Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Názor na želvu

Můžu poprosit o hodnocení níže vyfocené želvičky?Je to želvička slečny,se kterou jsme tady včera řešili domeček.Poslala mi fotky a já žádám o pomoc zkušenější.Přece jenom si netroufám vynášet nějaké soudy.
[http://i218.photobucket.com/albums/cc170/zuzisvobi/ Snimek_012.jpg]

[http://i218.photobucket.com/albums/cc170/zuzisvobi/ Snimek_003.jpg]

Hlavně tady jsem zvědavá,sice fotka není moc ostrá,ale i tak je vidět,že zobák je podle mě přerostlý...

[http://i218.photobucket.com/albums/cc170/zuzisvobi/ Snimek_002.jpg]

Slečna želvu dostala před 2 dny,takže jakékoliv vady na chovu padají na hlavu předešlé majitelky ;-)

Předmět Autor Datum
Sice tomu nerozumím, ale mě se líbí :-) . Zobák bych taky řekla, že má přerostlý, možná i zadní dráp…
Mej 06.10.2007 20:28
Mej
zdravim pár stepaček vlastním ale většinou s dovozu své dvě vychované od mala jsem choval tak jak do…
ještěr 06.10.2007 20:40
ještěr
To je prakticky to samé co jsem si myslela já,tak jsem ráda,že nejsem úplně vedle.Počkám si ještě je…
zuzi 06.10.2007 20:53
zuzi
no já nevim, ale jako želva stepní mi to nepřipadá. spíš želva řecká žlutohnědá. pěknej kousek.
jahtík 08.10.2007 14:14
jahtík
Vidim tam pet prstu na predni nozce? Pokud vidim dobre, nemela by byt stepni (=ctyprsta).
Oslinka 09.10.2007 16:35
Oslinka
To je Oslinko stejný případ, jako když se za určující markantu druhu uvádí rozdělený nadocasní štíte…
KHor 09.10.2007 17:02
KHor
Tvar krunýře je pro horsfieldku typický, takový bochánek;-). poslední
krokodýl 09.10.2007 18:15
krokodýl
Počkáme na khora nebo krokodyla a nebo sysla.Jsou to ti nejlepší z oboru želvařského. Jinak jsem vče…
ještěr 06.10.2007 21:02
ještěr
Díky :-[
zuzi 06.10.2007 21:19
zuzi
Zuzi je to klasika, na karapaxu jsou patrné známky překotného růstu a začínající rachitida. Spíš ted…
KHor 06.10.2007 21:02
KHor
Vyčerpávající :-p Těší mě že jsem se v podstatných věcech shodli a prakticky jsem Verči napsala dopo…
zuzi 06.10.2007 21:15
zuzi
Jak jsem napsal.Khor je profík,četl jsem to a nestačim se divit to jsou znalosti.:-?:-?:-?:-?:-?:-?…
ještěr 06.10.2007 21:17
ještěr
Já taky vždy jenom nevěřícně koukám na ty znalosti.Ale nejvíce obdivuju,že se na nás ubohé laiky "ne…
zuzi 06.10.2007 21:22
zuzi
Přesně řečeno :))
Mej 06.10.2007 21:41
Mej
Fakt je, že vzhledem k dostupným informacím o chovu želv se původní chovatelce nedá celkem nic vyčít…
Mej 06.10.2007 22:35
Mej
S tím se nedá než souhlasit,my jsme měli štěstí,že obě naše želvy byly z importu a byly pěkně rostlé…
zuzi 06.10.2007 22:51
zuzi
Je to asi tím že patříme k těm lidem kteří jsou ochotni obětovat pro želvy cokoliv.A je lepši se 10k…
ještěr 06.10.2007 21:31
ještěr

Sice tomu nerozumím, ale mě se líbí :-) . Zobák bych taky řekla, že má přerostlý, možná i zadní drápky. Ale jinak krunýř se mi zdá být v pořádku a podvyživená taky není. Ale neberte mě moc vážně, taky tomu moc nerozumím :-) .

zdravim pár stepaček vlastním ale většinou s dovozu své dvě vychované od mala jsem choval tak jak doporučovala v té době dostupná literatura tudíž vypadali podobně.Muj nazor je že se trochu nemůže vejít do krunýře ale jinak krunýř sám o sobě je pěkně rostlí trochu víc vyboulený ale to májí i zvířata v přírodě.zobák je dost přerostlí postupně bych o zbrousil pilníčkem nebo odskřípnout kleštičkamy.Pokud si na to netroufáš zvládne to veterinář.Krmil bych spíše zeleným a výhýbal bych se ovoci a zelenině,je tlustá ale hlavně že né křivě rostlá,čas a krmení to zpraví.Kdyby se dala zazimovat tak by bylo vše ok.;-) ale je to jen názor nezkušeného.jinak moje stepačky si rády brousí zobák o sepiovou kost:)) chovu zdar Lukas

To je Oslinko stejný případ, jako když se za určující markantu druhu uvádí rozdělený nadocasní štítek. Naprosto nevyhovující způsob určení druhu. ]:( "Palce" želv rodu Testudo jsou na "ústupu" a jako rudimentální zbytky se vyskytují respektive nevyskytují u všech testud, včetně monotypického rodu Agrionemys. Mnoho hermanek i grék má také jen čtyři prsty a palec je tak zakrnělý, že není vůbec patrný. V každém případě tato želva je Agrionemys (Testudo) horsfieldii, želva stepní (čtyřprstá).

Zuzi je to klasika, na karapaxu jsou patrné známky překotného růstu a začínající rachitida. Spíš teda nevyvážený poměr nerostných látek. Všiměte si přední části karapaxu v místě úponů krčních svalů a svalů předních končetin, projevuje se to "hrbem" v oblasti prvního hřbetního štítku (scuta vertebralia)a obou prvních štítků žeberních (scuta costalia). Počínající deformace je patrná i v místě úponu svalů zadních končetin, projevuje se to deformací a propadáním v oblasti
pátých štítků žeberních(scuta costalia). Nevhodnou potravu prozrazuje i přerostlá rohovina horní čelisti. Pokud se dá soudit z fotky, má i malý nedostatek vitaminu A, všiměte si oblasti okolo očí. Světle zbarvená a jakoby jemná "vodová" barva v oblasti víček je celkem jasný příznak. Není ale nic ztraceno, želva vypadá ještě celkem dobře a při odpovídající péči se rachitida stabilizuje.
Problém je, že málokdo dokáže být na želvy tak "přísnej".
Fakt je, že vzhledem k dostupným informacím o chovu želv se původní chovatelce nedá celkem nic vyčítat. Viděl jsem zvířata i v podstatně ale podstatně horším stavu. V této velikosti už nebude želva náchylná na nedostatek vlhkosti, takže se to z vlhčením nemusí nijak přehánět.

Fakt je, že vzhledem k dostupným informacím o chovu želv se původní chovatelce nedá celkem nic vyčítat.

S tím souhlasím. Přesně takhle jsme pokazili krunýře našim želvám. Jedné méně, druhé více, ale tu jsme koupili s deformovaným krunýřem už ve zverimexu (tenkrát - 90. léta - se člověk nikde nedozvěděl, jak má želva vypadat a jaký má mít krunýř).
Ačkoliv jsme nakoupili dostatek "odborné" literatury, která se BOHUŽEL prodává i dnes - jmenovitě:
1) Bydlí s námi suchozemská želva - Romana Anděrová, Fragment - o potřebě UVB záření ani slovo - jenom v nemocech u křivice je uvedeno, že ji způsobuje nedostatek vitamínu D a že se má podávat v kapkách - to abych nebyla nespravedlivá, o vlhkosti substrátu ani slovo, jako další "báječnou" citaci uvedu: "Ze zeleniny dávají želvy většinou přednost salátu", "V létě je základem krmení listová zelenina (salát, kapusta, zelí, listy kedlubny)", "V zimě dávejte želvě i kompotované ovoce", "vyzkoušejte, co bude vaší želvě nejvíce chutnat: tvaroh, vaječný bílek, bílý jogurt, vařené maso"... po koupání radí mastit krunýř indulonou...
2) Moje želva a já - Wilke/Steimerová, Vašut - kniha úplně o ničem ilustrovaná fotkami silně rachitické želvy - o stravě nebo vitamínu D samozřejmě ani slovo..
A vůbec, v žádných knihách dostatečně nezdůrazňují, jak důležitý je vápník a zdroj vitamínu D - UVB zářivky nebo slunce (nebo kapky).
Jediné štěstí pro nás (nebo spíš pro želvy) bylo, že jsme je spoustu let chovali přes léto venku, ale potom už jsme neměli možnost a od té doby žily želvy bez vitamínu D, chudinky malé. O tom, jak se o ně správně starat jsem se dozvěděla až tady (za to všem, kdo zde odborně píší děkuju!). Teď už se budou mít lépe. Bohužel o správném chovu tenkrát nebylo téměř možné sehnat informace, teď v době internetu je to už úplně jiné..
To jsem se nějak rozepsala, snad vás nenudím..

S tím se nedá než souhlasit,my jsme měli štěstí,že obě naše želvy byly z importu a byly pěkně rostlé.Jinak by dopadly úplně stejně.Popravdě řečeno jsem žila roky v přesvědčení,že je zanedbávám,když jí skoro celý rok jenom pampelišky a jablka a nedávám jim moc na přilepšenou.Mladým bych se určitě snažila dávat to "nejlepší" a přitom by to bylo to nejhorší.Zaplať pánbůh za internet.Snad porostou aspoň trošku hezky rovně :-)

Je to asi tím že patříme k těm lidem kteří jsou ochotni obětovat pro želvy cokoliv.A je lepši se 10krát blbě zeptat než abychom jim nějak ublížili.A co se týká khora kterého jsem poznal již i osobně nejen po síti,tak nemá zapotřebí se na nás vytahovat také nějak musel začínat tak proč by to nepředal dál.Jinak jeho zvířata jsou fakt nadherná ale hlavně přírodně chovaná.a jeho rady a pomoc k nezaplacení.Lukas

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru