Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem želva zelenavá - špatný příjem potravy

Dobrý večer, máme asi 6 týdnů želvu zelenavou (roční mládě). Poslední týden je divná, málo jí, málo pije, málo vylučuje, téměř pořád spí. Máme jí v terárku, kde jí svítíme od 10 do 14 hod a od 16 do 20 hod, chodí se vyhřívat, většinou spinká právě pod tou výhřevnou lampou. teplota v chladné části bývá kolem 23 stupňů. Chovatel, od kterého jí máme nám napsal, že je přehřátá, že nám umře a že už jí veterinář nepomůže. poradil nám, že jí máme vypnout výhřevnou lampu a koupat jí (přitom se koupala jak sama potřebovala). Když nám jí dovezl, tak nám radil, že v případě velkých veder jí máme terárko větrat, což jsme samozřejmě dělali. Když sem ho informovala, že je želva špatná, tak mi napsal, že jsme jí ve vedrech neměli vůbec svítit?! Mohl to říct hned a my bysme jí nesvítili. Přitom jsme během těch veder doma během dne nevětrali, měli celý den zatažené žaluzie a puštěný větrák, tak jsme měli doma docela příjemně. Včera ráno už jen želvička spinakala pod lampou, která jí nesvítila, tak nám to nedalo a na tu veterinu jsme se vydali. Veterina - dle stránek specializovaná na plazy. Veterinář nám řekl, že má nedostatek vitamínu A - prý má něco s očním víčkem, čehož jsme si vůbec nevšimli... Dostala injekci. Na netu jsem si pak přečetla, že se nedostatek vitamínu A neprojevuje špatným příjmem potravy. Sice se želvička konečně po té injekci vykakala a vyčůrala.. Máme jít na další injekci, ale mám obavy, že jí to spíš ještě ublíží... Máte s tímto někdo zkušenost? Moc prosím o radu... Máme o ní strach. Děkuji za odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud nespí celou noc ve vlhku je "vysušená" a žádný Ačko ji nepomůže nastudujte prosím http://www…
lupus 02.07.2013 11:49
lupus
venku není, protože bydlíme v panelákovém bytě - velikost terárka je 80x50x50, vlhkost v noci mývá p…
jjiittkkaaa 02.07.2013 13:32
jjiittkkaaa
Kolik stupňů máte pod výhřevnou lampou? Takto totiž reagují želvy (spánek pod lampou, když je zapnut…
M.Laník 02.07.2013 16:03
M.Laník
pod výhřevnou lampou máme 39 stupňů, což je podle mě možná i málo, když by mělo být 45 stupňů. Proda…
jjiittkkaaa 02.07.2013 17:53
jjiittkkaaa
Nezdá se mi, že by p. Junek přímo řekl to, že už je na záchranu pozdě. Nicméně zkuste snížit teplotu…
M.Laník 02.07.2013 19:21
M.Laník
Pan Junek mi napsal, že se želva nejspíš přehřála a že neví jestli to rozchodí... že máme vypnout vý…
jjiittkkaaa 02.07.2013 21:12
jjiittkkaaa
Pošlete mi prosím váš email, abychom si mohli psát mimo tento blog... Jsme začátečníci, co se chovu…
halapremek 03.07.2013 09:19
halapremek
Tam nebylo napsáno "radit se", ale psát si - tj. dwjme tomu výměna zkušeností - vím, není jich milio…
M.Laník 03.07.2013 14:04
M.Laník
Doposud ale Tvé "psaní si" je spíše rada za radou a znehodnocování výroků lidí, kteří narozdíl od Te…
halapremek 03.07.2013 14:15
halapremek
Základní problém je nacpat želvu do terária, kde nemá úniku před horkem, to je trestuhodná chyba, na…
nikolas 03.07.2013 15:53
nikolas
Ano, a želva si sama vybere teplotní zónu, která jí momentálně vyhovuje. Takže pokud jí nabídneme ši… poslední
M.Laník 03.07.2013 20:44
M.Laník

venku není, protože bydlíme v panelákovém bytě - velikost terárka je 80x50x50, vlhkost v noci mývá přes 80, kontrolujeme na vlhkoměru. K jídlu dostává hlavně pampelišky, jetel - jednou dostala kousek jahody - ta jí moc chutnala a také list kedlubny, ale tu nejedla - raději sáhla po pampelišce...

Kolik stupňů máte pod výhřevnou lampou? Takto totiž reagují želvy (spánek pod lampou, když je zapnutá i vypnutá, nízká aktivita, nechuť k jídlu...), pokud jsou přehřívané (ne přehřáté, ale přehřívané). V tomto případě, pokud ještě není pozdě, je náprava taková, že snížíte teplotu pod lampou, nebo její vypnutí - prostě chce odpočinkové období. Každopádně zahrabávejte ji do vlhkého substrátu.
Vypínaní světel (hlavně teda výhřevného) není závislé na tom, je-li venku vedro, ale na teplotě v místnosti. Pokud jste i přes velká vedra měla v místnosti "příjemně" a teplota v teráriu nějak závratně nestoupala přes řekněme 28 - 30°C, nebyl důvod k vypnutí světel. Na větrák pozor - pokud šel proud vzduchu z větráku přímo na terárko, tak to želvy nemají rády. Jinak vitamin A jí v tomto případě nepomůže a akorát ji budete těmi injekcemi stresovat.

Jaký chovatel Vám ji prodal?

Ještě k tomu venkovnímu výběhu - máte balkon? Pokud ano, postavte jí balkonový výběh...

Nezdá se mi, že by p. Junek přímo řekl to, že už je na záchranu pozdě. Nicméně zkuste snížit teplotu na 30 - 32°C (pod lampou) a uvidíte jak bude reagovat. Pokud bude polehávání pod lampou a neaktivita pokračovat, pokračujte až do úplného vypnutí lampy. Myslím si ale, že pokud dnes jedla, tak postačí snížení. Podrobně si přečtěte toto. Popisuje tam docela dobře, jak poznat "unavenou" želvu a jak v takových případech postupovat.

Pan Junek mi napsal, že se želva nejspíš přehřála a že neví jestli to rozchodí... že máme vypnout výhřevnou, koupat a doufat, že to přežije. Zklamalo mě, že udělal takový závěr, aniž by ho třeba zajímalo kolik máme pod výhřevnou apod. to jsem mu totiž nepsala... Psala jsem mu, že to začalo po těch vedrech a z toho nejspíš usoudil, že je přehřátá. Ale asi spíš cítila, že se začlo ochlazovat, tak si přehodila sama biorytmus. Nevíte prosím, jak dlouho jí může stačit ten odpočinek, nebo jak poznáme, že už je odpočinutá? A jak často jí máme koupat? Než začla být divná, tak jsme jí pouštěli i z terárka, aby se trochu proběhla.. Teď je zahrabaná v substrátu a spinká. Pošlete mi prosím váš email, abychom si mohli psát mimo tento blog... Jsme začátečníci, co se chovu želviček týče a přečetli jsme už hodně stránek o želvách, ale bohužel nám chybí praxe. Děkuju.

Pošlete mi prosím váš email, abychom si mohli psát mimo tento blog... Jsme začátečníci, co se chovu želviček týče a přečetli jsme už hodně stránek o želvách, ale bohužel nám chybí praxe.

jo, tak se raďte s druhým začátečníkem a lidi, které zkušenost doopravdy mají, tak napadejte.. to bude lepší :-)Lupus přitom jen konstatoval fakt, že když nemám podmínky k tomu chovat zvíře, tak si ho nepořizuji..

Podle toho jakým stylem tu píšete, tak jsou všichni blbci, jen Vy letadlo.. On pak problém většinou nebývá v prodejcích, ale v přechytralých kupujících.. Jakmile se vyskytne problém, tak to hned hodíme na prodejce.. :-)

Když sem ho informovala, že je želva špatná, tak mi napsal, že jsme jí ve vedrech neměli vůbec svítit?! Mohl to říct hned a my bysme jí nesvítili

Tohle svědčí o tom, k čemu člověk používá mozek - on nám neřekl, že když je 40°C ve stínu, tak máme vypnout lampu, která rázem v teráriu přihřívá na 60°C.. To nám neřekl, jakto? to nám měl říct, že když je v tera 60°C, tak pomůže vypnout lampy.. :-D Bože můj.. Člověk by čekal, že tohle jsou věci, které snad ani říkat nemusí.

Co se týče odbornosti veterinářů, to je taky na samostatnou kapitolu. Poznal jsem jich nemálo, kteří se snažili udělat dojem odborníka a ve výsledku jen "experimentovali" za účelem zisku.. On opravdu ne každý veterinář má zaměření na plazy..

Na tu avitaminozu je u Vás příliš krátce.. ;-) Ona totiž vzniká spíše u takových expertů, jako jste Vy, než u lidí, co se jejich chovem a odchovem nějaký ten pátek zabývají..

Doposud ale Tvé "psaní si" je spíše rada za radou a znehodnocování výroků lidí, kteří narozdíl od Tebe mají nějaké praktické zkušenosti a to delší, než týden s jedním zvířetem.. A madam se na to krásně chytá, neboť to píšeš pro ní přívětivěji, než ti, kteří by mohli opravdu poradit.. Ale co už, to se tu stává již pravidlem...

Základní problém je nacpat želvu do terária, kde nemá úniku před horkem, to je trestuhodná chyba, na kterou vás měl upozornit i prodávající (ale třeba tak učinil, nicméně odpovědnost je prostě vždy na chovateli, ať to bylo jakkoli).
Spousta lidí bohužel netuší, že vysokými teplotami si želvu zlikvidují mnohem spolehlivěji, než nízkými. Většina želvích mláďat vůbec nevyžaduje dlouhodobé vysoké teploty, stačí jim relativně krátké vyhřátí a po tom vyhřátí si vystačí i s pokojovou teplotou. Potřebují úkryt, trochu toho kvalitního UV, bodové vyhřátí, vlhké a relativně chladné nocoviště, čerstvý vzduch, vodu na pití a trochu rozumu chovatele s respektem k přirozeným biorytmům želv mírného podnebního pásma.
Vaší želvě moc šancí nedávám, i když zázraky se někdy dějí, ale spíše teď bude živořit, bohužel možná i dlouhodobě. Vcelku souhlasím s Lupusem ve většině názorů, zatímco p. Laník to sice myslí dobře, ale radí tu naprosté ptákoviny.
Možná by pomohlo nesvalovat vinu na prodejce, že "návod k použití" nebyl kompletní, ale spíše se poučit propříště, že živé zvíře není hračka v záruce.

Ano, a želva si sama vybere teplotní zónu, která jí momentálně vyhovuje. Takže pokud jí nabídneme širokou škálu teplotních zón, tak pod tu lampu poleze jen, když to bude chtít, pak až bude dost nahřátá, půjde jinam... Samozřejmě, pokud ty zóny nemá a nemá v terárku "ochlazovnu", uhřeje se. Jinak souhlasím, že místo tera raději želví stůl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru