsem se dočetla že se má nechat asi tak měsíc, ať si zvykne, pak naučit jíst z pinzety, pak z ruky, a pak už je zcela ochočen...Trvá to u nějakého gekončíka dlouho, a u nějakého krátce... Nevím jak je to s čištěním, taky si s tím lámu hlavu...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru