Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Teplota v teráriu (v zimě)

Dobrý den mám doma skupinku želv zelenavých a nebudu je letos ještě dávat zimovat. Zajímalo by mě jak mám vyhřát terárium pokud nebude dostatečná teplota a žárovky na to nebudou stačit?

Předpokládám že topné kameny jsou blbost, ale všiml jsem si možnosti topení do objímky, jaký na to máte názor?
Případně jak by jste to pro Testuda řešili/řešíte Vy?

Děkuji za odpověď vím, že se na to ptám poněkud předčasně.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
pokojová teplota je blbost. Želvy při ní nefungují jak mají a akorát se vyčerpávají...pokud majitel…
Aurifer 01.08.2014 19:07
Aurifer
Vy asi Aurifer nesouhlasíte s informacemi od pana Junka o tzv. jím nazývané "unavenosti želv bez odp…
Honza 111 01.08.2014 22:02
Honza 111
tak na zvířatech, co mají na tvrdo zimovat a nezimují je ta absence zimování samozřejmě znát. Jenže…
Aurifer 02.08.2014 04:28
Aurifer
Takhle to vypadá hezky logicky, ale co když to pro tu želvu má i třetí význam - co když je naprogram…
Evva 02.08.2014 12:56
Evva
Aurifer [xx.xxx.62.60] , 02.08.2014 04:28 tak na zvířatech, co mají na tvrdo zimovat a nezimují je…
Aurifer 02.08.2014 13:36
Aurifer
A jak je znát? Mám právě zkušenost, že nezimující želva, v zimě aktivní, pak prospala jaro a kus lét…
Evva 02.08.2014 13:54
Evva
Mám právě zkušenost, že nezimující želva, v zimě aktivní, pak prospala jaro a kus léta venku v boudě…
Aurifer 02.08.2014 15:41
Aurifer
Ano, nezimuji ji ze zdravotních důvodů.
Honza 111 02.08.2014 20:21
Honza 111
Pokud nezimujete ze zdravotních důvodů, tak bych se rozhodně přimlouval za nezimování vůbec, protože…
krokodýl 04.08.2014 18:46
krokodýl
Děkuji. Jí už to bohužel zdravotní stav nedovolí, má rachitidu, při chůzi nepoužívá zadní končetiny(… poslední
Honza 111 04.08.2014 19:22
Honza 111

pokojová teplota je blbost. Želvy při ní nefungují jak mají a akorát se vyčerpávají...pokud majitel nehodlá zimovat, tak želvám musí zajistit stejné teploty a světla jako v létě, aby zůstaly normálně aktivní. Pokud žárovky nebudou stačit, tak tam prostě dát silnější nebo přiměřenou výbojku. Jinak třeba větší noční poklesy po zhasnutí světel nevadí.

Vy asi Aurifer nesouhlasíte s informacemi od pana Junka o tzv. jím nazývané "unavenosti želv bez odpočinku". Víte já tady tomu také moc nevěřím a příjde mi to nepravděpodobné, ale nemám co mluvit, protože to nemám vyzkoušené v praxi, jelikož svoje želvy zimuji až na jednu, u které jsem to dělal tak, jak je to zde v tomto mnou založeném vlákně a podle všeho to byla blbost http://tera.poradna.net/q/view/309395-t-horsfieldi i-v-lete-jako-potrava-pouze-seno. Jaký tedy na to máte názor, nebo jak to máte vyzkoušené v praxi Vy? Popř. i ostatní chovatelé. Ale, podle mě by měla mít želva určité rozdíly teplot v jednotlivých ročních obdobích, vždyť musejí být jinak naprosto zmatené, cítí sice jak je venku, ale i tak to přece pro ně musí být nepřirozené a nezdravé. Je přece pro ně přirozené měnící se klima v průběhu roku. Já jsem třeba uvažoval, že to u té želvy která nezimuje, protože nemůže, udělám tak, že zkrátím samozřejmě dobu osvitu veškerého osvětlení, zvýším vlhkost a snížím i o něco teplotu pod výhřevným zdrojem (na 35°C), celkově i průměrnou teplotu a nebudu svítit UV zdrojem.
Děkuji.

tak na zvířatech, co mají na tvrdo zimovat a nezimují je ta absence zimování samozřejmě znát. Jenže želvy nemají "odpočinek" jako zvířata co zimují na měkko, tyhle želvy buď spí na tvrdo, nebo aktivují. A když jim není umožněno ani jedno, tak to nefunguje jako odpočinek, ale naopak želvy se tím vyčerpávají. Já druhy co na tvrdo hibernují prostě dávám na tvrdo zimovat. Ono klima se sice v průběhu roku mění, ale pro tu želvu to má jen 2 významy- buď má podmínky pro to, aby normálně fungovala (dostatek potravy, teplo) a aktivuje, nebo nemá a spí (zima, období nedostatku potravy a letní vedra) Když nemáš z nějakého důvodu možnost tu želvu dát zimovat, tak ji nezimuj vůbec a nech podmínky setrvale stejné, aby normálně aktivovala. Nezdravé je naopak jí změnama navodit přípravu na něco, co nakonec nepřijde.

Takhle to vypadá hezky logicky, ale co když to pro tu želvu má i třetí význam - co když je naprogramovaná tak, že tu změnu klimatu potřebuje? Co když jí bude vyčerpávat ta neustálá aktivita?
Má tady někdo delší dobu celoročně aktivní želvu (druhu co normálně hibernuje)?

Mám právě zkušenost, že nezimující želva, v zimě aktivní, pak prospala jaro a kus léta venku v boudě (vylezla občas ráno na chvilku, žrala minimálně),

No tím se to právě projevuje, na té snížené aktivitě a chuti ke žrádlu. A to se netýká zdaleka jen želv. Ony ten zimní spánek potřebují, ale pokud to z nějakého důvodu nejde, tak je lepší je nezimovat vůbec, než jen "na půl" - což je právě ten "zimní odpočinek", který je kontraproduktivní a pro zvíře nezdravý. Řada lidí- petkařů tyhle euroTestuda nezimuje vůbec, nebo v krabici pod gaučem v obýváku ale ty želvy se pak dožijí 8-15let, místo 50. Ono ten, kdo jim nemůže poskytnout zimování jak se patří, stejně jako letní výběh na zahradě by si je neměl pořizovat vůbec, ale to lidem nevysvětlíš. Když oni chtějí želvičku na hraní a tyhle Eurotestudky a horsfieldky jsou v současnosti levné a nejsnáze dostupné.

Tazatel myslím že želvu nezimuje ze zdravotních důvodů, protože je nemocná.

Pokud nezimujete ze zdravotních důvodů, tak bych se rozhodně přimlouval za nezimování vůbec, protože nemá-li kondici na dobré zazimování, tím víc ji zatíží zimování špatné, tedy takové, kdy želva není dostatečně utlumená a má vysoký výdej energie a vody, ale přitom prakticky žádný příjem (při nějakých nízkých pokojových teplotách moc neaktivuje a moc nežere). Mnohem lepší pro ní bude buď ji vůbec teploty nesnižovat nebo ji zazimovat pořádně, ale třeba jen 6 týdnů, pokud to stav dovoluje. Pokud to stav nedovouje, tak je blbost jí denní teploty nějak razantně snižovat, noční klidně můžou být nižší než obvykle, ale pak musí mít možnost se přes den nahřát do provozní teploty. Lepší jednou vynechat a dostat jí do kondice, která dovolí ji příští rok zazimovat poctivě.

Děkuji. Jí už to bohužel zdravotní stav nedovolí, má rachitidu, při chůzi nepoužívá zadní končetiny(plazí se), pravděpodobně má potíže s ledvinami (což souvisí s těma nohama) a stále je trochu "měkká". Jenom podotýkám, že jsem to nezpůsobil já. Už jsem to řešil i s panem Hainzem a Vaše názory se shodují.
Děkuji všem zúčastněným, pomohli jste mi, udělám to tedy tak, jak radíte.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru