Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chov čerstvě vylíhlých Agam Vousatých

Ahoj všem,
prosím, nevíte jak se starat o čerstvě vylíhlé agamy vousaté ??
co jedí a kolik , jak s nimi manipulovat jak se k nim chovat , pitný režim atd.
Jsem začátečník a hned mi jedna samice udělala překvápko.
Inkubátor jsem sestavil a už se zažínají líhnout.
Ted žádám o rady jak dál.
Děkuji moc všem co mi poradí ca a jak.
DÍKY

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V prvni rade - vhodna odchovna. Mensi terarium s rozumnym vetranim (30x60cm pudorys treba) nebo srov…
lucifer 07.09.2017 13:52
lucifer
Zdravím Lucifere, mám otázku , kde sehnat nejmensi nymfi svabu B ? Byl jsem ve 3 zverimexech a nikde… nový
Doušek 10.09.2017 12:52
Doušek
Male nymfy svabu jedine od nejakeho chovatele v okoli, jinak holt cvrcky - velikost jak jsem psal (n… nový
lucifer 10.09.2017 13:05
lucifer
Super ! Děkuji moc, Vy jste moje spása !!!! nový
Doušek 10.09.2017 13:16
Doušek
Ahoj, odkud jste?Mám doma šváby a rozmnožili se mi, pokud chcete, mám více velikostí švábů argentins… nový
Radka1 20.09.2017 10:07
Radka1
Ahoj, já jsem z Usteckého kraje, celkem daleko :D nový
Doušek 19.11.2018 20:56
Doušek
V Brně žádný problém - od 4 mm, malé procento i 3 mm. poslední
Blaberus 24.11.2018 14:09
Blaberus

V prvni rade - vhodna odchovna. Mensi terarium s rozumnym vetranim (30x60cm pudorys treba) nebo srovnatelny plastovy box, vyhrevne misto kolem 40°C, dost svetla, zdroj UVB (do mensich odchovnicek jsou dobre Reptile UVB 150 nebo 200, 13W - ucinny dosah kolem 15cm.) a kolem 30°C v prostoru. Odchovna jednoduse zarizena, zadny substrat (pripadne lino na spodku, pokud je to sklenene terarium), lepsi je zakryta zadni + bocni strany. Je dobre aby tam bylo neco na co muzou vysplhat - pouzivame dreveny spalicek omotany sisalovym provazem, s podstavcem, rikame tomu "agamovnik" :-) - mali prcci hlavne na noc chteji nekam vylezt. Na vyhrevnem miste kamen nebo nejaky rozumne velky koren, kousek vetve.

Cerstve vylihle - prvni 2 az 4 dni jeste obvykle nezerou, travi zbytky ze zloutkoveho vacku, pote primerene velky hmyz. Odchovavame bez problemu roky na nejmensich nymfach svabu B. dubia. Muzete pripadne i podobne velke cvrcky (ne "mikro", ale velikost "mala" - kolem 4-8mm), ale pozor aby tam pokud mozno nezustali pres noc - muzou mlade ozirat klidne az do stavu ze nezbude nez ho utratit. Plati hlavne u nejmensich mladat jeste pred prvnim svlekem. Vzdy tam nechat i nejake krmeni pro cvrcky teda, ale ani to neni 100% zarukou ze se do nejakeho mladete pres noc nepusti. Dle mne jsou proto v zacatku lepsi ty male nymfy svabu. U cvrcku pripadne finta dat je pred zkrmenim na chvili do lednice, podchlazeni jsou velmi zpomaleni a mladata jich vetsinu sezerou driv nez se ohrejou a rozutecou.

Po prvnim tydnu by uz meli vsechny mladata samy lovit a zrat, doporucuju pak vzdy rozhazet volne na dno odchovnicky na drobno nasekane listy pampelisky - samy si sem tam vemou a zvyknou si na "zelene". Miska s vodou je vicemene zbytecna, muzete ji tam dat ale pit z ni nejspis neuvidite. Doporucuju ale mladata jednou denne porosit - primo je. Pripravte se na vysokou spotrebu krmneho hmyzu - mladata vousatek rostou velmi rychle (1-2cm tydne) a umerne tomu i zerou. A hodne stesti s prodejem - ale vyslo vam to dobre, kdyz budete prodavat dvoumesicni v listopadu tak to docela pujde ;-)

Jinak proste zadna veda - doprat klid, zbytecne nestresovat, krmit kazdy den tolik kolik sezerou (prvnich par tydnu krmime klidne i 2x denne), krmeni obalovat v smesi vitaminu/mineralu (pouzivame 1:1 Roboran + Plastin).

Zdravím Lucifere,
mám otázku , kde sehnat nejmensi nymfi svabu B ? Byl jsem ve 3 zverimexech a nikde nic takového nemají a nevědí (prý) kde se to da sehnat či koupit.
Již už mám 15 malých turbo agam .
Terárium jsem jim udělal dle Vašeho popisu, jen mám na zadní straně udělanou zeď a neustále na ní lezou a často i padají.
Nyní bude potřeba mládata nakrmit, ale zatím nemám čím :-( už jsem prolezl co jsem mohl ,ale bez uspěšně .
Můžete mi ještě pomoci ?
Děkuji moc

Male nymfy svabu jedine od nejakeho chovatele v okoli, jinak holt cvrcky - velikost jak jsem psal (ne "mikro", at maji aspon pul centimetru) , a pocitejte s velkou spotrebou az se rozezerou = nekupovat ve zverimexu ale "ve velkem", jako - po litrech od hmyzich farem (terins, acheta, zoopoint atd., je jich dost).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru