Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výjimka

Ahoj, nevite nekdo jak se to chysta do budoucna? Mam zelvy T. gareca...dospele bez vyjimky....Od nich mam mladata...ta samozrejme take vyjimku nedostala...Zajima me, jestli mladata techto mladat mohou tu vyjimku dostat nebo jak se to planuje do budoucna? Vite to nekdo?

Předmět Autor Datum
No, pokud vím tak není důvod proč by třetí generace, nebo ve Vašem případě F2 T. graeca měla dostat…
malpolon 08.12.2008 11:30
malpolon
Pro chov dospělých kusů nepotřebujete výjimku ze zákazu obchodní činnosti, jak sám název vypovídá. P…
KHor 08.12.2008 12:46
KHor
KHor-e: 4/Ptáte-li se na logiku, nemohu sloužit, nevím jak takovým opatřením lze kladně ovlivnit pr…
mat-fyz 08.12.2008 14:38
mat-fyz
Taky už jsem se nad tou vyjimkou několikrát pozastavil, děkuji za objasnění. Ještě mě napadá, nelze…
Nery 08.12.2008 22:00
Nery
Potomci želv "neznámého původu" tj. želv, které mají v kolonce původ uvedeno písmeno U, jsou stejně…
KHor 08.12.2008 22:44
KHor
Takže zas takovej problém to obchodování s prckama od "těch špatně opísmenkovanejch" želvíků nejni..…
Nery 09.12.2008 21:18
Nery
Pokud vyměníte slovo obchodování za bezúplatné darování a toto je podloženo darovací smlouvou, cho…
KHor 09.12.2008 22:07
KHor
Rád bych ještě upozornil na skutečnost, že výjimky (žlutý papír) se v ČR vydávají s různě dlouhou do…
KHor 10.12.2008 10:35
KHor
Mno kocourkov hadr :-D
Nery 10.12.2008 17:43
Nery
Moc pěkný souhrn, jen ještě pro doplnění, že pokud jsou želvy čipované, platí vyjímka pořád.
wufengg 11.12.2008 13:10
wufengg
No jo,ale ten šílený nepoměr čipu k mladé želvičce je hrozivý a obchoduje se většinou s mláďaty :-/…
zuzi 11.12.2008 17:33
zuzi
pokud jsou želvy čipované, platí vyjímka pořád. ...já myslel, že mají být nezaměnitelně označené, c…
krokodýl 11.12.2008 21:15
krokodýl
pro zuzi a krokodýl: To už je zase jiné téma. Tady šlo pouze o papíry, ne o vhodnost jednotlivých me… poslední
wufengg 14.12.2008 17:01
wufengg

No, pokud vím tak není důvod proč by třetí generace, nebo ve Vašem případě F2 T. graeca měla dostat výjimku. Pokud ji rodiče nemají(jsou tedy chováni nelegálně), tak u jejich mláďat a mláďat těchto jejich mláďat(F2) tomu bude stejně. Viz před časem nabídka mláďat A. dumerili za 800/kus apod. U těchto želv se to ještě pokud vím komplikuje povinností registrace CITES na rozdíl od A. dumerili, který potřebuje jen výjimku ze z. o. č.(žlutý cites).
Dělá se to ještě jinak, ale o tom bych tady nerad psal a každý si na to stejně vždycky přijde sám.

Pro chov dospělých kusů nepotřebujete výjimku ze zákazu obchodní činnosti, jak sám název vypovídá. Potřebujete pouze registrační list pro dospělé kusy. Háček je v tom, že na registračních listech musí být správné písmenko ve správném chlívečku. Pokud je toto písmenko správné, značí že želvy mají správný původ, respektive jejich původ je znám. Jde o kusy, které byly získány před rokem 1992, ty mají písmenko P. Zvířata získaná od roku 92 do podzimu 97 nemající dovozní povolení a nejde-li jiným způsobem doložit legální původ, mají ošklivé písmenko U, což z nich činí zvířata nelegálně získaná, i když legálně držená. K chovu jsou nepoužitelná, včetně svých potomků. Pokud máte dospělá zvířata narozená v roce 98 a výš, mají v registračním listu písmenko C nebo F a pokud jejich rodiče mají to strašně důležité písmeno v pořádku, budou pravděpodobně výjimky na jejich mláďata vydány. Nevím, zda je potřeba se zrovna u T.graeca zmiňovat o písmenku W, snad jen u poddruhů dovážených legálně ze severní Afriky. U T.g.ibera je legální dovoz vyloučen.
Do budoucna nezbývá než doufat, že bude líp nebo snad alespoň rozuměji ;-)

Shrnutí:
1/Výjimka ze ZOČ. pro chov není potřeba.
2/Potomkům zvířat se známým původem bude pravděpodobně výjimka ze ZOČ. vydána. Pozor, na výjimku není právní nárok, záleží tedy na názoru AOPK, je pravda, že pokud je vše v pořádku, nebývá problém.
3/Potomkům rodičů majících v reg. listu písmeno U nebudou výjimky vydány, páč není znám jejich původ (rodičů)
4/Ptáte-li se na logiku, nemohu sloužit, nevím jak takovým opatřením lze kladně ovlivnit prosperitu volně žijících ohrožených živočichů.

KHor-e:

4/Ptáte-li se na logiku, nemohu sloužit, nevím jak takovým opatřením lze kladně ovlivnit prosperitu volně žijících ohrožených živočichů.

Tak tohle mi udelalo po dlohe dobe usmev na tvari:-) S tim se neda nic jineho, nez souhlasit;-)

Taky už jsem se nad tou vyjimkou několikrát pozastavil, děkuji za objasnění.

Ještě mě napadá, nelze u takovýchto jedinců například sepsat darovací smlouvu a takto je poslat legálně dál? Nebo jak je podmíněn převod na nového majitele třebas když se o ně již původní nemůže postarat?

Potomci želv "neznámého původu" tj. želv, které mají v kolonce původ uvedeno písmeno U, jsou stejně jako rodiče vyloučeny z volného obchodu. Abych byl úplně přesný, tak z volného obchodu jsou vyloučeny všechny mediteránní želvy (mimo jiné). Proto je potřeba žádat o výjimku ze ZOČ. Želvy, včetně svých potomků, v jejichž "rodokmenu" se u jakéhokoliv předka vyskytlo v kolonce původ písmeno U, nikdy výjimku ze ZOČ podle současných pravidel nedostanou.
Jediná legální možnost je takové zvíře nebo jeho mládě bezúplatně darovat, což lze stejně tak, jako jakoukoliv jinou věc. Nedílnou součástí takové transakce musí být darovací smlouva.
Pro úplnost je třeba dodat, že darovat lze samozřejmě i želvy se "správnými" písmenky v dokladech, tj. přenechat je bezúplatně jinému majiteli bez výjimky ze ZOČ aniž by ztrácely status "správné, chovu schopné" želvy.
Vymění-li si například dva chovatelé dospělé chovné želvy se známým původem a to i bez výjimky z ZOČ. pouze s registračním listem (P nebo C nebo F v kolonce původ) budou i nadále na jejich mladé výjimky vystaveny.
Doufám že až si za hodinu ten svůj elaborát znovu přečtu, bude mě dávat stejný smysl jako nyní. ::)

Pokud vyměníte slovo

obchodování

za bezúplatné darování a toto je podloženo darovací smlouvou, chovatelských přebytků se legálně zbavíte. Obviní-li vás ovšem dotyčný obdarovaný časem z převzetí jakékoliv protihodnoty, je průšvih.
Zajímavý je okamžik ocenění takového daru pro účely zdanění. Z vůle státu je totiž věc (želva) vyloučena z volného (i jakéhokoliv jiného) obchodování, včetně svých potomků a to jednou provždy. Je-li pravda že daníme majetkový prospěch, vyvstává otázka. Takto písmenkem postižená želva nemá prakticky žádnou faktickou finanční ani jinou hodnotu.

Rád bych ještě upozornil na skutečnost, že výjimky (žlutý papír) se v ČR vydávají s různě dlouhou dobou platnosti.
V roce 2005 byly vydávány výjimky s neomezenou dobou platnosti, tj. byla vystavena výjimka na konkrétní zvíře, která jako nedílná součást registračního listu platí po celý život zvířete. V roce 2006 došlo k výraznému zdokonalení ochrany ohrožených druhů, bylo pravděpodobně zjištěno, že pro jejich ochranu a v zájmu ekologie bude lepší vystavovat výjimky ze ZOČ jednorázové, tj. na každou obchodní transakci nový, krásně žlutý papír, platící pouze na omezenou dobu a pro jednu obchodní transakci, u mě to bylo na dobu tří měsíců. V praxi to vypadalo tak, že jsem žádal o výjimku, byla mě vystavena, vybavena fotografií, zaevidována, já želvu musel prodat v termínu platnosti tj. tři měsíce a výjimka tímto aktem ztratila platnost a byla odebrána. Nový majitel byl nucen, v případě že by želvu chtěl prodat, žádat o výjimku novou, stejně tak i já pokud bych nestihl prodat želvu v termínu.
V roce 2007 došlo k určitému posunu, bylo zřejmě zjištěno, že neustálé vystavování stejného dokladu na stejné zvíře nemá kupodivu patřičný efekt na volně žijící divoké populace a že je potřeba udělat radikální řez. Řez byl proveden se vší důrazností, činnost výrazně zjednodušena a v roce 2007 byly vydávány výjimky s dobou platnosti jeden rok a na tři obchodní transakce uskutečněné v tomto období.
Uvádím to zde zejména proto, že ne každý majitel zvířete hrdě třímající žlutý papír onen doklad ve skutečnosti opravdu má, je tudíž potřeba se při případném prodeji přesvědčit o platnosti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru