loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, nejzákladnější znak pohlaví u pralesniček jsou přísavkové disky na prstech předních nohou…
me 13.01.2014 16:13
me
Děkuji za rozsáhlou odpověď :-) No, žabky se nenapadají, ale mají velké terárko, takže si možná každ…
Lucka 92 13.01.2014 16:29
Lucka 92
Řekl bych, že nejsnadněji poznáte pohlaví podle zpěvu samce. Pokud je máte už rok a ještě jste je ne…
PH 13.01.2014 16:49
PH
Zdravím, mám menší skupinku žab, 3 Leucomelasky které mam již aspoň dva roky, a nyní jsem si dokoupi…
Andrew69 13.04.2014 00:47
Andrew69
No tak hlavní problém vidím v tom, že máte tolik druhů pralesniček pohromadě v tak malých teráriích.…
Réza 13.04.2014 01:24
Réza
Jinak, toto terarium jsem původně vytvořil jako kanténí pro nové nebo pohublé žabky, popřípadě pro o…
Andrew69 13.04.2014 13:47
Andrew69
Míval jsem ještě žaby ve velkém akvateririu, tam ovšem byl naopak problém že to terarium bylo moc ve…
Aurifer 13.04.2014 14:51
Aurifer
No pokud se krmí octomilkami, stačí dát někam do terária misku s kolečkem banánu a octomilky se odsu…
Réza 13.04.2014 15:36
Réza
Mikrocvrčky jsem zkoušel také, ale opravdu malé je mnohdy problém sehnat(i na burze) a třeba zrovna…
Andrew69 13.04.2014 16:04
Andrew69
Žáby žroucí jen octomilky někdy ze začátku nechtějí brát mikráče, není ale problém, aby se na ně "pr…
Réza na mobilu 13.04.2014 20:37
Réza na mobilu
Nepsal jsem že pravidelně a nevím co myslíte tím atd. Několikrát se mi toto u nových žab stalo a vžd…
Andrew69 13.04.2014 22:16
Andrew69
Inkubačním teráriem myslíte nejspíš karanténu. Nemyslím si, že by úhyn žab způsobilo parazitické one… poslední
Réza 13.04.2014 23:33
Réza

Dobrý den, nejzákladnější znak pohlaví u pralesniček jsou přísavkové disky na prstech předních nohou. Samci je v dospělosti většinou mají větší než samice a zřetelněji rozdělené na 2 části. U mladých jedinců je toto určení nespolehlivé a zrovna u D. leucomelas je nespolehlivé i v dospělosti, protože rozdíly u těchto žabek jsou nepatrné. Pomocné znaky jsou mohutnost těla, kdy samice bývají robustnější, u dospělých samců bývá znatelný vytahaný rezonanční vak. Samice se také častěji navzájem napadají, takže by to šlo teoreticky poznat i podle chování.

Děkuji za rozsáhlou odpověď :-) No, žabky se nenapadají, ale mají velké terárko, takže si možná každá žije vlastním životem. ty přední nohy mi moc vyfotit nešly. Asi by bylo lepší ty žáby vzít k nějakému chovateli. Vzhledem k tomu, že mám leucomelasky dvě tak nepoznám jestli jsou robustnější nebo ne :-)

Zdravím,
mám menší skupinku žab, 3 Leucomelasky které mam již aspoň dva roky, a nyní jsem si dokoupil ještě 2 další které mám zatím asi pul roku, Pak mám 2 tintiriusky a 3 Imitátorky a zatím jsem ještě ani jednu žabku neslyšel zpívat, žabky jsou tlusté a všeobecně vypadají dobře živené ale jsou zticha, mám opravdu bandu holek a nebo muze byt problem jinde?
Kdysi jsem míval skupinu Vitátek(3) které řvaly jak na lesy a u těch jsem byl zase přesvědčen že to jsou všechno kluci... Ty jsem ale míval v jiném terariu a jednou jsem je našel všechny mrtvé.
vypadaly takto vitatky.JPG až jednoho dne najednou nebyly...

Také bych měl dotaz, nedávno jsem jednu Leucomelasku našel mrtvou a to bez jakýchkoliv známek příčiny, nebyla ani pohublá nebo neměla žádné poranění a tak, nevím si stím rady proč se to mohlo stát, stará určitě nebyla. Přemýšlel sjem jestli nemám zkusit poslat na rozbor trus.
Dříve jsem míval docela problém s úmrtností nových žab, msuel jsem přejít k mnohem delší karanténě v menším prostoru. Nové žáby mi vždy po cca dvou měsících vyhubly a nakonec umřely.
http://datacron.cz/upload/public/tinctirius-imitat or.jpg
zabiSnem.jpg
a takhle vypada naposledy vytvorene terarium kde je nyní mam
http://datacron.cz/upload/public/new_dendrobarium. JPG

předem děkuji za odpovědi.

No tak hlavní problém vidím v tom, že máte tolik druhů pralesniček pohromadě v tak malých teráriích. Kombinovat různé druhy pralesniček je možné, ale pouze v případě, že nejsou pohlavně dospělé, nebo že mají dostatečný prostor, což tady skutečně nemají. Specielně tinctoriusky mají docela teritoriální chování. Submisivního jedince pak prostě silnější soupeř doslova ustresuje k smrti...
Ty terárka jsou strašně malý...to snad neni ani pro jeden párek žab :-/

Jinak, toto terarium jsem původně vytvořil jako kanténí pro nové nebo pohublé žabky, popřípadě pro oddělení indentifikovaného páru nebo případný odchov mladých jedinců s tím že při koupi nových žabek by se to dalo rozdělit na více buněk a umístit žabky samostatně aby ty aktivnější všechno nesežraly těm plašším do doby než se aklimatizují.
Ale vzhledem k tomu že žiji ještě s rodiči a ostatní teraria jsou v obýváku kam dnes již moc nechodím, přestěhoval jsem si některé žabky do tohoto teraria.
Míval jsem ještě žaby ve velkém akvateririu, tam ovšem byl naopak problém že to terarium bylo moc velké a musel jsem tam sypat obrovská kvanta octomilek protože jak to terarium bylo velké tak tam žáby měly problém ty octomilky ulovit/najít protože byly rozlezlé po celém terariu zatím co žabky se zdržovaly především na "oblíbených" místech.

Míval jsem ještě žaby ve velkém akvateririu, tam ovšem byl naopak problém že to terarium bylo moc velké a musel jsem tam sypat obrovská kvanta octomilek protože jak to terarium bylo velké tak tam žáby měly problém ty octomilky ulovit/najít

To se ale řeší jinak, než zmenšením ubikace. Třeba krmítkama, z kterých hmyz postupně vylézá. Žáby si na ně rychle zvyknou a čekají u nich na krmení, ostatně v přírodě taky žerou hlavně mravence a termity, kde sedí u jejich cestiček, jenom je zobají a nic nikde nehoní. Jinak tady třeba kolegyně Réza má pralesničky v obrovské vitríně na půl stěny a žáby tam s krmením problémy nemají.

No pokud se krmí octomilkami, stačí dát někam do terária misku s kolečkem banánu a octomilky se odsud nehnou. Žáby pak zjistí, že je tam žrádlo a naučí se tam chodit.
Co se týče těch úhynu "bez udání důvodu", napadlo mě ještě, jestli nemůže být problém právě ve stravě. Ze začátku, když jsem s pralesničkami neměla vůbec žádnou zkušenost, jsem krmila octomilkami a měla jsem s tím problémy. Mladé žabky nerostly, byly podražené, sem tam nějaká chcípla...některé druhy prakticky nejsou na octomilkách schopné se nějak smysluplně množit. Jsou chovatelé, kteří octomilkami krmí běžně a tvrdí, že jim to tak dlouhodobě funguje, u mě ale přišla změna k lepšímu, až když jsem začala krmit mikrocvrčky. Octomilky zkrátka nejsou, nerozdíl od mikráčů, moc výživné krmení. Důležité jsou samozřejmě vitaminy, bez těch to taky moc nejde, ale to snad víte...
Co se týče toho krmení ve vekém prostoru, tak jsou pralesničky kupodivu schopné se leccos naučit a pochopit. Stačí jen, aby v tom byl trochu nějaký řád, tzn. třeba krmit po narosení. Žáby, které mám ve velké vitríně, mám naučené, že kdykoliv během dne narosím, seběhnou se vždy na stejném místě, kde jim sypu krmení.

Mikrocvrčky jsem zkoušel také, ale opravdu malé je mnohdy problém sehnat(i na burze) a třeba zrovna ty Imitátorky je většinou ani nezkouší ulovit. Zkoušel jsem je chovat sám ale to množství které se mi vylíhlo bylo minimální. Jinak vitamíny jim samozřejmě dávám, dávám je tak že v nich vymáchám v misce octomilky, ono to dost dobře ani jinak nejde protože přez chvostoskoky nebo zrnokaze se to dělat nedá. Ještě teda vytamíny přidávám do směsy co na ní chovám octomilky dle pravidla že nejdůležitější je krmení krmení, žaby mnohdy žerou přímo ty červíky.
Mě na těch octomilkách a zrnokazech ty žabky rostou docela pěkně a jsou všechny pěkně macaté, že si někdy skoro říkám jestli je nepřekrmuji jak jsou tlusté, proto jsem hlavně dával tu fotku kde jich je tolik pohromadě.
Co se týče té žaby které mi umřela, ona byla právě normálně vypasená a vizuálně dobře živená, žádné pohublé nohy nohy nebo tak.

Ještě mi teda žáby někdy sežerou ty bílé roztoče které si čas od času zavleču když na burze koupím novou sadu octomilek, malé pavoučky, kteří se mi nějak dostali do teraria a hodují na octomilkách a nedaří se mi jich zbavit, a nejspíš malé svinky, ty se mi kdysi dostaly do toho druhého teraria když jsem nějaký kus kůry nejspíš odložil na balkoně při čištění teraria. Četl jsem že někteří teraristé krmí nějakými tropickými svinkamy, já tam tyto nedával záměrně ale vzhledem k tomu že jsem zatím neviděl žádnou větší a pravidelně mizí tak je ty větší žáby asi také žerou.
Tak doufám že toto alternativní krmení není proti ničemu.
Jinak teraria samozřejmě pravidelně rosím. Není to moje první zvíře, krom žab uspěšně odchovávám korálovky a gekončíky. Ale pralesničky jsem si přál už jako kluk.

Žáby žroucí jen octomilky někdy ze začátku nechtějí brát mikráče, není ale problém, aby se na ně "preučily". Dospělé Ranitomey mi žerou mikrocvrčky bez problemů zhruba tak do třetího svleku. Nechtěly mi je ze začátku žrát třeba ani dospělé azureusky, které teď schroustaj pomalu střeďáka. Byly totiž zvyklé na octomilky...a taky téměř nerostly.
Jinak když už člověk najde chciplou žábu, může tak akorát hádat, co bylo špatně (pokud teda není vyloženě nafouklá/vuhublá atd...a i tam je to kolikrát jen hádání), jestli vám ale, jak píšete, pravidelně chcipaly nové žáby atd, tak to asi náhoda, nebo smůla na nekvalitní jedince nebude. Důvodů může být spoustu, od špatných teplot, přes špatné krmení, stres, pokud je jich kýbl pohromadě a ještě v úplně nesmyslnýh kombinacich, po plísně z nedostatečného odvětrání (kupodivu ani žáby nesnesou v terariu neustálou prádelnu)...atd atd.

Nepsal jsem že pravidelně a nevím co myslíte tím atd. Několikrát se mi toto u nových žab stalo a vždy podle stejného modelu, žába nějakou dobu byla v terariu pak začala najednou hubnout ačkoliv měla nesportně dost žrádla a během relativně krátké doby pošla, vzhledem k tomu že se mi toto stalo vždy jen u nové žáby a nikdy u žabky kterou jsem měl již delší dobu tak mi to bylo podezřelé, takže jsem přistoupuil k delší inkubaci a hlavně z tohoto důvodu jsem vyrobil nové inkubační terarium kde ale nakonec skončily nové tintiriusky. Když jsem pak potřeboval cca na týden, zatím co jsem předělával druhé terarium, umístit zbytek žab do jiné ubykace tak jsem zde nakonec ty imitátorky nechal a přesunul zpátky jen leucomelasky.
Co se týče poznámky kýbl žab v nesmyslných kombinacích. Měl jsem skupinu leucomelasek + malé stromové které obývaly vršek teraria zatím co leucomelasky se držely hlavně dole(takovouto skupinu mi odsouhlasil i nějaká chovatel od kterého jsem tehdy žáby bral) a k těm jsem chtěl nějaké (leucomelasky) přikoupit a u těch dokupovaných žab se mi toto několikrát stalo.
Sem jsem to připsal protože mi to bylo podezřelé jestli to nemohlo být třeba nějaké parazitické onemocnění které by třeba mohly přenášet ty moje ale rozvine se jen u nové žáby která je vystresovaná a celkově oslabená z celého transportu a dne na burze. S tím že by mi stím třeba někdo poradil...
Takhle to vypadá kdoví v jakých podmínkách si myslíte že ty žáby chovám, sice bohužel nemám místo na to mít terarium přez celou zeď ale rozhodně jsem již viděl žáby nahuštěné v teririu mnohem hůře.

Inkubačním teráriem myslíte nejspíš karanténu. Nemyslím si, že by úhyn žab způsobilo parazitické onemocnění. Může se stát, že krátce po převozu nějaká slabší mladá žabka chcípne, ať už ze stresu, z případného teplotního šoku, nebo prostě proto, že to byl "kryplík", ale pokud byl ten úhyn po nějaké delší době, byl problém zřejmě jinde...no a teď můžem jen hádat, z vašeho popisu toho moc nechápu...každopádně se ale nemůžu zbavit dojmu, že ty pralesničky neměly dostatečný prostor, pokud jich tam bylo ještě víc. Může pak docházet k soubojům mezi samci, nebo zkrátka k neustálému vzájemnému stresování. U leucomelasek jsou agresivní dokonce samice, které se chovají hodně teritoriálně a to jak k vlastnímu druhu, tak k jiným žábám. Dominantní jedinci ty slabší po dosažení pohlavní dospělosti uzurpují a vyhánějí (což by teoreticky mohl být problém u vás, v případě přidání mladších žab ke starším) a nedají jim pokoj, dokud je nevyženou, což v teráriu samozřejmě nejde a když se submisivní žába nemá, kam schovat, může pak ze stresu hůř přijímat potravu a v krajním případě chcípnout. Leucomelasky dokonce likvidují cizí snůšky v teritoriu, které považují za své.
No ale kdo ví, proč chcíply, u tak malýho zvířete toho člověk moc nezjistí...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...