Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno chameleon jemenský - příjem vody

Zdravím.

Našemu malému jsou 4 měsíce. Když jsme si ho před měsícem přivezli, první co, tak se pustil do demolice květin. Rosíme 1x denně na květiny a 1x denně do květináčů a lehce na listy. Vlhkost se drží okolo 50% i při vynechání rošení. Jde o to, že pít z listů, jsme ho viděli asi jen jednou. Ale z pipety si od nás sem tam pár(3-6) kapek vezme. Dneska se při rošení rozběhl jako blázen proti střičce, ale nakonec jen čuměl, kam lítá voda. Když jsem mu dal pipetu, málem mi jí i sežral. Tak si nejsem jist, zda se prostě jen neumí, nebo nechce napít. Nechci riskovat dehydrataci, protože to byl jeden z důvodů, proč pošel Iskierka, náš minulý chamík, a zároveň nechci riskovat, že mu zničím ledviny. Vím, že se to těžko koriguje, ale máte alespoň nějaký tip? Zkoušíme mu takhle dát tak ob den několik kapek a většinou si nevezme. Co ale dělá, je, že okusuje listy květin, tak jestli bere vláhu z toho... :/

Budu rád za každou radu, Zbyněk.

Předmět Autor Datum
V Jemenu určitě neprší dvakrát denně a chamíci tam normálně fungují. Ta zvířata opravdu nejsou blbá…
Réza 23.03.2015 20:42
Réza
To není kvůli němu, ale kvůli kytkám. ;) Jak říkám, vlhkost to moc neovlivňuje. Jak často tedy rosit…
cze.Oi 23.03.2015 20:51
cze.Oi
Nechte to být, on si vezme, až bude mít fakt žízeň. P.S: jak jste poznali, že předchozí chamík padn…
Elaphka 23.03.2015 21:44
Elaphka
To nebylo přímo na dehydrataci, bylo to spíš průvodní jev k zánětu očí. Ale řekla nám to veterinářka…
cze.Oi 23.03.2015 22:34
cze.Oi
No tak ale jemeňák a pardál jsou dvě zvířata, který maj vcelku rozdílný nároky na podmínky chovu, vč…
Réza 23.03.2015 23:36
Réza
Chov zde byl dlouhé hodiny konzultován, takže umoření se fakt nebojím. ;) Podmínky chovu byly ideáln…
cze.Oi 24.03.2015 07:19
cze.Oi
Dáte sem foku terária, prosím? :-) Jinak dle trusu dehydrataci organismu fakt nepozná ani veterinář…
Elaphka 24.03.2015 19:12
Elaphka
http://tera.poradna.net/q/view/303260-furcifer-par dalis-teplota-barva Tady jsou ještě fotky z loňs…
cze.Oi 24.03.2015 20:16
cze.Oi
jestli k dotyčné veterinářce převážně chodí lidé s chamíkama zamořenýma kokcidiema a se sr*čkou, tak…
Aurifer 24.03.2015 20:58
Aurifer
To není, ale už je to rok, co je minulý chamík pryč... :/ A stejně to byl prý zánět očí. A podle lid…
cze.Oi 24.03.2015 21:52
cze.Oi
už je to rok, co je minulý chamík pryč Zajímavé představy o tom, jak fungujou životní cykly "plazíc…
Réza 24.03.2015 23:17
Réza
chamik a pipeta největší zlo...
Janekkk 25.03.2015 07:00
Janekkk
Zdravím, po přečtení tohoto vlákna bych se rád podělil o svou zkušenost. Nebudu dělat závěry a něco…
Marek_H4 25.03.2015 08:51
Marek_H4
stejně u tak malyho tvora je to tezky davkovat to je jako kdyby do tebe nekdo natlacil naraz petku v…
Janekkk z mobilu 25.03.2015 09:15
Janekkk z mobilu
Inu, dělejte si to lidi, jak chcete, valte vodu do chamíků třeba pod tlakem...alespoň pak uděláte da…
Réza 25.03.2015 15:11
Réza
Tak jo. Tohle je poradna pokud se nemýlím. A pořád se jedná o blbé zvíře. Takže pokud má něco zažité…
cze.Oi 25.03.2015 16:51
cze.Oi
:-D Ty chamíci jsou fakt prokletý zvířata... :-D e jestli nehodláš poradit, tak slušně řečeno jdi d…
Réza 25.03.2015 18:00
Réza
Rézo, nechci zbytečně začínat sáhodlouhou diskuzi, ale nedá mi to a musím ještě zareagovat. V první…
Marek_H4 25.03.2015 18:12
Marek_H4
Mě se některý chamíci taky ženou za rosičkou a pijou z ní a je vcelku jedno, jestli tu vodu přijmou…
Réza 25.03.2015 18:24
Réza
Tohle přesně je naprosto přínosná odpověď! :) Myšleno zcela upřímně. Díky:) Mimochodem, už dlouho s…
Marek_H4 25.03.2015 18:30
Marek_H4
Děkuju, teď už je zase o něco zarostlejší, tak někdy hodim aktuálnější fotku :-)
Réza 25.03.2015 19:26
Réza
Děkuji za vysvětlení. :) poslední
cze.Oi 25.03.2015 19:45
cze.Oi

V Jemenu určitě neprší dvakrát denně a chamíci tam normálně fungují. Ta zvířata opravdu nejsou blbá a nepotřebují denně napájet z pipety. To by už, jako druh, dávno vyhynuli. Že jemeňáci okusují rostliny v teráriu, není neobvyklé, i v přírodě je to jejich přirozenost.
Ps.: pochybuji, že úhyn vašeho předešlého jemeňáka zapříčinila dehydratace, to bývá spíš doprovodný problém k něčemu jinému, když už chameleon není schopný pořádně žrát a pít. To je v podstatě u všech zvířat podobné.

No tak ale jemeňák a pardál jsou dvě zvířata, který maj vcelku rozdílný nároky na podmínky chovu, včetně toho "pití".

řekla nám to veterinářka, podle trusu

Ty veterináři jsou někdy fakt hustý :-D
Jemeňákovi prostě roste jednou až dvakrát za den, dokud je malý, v dospělosti stačí jednou denně lehce porosit stěny terárka, někdo rosí ob den, někdo dokonce ještě méně. Každopádně základ je mít dostatečně odvětrané terárko, pokud chcete rosit denně.
Ps.: mezi náma, ani ten zánět očí se nestává "jen tak"...tam byl pravděpodobně nějaký kiks v podmínkách chovu, že jste prostě chamíka umořili (paradoxně, když mluvíte o dehydrataci, bývá příčina zánětů očí naopak nadměrné rosení v kombinaci s tím špatným odvětráním) a zánět byl jedna z viditelných problémů (ale kdo ví, to už nikdo nezjistí...).

Chov zde byl dlouhé hodiny konzultován, takže umoření se fakt nebojím. ;) Podmínky chovu byly ideální. Nejsem tu nový a to ani v chovu zvířat. Jenom vím, že existují mnohem zkušenější lidé než já, proto se ptám, abych si byl stopro jist a zvíře bylo spokojeno... Stěny jsou z kůry, takže rosit na stěny mi moc nepomůže. :)

jestli k dotyčné veterinářce převážně chodí lidé s chamíkama zamořenýma kokcidiema a se sr*čkou, tak se zas tak nedivim, že normální suchý chameleoní bobek považuje za "dehydrovaný" :-/ Ona řada veterinářů totiž vůbec neví, jak vypadá zdravé zvíře a dělají si obrázek podle toho, co jim tam lidi nosej. Párkrát jsem třeba byla s nějakým zvířetem na veterině kvůli zvážení, páč jsem ho tehdá neměla doma na čem zvážit a "Takhle krásnýho tam teda ještě neměli" a "jé, on má mít tu přilbu takhle rovně nahoru?" atd.

Mimochodem, bylo to terárko nějak vydesinfikováno, než tam přišel nový cham?

To není, ale už je to rok, co je minulý chamík pryč... :/ A stejně to byl prý zánět očí. A podle lidí tady to byl stejně slabý kus. :(

Mimochodem, co s tím pitím? Dneska, když jsem rosil, tak jediné co, tak jako blbec běhal po teru za každou kapkou, kterou viděl kápnout, ale jakmile ukápla, hledal jinou. Po listech se ani nekoukl a čuměl na mě, co bude. Vyloženě čekal na pipetu.

už je to rok, co je minulý chamík pryč

Zajímavé představy o tom, jak fungujou životní cykly "plazích" parazitů.

Mimochodem, co s tím pitím?

Nahoře už jsem psala, co s tím pitím, ale zjevně si to stejně budete dělat po svém...

čuměl na mě, co bude. Vyloženě čekal na pipetu.

Zase někdo, kdo čte chameleonům myšlenky :-D No nic, mějte se tu, na tohle nemám nervy...

Zdravím,
po přečtení tohoto vlákna bych se rád podělil o svou zkušenost. Nebudu dělat závěry a něco někomu nutit, jen popíšu zážitek.

V roce 2014 jsem dvakrát navštívil veterináře (klinika specializovaná na plazy) se svými Pardály. Nic vážného jsem u nich nepozoroval, jen nežrali trochu delší čas, než je u nich běžné, ale raději jsem byl opatrný. Proběhl rozbor trusu i krve, přičemž nebylo zjištěno nic nenormálního, až na dehydrataci, která byla prý pozorovatelná i okem (svraštěná a nenapínající se kůže).

Pardály mám v terárkách, jedno má 100x100x50cm a druhé je skoro dvojnásobné. Větrání je vždy téměř přes celý strop a přes celou boční stěnu. Rosím 1x denně, vždy dost vydatně. V terárku mám jak živé, tak umělé kytky.

Přesto dlouhodobě pozoruji to samé, co popisuje zadavatel dotazu. Slízávat vodu z listů jsem u těchto dvou jedinců (mimochodem oba samci, stáří obou cca 2 roky) viděl možná tak jednou nebo dvakrát. Ale kapátko by mi nejradši sežrali i s rukou.

Jeden samec je F1, proto mě napadlo, jestli zkrátka nebyl na kapátko "přeučen". Ale i kdyby tímto způsobem u zvířat šlo odstranit původní přirozené návyky, tak v mém případě je to asi i tak špatná teorie, protože druhý samec je import..

Takže všechno co chci říct, je to, že bych to s tím "neřeš to, to zvíře není blbý, se napije když bude chtít" moc nepřeháněl, myslím si, že to může být trochu složitější.

To je vše, pěkný den:)

stejně u tak malyho tvora je to tezky davkovat to je jako kdyby do tebe nekdo natlacil naraz petku vody , obrovsky napor na ledviny , a normalne vodu prijimat chameleona uvidis malokdy , samozrejme u pardalu je davkovani vody (roseni )trosku jiny nez u jemenaku kde v jemenu nemusi prset delsi dobu,tak prijimaji vody z potravy nebo zelene , kapatka sem nikdy nevyzkousel a nikdy zkouset nebudu , samozrejme kazdej chovatel preferuje neco jinyho samo nijak nechci zhazovat tvuj prispevek :)

Inu, dělejte si to lidi, jak chcete, valte vodu do chamíků třeba pod tlakem...alespoň pak uděláte další obchod chovatelům, až tyhle utrápíte svojí přehnanou péčí...:-) Pak si ale nepiště o rady, když už se bude chamík plazit po zemi se zapadlýma očima a dodělávat. Zkuste použít při chovu zvířat třeba obyčejný selský rozum. Jak to asi ti chamíci mají s tím pitím v přírodě...nebo jestli je vůbec dobré řídit se radami veterinářů pro pejsky a kočičky, co poznají dehydrovaného chameleona podle napnuté kůže a suchého bobku...

Tak jo. Tohle je poradna pokud se nemýlím. A pořád se jedná o blbé zvíře. Takže pokud má něco zažité, tak proč to měnit? Když si chameleona naučíš chytat potravu z terária "na volno" a potom mu tam nacpeš krmítko, tak si nemyslím, že z něj jen tak hned začne žrát.

Takže pani chytrá, jde mi o to, že jsem chtěl vědět dávkování přesně z toho důvodu, abych mu neublížil. Takže jestli nehodláš poradit, tak slušně řečeno jdi do [mod](cenzurováno) (cejna)[/mod], protože chytráky jako ty opravdu miluji. Jak jsem řekl, nejsem odborník na chov, takže jsem chtěl rady a ne plácání po hlavě a kecy typu ty jsi ale blbeček.

Rozumím tomu, že je to nebezpečné, ale když svého chameleona vidím pít jednou za měsíc, je mi to dost divné. Navíc, když jemeňáci žijí v pobřežních oblastech, kde je díky moři relativní vlhkost průměrně okolo 75% a přeháňky díky přímořskému ovzduší také nebudou asi výjimkou. Neříkám, že tam chčije každý den, ale jednou za měsíc už vůbec ne.

Jak jsem řekl, chtěl jsem poradit, co s chamíkem, když se sám nenapije. Pokud si myslíš, že nakonec sám začne pít z listů, oukej. Měl jsem strach, proto to řeším. Nic nepřeháním, nic nepomíjím.

[mod]Pokud na poradně chcete působit i nadále, chovejte se slušně a ne jako hovado. V opačném případě Vám bude udělen BAN. (cejna) (cejna)[/mod]

:-D Ty chamíci jsou fakt prokletý zvířata... :-D

e jestli nehodláš poradit, tak slušně řečeno jdi do

Snažila jsem se o to několikrát (mám na mysli ty rady a přípomínky)...ale ty máš zjevně svojí pravdu, tak se jí drž, ale nepiš pak na poradnu, když si to stejně uděláš po svym.

když svého chameleona vidím pít jednou za měsíc, je mi to dost divné

...a z toho jsi tedy usoudil, že je správné, napájet ho, jako koně? Protože tobě je to divné?
No nic...jelikož jsem pani chytrá a mám jít někam, tak to vzdávám...jak se říká - Slepýmu neukážeš, hluchýmu neřekneš...a blbýmu nevysvětlíš. Zjevně si na některý věci lidi musej prostě přijít sami. Jen kdyby to pak neodnášela ta zvířata, to je vlastně jedinej důvod, proč tu vůbec ztrácim svůj čas...někdy je mi jich upřímně docela líto.

chtěl jsem poradit, co s chamíkem, když se sám nenapije

...napije se úplně normálně, sám a kolik potřebuje...

Rézo, nechci zbytečně začínat sáhodlouhou diskuzi, ale nedá mi to a musím ještě zareagovat.

V první řadě opět podotýkám, že svou první zprávou jsem nechtěl lobovat za kapátka, ani za veterináře apod. Měl to být neutrální popis mé zkušenosti. Třeba si z toho někdo něco vezme, třeba taky ne, každopádně nikomu neříkám, co má jak dělat, na to chovám chamíky dost krátce.

Nicméně položím otázku, na kterou jsem na Teraporadně ještě neviděl odpověď, přestože kapátka už se tady řešila mockrát: Pokud má chamík (v terárku) skutečně takovou kontrolu nad svou hydratací, jaké můžou být důvody toho, že jde po vodě z kapátka jak raketa (tedy za předpokladu, že chovatel dostatečně často rosí)? Nesnažím se tě nachytat, ani za každou cenu nehledám podpůrné argumenty pro kapátka a pipety. Skutečně mě jen zajímá možný důvod.

To, že zvíře něco v přírodě nějak dělá, podle mě ještě neznamená, že to tak bude fungovat i v terárku. Myšleno zcela OBECNĚ. Věřím, že se shodneme, že v mnoha případech to skutečně takto nefunguje. Například jsem ještě neslyšel o tom, že by někdo doma inkuboval pardálí vejce pod 10 číslama zeminy, přestože v přírodě se mimina takhle v pohodě líhnou (pokud vím).

Předem díky za názor.
M.

Mě se některý chamíci taky ženou za rosičkou a pijou z ní a je vcelku jedno, jestli tu vodu přijmou z pipety, rosičky nebo ze skla, problém je množství. Jde o to, že ledviny chameleonů obecně absolutně nejsou stavěný na větší příjem vody a dalo by se říct, že chamíci jsou zrovna na ty ledviny docela kytičky. To jim ale asi nikdo neřek a je jejich přirozenost, že pokud mají možnost se nažrat a napít, tak to budou dělat, dokud nebudou zatučněný až za ušima a nezačnou jim haprovat ledviny - protože v přírodě mají nedostatek. Mě taky chutná pizza, ale kdybych jí jedla denně, asi by mi to taky neudělalo moc dobře. Jde o to, že ty chameleoni kolikrát nemaj moc záklopku (protože v přírodě maj mnohem větší nouzi, než v terárku, takže každé možnosti napít se, využijí)...taky jsem měla ze začátku radost z toho, jak mi ten pardál krásně pije z rosičky, líbilo se mi to...a pak jsem ho viděla, jak blije vodu, až mu tekla nosem. Stejně tak vlci mají často nouzi, takže jsou schopný sežrat X kilo masa najednou. Pes udělá klidně to samý, ale pak poblije půl bytu, nebo z něj bude za chvíli koule. Had taky bude lovit myši, dokud mu je bude člověk do toho terárka sypat...ale nebude schopnej je strávit. Nevím, jak jinak bych to ještě vysvětlila, nebo k čemu bych to přirovnala. Zkrátka pokud budete denně chamíka napájet z pipety a necháte ho vypít denně takovej objem vody, je poměrně velká šance, že po čase odejde na ledviny - což se ale paradoxně v první řadě projevuje tím, že ten chamík bude pít ještě víc a v podstatě odejde na dehydrataci! Protože ta voda těma po čase částečně nefunkčníma ledvinama jen proteče, bez využití.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru