Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Teraristika za dávných časů

Ahoj kolegové,

poslední dobou mě občas napadne, jak na tom byla teraristika několik desítek let zpátky. Občas narazím v článcích na osobnost, kterou už nemůžu potkat (např. pan Voženílek, který shodou okolností bydlel o patro níže než můj pracovní kolega). Jindy se řeší UV-B "Světla", ale ještě před dvaceti lety to bylo vlastně nedostupné zboží. Jak to bylo s novými druhy, jak s importy, znala se komunita? Co burzy? Co jste v té době chovali a v jakých podmínkách, z čeho jste měli terária? Bylo možné odchovy prodat nebo naopak se dostalo jen na nejbližší známé/kolegy?
Je toho hodně, co mi přijde zajímavé. Budu rád za Vaše postřehy i pocity z těch dob.

PS: a je tu někdo z mostecka? :-)

díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
...a abychom pořád nekecali, tak několik snímků z archivu: pozvánky na burzy chodily poštou [http:…
animals 11.12.2012 14:44
animals
Jo legrace. Taky mám hromadu starých pozvánek, oběžníků, ATček....Co bylo tehdy (v 80.letech) fajn j…
kerejoo 12.12.2012 13:40
kerejoo
mně se na té době líbilo to, že prakticky neexistovali mudlové. Exotická zvířata chovali jen ti, kte…
Aurifer 12.12.2012 13:55
Aurifer
Auri, mudlové, existovali vždycky, ale nebyl internet, tak nebyli tak nápadní, ale věř, že volů bylo…
krokodýl 12.12.2012 14:18
krokodýl
tak voli se vyskytovali ve všech dobách a vždycky budou, o tom žádná. Ale právě proto, že teraristik…
Aurifer 12.12.2012 14:24
Aurifer
:-D všudypřítomní mudlové jsou bohužel ( či bohudík ? ) úkaz dnešní doby mající počátek v "dávných č…
zvěrolékařka 12.12.2012 15:39
zvěrolékařka
jsou bohužel ( či bohudík ? ) No pro Vás zcela jistě bohudík, pokud jste opravdu zvěrolékařka, prot…
Aurifer 12.12.2012 15:44
Aurifer
všudypřítomní mudlové jsou bohužel úkaz dnešní doby mající počátek v "dávných časech" S tím nelze n…
RITCHI 12.12.2012 16:18
RITCHI
To ovšem už tehdy bývaly zpravidla buďto faremní Trachemys scripta elegans, občas s omylem zamíchaný…
Petr60zelv 12.12.2012 16:41
Petr60zelv
I.P.Pavlova - v 88 jsem si tam pořídil Cuora trifasciata za 250,- Kč.
kerejoo 12.12.2012 18:39
kerejoo
A byla to Cuora trifasciata a nebo cyclornata (popsaná nedávno jako odlišný druh)? Oba ty druhy se t…
Petr60zelv 13.12.2012 11:44
Petr60zelv
Je to 24 let a želva je na pravdě boží. Pro mě tenkrát trifasciata. Přivezli ji Vietnamci. Je pravda…
kerejoo 13.12.2012 15:49
kerejoo
Jestli ji přivezli Vietnamci, tak to byla nejspíš cyclornata. Je od ní alespoň fotofokumentace? 24 l… poslední
Petr60zelv 14.12.2012 11:25
Petr60zelv

Jo legrace. Taky mám hromadu starých pozvánek, oběžníků, ATček....Co bylo tehdy (v 80.letech) fajn je, že teraristika nebyla běžná zájmová činnost. Skvělá byla setkání v Chlumu u Třeboně, později v Mostě. Vozila se zvířata hlavně ze "spřátelených" zemí, což byla vzhledem k existenci železné opony výhoda a zvířata z CCCP nebo Vietnamu a Kuby se dala měnit na západ za zajímavé kousky z "kapitalistické" ciziny. Namátkou jedna zásilka z Ruska z roku 1986 kterou jsem přejímal obsahovala : Echis multisquamatus, Varanus griseus caspius, Teratoscincus przewalskii, Macrovipera turanica, Naja oxiana, Coluber rhodorhachis, Ptyas mucosa, Crossobamon eversmanni, Cyrtopodium caspium, Cyrtopodion fetschenkoi, Eremias grammica, Laudakia lehmanni, několik druhů Phrynocephalů....ono i tehdy bylo z čeho vybírat.

mně se na té době líbilo to, že prakticky neexistovali mudlové. Exotická zvířata chovali jen ti, kteří o ně opravdu měli zájem. A vzhledem k tomu, že neexistovala ta hromada věcí, které v dnešní době teraristiku usnadňují (a přesto se najde mraky pitomců, co nejsou schopní zvířeti pořídit ani to), tak lidé byli nuceni používat hlavu.

S těmi zvířaty jednoznačně souhlas, některé druhy dostupné dneska byly nedostupné nebo dostupné hůře, ale zase bylo dostupných plno jiných druhů, které už nejsou dostupné dneska, nebo jen obtížně. Já už např. dost dlouho bez úspěchu sháním Platysternon megacephalum, dříve to byla dostupná a celkem levná želva. Jenže jsem je při stěhování dala pryč a už jsem je od té doby nesehnala.

tak voli se vyskytovali ve všech dobách a vždycky budou, o tom žádná. Ale právě proto, že teraristika byla podivínská záležitost a ne módní, tak těch mudláků nebylo zdaleka tolik.

všudypřítomní mudlové jsou bohužel úkaz dnešní doby mající počátek v "dávných časech"

S tím nelze než souhlasit. Starší jistě vzpomenou, co jen se kdysi (v době předcitesové) u nás prodalo želv. Byl to oblíbený dárek pro děti, byly jich plné zverimexy a stály snad pajdsku. Navozily se jich statisíce, a většinu z nich parchantíci utrápili - buď přímo, nebo se o ně jednoduše nedokázali postarat. A to nebylo jen v Těžkoslovensku, ale prakticky všude. Není divu, že jsou původní lokality vydrancované, a želvy kterých dřív bylo za stovku tucet, jsou mnohonásobně dražší. :-/

To ovšem už tehdy bývaly zpravidla buďto faremní Trachemys scripta elegans, občas s omylem zamíchanými třeba floridanami, nebo z CCCP vožené Testudo horsfieldii (jednu samici z té doby jsem měl asi 22 let. TSE sice EU-nuchové do d'EUtchlandu zakázali vozit, ale nahradilo to pár podobně produktivních taxonů vodních želv z farem na Floridě a zřejmě i někde u Singapuru, nadto smr.ďoch Kučera z MŽP se o importech stepaček vyjádřil, že je to prý pro pomoc rozvojovým zemím (přesněji jedné nebo dvěma klanovým rodinám, které mají v Uzbekistánu jejich export pod palcem). Vzácnější zvířata se Těžkozlodějsku vídala tehdy, pokud si je člověk sám přivezl z dovolené, nebo extrémně zřídka (známá byla akvaristika na I.P. Pavlova, kde jsem viděl prvně nabízet za pro študáka gymplu nedostupný peníz Cuora amboinensis). Občas bylo něco první sobotu v měsíci na burze na Nádraží Smíchov...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru