Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva zelenavá,prosíme o radu

Dobrý den.Máme problém se želvou.Máme ji doma více než 4 měsíce a želva váží stále stejně a zřejmě vůbec neroste.Ráno po rozsvícení se vyhrabe (používáme mokré hobliny-na radu chovatele),něco sní (krmíme převážně pampeliška+jitrocel) a za chvíli se opět zahrabe.Vápník má ve formě rozdrcených vaječných skořápek,příliš si ho nevšímá.Celkově není téměř vůbec aktivní.Teplota pod "ohřívací" lampou je cca 40 stupňů,okolí cca 28.Může být terárium pro želvu příliš veliké(78x40 - otevřený želví stůl)?Jak moc nutný je UVB světelný zdroj?Musí mít želva stálý přístup k vodě nebo stačí jen když se na noc zahrabává do mokrých hoblin a denně se koupe?Prosíme o nějaké důležité typy pro chov.Knihy máme,ale rádi bychom spíše názory chovatelů.Neradi bychom něco zanedbali.Moc děkujeme za odpovědi.

Předmět Autor Datum
no snad jsem nakoukne Khor, řekl bych ,že je zalezlá ve vlhkých hoblinách páč 28 st. všude je moooc!…
lupus 12.09.2010 19:37
lupus
Děkujeme za odpověď. Omlouváme se za překlep, teplota je 23, ne 28. Úplně bez UVB není, když je slun…
Mydlifous 12.09.2010 19:54
Mydlifous
Vápník do ní dostanete snadno, sice nepíšete, jak je veliká, ale předpokládám že je velmi malá. Tudí…
nikolas 14.09.2010 00:41
nikolas
než do ní cpát umělotiny:-(..., nechal bych udělat rozbor trusu na bičíkovce,nálevníky popř. kokcidi…
lupus 14.09.2010 09:02
lupus
Rozbor trusu není špatný nápad, nicméně co dál? Pokud želvu tzv. odčervíte, zvlášť velmi malou, přip…
nikolas 14.09.2010 17:15
nikolas
Nicolas: Co máme tedy dělat? Všude je napsáno, že želvy se mají krmit převážně pampeliškami. Želva j…
Mydlifous 14.09.2010 19:53
Mydlifous
jakéko-li "léčení" po netu je blbost, berte to jen jako náměty Pokud želvu tzv. odčervíte, zvlášť ve…
lupus 15.09.2010 09:13
lupus
:-)sorry překlep 300W ne 600 ;-)
lupus 15.09.2010 10:24
lupus
Pro zadavatele: - těžko poradit něco dalšího, pravda je, jak píše Lupus, že léčení po netu je většin…
nikolas 15.09.2010 23:38
nikolas
Neviděl bych to tak černě, pokud želva žere.Kdysi jsem koupil mládě G.radiata, které odmítalo jakouk…
psammobates 17.09.2010 07:10
psammobates
Psammobates: Želva přibrala na 38 g, za nějaký čas ztratila na 34 g,včera jsme jí vážili a přibrala…
Mydlifous 17.09.2010 11:08
Mydlifous
Roboranem nic nezkazíte.Ještě dejte želvě nadrcenou sepiovou kost, některá zvířata ji přijímají vylo…
psammobates 20.09.2010 07:00
psammobates
Rád bych si udělal jasno - roste nebo neroste? V prvním příspěvku píšete: Dobrý den.Máme problém se…
nikolas 20.09.2010 11:18
nikolas
No vyrostla nám za ty 4 měsíce o cca 1,5 cm. A váha přibývá a pak zase ubývá.
Mydlifous 20.09.2010 12:34
Mydlifous
:-) +/- 2g to je +/- hovínko ;-):puff: tak co jste zatím podnikli ? tady nečekejte léčbu pouze tipy…
lupus 20.09.2010 13:57
lupus
Pokud vám želva za čtyři měsíce povyrostla o jeden a půl centimetru, pak máte růstovou rekordmanku.…
nikolas 20.09.2010 16:44
nikolas
Mam podobny problem. Zelvu mam dva mesice a vubec nepribrala ani nevyrostla. Ma porad jen 28 gramu a…
Antinori 20.09.2010 18:19
Antinori
U tak malé želvy bych volila žárovku pouze 25W tak, aby bylo pod žárovkou max 33 stupňů. 40 je dost,…
lulda 23.09.2010 15:38
lulda
Ale ja u ni prujem nepozoruju, konzistence je normalni...akorat proste to co sezere zase vytentuje..…
Antinori 23.09.2010 20:05
Antinori
...Na slunicku jsou navic teploty v lete klidne az kolem 50 stupnu... Ovšem takhle malou želvu v př…
krokodýl 23.09.2010 20:51
krokodýl
Tak jsem srazil teplotu na 34 pod bodovkou, tak snad to bude lepsi... poslední
Antinori 25.09.2010 16:22
Antinori

no snad jsem nakoukne Khor, řekl bych ,že je zalezlá ve vlhkých hoblinách páč 28 st. všude je moooc!!!
takže se raději stále chladí, Jinak bez UVB nevyužije Ca . Prckům radí instink rychle se nabaštit a schovat před predátory :-)
Jestli už je 4 měsíce bez UVB, tak je zaděláno na problém...:.(
všechno potřebné si nastudujte na www.zelvy.wbs.cz

Děkujeme za odpověď. Omlouváme se za překlep, teplota je 23, ne 28. Úplně bez UVB není, když je sluníčko, bereme želvu na balkon (cca 20 min.). Bylo nám řečeno, že toto je pro želvu dostačující, nicméně na zimu plánujeme koupit UVB svítidlo. Zajímalo by nás, jakým způsobem máme do želvy dostat vápník, když skořápek si nevšímá. Ještě jednou děkujeme.

Vápník do ní dostanete snadno, sice nepíšete, jak je veliká, ale předpokládám že je velmi malá. Tudíž kromě vápníku jí musíte poskytnout vitamíny a další minerály, se skořápkama dlouho nevydržíte, ty jsou spíš pro velké želvy.
Takže koupíte práškové vitamíny pro plazy (či drůbež - já používám třeba Nutrimix, ale střídám to s jinými ), dále pořídíte vápenatý doplněk - např. Plastin - obsahuje hlavně uhličitan vápenatý, ale i další minerály. Smícháte v poměru tak 3 ku 1 ve prospěch Plastinu a pampelišky jí každý den lehce! popráškujete touto směsí (třeba ze sypátka na moučkový cukr, to směs moc pěkně rozpráší na listy.)
A želva nemá na vybranou a vápník i vitamíny si bere i se zeleným.
Jinak aktivní teď asi moc nebude, pomalu se chystá zimovat.

Rozbor trusu není špatný nápad, nicméně co dál? Pokud želvu tzv. odčervíte, zvlášť velmi malou, připravíte ji o poslední zbytky možností získávat z luční směsi prakticky jakékoli živiny. Bez vyvážené střevní mikroflóry vám želva zahyne hlady, ať sežere luční směsi kolik bude chtít. A ona moc chtít nebude..... Navíc krmit luční směsí přes zimu je téměř nemožné a seno vám tato želvička nejspíš nevezme. A slunce v našich podmínkách je od října do května pouze zbožným přáním, nahrazovaným "umělotinou" z výbojek, v horším případě ze zářivek. A pokud dáte takovout želvu zimovat, na jaře vás nečeká nic hezkého.
Prakticky neznám chovatele želv, který se obejde bez doplňování vápníku, dalších minerálů, mikroprvků a vitamínů pomocí komerčních preparátů, se skořápkami u želv nevystačíte.
Mám pocit, že prvotní problém je co nejdřív želvu vůbec "rozežrat", rozběhnout metabolismus a nastartovat růst, protože pokud se to nepovede teď, tak už asi nikdy - pokud neroste čtyři měsíce, je někde závažný problém. Ještě nějakou (třeba i dlouhou) dobu bude přežívat, ale pak neodvratně zahyne na selhání metabolismu. A pokud na takto handicapované zvíře nasadíte poučky typu slunce, seno, příroda - tak ten konec jen urychlíte.
Rád bych, pokud někdou má hermannku odchovanou od vylíhnutí do dospělosti jen na lučních bylinách, sluníčku a skořápkách, aby přihodil fotodokumentaci, hrozně rád se přiučím.

Nicolas: Co máme tedy dělat? Všude je napsáno, že želvy se mají krmit převážně pampeliškami. Želva je ubytovaná v teráriu. Ven ji bereme jen na chvíli a jen když svítí sluníčko. Želvička jinak vypadá zdravě. Krunýřek má hezký, tvrdý, očička má jasná. Teplotu na vyhřívacím místě má 42°C. Zimovat želvičku určitě nebudeme. Předem děkujeme za odpověď.

jakéko-li "léčení" po netu je blbost, berte to jen jako náměty
Pokud želvu tzv. odčervíte, zvlášť velmi malou, připravíte ji o poslední zbytky možností získávat z luční směsi prakticky jakékoli živiny.

ten rozbor trusu je pouze kontrola, zda příčinou nejsou přemnožení parazité, pokud jsou tak žádné "rozežírání" moc nepomůže...střevní mikroflóru bych se pokusil obnovit pomocí bobků např. kozích popř. králičích, nebo od morčat, popřípadě nějaká probiotika (nejlépe doporučená vetem specialistou, např. MVDr.Hnízdo)
jelikož zimovat nechtějí,tak ODŮVODNĚNÉMU odčervení bych se nebránil

Navíc krmit luční směsí přes zimu je téměř nemožné
pro jednu pidi želvu stačí pěstování doma v pár truhlících...
UVB je problem, někdo svítí( vitalux 600W, pro 1 želvu přepych) někdo kape...)
takže asi nejlépe - pokud jste kolem Prahy, zajeďte po domluvě za Dr. Hnízdem...:-)

Pro zadavatele:
- těžko poradit něco dalšího, pravda je, jak píše Lupus, že léčení po netu je většinou blbost, takže mě berte s rezervou.
Na parazity to moc nevypadá, i když vyšetřením trusu nic nezkazíte a možná se najde řešení.
Já bych to ale viděl spíš na metabolickou poruchu, snad nevhodné podmínky v období těsně po vylíhnutí. Těm probiotikům bych se úplně nebránil, akorát pro želvy pokud vím žádné nejsou, takže králičí či něco takového.
Ale to až po poradě s veterinářem.
UVB je pro želvu dobrá (respektive nutná) věc, nicméně pokud želva neroste vůbec, je problém jinde. Nedostatek UV způsobuje poruchy růstu, někdy dost těžké až fatální, ale růst neblokuje. A teprve až začne želva růst, tak se může projevit nedostatek UV různými deformacemi a dalšími následky.
Takže na zimu UV zdroj určitě, problém je v tom, že kromě výbojek (například ta třístovka Osram) a halogenidových lamp jsou ostatní zdroje téměř k ničemu a dávat jedné želvičce osvit třistawattovou výbojkou či lampou v ceně vyšší než je sama želva se každému nechce. Takže je lepší, když želva zimu prospí, ale to nejde vždy. Nicméně i při kvalitním osvitu UV je třeba želvám potřebný vápník a mikroprvky pro růst přidávat, pampelišky a jitrocel až tak úplně nestačí. Stejně tak ani přidávání vitamínů UV lampu nenahradí, ale v kombinaci to funguje docela dobře.
Takže, pokud má želva dost vlhký kout na zahrabání na noc, pokud má přístup k vodě a časté koupání a pokud nezabere ani lehká podpora vitamíny a minerály, pak opravdu jedině návštěva u fundovaného veterináře.

Neviděl bych to tak černě, pokud želva žere.Kdysi jsem koupil mládě G.radiata, které odmítalo jakoukoliv potravu kromě rajčat (nevhodné), mělo zaděláno na pyramidování a během prvního roku nevyrostlo ani o milimetr.Zhruba po dvou měsících se rozežralo a asi po roce začalo pomalu růst...Dnes je z mláděte samička, a krom nevratných ale nijak tragických deformací a pomalejšího růstu je zcela bez problémů...Dal bych Vaší želvě ještě nějaký čas, některá zvířata mohou v růstu po nějakou dobu stagnovat.Drahé UVB se dá snadno nahradit kombinací kapky Combinalu(Hydrovitu) jednou za měsíc přímo do tlamky a co nejčastějšího slunění...Co se týká případného odčervování, tak s tím velmi opatrně a nevěřil bych moc ani veterináři, který se na plazy nespecializuje.

Psammobates: Želva přibrala na 38 g, za nějaký čas ztratila na 34 g,včera jsme jí vážili a přibrala na 36. Za tu dobu co jí máme vyrostla cca o 1,5 cm. Myslíte, že by pro zimní období bylo dostačující toto osvětlení? Hagen Exo Terra Repti Glo 10.0 UVB 26 W. Takže si myslíte, že naše želvička bude žít? Některé příspěvky nás dost vystrašili. A ještě jsme se chtěli zeptat zda je vhodný tento vitamínový doplněk: Roboran H, který nabízí firma Robimaus. Vitamín D3 se nám moc kapat nechce, protože je tam moc velké riziko předávkování. Děkujeme předem za odpověď

Roboranem nic nezkazíte.Ještě dejte želvě nadrcenou sepiovou kost, některá zvířata ji přijímají vyloženě s chutí...Ten Hydrovit AD3 je dost důležitej.Pokud jednou za měsíc kápnete jednu kapku přímo na tlamku, tak želvu nepředávkujete a něco se jí do tlamky dostane.To Repti Glo snad údajně nějaké UVB produkuje,ale musí být hodně nízko nad želvou - tak do pěti centimetrů.Na vyhřátí použijte samozřejmě klasickou žárovku.Jestli bude žít, to Vám bohužel nepovím...Pokud roste tak naděje určitě je.

Mam podobny problem. Zelvu mam dva mesice a vubec nepribrala ani nevyrostla. Ma porad jen 28 gramu a 6 cm. Je rocni. Terarko ma 100x50x40 a teplota pod bodovkou 40 jinde 25 stupnu. Krmim obdobne jako Mydlifous + pouzivam jeste nutrimix, ale zelva to s tim moc nezere. Muze byt problem s rustem zpusoben tim, ze si jeste nezvykla na nove prostredi? Jinak nepozoruju nic divneho. Normalne zere, ale proste nepribira...

U tak malé želvy bych volila žárovku pouze 25W tak, aby bylo pod žárovkou max 33 stupňů. 40 je dost, tak malá želva se snadno přehřeje nemá ještě dostatečně silný krunýř, jídlo v ní kvasí, má průjem, tím pádem nepřibírá a dochází k postupnému měknutí krunýře až úmrtí želvy. Je to asi nejčastější důvod úmrtí malých želv, příliš vysoká teplota! Tak pozor na to!!

Ale ja u ni prujem nepozoruju, konzistence je normalni...akorat proste to co sezere zase vytentuje...Chovatel mi rikal, ze mam teplotu pod bodovkou drzet 40-45 a ja ji mam pri spodni hranici. Na slunicku jsou navic teploty v lete klidne az kolem 50 stupnu. Asi si proste jeste poradne nezvykla na nove prostredi a poradne se nerozezrala. Jak jsem psal, mam ji teprve dva mesice a pry to nekdy trva az pul roku, nez se poradne rozezere...tak snad to nebude nic jinyho...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru