Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama nežere

Dobrý den
Potřebuji pomoc. Dcera dostala od prarodičů Agamu vousatou i s terariem.
Teď nastal problém že agama už prý asi 3 týdny nežere. Zkoušeli jsme jiné cvrčky, šváby, červy ale nic vždy je vyndáme mrtvé.
Ani zeleniny si nevšímá. Četl jsem různé diskuze a spoustu názorů, ale nevím co bych dceři poradil.
Děkuji za radu.
Karda

Předmět Autor Datum
To zvire je vychrtle a rachiticke, nasledek nevhodnych podminek. Za ty vy nemuzete, nevycitam - ale…
lucifer 05.02.2018 17:41
lucifer
Moc děkuji za rady ihned to začnu řešit.Musíme ho zachránit. Mám vyhodit i tu bílou žárovku když kou…
Karda 05.02.2018 20:38
Karda
Pokud je ta zarovka nejaka reflektorova, a je pod ni pekne teplo tak ji klidne muzete nechat (co pre…
lucifer 05.02.2018 20:54
lucifer
Dobrý den dnes jsem nakoupil UV kompakt a kámen. Ta červená žárovka má být to to:.http://www.zooshop… nový
Karda 06.02.2018 14:20
Karda
Misto te cervene bych osobne dal obycejnou 40W "bodovku" z elektra (idealne "halogen"), a pobliz ni… nový
lucifer 06.02.2018 15:29
lucifer
Tak jsem světla vyměnil. Objednal jsem ještě zářivku. Včera jsem měl radost že si vzal ty dva zophob… nový
Karda 07.02.2018 14:26
Karda
Zkuste treba nabizet krmeni z pinzety, trochu s tim delat pred cumakem "divadlo" jestli ji nevydrazd… nový
lucifer 07.02.2018 18:46
lucifer
Dobře zkusím ho rozdráždit. Jinak bych řekl že pořád spí. Vždycky i někam přeleze a tam zase chvíli… nový
Karda 07.02.2018 19:16
Karda
Hm, to se mi moc nelibi, pasivita a pospavani neni dobre. :-( Uvidite jestli se to zlepsi pri lepsim… nový
lucifer 07.02.2018 20:34
lucifer
Dobrý den dnes ráno pobíhal po terarku a malinko se vydělal ale opravdu malinko. Ale potom nic co sn… nový
Karda 08.02.2018 08:03
Karda
Nucene bych nekrmil, a uz vubec ne takhle. Kdyz uz nucene krmeni, tak nejlip svaby B. dubia - jak js… nový
lucifer 08.02.2018 08:36
lucifer
Dobry den Tak snad Vaše rady pomohli. Asi ještě není vyhráno ale po červech už si vzal i kobylku. Zd… nový
Karda 14.02.2018 19:39
Karda
Drzim palce, pokud je aktivnejsi a kazdy den, nebo aspon obden neco sezere, tak pevne verim ze to bu… nový
lucifer 15.02.2018 10:02
lucifer
K nakrmení zkuste fígl - rozdrtit červovi pinzetou hlavu, aby z něj začalo téct "to bílé", případně… nový
V.R. 08.02.2018 09:24
V.R.
Dobrý den, jak se Agamce daří? Zlepšila se po Luciferovych radách? Ještě jak psal Lucifer ten vápník… poslední
Vinchenza 02.03.2018 10:58
Vinchenza

To zvire je vychrtle a rachiticke, nasledek nevhodnych podminek. Za ty vy nemuzete, nevycitam - ale - terarium je zda se osvetlene jen klasickou zarovkou + vytapene tym cervenym infranesmyslem. Nema zdroj UV-B, ktery je zasadni pro syntezu vitaminu D3, ten je nutny pro zpracovani vapniku. Ma tam malo svetla. Pokud to chcete nejak resit:

- vyhodte tu cervenou blbost

- misto toho tam dejte aspon nejaky UV "kompakt", z bezne dostupnych tenhle: https://osvetleni-do-terarii.heureka.cz/hagen-exo-terra-reptile-uvb200-25w/# nebo http://terashop.cz/kompaktni-zarivky-s-uvb/123-sunlux-uv-kompakt-150-uvb-25w-8594190110110.html

- umistnete to UV tak aby kdyz se bude vyhrivat, bude od nej do 20-25cm

- nahoru dejte cim silnejsi klasickou zarivku - trubici. Proste to nejsilnejsi co tam na delku vejde (klidne svitidlo s dvema trubicemi vedle sebe). Trubici klasickou "denni svetlo", dobre jsou Narva Biovital, Silvania Activa - ale vyhovi cokoliv slusneho - cokoliv bude vyrazne zlepseni proti tomuhle stavu.

- promerte teplotu v terariu, mela by byt kolem 30°C v prostoru (klidne chladny kout 26 - teply 33 treba). Pod vyhrevnu zarovkou pak klidne 40-45°C.

- dle teploty upravit vykon vyhrevne zarovky, klidne pridat dalsi. Pod zarovku (bodovou - reflektorovou) dat treba nejaky pekny placaty kamen jako vyhrevne misto.

- necekejte okamzitou zmenu, je otazka jestli se z toho to zvire dostane, ale pokusit se o to ma dle mne jeste smysl.

- snazte se krmit ruznym hmyzem, dulezite aby do sebe neco dostala. Zkuste treba zophobasy - ty velke "cervy". Nutricne nejsou moc vhodne, ale obvykle je maji rady. Primerene velke sarancata, nymfy svabu, cvrcky... Dost nevhodne jsou moucne cervy, ale i to je lepsi nez vubec nic.

- z hmyzu obvykle dobre reaguji na ten cerstve svleceny - dokud je jeste bily

- dejte ji tam do misky s vodou zelene krmeni, z aktualne sehnatelneho nejlip koupit v supermarketu polnicek.

Az budou podminky v poradku, tak se muze stav zlepsit, vse uvedene je potreba a nutnost, ne "moznost". Agamka mi prijde i dehydrovana, ale - tezko soudit, pro jistotu bych ted jednou denne porosil. S citem, neprehanet, nakapal trochu vody na telicko a hlavu, at se olizne a napije.

Moc děkuji za rady ihned to začnu řešit.Musíme ho zachránit. Mám vyhodit i tu bílou žárovku když koupím zářivku, mimo jiné ten červený nesmysl mě doporučili v místním zverimexu.:-(
Teplotu jsme naměřili mimo ten nesmysl 30°C a dcera ho každý den stříka rozprašovačem (to je jediné na co reaguje).
Manželka ho dnes přinutila si vzít kousek ledového salátu.
Moc Vám děkuji
Karda

Pokud je ta zarovka nejaka reflektorova, a je pod ni pekne teplo tak ji klidne muzete nechat (co presne to je?). Nebo dat obycejnou reflektorovou/bodovku z elektra misto te cervene - vytvorit tim vyhrevne misto (kamen pod ni) a pobliz dat zmineny UV kompakt. Dulezity je i dostatek svetla, proto ta zarivka - trubice o ktere pisu, k prosvetleni prostoru. Zkuste sehnat par zophobasu - ve zverimexech jsou sice hrozne predrazene, ale aby aspon neco sezrala. Az se poradne rozezere - bude mit chut k jidlu tak pak jeste resit mineraly/vitaminy, staci treba koupit obycejny Roboran H a Plastin, smichat v pomeru cca. 1:1 - posypat tim krmny hmyz.

Dobrý den dnes jsem nakoupil UV kompakt a kámen. Ta červená žárovka má být to to:.http://www.zooshop-eu.cz/produkt/terarijni-osvetleni/terarijni-zarovky/zarovka-infrared-heat-glo-50w?gclid=EAIaIQobChMInYitwbGR2QIVR8ayCh2r8Ah3EAQYASABEgJIfPD_BwE
To bílé světlo je obyč. 60W žárovka (je tam od začátku). Koupil jsem i zophobasy a dal mu je do misky. chvilku jsem ho pozoroval a po chvilce si dva vzal. tak snad??? Plastin mě dnes ve zverimexu již prodali a Roboran se zítra optám.
Děkuji i za dceru

Misto te cervene bych osobne dal obycejnou 40W "bodovku" z elektra (idealne "halogen"), a pobliz ni povesil UV kompakt (tam ale plati - dat ho proste k oblibenemu mistu, at je k nemu zvire rozumne blizko). Ta obycejna zarovka jako zdroj tepla muze klidne zustat, jen hlidat teplotu a pripadne dle toho vymenit za silnejsi nebo slabsi.

Tak jsem světla vyměnil. Objednal jsem ještě zářivku. Včera jsem měl radost že si vzal ty dva zophobasy tak jsem mu je dal ráno znovu a spočítal je a když jsem teď přišel z práce tak jsou tam všichni. Polníčku se asi taky nedotkl. Jak ho rozežrat? Teplotu v rohu má 30°C.

Hm, to se mi moc nelibi, pasivita a pospavani neni dobre. :-( Uvidite jestli se to zlepsi pri lepsim osvetleni, muze jit jen o tendenci "zimovat", ale taky o nasledek tech nespravnych podminek - nedobreho stavu. Jinak tezko radit neco vic nez to zlepseni podminke a doufat v zlepseni. Nejde cekat zazraky za den-dva, jak uz jsem psal...

Dobrý den dnes ráno pobíhal po terarku a malinko se vydělal ale opravdu malinko. Ale potom nic co sní se nemám asi čemu divit.
Zkoušel jsem mu mávat červem v pizetě před nosem ale nic, stojí jak kamenný. Někde jsem četl o rodrcení červů a natlačovaní injekční stříkačkou, jenže on mě sám tlamičku neotevře a já se bojím mu to tam násilím rvát. Řekl bych že se i jinak zbarvuje je to možné?
Teď je světlejší, ale to se mě asi zdá.

Nucene bych nekrmil, a uz vubec ne takhle. Kdyz uz nucene krmeni, tak nejlip svaby B. dubia - jak jsou placati, jdou bez vetsiho trapeni vnutit do tlamky, a pokud uz do toho jednou agama kousne tak nepusti a sezere ho. Ale je to fakt az uplne krajni moznost, lip se ji vyhnout jak to jen jde. Ta barva je v poradku, meni se dle podminek, teploty, nalady. Zkuste ji neco nabidnout pozdeji, az se trochu ohreje. Zkousel bych z pinzety ruzny hmyz, cvrcky, sarancata, svaby....

K nakrmení zkuste fígl - rozdrtit červovi pinzetou hlavu, aby z něj začalo téct "to bílé", případně aby z něj trochu vylezl vnitřek. To pak agamce otřít o čumák a tlamku, většinou jim ten vnitřek červů dost chutná a začnou to olizovat a často se pak zakousnou a snědí to. Pokud Vám bude červy takto jíst, tak hned začněte dávat vitamíny v poměru, jak psal Lucifer. Vezměte toho červa a kousek z něj namočte do směsi vitamínů a oklepte zbytek, pak ho s tou rozdrcenou hlavou zkuste agamě nabídnout (ideálně ať jsou vitamíny na druhé straně, než kde ho začne žrát). Stačí jen trošička, ale zkuste do něj takhle dostat alespoň něco.

Dobrý den, jak se Agamce daří? Zlepšila se po Luciferovych radách? Ještě jak psal Lucifer ten vápník, tak ten jí musíte dodávat také a vitaminy. Ze začátku jsem obalovala ve vápníku a roboranu H asi tak ob den, teď když je dospěla, tak 3x týdne vápník 1x vitaminy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru