Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mládě havrana polního (potrava)

Vím, že to sem asi nepatří, ale je tu dost odborníků, takže doufám, že mi odpustíte OT a poradíte :-)
Ve čtvrtek se k nám dostalo na kost vyhublé havráně. V Chrudimi je největší hnízdní kolonie v Čechách, takže se ani není čemu divit. Poletoval/poskakoval pod stromy, řval jak tur a vedle něj ležel jeho evidentně hlady mrtvý sourozenec.
Už je to výletek, popolétnout zvládne velmi dobře, raší mu brka na ocase, má velikost vrány(+ -). Je to ale hajzlík na krmení :-) Ještě ho násilím dokrmujeme 3x denně směsí kvalitního mletého a strouhaného vajíčka (polykací reflex perfektní, ale musí se mu otevřít zobák a strčit dovnitř), ale to jen aby zesílil. Pít už zvládá sám. Jde mi o to, že sám chce žrát jen a pouze moučňáky (z hmyzu tu teď mám jen nymfy tartar pro ciliáty a ty tak mizí). Už je podle mě dost starý na to, aby začal žrát i ,,nehýbavé". Maso, mleté, oříšky, jahody, kočičí granule, ovesné vločk0, rozinky nechce (po pár kouskách hozené v misce na vyzkoušení). Odmítl i žížaly a zabitou mouchu. Apetit má perfektní, vylučování OK, zvědavý, aktivní ale prostě ,,zmlsaný". Poraďte mi prosím, co mu mám nabídnout dalšího. Případně rady, jak ho donutit stát se všežravcem :-)
A vím, že chov je zakázaný, ale do záchranné stanice daleko a jak to bude dál nechám na něm. Když bude chtít odletět, ať si letí :-)
Předem díky za rady :-) Uvítám i jakékoliv další postřehy/rady/zkušenosti :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Asi bych zkusila zabité myše a jednodenní kuřátko...nejlépe nastříhané, s vnitřnostmi... Neřekla byc…
Réza 07.06.2014 19:56
Réza
Okej díky za radu :-) Teď o víkendu to bude muset ještě vydržet s moučňáky a krmením od nás (je fakt…
V.R. 07.06.2014 20:13
V.R.
Zkus si představit, jak to funguje v přírodě. Tenhle sice vypadá už vcelku samostatně a "vylítle", t…
Réza 07.06.2014 20:28
Réza
Já si právě snažila představit co tak může žrát v přírodě a z nemasité složky mě napadají fakt jen t…
V.R. 07.06.2014 20:44
V.R.
Jej, omlouvám se za oslovení v mužském rodě :-) S tím krmením je to teda potvora :-) Když vidím, jak…
bulvic 07.06.2014 21:00
bulvic
Ano, souhlas... Když si ho člověk hodlá nechat, musí ho vychovat, jako štěně, jinak si pak dost dovo…
Réza 07.06.2014 21:08
Réza
Tak je to zmetek vybíravý, nic jiného :-) Nechtěl zabitou mouchu ani blíže neurčeného uloveného hmyz…
V.R. 07.06.2014 21:23
V.R.
to je normální, že je ze začátku vybíravý...ono přecejen tím, co mu te´d dáváš ho rodiče nekrmili. t…
Aurifer 08.06.2014 11:03
Aurifer
Tak dneska rozšířil svůj jídelníček o zoophobasy :-) Ty a moučné si žere sám a z misky. Dospělou tar…
V.R. 09.06.2014 18:41
V.R.
aspoň že si sám bere něco, on je možná ještě ve věku, kdy prostě potřebuje dokrmovat..když si to nev…
Aurifer 10.06.2014 15:08
Aurifer
Zatím to děláme tak, že má v misce k dispozici moučné, zofy, cvrčky a tartary. Červy žere na husto,… poslední
V.R. 10.06.2014 18:15
V.R.

Asi bych zkusila zabité myše a jednodenní kuřátko...nejlépe nastříhané, s vnitřnostmi... Neřekla bych, že mu bude kus masa dostatečně "vonět". Měla jsem možnost krmit pouze krkavčí mláďata, ale ta se po týhle stravě "ála mršina" můžou utlouct... nastrouhaný vajíčko asi moc nepotkaj. Rodičce jim krom hmyzu a rostlinný složky nosej "kradený" ptáčata, mršiny apod...takže bych asi vyzkoušela něco na ten způsob:-)

Okej díky za radu :-) Teď o víkendu to bude muset ještě vydržet s moučňáky a krmením od nás (je fakt hrozně vyhublý). A v pondělí mu skočím pro myšata. A co se týče té ,,rostlinné složky". Co vše si pod tím můžu představit? Nabízím mu do misky, co mě tak napadne (viz. dotaz), co můžu vyzkoušet dál?

Zkus si představit, jak to funguje v přírodě. Tenhle sice vypadá už vcelku samostatně a "vylítle", takže by měl přijímat potravu sám, ale z misky asi moc žrát nebude. Pomoct může třeba ťuknutí pinzetou do zobáku. Mláďata reagujou na hlas rodičů, ale to napodobíš asi těžko:-D Problém vidim i v tom, že se ti dostal domů už poměrně velkej. Z krkavcovitejch ptáků, který člověk získá jako maličký ptáčátka, se daj udělat "závislý imprinťáci" stejně, jako z velkejch papoušků a jsou prostě schopný si zvyknout na cokoliv. Tenhle bude asi chudák ještě dost zmatenej :) Zkusila bych třeba třešně a podobný plody...jinak moc nevim, jak ho přimět žrát, snad se ozve někdo, kdo měl s mladýma havranama tu čest. Oproti krkavcům, kteří jsou tak nějak mrchožrouti, žerou dospělí havrani z velké části rostlinou stravu. Nejsem si teď ale jistá, jak je to s krmením mláďat...bude tam prostě cokoliv, co je schopnej najít a ulovit, od hmyzu, přes drobný obratlovce, až po ovoce a semena.

Já si právě snažila představit co tak může žrát v přírodě a z nemasité složky mě napadají fakt jen ty ořechy a měkké ovoce (třešně, jahody) možná nějaké to zrní. Z misky žrát umí, ale jen ty moučňáky :-) Zbytek vezme do zobáku, požmoulá a vyplivne. Žrádlo bere i z ruky. Samostatný jo, ale jen když se mu to žrádlo dá :-) Právě proto se snažím zjistit, co všechno mu mám dávat. Krmení do krku je přechodné, ještě tak den, dva než trochu nabere na váze. A až zkusím ty holata. Jak píšeš, je starý a manipulace se mu moc nelíbí. Na ruku si ale sedne. Nemám nějak moc potřebu ho ochočovat. Nechám to prostě na něm, v případném budoucím odletu mu bránit nebudu :-)

Jej, omlouvám se za oslovení v mužském rodě :-) S tím krmením je to teda potvora :-) Když vidím, jak tu havrani za barákem bufetí v koši a o kus vedle v parku mají hnízdiště, tak bych čekal, že mláďata vybíravá moc nebudou. Na zvyknutí na lidi a návrat do přírody bych byl opatrný. Dokáží být v dospělosti celkem agresivní a pokud ztratí přirozený respekt z člověka, tak údajně mohou i lidi napadat, jen aby získali něco k snědku apod.

Ano, souhlas... Když si ho člověk hodlá nechat, musí ho vychovat, jako štěně, jinak si pak dost dovoluje. Rádi pak třeba jdou po očích a je to takový...dost nepříjemný :-D Na druhou stranu pokud si zvykne na lidi a rozhodnete se ho vypustit (jako, že byste podle zákonů měli), může se snadno dostat do konfliktu s někym, kdo nebude mít pro žebrajícího havrana pochopení :-D Ideál by byl nechat ho pak volně u domu na zahradě, na tom už v podstatě není nic nelegálního :-) Kamarád měl takhle vránu, která se mu na zahradu vracela...prakticky se moc nevzdalovala od baráku a zůstala taková částečně ochočená, protože jí krmil. Jenže pak mu jí zastřelil myslivec...

Tak je to zmetek vybíravý, nic jiného :-) Nechtěl zabitou mouchu ani blíže neurčeného uloveného hmyza :-) Jen moučňáky. No a asi definitivně končím s dokrmováním. Při večerním pokusu o nakrmení mi prostě ulít a vlez si nazpátek do klece :-) Hajzlík malej :-) Soudím z toho, že už není na smrt vyhládlý. Zítra bude mít trochu dietku, mám tu jen zbytek moučných a od pondělí bude na volno v místnosti a krmení na misku. Hlad ho naučí :-D

to je normální, že je ze začátku vybíravý...ono přecejen tím, co mu te´d dáváš ho rodiče nekrmili. takže on zatím bere to, co mu přijde nejschůdnější a nejpodobnější potravě, co mu nosili. Ale časem si zvykne sežrat všechno, co mu dáš..jinak co hodně zabírá je to, když před ním budeš jíst- třeba si uvař kuřecí, jen "přírodně" bez koření a soli, nakrájej to na malé kousky a pomalu to před ním jez, aby tě viděl. A uvidíš, že si za chvíli rád dá taky.

Jinak s tou teritorialitou a klováním očí to u havranů není tak hrozné, jako u těch krkavců. Havran (vrána, kavka) je proti krkavci celkem něžný ptáček, co členy rodiny považuje za své hejno a není vůči nim zlý. na psa si v pohodě zvykne. To krkavec je v tomhle něco uplně jiného. Ten dokáže být pořádný ďábel :-)

Tak dneska rozšířil svůj jídelníček o zoophobasy :-) Ty a moučné si žere sám a z misky. Dospělou tartaru nechtěl, cvrčka bral jak urážku :-) Nastříhaného holete si absolutně nevšimnul. Opravdu si nedokážu představit, čím ho rodiče krmili, protože pochybuji, že by mu nosili jen červy. Pořád je hubený jak lunt, takže jsme nakonec přistoupili k nakrmení. 6 holat do něj zmizelo jako prd :-) Doufám, že si na tu chuť zvykne a dojde mu, že je to k jídlu :-)

Zatím to děláme tak, že má v misce k dispozici moučné, zofy, cvrčky a tartary. Červy žere na husto, cvrky a šváby podle nálady. Každý den do něj ještě natlačíme nějakou tu myš. Hladově se netváří, neboť drží zobák a neřve :-D
Doufám, že mu to dojde co nejdřív, rozporcované myši jsou fakt chuťovka :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru