Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Studium zoologie UK/JČU

Zdravím,
nevím zda mi téma nebude smazáno, ale vzhledem k různým tématům v sekci pokec, doufám, že ne.
Zajímalo by mě, zda tu máte všichni teraristiku jen jako koníček, nebo jste někteří studovali zoologii na VŠ. Jde mi o tohle. Jsem ve třeťáku na bakaláři a nyní se rozhoduji, kam dál. Mám obor biologie, bakalářka v oblasti hmyzu - vážky. Zatím studuji v Plzni, ale nemůžu zde pokračovat, protože jsem na odborné biologii na FPE a na magistra je zde jen dvouoborové studium zaměřené na vyučování. A vím jistě, že bych ráda studovala buďto zoologii nebo ekologii. Jenže se nemohu rozhodnout, zda jít do Prahy na UK nebo do Budějovic na Jihočeskou. Vzdálenost u mě nic neřeší, protože bydlím přesně uprostřed, 125km do obou měst, takže to bude buďto kolej, nebo při dobrém rozvrhu dojíždění. Myslím si ale, že v Praze mě studium vyjde mnohem dráž. A podávat si přihlášky na obě fakulty, to by bylo asi moc, protože už takhle nevím na jaké zaměření půjdu (bezobratlí, obratlovci, entomologie,...)
Ráda bych se zeptala, jestli máte s fakultami zkušenosti, jaká je kvalitnější, jaká náročnější, co by jste volili vy. A taky by mě zajímali případné zkušenosti s pohovorem o přijetí. V budějkách je pokud vím navíc nějaký rozhovor nebo představené své bakalářky v angličtině, to mě trošku děsí i když anglicky mluvím myslím slušně. Spoustu mých spolužáků ale jde raději do Prahy, protože se tohodle bojí..
Za všechny zkušenosti nebo připomínky budu ráda.

Předmět Autor Datum
Ještě bych ti navrhnul v Praze ČZU, ale nevím, jestli si tam něco můžeš vybrat, ekologie je tam určo…
Uroboros 10.11.2012 12:36
Uroboros
Já studuji na PřFUK magisterský obor Genetika a molekulární biologie eukaryot, takže nemohu mluvit z…
4erw 10.11.2012 13:10
4erw
Ahoj, jsem absolventem PřF JČU a ještě se plácám v doktorandském studiu. Sice mám jako zaměření bota…
Smykač 10.11.2012 13:29
Smykač
Díky za informace, hodně jsi mě potěšil. Myslím že angličtinu zvládám dobře, slovní zásobu mám, jen…
Terkams 10.11.2012 13:44
Terkams
Pokud chces jit uz primo na magistra a ne znovu na bakalare, bude stejne potreba, abys uz mela rozmy…
.JaBula. 10.11.2012 13:34
.JaBula.
Chci pokračovat na magisterským. Nerada bych si to zbytečně prodlužovala. O zemědělský ani moc nepře…
Terkams 10.11.2012 13:48
Terkams
Nechci vyzdvihovat/hanit ani jednu z Pražských škol, ale oni jsou přeběhlíci na obou frontách :-), b…
Uroboros 10.11.2012 13:49
Uroboros
oni jsou přeběhlíci na obou frontách tak to jasny, dost zalezi co clovek od toho studia ceka. baka…
.JaBula. 10.11.2012 14:05
.JaBula.
Bakalářky ( a ty především) jsou hlavně o školitelích (takže nepřímo i školách). Student je v tomto…
Smykač 10.11.2012 14:41
Smykač
To vše ho musí naučit školitel, který má zároveň dohlédnout na to, jakou formu bude mít výsledná bak…
.JaBula. 10.11.2012 15:12
.JaBula.
Díky za rady. Ono je tohle bohužel všude stejné, jsem teprv druhá, kdo píše na naší katedře na téma…
Terkams 10.11.2012 15:21
Terkams
Mít vybranou magisterku je dle mého u přijímaček spíš výhoda, než povinnost, pokud bys školitele ješ…
Smykač 10.11.2012 13:50
Smykač
Jako studentka zoologie na PřFUK mám dojem, že je právě tak 50:50. Něco je lepší tam, něco tady. Na…
lacerta. 10.11.2012 14:30
lacerta.
Rozhodně nelituju, že jsem si vybrala UK a řekla bych, že mě to baví čím dál víc. Taky tak, taky ta…
.JaBula. 10.11.2012 15:16
.JaBula.
Tak přesně toho se bojím nevíc...přijdu tam z "pedárny" a bude na mě pohlíženo přes prsty.. i když m…
Terkams 10.11.2012 15:28
Terkams
Pokud tam budou vědomosti, tak ti šanci dají. Oni když toho studenta znají, tak už ví, jestli stojí…
lacerta. 10.11.2012 19:19
lacerta.
Ahoj, já jsem kdysi studoval entomologii na PřF UK a teď působím jako zoolog na PřF v Hradci Králové…
boguschak 10.11.2012 17:55
boguschak
@ Smykač - nemyslím si, že by byla v ČB lepší entomologie než v Praze. Je tam pouze propojení s ENTÚ…
Smykač 10.11.2012 20:47
Smykač
Jen dotaz - Novotný je ten, co si na Papui kácí prales kvůli pokusu?
lacerta. 10.11.2012 21:02
lacerta.
@ Smykač - jj, jako město je to jasné, mě ta Praha vždycky pěkně sr..a a teď když jsem pryč ještě ví…
boguschak 10.11.2012 21:45
boguschak
No, já ho viděla kdysi na přednášce, kde popisoval svoje "úspěchy" na Papui a pamatuju si, že mě dos…
lacerta. 10.11.2012 21:53
lacerta.
Zdravím, já jsem absolvent parazitologie na JČU a byl jsem tam naprosto spokojený. Kurzem teraristik…
Jiras 10.11.2012 19:31
Jiras
Za všechny informace velký dík, mám toho teď plnou hlavu :D Je to dost těžký, ráda bych si zařídila…
Terkams 11.11.2012 10:49
Terkams
Chtěla bych se ještě zeptat. Kde je k nalezení seznam nabízeních diplomek konkrétně na katedře zoolo…
Terkams 27.11.2012 19:08
Terkams
koukala jsi sem? zoologie
JaBula 27.11.2012 22:24
JaBula
Pardon. Já jsem nenapsala kde, myslela jsem na JČU. Seznamy na Karlově jsem už objevila, díky :)
Terkams 27.11.2012 22:54
Terkams
Zdarec, jediné co jsem objevil ze zoologie je tohle nabidka-diplomek.htm, neboj se a zkus napsat ved…
Jiras 28.11.2012 17:20
Jiras
Takže jsem se odhodlala napsat pánovi, co na jču dělá obojživelníky a plazi a dostala jsem se nějaký… poslední
Terkams 18.01.2013 18:42
Terkams

Ještě bych ti navrhnul v Praze ČZU, ale nevím, jestli si tam něco můžeš vybrat, ekologie je tam určo, ale jaký je výběr z magisterských oborů zoologie s tvým zaměřením, to fakt nevím. Já tam dělam hospodářský zvířata ke kterým jsem utekl z ekologie :-), v bakalářskym jsou tam speciální chovy, jestli to má pokráčování v magisterskym, netušim.

Já studuji na PřFUK magisterský obor Genetika a molekulární biologie eukaryot, takže nemohu mluvit za ostatní katedry než naší Genetiky a mikrobiologie, ale myslím, že fakulta jako taková funguje velmi dobře. Ano, cena všeho bude zřejmě trochu vyšší než v ČB, ale máš možnost ubytovacího stipendia, prospěchového stipendia a podobně. Doporučil bych ti zaregistrovat se na bioforum.cz - je to web studentů biologických oborů PřFUK, a tam se můžeš zeptat přímo lidí, co studují obory, které by tě zajímaly. :-)

Ahoj,
jsem absolventem PřF JČU a ještě se plácám v doktorandském studiu. Sice mám jako zaměření botaniku, ale o poměrech v ostatních oborech snad od spolužáků taky něco vím. Přírodovědy na obou univerzitách jsou velmi kvalitní a dá se říct, že se dělí o první příčky. V případě entomologie bych doporučil asi spíše JČU. Ty přijímačky bych moc nedémonizoval. Když si doma nacvičíš představení bakalářky a nebudeš moc zmatkovat, neměl by to být problém. V komisi sedí převážně pohodáři a určitě Tě nebudou popotahovat za to, že se někde zadrhneš nebo něco řekneš se špatnou gramatikou. V podstatě jim jde jen o to, aby zjistili jestli vůbec umíš alespoň základní nejprimitivnější angličtinu. Možná si připrav krátké povídání o tom, co bys chtěla dělat, případně co Tě zajímá (samozřejmě, že zcela nezávazně, můžeš pak jít klidně na cokoliv). Vypadá to líp, když jde na fakultu člověk, který už má nějakou představu o dalším postupu.
Co se týče Českých Budějovic, cenově se s Prahou vůbec nedají porovnávat. Na kolejích moc lidí už nebydlí, protože se tu dají sehnat běžně hodně levné studentské priváty. Většinou 3-4 lidi v bytě 3+1 a platí mezi 2000 - 2500 za osobu se vším všudy (energie, internet). PřF není roztahaná po celém městě, koleje, menza, fakulta i akademie jsou v jednom komplexu, takže nemusíš řešit pendlování městskou. Specifikem PřF JU je i přístup většiny kantorů ke studentům. Budou Tě tu brát spíše jako kolegyni než "méněcennou" studentku. V Praze to ale asi bude podobně, abych jim nekřivdil. Mimochodem si tu můžeš zapsat i ten kurz teraristiky:). Je to sice na zemědělské fakultě, ale kredity za kurz Ti uznají i na PřF.

Díky za informace, hodně jsi mě potěšil. Myslím že angličtinu zvládám dobře, slovní zásobu mám, jen se zasekávám na různých časech, ale když člověk mluví, stejně používá jen základní přítomnej, budoucí, minulej a podmínkový věty. Navíc teď mám zkoušku z angličtiny, která probíhá formou povídání a prezentace o mém oboru studia, tak se můžu připravit. Celkově mě asi více zaujali obory na JČU, mám tam také jednodušší spojení a autem je tam člověk hned. A hlavně ty priváty, to je krása, to mě potěšilo.. když jsem slyšela o cenách kolejí v Praze, které jsou pak přes celé město, tak jsem moc potěšená nebyla. Celkově mě to do Prahy příliš netáhne.
A můžu se zeptat jak je to tam s rozvrhy přibližně? Dá se to složit tak, že chodíš třeba 2 nebo 3 dny v týdnu? Je tam stejný IS/STAG systém jak na naší univerzitě, ale do rozvrhů se nedostanu bez přihlášení.
Také jsem slyšela, že je dobré, když předem kontaktuješ někoho z oboru kam chceš jít a vybereš si u něj diplomku. A kurz teraristiky? Asi si rovnou podám přihlášku :D Já mam jen problém s tím, že ekologii a zoologii bezobratlých mam teď v zimáku a obratlovce až v letňáku, takže budu mít velmi těžké rozhoodování,když jsem předměty ještě pořádně neměla. Proto si plánuji podat na více zaměření a rozhodnout se později. U nás jsme byly více zaměřený na botaniku, ta mi sice nevadí, baví mě, ale ke zvířatům mám přece jen trochu blíž. S těmi kantory to je fajn, jsem zvyklá na naší katedře, že je tam průměrně 10-12 lidí na mém zaměření a na některé předměty nás chodí maximálně 40, máme 8 kantorů a všichni se známe. Jsou tam takové celkem přátelské vztahy..

Pokud chces jit uz primo na magistra a ne znovu na bakalare, bude stejne potreba, abys uz mela rozmyslene tema nebo alespon obor, pripadne laborku, kde budes chtit tema zpracovavat. Aktivita se ceni, takze urcite doporucuju kontaktovat sefy vybranych laborek nebo oddeleni a poptat se jich, jaka vypisuji temata na pristi rok. Nebo zkoukni oficialni stranky jednotlivych fakult. Pokud si nevyberes a budes mit vlastni predstavu, ani to neni na skodu. Ja si takhle vlastne "vydupala" bakalarku i diplomku na parazitech plazu, ackli takovehle tema u nas na parazitologii nikdy nikdo nenabizel. Bylo to sice narocnejsi, ale rozhodne nelituju.
Co se tyka te zemedelky co navrhoval Uroboros - uprimne - na UK ted mame par lidi co odtud utekli, cetla jsem i par bakalarek a pokud to myslis se studiem vazne a vybirala bys z czu a uk, doporucuju uk.

Chci pokračovat na magisterským. Nerada bych si to zbytečně prodlužovala. O zemědělský ani moc nepřemýšlím. Na ZČU mám výsledky dobré, dostávám prospěchové stipendium, studium mě fakt baví a myslím to s ním vážně, mají mě tam za výjimku, protože musím bohužel říct, že je tam spustu lidí, kteří tam jsou jen proto aby měli Bc. a obor je vůbec nezajímá..což je dost smutný.

Nechci vyzdvihovat/hanit ani jednu z Pražských škol, ale oni jsou přeběhlíci na obou frontách :-), bakalářky jsou o studentech ne univerzitách a vždy bude někde něco horšího/lepšího, řekl bych, že ČZU je spíše praktického zaměření, UK spíše vědeckého či jak to nazvat :-), on výzkum i praxe je samozřejmě na obou, ale ten rozdíl tam je.
Doporučovat nebudu, jen jsem přihodil alternativu.

oni jsou přeběhlíci na obou frontách

tak to jasny, dost zalezi co clovek od toho studia ceka.

bakalářky jsou o studentech ne univerzitách

tady bych si ale dovolila lehce zamudrovat. Jeden z duvodu, proc nekteri lide z czu prebehli na uk je ten, ze na zemedelce mel kazdy skolitel povine na starost cca 20 bakalarek a 10 diplomek, coz se odrazelo i na delce casu travenem vedenim jednotlivych studentu. Na to bych si ale dala pozor pri vyberu individualnich skolitelu obecne bez ohledu na univerzitu.

Bakalářky ( a ty především) jsou hlavně o školitelích (takže nepřímo i školách). Student je v tomto stupni ještě většinou vědou nepolíbený a musí se naučit zacházet s literaturou, psát, kriticky myslet, formulovat hypotézy, tvořit správný design pokusů, zacházet s daty, prezentovat, atd. To vše ho musí naučit školitel, který má zároveň dohlédnout na to, jakou formu bude mít výsledná bakalářka. Student se samozřejmě také musí snažit, ale aby byl za svou práci (dle standardů školy) ohodnocen tak, aby prolezl. Když proleze, práce má určitou úroveň a ta vypoví i o kvalitě školy. Jinak znám dobré školitele, kteří mají davy studentů a špatné, kteří mají jen pár.

To vše ho musí naučit školitel, který má zároveň dohlédnout na to, jakou formu bude mít výsledná bakalářka.

No prave. A v momente, kdy maji skolitele na starosti rocne tech bakalarek diky predpisum prehrsel, neni v jejich silach je vest kvalitne. Navic - odmitnout je "nemuzou" a tak se hraje casto na to, ze je potreba studenty nechat alespon "projit" takrka za kazdou cenu. A v tom vidim ten nejvetsi problem, ktery primarne neni o kvalite skolitelu, ale o strategii univerzity. A pak clovek vidi ty "dobre" studenty co se opravdu snazi, ty co se snazi jen prolezt a vsichni dostanou nakonec stejny titul. V urcite mire se to samozrejme deje vsude, ale na zemedelce mi to prijde az v neuveritelne mire. Minimalne na oddelenich, ze kterych mam informace ja.
Souhrn pro tazatelku - at uz kdekoli - hlavne si vyber dobreho skolitele. Poptej se byvalych studentu, zeptej se, jak se jim se skolitelem spolupracovalo apod.

Díky za rady. Ono je tohle bohužel všude stejné, jsem teprv druhá, kdo píše na naší katedře na téma vážek, povětšinou se tam dělají botanický bakalářky, ten kluk co to psal přede mnou, nechci být kritická, ale není to zrovna extrémně kvalitní práce, vypadá spíš jako taková velká seminárka, obrázky v textu atd.. a i tak dostal za 1. A pak lidi kteří školou prochází tak tak, opakujou každý předmět a prolezou, protože se nad nimi někdo slitoval dostanou stejný titul jako ti, kteří dřou a to co mají umět se fakt poctivě naučili a v oboru se vyznají...ale s tím asi nic nikdo neudělá. Potřeba je pak umět svý znalosti prokázat, až přijdeš někam do práce. Snad :)

Mít vybranou magisterku je dle mého u přijímaček spíš výhoda, než povinnost, pokud bys školitele ještě neměla, ale tušila bys co chceš dělat prošlo by to asi taky. Každopádně to, co píše JaBula je asi nejlepší postup. Na fakultu můžeš přijít před přijímačkama a poptat se školitelů na možnosti a zda mají zájem o studenty. O zemědělce uvažuj ale radši až kdyby Ti to nevyšlo na přírodovědě. Jinak souhlasím, budějická ZF je dost bídná to už radši do Prahy.

Jako studentka zoologie na PřFUK mám dojem, že je právě tak 50:50. Něco je lepší tam, něco tady. Na Jihočeský je i teraristika, na Karlovce je zase (podle mě) dost dobře přednášená herpetologie. Mimoto spolu obě univerzity dost spolupracují - i mají společné vyučující a společné projekty. A obě určitě mají i nějaké zápory. Na obou je možný pracovat přímo s plazama a zaměření si člověk určuje tak nějak sám - chce to konzultovat a pak to jde.

Jen jsem párkrát slyšela, že jsou trochu předsudky vůči studentům z jiných škol (ve smyslu, že nebývají moc dobří a většinou je to spíš mizérie), kteří se hlásí na magistra - ale to neposoudím a pokud budeš mít znalosti, tak to asi řešit nemusíš.

Na bakaláře jsem se hlásila na zemědělku (speciální chovy) a na biologii na UK a zemědělka mi moc sympatická nebyla - i co jsem tak mluvila se spolužáky, co tam na nějaký takový obor šli, tak moc nadšení nebyli. Ale zase i na Karlovce se najde dost lidí, kteří si naberou moc diplomek a bakalářek a pak to nestíhají a nejsou moc ochotni se svým studentům věnovat (byl to případ několika spolužáků, ale zase přiznávám - netuším, jak moc se snažili si konzultaci vydupat). Rozhodně nelituju, že jsem si vybrala UK a řekla bych, že mě to baví čím dál víc.

Tak přesně toho se bojím nevíc...přijdu tam z "pedárny" a bude na mě pohlíženo přes prsty.. i když myslím, že tady toho probíráme celkem dost, podrobně a přednášející máme kvalitní a zkoušky zasloužený, jenže je to prostě pedárna.. Ale doufám, že mi dají u pohovoru šanci dokázat, že něco znám a že mě to zajímá.. možná mi trochu pomůže stávající prospěch..můj školitel mi řekl, že pokud se na zkoušky fakt učím, tak by pro mě neměl být problém studovat na jakýkoliv jiný přírodovědný fakultě..
Biologie plazů je na jihočeské taky, sice nevím jak moc kvalitní oproti UK, ale koukala jsem, že tam je. Nějakou tu zemědělku si asi dám, pro záchranu. A v zoologii předpokládám máš zaměření na obratlovce? Myslíš že s tím pak půjde sehnat pracovní místo? Trošku mě děsí že biologie mě strašně baví ale budu pak asi těžko shánět slušný místo..

Pokud tam budou vědomosti, tak ti šanci dají. Oni když toho studenta znají, tak už ví, jestli stojí za to si ho nechat. Ale když tam přijde někdo neznámej, tak neví, jak na tom je a proklepnou si ho - aspoň tak jsem to z toho pochopila. Takže proto je ideální zajít nejdřív za někým, u koho bys chtěla dělat diplomku a pak už se můžeš ohánět tématem a bude to lepší - líp vypadá, když u přijímacího pohovoru na otázku o tom, v čem se chystáš pokračovat, místo nevím začneš sypat informace o něčem - i kdyby se to pak ještě změnilo :-D
Na prospěch bych moc nespoléhala - aspoň u mýho pohovoru list s absolvovanýma předmětama vůbec nechtěli.

Zaměření mám ekologie a etologie (ale předměty pro zoologii obratlovců se +- shodují a většina je celkem příjemně volitelná).
A pracovní místo- to je složitý :-D, raději nemyslet, protože asi nám ruce neutrhaj... ale pevně věřím, že když bude člověk ve svým oboru dobrej, tak si uplatnění najde:-D

Ahoj,
já jsem kdysi studoval entomologii na PřF UK a teď působím jako zoolog na PřF v Hradci Králové. Máme tu ale jen obor "Systematická biologie a ekologie", který je k ničemu a nedoporučuji.
Co se týká toho, jestli Prahu nebo Budějovice, jde spíše o to hodně se zjistit, co by Tě bavilo, a jestli na těch školách jsou lidi, kteří se něčemu takovému věnují. Výuka je kvalitní na obou. Zemědělku bych viděl až jako alternativu, ve světě vědy, kam se ubíráš, nemá v zoologii rozhodně zdaleka tak velkou prestiž jako obě PřF, zvláště mimo ČR.
Jinak souhlasím s JaBulou (dobře si její příspěvky přečti), se kterou jsme skoro společně studovali :-) Je téměř nutné mít už vybráno nebo s budoucím školitelem domluveno, co budeš dělat jako diplomku, zvláště pokud tam chceš jít odjinud. A ještě nemáš vyhráno - přijímačky na magistra nejsou těžké, ale spíše záleží, co si na dotyčné katedře vymyslí. Stalo se mé studentce, která chtěla na UK přestoupit (obor Mikrobiologie), že ji přijali, ale pak jí vedoucí katedry pozvala k sobě a řekla jí, že jakožto studentka odjinud bude muset vše opakovat, nic jí neuznají a bude to dvouleté studium dělat minimálně 4 roky... Nakonec byla ráda, že jsme ji vzali na magistra k nám...
Držím pěsti aby ses dobře rozhodla a přeju hodně štěstí.
@ Smykač - nemyslím si, že by byla v ČB lepší entomologie než v Praze. Je tam pouze propojení s ENTÚ, což je výhoda, ale zase celý tým zkoumající Papuu a tropický hmyz plodí sračky místo očekávané kvality. Kvalitní tam jsou fyziologové a motýláři, o tom žádná. V Praze jsou ale zase naprosto skvělí hymenopterologové a paleoentomologie.

@ Smykač - nemyslím si, že by byla v ČB lepší entomologie než v Praze. Je tam pouze propojení s ENTÚ, což je výhoda, ale zase celý tým zkoumající Papuu a tropický hmyz plodí sračky místo očekávané kvality. Kvalitní tam jsou fyziologové a motýláři, o tom žádná. V Praze jsou ale zase naprosto skvělí hymenopterologové a paleoentomologie.

O práci Vojty Novotného vím houbeles, takže může být. (Vím jenom jak prudí u státnic.) Znám se s motýláři a vím, že ta fyziologie je u nás dobrá. Ale pořád jsem botanik, takže můžu mít zkreslený pohled.
(Mimochodem já po gymplu o Praze vůbec neuvažoval. Věděl jsem, že je to špičková škola, ale jsa ze samoty u lesa, přechod do velkoměsta by mě zabil. Budějice mě v tomhle ohledu sedly skvěle:).)

@ Smykač - jj, jako město je to jasné, mě ta Praha vždycky pěkně sr..a a teď když jsem pryč ještě víc,
@ lacerta - jo, přesně ten. Hlavně jeho tým (asi ne všichni, ale ti, co se projevují) dělá věci, které by zvládla moje dvouletá dcera, ale nabalí na to statistiku, nakecají tam, jak pracují s největšími odborníky světa, a článek je na světě...

No, já ho viděla kdysi na přednášce, kde popisoval svoje "úspěchy" na Papui a pamatuju si, že mě dost překvapilo, na co všechno lze dostat grant. Mluvil tam o tom, jak vykáceli několik hektarů pralesa a pak jak trávili mravence (protože měli na cosi co zkoumali rušivej vliv). Asi jsem ještě biologickej idealista, ale mám dojem, že to není úplně košér způsob výzkumu :-D. Ale zase přiznávám, že tomu houby rozumím a moje "pokusy" na diplomku by zvládl průměrně cvičenej orangután, takže asi raději mlčet a šoupat nohama :-D.

Zdravím, já jsem absolvent parazitologie na JČU a byl jsem tam naprosto spokojený. Kurzem teraristiky jsem prošel a byla to celkem sranda, hlavně exkurze - třeba do Vídně :D Jak už tu psali jiní, tak je výhodou být s nějakým školitelem už na diplomku aspoň předem domluvený, když se tě budou ptát, co by jsi chtěla dělat - a oni se ptají, alespoň na parazitologii. Náročnost studia se odvíjí od nároků profesorů na dané předměty, ale obecně bych řekl, že magistr je jednodušší než bakalář, protože zde už máš předměty, o který se zajímáš a nebo jsou důležité, ne jako na bakaláři, kde je toho všehochuť. Nevím kolik máš praktických zkušeností z laborky nebo z terénu, ale toho bych se taky nebál, protože se vše naučíš za pár týdnů. Řešení rozvrhu je náselující(pokud si pamatuju správně) - zapíšeš si předměty v předzápisu, které chceš a pak čekáš, než se udělá rozvrh(cca pár dní před začátkem semestru). Na každej předmět by mělo být min. asi 6 studentů, aby ho otevřeli. U kurzů, kde je míň lidí, se dá haprovat, kdy kurz bude, podle toho jak se domluví studenti s vyučujícím. Na JČU jsou většinou kantoři pohodoví, můžeš se i na stránkách fakulty mrknout na hodnocení předmětů. Plus akce s kantorama (např. Šukas) jsou nezapomenutelný :D Co se bakalářek a diplomek týče, tak si myslím, že dost záleží na studentech, ale taky hlavně na školitelích, kolik studentovi věnují času a jak se ve svém oboru vyznají. UK hodnotit nemůžu, nikdy jsem tam nestudoval, sice pár lidí, co tam jsou znám, ale v tomhle nemůžu být objektivní. Taky si rozmysli, co bys chtěla dělat po magistrovi, PhD? Znám totiž dost absolventů zoologie, kteří nemůžou sehnat adekvátní práci(jestli se jim nechce stěhovat nekam pryč - nevim) a dělaj ve zveráčích, kde je jich škoda. Takže by podle mě bylo nejlepší, aby jsi v rámci své diplomky nedělala jen čistě zoologii či ekologii, ale aby to bylo spojený i lehce s jiným oborem - molekulára, mikračka atd. Já jsem dělal molekuláru na parazitech, i když jsem původně šel na vejšku s představu, že budu dělat na plazech, čož mě rychle přešlo :D Toť asi z mé strany vše, kdyby jsi měla nějaký dotaz, tak se ptej :D

Za všechny informace velký dík, mám toho teď plnou hlavu :D Je to dost těžký, ráda bych si zařídila diplomku, jenže ještě nejsem rozhodnutá ohledně zaměření. Zoologie / Ekoloogie - trošku váhám ale zatím se kloním spíš k zoologii, ale zdá se mi že v oblasti ekoloogie jsou možná širší možnosti v dalším vzdělání.. a zaměření, to zatím taky nevím..vím že dobrou šanci na přijetí bych mohla mít, pokud bych psala diplomku na vážky, jelikož v západních čechách je to neprobádaný téma a bakalářka mě baví hodně, terénní výzkum jsem si vyloženě užívala :D Tohle téma by mohlo zaujmout.. ale v ohledu studia mě víc táhnou větší zvířata..možná by to ještě šlo nabalit jako vážky z hlediska ekologie.. zoologii bezobratlích máme právě teď společně s ekologiií a speciální ekologií a obratlovce budu mít až příští semestr, co už je asi trochu pozdě na zjištění, co mě vlastně baví víc.. Myslíte, že by se šlo předběžně domluvit s více lidma na více zaměřeních..řekněme 2-3 aby to nevypadalo, jako že nevím co chci..
Samozřejmě že mám obavy z toho, že tam jdu z "nějaký pajdy"... ale myslím že studiu dávám dost častu i odhodlání, na všechny absolvované předměty jsem se poctivě učila a jen párkrát odešla s dvojkou z méně důležitých předmětů, tak tam ty znalosti snad někde zůstali a na státnice si je zopakuji, tak to bude čerstvé.

Chtěla bych se ještě zeptat. Kde je k nalezení seznam nabízeních diplomek konkrétně na katedře zoologie? Nebo to tam funguje tak, že si téma vymyslím sama? Procházela jsem stránky a našla jsem témata zadaná a témata už vypracovaná, ale nabízená jsem na stránkách této katedry nikde nenalezla.

Takže jsem se odhodlala napsat pánovi, co na jču dělá obojživelníky a plazi a dostala jsem se nějakým záhadným způsobem až k doc.Boukalovi na ENTú, který mi nabídl diplomku na vážkách, což mě tedy extrémně nadchlo :) Navíc k tomu budu moci bez problémů studovat Zoologii se zaměřením Ekologie živočichů. Pan Boukal vypadal hodně vstřícně a bylo vidět, že by rád přijmul někoho, kdo je do vážek zapálenej.
Jen bych se chtěla zeptat ještě ohledně přijímaček. Vím už, jak probíhá angličtina, dostaneš text, nějaký řekněme článek z novin/reportáž a máš jí dle vlastního uvážení doplnit, a pak je tam pár otázek na porozumění textu. Což mi přijde docela dobré. Další je ústní pohovor. A teď jsem se dočetla, že by jsi si ještě měl vybrat tři okruhy podle toho kam jdeš (např. zoologie bezobrtatlých, zoologie obratlovců, ekologie, etologie...) zajímalo by mě, jak těžké jsou tyto testy. Pokud odstátnicuji z obratlovců a bezobratlých bude to stačit? Nebo jak moc složité jsou? Pokud jste někdo v posledních pár letech dělal. A zda jsou někde třeba k sehnání nějaké vzory, co jsem se koukala na stránky, tak jsem našla jenom vzory na přijímačky na bakaláře.
Za každou radu díky .)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru