Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Darovaná testudo hermanni _ nemáme skúsenosti s chovom

Dcéra dostala k 11 narodeninám malinkú testudo hermanni od človeka, ktorý jej ju kdesi zohnal pre radosť, ale o korytnačkách nevie nič a my s chovom tiež nemáme skúsenosti. Nevieme ani, ako je korytnačka stará (má cca 7cm). Dcéra má z nej úžasnú radosť, rozhodne sa jej nebude chcieť vzdať a chceli by sme sa o ňu postarať čo najlepšie. Určite z nej bude rodinný miláčik. Potrebovala by som úplne začiatočnícke rady: v čom korytnačku chovať, čím kŕmiť, aký substrát, ako dopĺňať vitamíny, ako (a či vôbec _ pri jej veľkosti) zimovať, na čo si treba dať pozor a pod. Poradťe prosím, kde by som tieto informácie našla. Nechceme tej maličkej nevedomky ubližovať, chceme aby sa mala u nás dobre.

Za všetky dobré rady ďakujeme.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Chovná nádoba: ďalší horor: zatiaľ ju máme v pestrofarebnej klietke, v akej sa chovajú škrečky. Do t…
Grétka 27.07.2007 13:23
Grétka
Není nad upřímnost a poctivou snahu dát vše do pořádku. Navíc mám pocit, že takováto fóra jsou právě… nový
KHor 27.07.2007 16:05
KHor
http://www.ifauna.cz/clanky/clanek.php?id=3816&rubr ika=3 http://www.ifauna.cz/clanky/clanek.php?id=… nový
VenomouS 27.07.2007 17:30
VenomouS
Ahoj, nechci byt nejak rypava, ale v diskuzi na ifaune vyse doporucovane clanky dost zkritizovali...… nový
Zofie 27.07.2007 21:10
Zofie
Ráda se přidám k díkům! nový
Eliss 27.07.2007 21:30
Eliss
http://farmapython.cz/page.php?parametr=zelvy_navod y další možný materiál o želvách nový
Eliss 27.07.2007 21:33
Eliss
Děkuji za uznání. Osobně bych se raději řídil radami "farmypython", i když na některé rady mám jiný… nový
KHor 28.07.2007 21:05
KHor
Ty "odborné" články vyprodukovala Jana Geltnerová, aby nedošlo k omylu. Slečna Bulantová (také Jana)… nový
krokodýl 28.07.2007 21:19
krokodýl
Sakra to je fakt, nevim proč mě utkvěla v hlavě sl. Bulantová, která naopak svého času ode mě brala… nový
KHor 28.07.2007 21:58
KHor
jejejeje, koukam, do ceho jsem tu byla nevedomky "zapletena". Clanky od dotycne autorky jsem cetla u… nový
JaBula 30.07.2007 17:41
JaBula
Děkuji Jano, že jste to vzala sportovně, já mám z toho špatný pocit ještě teď. nový
KHor 30.07.2007 18:52
KHor
Za všetky odkazy s radami pre chov korytnačiek - ďakujem. Áno, už teraz, vo chvíli, keď toho o chov… nový
Grétka 29.07.2007 08:17
Grétka
Potom prišiel na rad ten (podľa mňa „najbolestnejší“ , ale asi najdôležitejší) bod zmeny nášho chovn… nový
Grétka 29.07.2007 08:18
Grétka
Dnes príde na rad výroba terária. Máme doma staršie sklenené akvárium, cca 60 x 40 cm. Dúfam, že to… nový
Grétka 29.07.2007 08:19
Grétka
Pokud mohu radit za sebe, tak hlínu "nepřepékejte", ta droboť tam zůstane, ale bude mrtvá a začne to… nový
krokodýl 29.07.2007 17:36
krokodýl
Já teda také dost dobře nechápu proč by mělo být nutné jakkoliv zeminu upravovat. Dokonce bych neods… nový
KHor 30.07.2007 17:16
KHor
Jasné, zeminu som dala do terárka takú, ako som si ju na záhradke nahrabala, len som ju trochu preos… nový
Grétka 31.07.2007 07:38
Grétka
Želvička totiž považuje hobliny za přirozené rostlinné zbytky (oni to také vlastně jsou), lépe se jí… nový
KHor 31.07.2007 10:59
KHor
„Super nápad!“, povedala som si a krabicu s hoblinami som do terárka zakomponovala. Vymyslené (a mys… nový
Grétka 01.08.2007 11:13
Grétka
Každé místo pro uznání je Grétko vhodné, alespoň tedy pro mě. Jsem hrozně ješitnej a mám radost když… poslední
KHor 06.08.2007 13:31
KHor

Chovná nádoba: ďalší horor: zatiaľ ju máme v pestrofarebnej klietke, v akej sa chovajú škrečky. Do týždňa však bude mať určite terárium. Určite. Na dno klietky sme nasypali hobliny. Rozmýšľali sme aj o piesku, hobliny sa mi zdali byť „čistejšie“. Aby to tam mala zaujímavejšie, dali sme jej tam tie najkrajšie kamene, ktoré sme našli v prírode. Žiadnu lampičku nemáme (zatiaľ).

Vitamíny: máme len sépiovú kosť a aj to sme mali obavy, či jej neuškodíme, keď rajčinky posýpame jemným práškom zo sépiovky.

Zdravie: verím, že je dobré, je čulá, pohyblivá, zvedavá, nie je plachá. Pancier sa mi zdá byť v pohode, je krásne vyfarbená, ale nad chvostíkom, keď pritlačím, mierne sa prehýba. Neviem, či je to v norme, alebo známka choroby. Asi zájdeme k veterinárovi na prehliadku.

Spôsob života: cez deň, keď nikto nie je doma, spí vo svojej pestrofarebnej klietke. Po príchode domácich je voľne vypustená do bytu. Výbeh vonku nemá, len občas ju dcérka zoberie na slniečko, kde ju necháva „kamarátiť sa“ so susedových staršou korytnačkou.

Prosím, za túto moju spoveď ma neukameňujte, všetko napravíme. Našu korytnačku máme radi, ale na jej príchod sme neboli pripravení a takto to dopadlo. Budeme veľa študovať, aby nás v zdraví a spokojnosti mohla všetkých prežiť.

Není nad upřímnost a poctivou snahu dát vše do pořádku. Navíc mám pocit, že takováto fóra jsou právě od toho aby si lidé vzájemně pomáhali. Takže jsem přesvědčen, že vás nikdo kamenovat určitě, specielně na této diskusi, nebude. Já teď nemám moc času psát ale určitě se na to podívám a pořádně to rozeberem, buď večer nebo zítra.
Pravdu ale máte, trochu mě zamrazilo.

Ahoj,
nechci byt nejak rypava, ale v diskuzi na ifaune vyse doporucovane clanky dost zkritizovali...
Jestli Vam nevadi anglictnina, tak me se osvedcily stranku www.tortoisetrust.org (doufam, ze odkaz je spravne, lovim v pameti). Misto jsou sice dost striktni, ale kdyz se to zkombinuje s touto diskuzi, tak poznate, kde mate povolit.
Jinak bych touhle cestou rada podekovala KHorovi, Syslovi, Krokodylovi a ostatnim, kteri se s nami deli o sve bohate zkusenosti a tim nam setri spoustu casu hledani na netu a zajistuji , ze se nase zelvicky maji dobre. Jeste jednou moc dekuju:-)

Děkuji za uznání. Osobně bych se raději řídil radami "farmypython", i když na některé rady mám jiný názor. Chápu ale jeho stanovisko, potřebuje prodat své zboží. Důležité je, že jeho rady želvu neohrozí, pouze chov vyjde finančně o dost dráž než je nezbytně nutné. Co se týká rad slečny Bulantové na ifauně, tak na to pozor. Uznávám její odhodlání a píli, to ale je asi tak vše. Nevím kde vzala tu odvahu radit chovatelům jak na to. V jejím článku najdete mnoho dobrých informací ale vzápětí uvede fatální chybu. Je zcela jasné, že jistě s velkým úsilím shromáždila informace po různě kvalitních publikacích, zamotala do toho kapku svých zkušeností a předvedla pozoruhodný elaborát. Dostatečným důkazem jsou fotky jejích vyblejskaných a namaštěných rachitických miláčků, kterým chybí pouze růžová mašle. Ti bohužel nemají se zdravou želvou nic společného. Omlouvám se za hysterii kterou asi předvádím, ale víte kolik želv to odskáče? Jejich majitelé v dobré víře (přeci to bylo napsáno v odborném časopise)se budou podle toho řídit a je to v pytli.
Tak a teď vlastně nevím na co jsem to vlastně chtěl odpovědět.

Ty "odborné" články vyprodukovala Jana Geltnerová, aby nedošlo k omylu. Slečna Bulantová (také Jana) s nima nemá nic společného a pokud já vím, tak druhá jmenovaná (J.B.) se zabývá poměrně slušně parazitologií a myslím, že by s tím "seriálem" nechtěla být spojována, proto bych to rád uvedl na pravou míru, aby nedošlo k omylu a záměně. Raději jsem se podíval na poslední díl a opravdu je podepsána J. Geltnerová, a hned mě dostala, když v seznamu nejčastěji chovaných želv uvedla - želva řecká /Testudo kleinmanni/, tak to vypovídá samo za sebe.

Sakra to je fakt, nevim proč mě utkvěla v hlavě sl. Bulantová, která naopak svého času ode mě brala vzorky trusu na rozbor a já byl vždy spokojen. Asi to bude tím, že v mém věku mě už připadají všechny slečny stejné. Takže se tímto slečně Bulantové omlouvám. Krokodýle děkuji, že jsi to uvedl na správnou míru.

jejejeje, koukam, do ceho jsem tu byla nevedomky "zapletena". Clanky od dotycne autorky jsem cetla uz kdysi a ac sama zelvy nechovam, dost jsem se zhrozila. Vsak i na ifaune probehla rozvasnena diskuse nad temito "radami". I presto, ze "krunyrove obrnence" u mne v chovu nenajdete, setkala jsem diky vyzkumu parazitu plazu s mnoha "zelvari" a troufam si rici, ze si nejaky ramcovy obrazek o spravnem chovu zelv udelat dokazu a podobnych nesmyslu bych se nedopustila ani kdybych ted mela neco vyplodit jen tak z patra. Takze Ondro, dik za zastani, KHore, omluva se prijima :-). A kdybyste zase meli neco zajimaveho na rozbor, vite kde mne hledat...;-)

Za všetky odkazy s radami pre chov korytnačiek - ďakujem.

Áno, už teraz, vo chvíli, keď toho o chove týchto zvierat viem ešte veľmi málo, som postrehla, že v tejto oblasti sa dá nájsť dosť rozdielnych názorov, týkajúcich sa chovu. Toto registrujem, ale nemám potrebu (zatiaľ) robiť z toho nejaký záver. Momentálne mi ide naozaj len o to, aby sme našu malú korytnačku čo najrýchlejšie vysekali z tých podmienok, ktoré sme jej sami pripravili a ponúkli. O poskytnutie akejsi "prvej pomoci". Myslím, že to nabralo dobrý smer.

Najskôr som rodinu informovala o našom nesprávnom chove a „poučila“ ju o zmenách, ktoré nastupujú s okamžitou platnosťou. Potom nasledoval kúpeľ v lavóriku. Tvárila sa veľmi spokojne, a napriek tomu, že som ju nikdy nevidela piť, teraz, keď v tej vode stála, piť z nej začala. Netrvalo dlho a korytnačka sa do vody vyprázdnila. (Prečo vlastne chovatelia praktizujú vyprázdňovanie korytnačiek do vody?)

Potom prišiel na rad ten (podľa mňa „najbolestnejší“ , ale asi najdôležitejší) bod zmeny nášho chovného režimu: podanie stravy. Žiadny piškót, žiadna rajčinka. Bola naservírovaná len ďatelinka. Nebolo to však vôbec také hrozné, strava bola skonzumovaná bez reptania, ba zdá sa mi, že na druhý deň sa na nej popásala s ešte väčšou chuťou. To len my sme si v nevedomosti mysleli, ako jej tou pestrosťou stravy prospievame (veď, žrať iba „trávu“, sa nám zdalo tak straaašne fádne...) Po ďatelinovej večeri sme jej dali (stále ešte do tej strakatej klietky) sépiovú kosť. Tentokrát sme už nič nestrúhali, dali sme jej ju tam pekne celú. Boli sme udivení, ako z nej odkusuje... Chvíľami sme mali strach, či sa jej z tých väčších kúskov nemôže niečo stať, napokon sme sa rozhodli, že túto radosť jej nepokazíme a sépiovku jej necháme, nech si s ňou robí čo chce. Uznali sme, že predsa len nemá taký veľký zobáčik, aby si odhryzla sústo, s ktorým by si nevedela poradiť. (Alebo sa mýlim? Treba pri kŕmení dávať pozor na veľkosť kúskov, ktoré korytnačkám ponúkame?)

Vlhký kútik sme zrealizovali hneď a naša malá ho s radosťou začala hneď využívať. Ukladá sa doň na nočný (ale i denný) spánok.

Dnes príde na rad výroba terária. Máme doma staršie sklenené akvárium, cca 60 x 40 cm. Dúfam, že to pre začiatok bude stačiť, neskôr jej zabezpečíme niečo väčšie. Rozhodli sme sa, že substrát urobíme zo zmesi piesku a hliny. Trochu mám však obavy, či v hline nebudú rôzne drobné živočíchy... Uvažujem, či by nebolo dobré nechať prejsť zeminu na pár minút vysokou teplotou.

Čo sa týka vyhrievania, zatiaľ sme kúpili len objímku na obyčajnú žiarovku, s terakotovým kvetináčikom. Určite kúpime aj nejakú kvalitnejšiu UV lampu, len sa v nich musíme najskôr trochu zorientovať. V diskusiách a článkoch je pomerne dosť artiklov z tohto spomínaného sortimentu, zatiaľ neviem, čomu dať prednosť

Každopádne, dnes už bude mať naša malá Grétka nový domov s lepšími podmienkami. Všetkým Vašim korytnačkám želám dobré zdravie a chovateľom, ktorí hľadajú rady a pomoc želám, aby mali šťastie práve na tie správne informácie. Tým, ktorí ich poskytujú, zo srdca ďakujem.

Pokud mohu radit za sebe, tak hlínu "nepřepékejte", ta droboť tam zůstane, ale bude mrtvá a začne to plesnivět. Jen bych to prohrábl a vyndal větší nečistoty.brouky, žížaly atd., ale jinak "živá" hlína funguje lépe a trvaleji než "přepečená" (=mrtvá). Oni ty mikroorganismy v půdě mají svůj význam.
Pokud budete želvu občas (dvakrát - třikrát týdně hodinku - dvě)slunit, tak se obejdete i bez speciální UV lampy. Pozor ale při slunění na přehřátí, želva musí mít možnost úkrytu ve stínu.

Já teda také dost dobře nechápu proč by mělo být nutné jakkoliv zeminu upravovat. Dokonce bych neodstraňoval ani ty žížaly. Taková žížala když se splete tak poslouží jako výtečný doplněk stravy. Všimněte si, že želvičky dlouho chované ve "sterilním" prostředí terárek, tak první co udělají na případné vycházce, je že začnou náruživě pojídat hlínu. Já dokonce vřele doporučuji dávat do terárka občas vyrýpnutý travní drn, včetně hlíny. Také případný zbytek potravy nebo výkal je v živé zemině brzy přirozeně zpracován. A věřte tomu, že v terárku, ve kterém se nedaří přirozeným a "zdravým" půdním mikroorganizmům se těžko bude dařit jinému zvířeti. Teď možná trochu přeháním ale já nikdy v přírodě neviděl želvu, která by chodila po vyvařených chodníčcích a větvičkách.

Jasné, zeminu som dala do terárka takú, ako som si ju na záhradke nahrabala, len som ju trochu preosiala. Ten prvotný nápad s prepečením zeme vo mne skrsol len ako taká vnútorná dilema.... A som rada, že ste mi potvrdili správnosť môjho rozhodnutia, ďakujem.

Inak, ako som spomínala, korytnačka už žije v dôstojnejších podmienkach a bolo vidno z jej správania, že zmenu oceňuje. Zvedavo preskúmavala každý kút, zdolávala prekážky z kameňov a mala som dojem, že v ten prvý deň snáď ani nezaspí... Stále len lašovala a lašovala.
Pokiaľ som ju však mala v tej protivnej klietke s hoblinami, spávala tak, že sa zahrabala do tých hoblín. Aj vtedy, keď som hobliny pokropila vodou. Teraz, keď je na piesčito-zemitom substráte, zahrabať sa nechce a spí len tak – v kútiku terárka, bez toho, aby sa čo len trošku zahrabala... Kútik v ktorom spáva je však vlhký. Myslím, že k zahrabávaniu sa jej viac páčili hobliny.

Želvička totiž považuje hobliny za přirozené rostlinné zbytky (oni to také vlastně jsou), lépe se jí do nich zahrabává. Kdyby se ti podařilo zakomponovat třeba nějakou krabici s mokrými hoblinami do terárka tak myslím že by to želva ocenila. V přírodě v létě také většinou "parkují" přes noc jen přihrábnuté nějakými rostlinnými zbytky.

„Super nápad!“, povedala som si a krabicu s hoblinami som do terárka zakomponovala. Vymyslené (a myslím, že aj urobené) to bolo dobre. Malá zvedavka to najskôr ovoniavaním a lozením tam a späť, preskúmala, neskôr pár hoblín povyhadzovala a nakoniec sa uložila k spánku. Nie však do krabice, ale na miesto, kde sa jej podarilo pár hoblín vyhodiť: ku krabici. Vlastne, čiastočne spala pod krabicou :-) . Krabica pôjde z terárka preč a hobliny jej nechám v kútiku na spanie nasypané voľne, keď sa jej tak páčia. Som zvedavá, ako dlho sa mi to pri jej aktivite podarí udržať takto rozdelené.

Neviem, či je toto práve najvhodnejšie miesto pre prejav obdivu, ale po vzhliadnutí fotografií z vlákna „Pochlubte se – želvy“ (ku ktorému som sa pre samé štúdium „želvovedy“ prepracovala až teraz), padám na zadok. Khor, na Tvoje fotky zízam s otvorenou pusou a skláňam sa pred tvojimi chovateľskými schopnosťami. Nikdy som si nemyslela, že u nás, presnejšie v Čechách, je takéto niečo možné... Rada by som to niekedy videla na vlastné oči. Je to úžasné.
A Syslova fotoséria s liahnucim sa mláďatkom - nádhera. Môj obdiv však patrí aj ostatným, ktorých som práve nevymenovala...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru