Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Boa, hadi.... jak to děláte vy???

Ahoj. Tak by mne zajímalo, jak to máte vy doma s vyhříváním a teplotou pro hady v terárku. Jakou teplotu jim tam udržujete, jak dlouho jim svítíte (vyhříváte)nebo popř.zda je nutné mít to vyhřívací světlo? My u malých máme jen vyhřívací kámen, stačí to? Přežijí i bez těchto vyhřívacích zařízení? Pokud ano, jakou by měli mít teplotu? Tak to je otázek co? Tak raďte, pls. :)

Předmět Autor Datum
Jejda, to tu nikdo nemá hady co by poradil? To je ale blbost. :(
Marcelka 09.02.2008 19:32
Marcelka
Ahoj Marcelko.Určitě stačí topný kamen,jen je potřeba dodržet teploty které vyhovuji hroznýšum.S těm…
Melda 09.02.2008 20:08
Melda
Snazší (rozuměj konkrétnější) otázku bys neměla?:-) Hadů je asi 3000 druhů po celém světě ve všech b…
krokodýl 09.02.2008 22:44
krokodýl
P.S.: O své hroznýšata se neboj, pokud máte doma v noci okolo 20 st., tak nic přihřívat nemusíš, pře…
krokodýl 09.02.2008 22:47
krokodýl
Vážená Marcelko. Nato, že máte doma úspěšný odchov hroznýšů a přitom se jaksi až s křížkem po funuse…
Jan 10.02.2008 09:10
Jan
Ale no tak, Jene. Já bych to zase tak černě neviděl :-) Každý nemůže být profesionál a Marcelka je s…
RITCHI 10.02.2008 11:26
RITCHI
Právě s ohledem na to že se Marcelce podařil úspěšný odchov a že se tady ptá vlastně na základní pod…
para 10.02.2008 11:36
para
Hm, tak se mi chce brečet z toho, co tu na sebe čtu. Já jsem poznala svého přítele, který měl hady s…
Marcelka 10.02.2008 21:52
Marcelka
Marcelko nebreč ;-) Všichni se ti snažili poradit a většina z nás ti fandí... Jediný kdo tě tu napad…
RITCHI 10.02.2008 22:03
RITCHI
Já vím, Ritchi, že jste mě tu všichni nenapadli. to prostě člověk pak napíše jak to cítí a neřeší je…
Marcelka 11.02.2008 09:41
Marcelka
A vlastně jsem ani nenapsala to, co jsem opravdu chtěla. To, že se tu ptám na základní věci je proto…
Marcelka 10.02.2008 21:58
Marcelka
Marcelko,divný jsme všichni.Protože jsme jini:-D
Melda 10.02.2008 22:02
Melda
Meldi, já právě ale jiná nejsem, v tom měl Jan pravdu. Já k tomu vážně zase tolik vztah , aspon dopo…
Marcelka 11.02.2008 09:42
Marcelka
Marcelko já tě obdivuju, snažíš se úžasně. Fakt ti fandim, vaši prckové se určitě mají skvěle, z fot…
werča 10.02.2008 22:14
werča
Verčo i tobě dík. Věříte mi, že jsem se ráno probudila ve 4 a nemohla už zabrat asi do půl 6? Chodil…
Marcelka 11.02.2008 09:44
Marcelka
Marcelko máš srdce na správném místě,jsou tu skvělí lidé a odborníci,kteří Ti pomůžou a pomáhají.
Marko999 11.02.2008 00:29
Marko999
Marcelko promiňte,já vás jistě nechtěl urazit,ale přišlo mi to prostě divné.Sama nyní píšete že se s…
Jan 11.02.2008 04:29
Jan
Vše dobré, Jene. M.
Marcelka 11.02.2008 09:47
Marcelka
Vám také Marcelko. Pokud byste se chtěla na něco zeptat,nuže ptejte se. Chovám boa asi 15 let v nejr…
Jan. 11.02.2008 11:19
Jan.
Marko za ty odbroníky vás právě považuji a proto jsem se vás na vše ptala. Spíše je to vše o lidech.…
Marcelka 11.02.2008 09:46
Marcelka
Marcelko, nenech se tím rozhodit. Jan se divil celkem správně, ale neznal pozadí toho, proč se ptáš…
Sharkie 11.02.2008 14:57
Sharkie
Tak tohle jsem ještě nezkoušela. Zkusím to do toho vyhledavače dát. :-) Moc kuju. poslední
Marcelka 11.02.2008 19:19
Marcelka

Snazší (rozuměj konkrétnější) otázku bys neměla?:-) Hadů je asi 3000 druhů po celém světě ve všech biotopech, prostředích a všech možných nadmořských výškách, v chovech jsou jich stovky a mají velmi různé nároky a velmi těžko lze tuhle odpověď zobecnit. Nejčastěji především u menších a středních hadů je používána k vyhřívání žárovka někdy ještě kombinovaná s topným kabelem (rohoží, kamenem), vyhovují jim podle druhu, denní doby, ročního období a životní situace teploty mezi 15 až 35 st.C v aktivní fázi života, u temperátních druhů je období klidu opět podle druhu při teplotách mezi 0-20 st.C. Podobné to je z vlhkostí od pouze akvatických druhů, kteří z vody nevylezou celý život, až po hady z aridních oblastí, kteří znají vodu maximálně jako vzácnou ranní rosu. Takže jistě teď chápeš, že lze těžko krátce odpovědět na takhle obecnou otázku. I když bych se zaměřil jen na hroznýše královského, tak bych mohl napsat několik stránek, protože existuje mnoho poddruhů a forem rozšířených od Argentiny po sev. Mexiko a od nížin po vysokohorské polohy, od nížinných deštných lesů až po pouště. Jo a ještě dodám, že taky hodně záleží na podmínkách, jaké máte doma, je rozdíl mezi "suchým" panelákovým bytem s ústředním topením a který by potřeboval v létě spíš chladit a vlhkou studenou kamenostěnnou chalupou, kde se v zimě pokud nezatopíte klepete zimou a i v létě tam máte poměrně chládek.

P.S.: O své hroznýšata se neboj, pokud máte doma v noci okolo 20 st., tak nic přihřívat nemusíš, přes den jim vyhovuje 25-28 st. v prostoru terária s možností vyhřátí tak do 32 st. (pod žárovkou nebo na topném kameni - pozor, aby nebyl silný, mohli by se spálit, ideální je s termostatem)

Vážená Marcelko.
Nato, že máte doma úspěšný odchov hroznýšů a přitom se jaksi až s křížkem po funuse ptáte a pídíte o jejich chovných podmínkách tak to se nestačím divit že jste se o to nezajímala dříve.Žasnu nad tím, že váš chov byl úspěšný když o chovu boa nic nevíte a také žasnu nad vaší nezodpovědností,kterou schováváte pod slupkou své naivity.
Spíše se nabízí otázka zda mně nemá být vašich zvířat líto,protože v kdovíjakých podmínkách jste je doposud chovala.
Je to můj názor.
Jan.

Ale no tak, Jene. Já bych to zase tak černě neviděl :-) Každý nemůže být profesionál a Marcelka je snaživá holka, která dělá co může. S těmi podmínkami to zase nebude tak strašné, když samice úspěšně donosila a porodila přes třicet zdravých mláďat... :-D

Právě s ohledem na to že se Marcelce podařil úspěšný odchov a že se tady ptá vlastně na základní podmínky chovu, dost jsem se tomu taky podivil. Ale uznávam že Janova reakce je zbytečně tvrdá. Hroznýšům se evidentně daří dobře a to je nejdůležitější :))

Hm, tak se mi chce brečet z toho, co tu na sebe čtu. Já jsem poznala svého přítele, který měl hady sotva rok. Já jsem ty hady fakt nemusela ,ale tolerovala jsem to příteli. Ani já ani přítel se o hady zase tak moc nezajímáme. Přítel vždy věděl, jakou mají mít teplotu, má krásné terárko (chválí nám to i jiní, co se o hady opravdu zajímají). Mají vše co mít mají. Já jsem netušila, že může být samice březí. Ale hodně tloustla. Přítel se mnou o tom moc nemluvil, protože věděl, že já zvířata doma mít nemusím a že se hadů díky tomu, že jsem s nima vživotě do styku nepřišla a navíc mám malé dítě, bojím. Ale najednou když porodila a já tam ta háďata viděla............ prostě jsem matka a začla jsem se pídit po každé sebemenší radě, abych jim udělala co nejlepší podmínky. Hroznýšky malé krmíme i v noci u nich sedíme, je to dost náročné, abychom věděli, kteřé už žrali, tak je zase oddělujeme do jiného terárka a prostě hafo práce. Mohla bych na to hodit bobek, ale nechci a neudělám to už jen kvůli kupcům. Naši hadi se mají dobře, i to, že Fantagira porodila tak krásná, všechna živá háďata a ještě takovou sumu, tomu myslím nasvědčuje. No co mám víc říkat. je mi líto, co tu píšete. Každý jednou začíná. Já hold začla teď, když máme malý. Mohla jsem v tom přítele nechat vykoupat a říci mu, že na to nemám, ale neumím to a neudělám to. A nakonec jsem špatná. Mrzí mě to.
Na druhou stranu, o.k. Za názor druhých se nezlobím a je to na každém co si myslí a na každém je, zda to sem dá veřejně. :(

A vlastně jsem ani nenapsala to, co jsem opravdu chtěla. To, že se tu ptám na základní věci je proto, že našim hadům svítím celý den. každých 14 dní měníme substrát. Jednou týdně vodu. Hady navíc ještě občas rosíme. A najednou přijdem ke dvoum lidem, kteří hady leta letoucí chovají a vidíme, že podmínky mají jiné. To si pak člověk říká, zda to máme správně. A proto jdu a pozeptám se tady. A co z toho vyleze? No že jsem divná. :)
chjo, no to je už život.

Marcelko já tě obdivuju, snažíš se úžasně. Fakt ti fandim, vaši prckové se určitě mají skvěle, z fotek je to vidět ;-). To, jaký máte úspěch, ti muselo dát obrovskou sílu pokračovat. Holt neni obvyklý, aby začátečník měl takový úspěch :-). Drž se, protože když já si představím, že bych se třeba měla starat o něco, co je mi prosti srsti, tak musím smeknout. A jako ženská to chápu ještě víc ;-):-).

Verčo i tobě dík. Věříte mi, že jsem se ráno probudila ve 4 a nemohla už zabrat asi do půl 6? Chodila jsem kolem těch malých a koukala na ně, jestli žijí. A pak jsem šla a zatopila v baráku, šla přikrýt ještě i mýho malýho píďu, kterej každou boží noc ke mě leze v prostřed noci do postele a dneska ani nepřišel, pacholek. :-D Tak takhle mě tu rozebral Jan. ;-)

Marcelko promiňte,já vás jistě nechtěl urazit,ale přišlo mi to prostě divné.Sama nyní píšete že se s přítelem tedy o hady ani moc nezájímáta a samici jste přitom měli březí.:-D
Chovám různé druhy boa velkou řadu let a i když jsou to méně nároční chovanci (jak kteří...),tak mi to přišlo celé přitažené za hlavu...
Tak tolik snad na vysvětlenou..
Jinak vám přeji ať se vám daří..
S pozdravem .
Jan.

Marcelko, nenech se tím rozhodit. Jan se divil celkem správně, ale neznal pozadí toho, proč se ptáš - že jste viděli jiné podmínky a znejistěli jste. Mně to taky překvapilo, připadá mi samozřejmý, že dřív než jdu hada chovat, zjistím co se dá. Na druhý straně jsi k tomu přišla jako slepej k houslím a strašně se mi líbí jak pečuješ, prožíváš to a rychle doháníš mezery. To je moc fajn. Možná se nám tu rodí novej zapálenej terarista, takže jestli máme možnost k tomu přispět, každý to určitě rád udělá. Asi jsi už poradnu prošla, ale když do vyhledávání zadáš hroznýš a teplota, vypadne ti toho dost na to, aby ses mohla zorientovat. Hadům zdar!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru