Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je to zvláštní fenomén, málokdo se zeptá na to jak a čím krmit aby byly potřeby zvířat na vitamíny a…
KHor 29.08.2009 10:27
KHor
Nechapu co se to tady schazi za nektere lidi. Myslim ze to tady je o tom ze se zeptam, zalozim vlakn…
j_hanyz 29.08.2009 10:57
j_hanyz
Myslim ze to tady je o tom ze se zeptam, zalozim vlakno a ostatni, zkusenejsi chovatele odpovi. No,…
Arutha 29.08.2009 23:07
Arutha
Nevím z čeho zastánci preventivního podávání vitamínů usuzují že krmní hlodavci obsahují nedostatek…
Vladěk 30.08.2009 18:50
Vladěk
A co se týče zkrmování hlodavců ze zverimexu; dělám to tak co hady chovám (od srpna 1984) a nikdy js…
krokodýl 01.09.2009 15:56
krokodýl
Asi mas pravdu Krokodyle..ty tri dny ty potkany nekde doma uskladnim abych je "vykrmil".. Nejlepsi n…
j_hanyz 01.09.2009 21:21
j_hanyz
Dají se sehnat třeba na ifauna.cz.... Jinak se dá použít cokoli jiného, nemusí to být T3 nebo T4. Pr…
broz.pavel 01.09.2009 22:41
broz.pavel
uvádím vaničku na maltu o obsahu 90 litrů nemusí být ani vana na maltu. Stačí vlézt do jakéhokoliv…
Georgij Gadjukin 02.09.2009 06:20
Georgij Gadjukin
JJ lodny na maso mám taky, ale nepoužívám je na chov. Jinak nevím, asi to bude jak ve který oblasti,… nový
broz.pavel 02.09.2009 16:54
broz.pavel
Jen bych ještě dodal, že některý plasty hlavně potkanům velice "chutnají" a poměrně rychle je zničí,… nový
krokodýl 02.09.2009 19:21
krokodýl
jojo jak ma bedna něco jinýho než kulatej roh jak téčková bedna tak dříve nebo později to potkyši na… nový
1kraken 02.09.2009 19:37
1kraken
Taky přidám teda perličku, kuna lesní VS přívodní hadička od turba u WV GolfV. Kdo myslíte že vyhrál… nový
broz.pavel 02.09.2009 20:00
broz.pavel
comě zatím nerozkousali tak je fakt jenom to téčko Časem ty mrchy zdolaj i ta téčka, ale fakt jim… nový
krokodýl 02.09.2009 20:54
krokodýl
Ja som potkanmi zaplnil starú velkú vanu na kúpanie a z vrchu som dal sietku,všedko bolo v uplnom po… nový
Superboa 02.09.2009 21:30
Superboa
potkany som choval po skusenostiach od kamosa s T4 (prehryzli ju - neviem ako ale podarilo sa im to.… poslední
boa.constrictor 02.09.2009 21:54
boa.constrictor

Je to zvláštní fenomén, málokdo se zeptá na to jak a čím krmit aby byly potřeby zvířat na vitamíny a nerostné látky uspokojeny, ale téměř každý řeší jaké umělé vitamíny podávat. Připadá mě, že jaksi dopředu přiznává, že není schopen nebo ochoten dopřát či zajistit svému chovanci něco tak základního, jako je odpovídající kvalitní potrava.
Imperátor promine, jen říkám svůj názor, ale pokud někdo (j hanyz) řeší aplikaci čehokoliv (vitamíny, léky atd.) kterémukoliv ze svých chovanců, nebude pravděpodobně schopen posoudit ani potřebu dodatečného zásobení organismu zvířete něčím tak ošemetným jako jsou umělé vitamíny, zvláště pak těch, kterých se organismus nedokáže zbavit a které mohou při předávkování působit toxicky.
Podle mého má smysl uvažovat o aplikaci vitamínů pouze tehdy, má-li chovatel stálý, dlouhodobý přísun potravy z určitého zdroje a následné laboratorní rozbory krve ukáží sníženou hladinu vitamínů u chovaného zvířete je vhodné na základě takovéto podložené informace vitamíny případně doplnit.
Moderní sypání, píchání a jiné praktiky, čehokoliv, byť jsou to ty nejspecielnější směsi, jen tak od oka, na základě subjektivního pocitu chovatele by mělo být tou dávno překonanou praxí, ne opačně.
Jen nemnozí chovatelé vědí, nebo alespoň tuší jaká hladina vitamínů a kterých je v tom kterém období ta správná a za těchto okolností doplňovat cokoliv je hra se zdravím zvířete.

Krmný hlodavec a vůbec všechna přirozená potrava má jednu vážnou chybu, není na něm napsáno jaké vitamíny obsahuje, což mnohé svádí k dojmu, že v prášku bude vitamínů víc.

Nechapu co se to tady schazi za nektere lidi. Myslim ze to tady je o tom ze se zeptam, zalozim vlakno a ostatni, zkusenejsi chovatele odpovi.
Myslim, ze je zbytecne nejake opovrhovani a napadani ze nejsem schopen posoudit to nebo ono.
Otazka znela jasne..jak podavate hadum preparaty v prasku..ti kdo maji zkusenosti odpovi, jini necht si prectou prispevky a jdou dal.

Myslim ze to tady je o tom ze se zeptam, zalozim vlakno a ostatni, zkusenejsi chovatele odpovi.

No, a přesně to se děje. Akorát ta odpověď je jiného rázu, než jste asi čekal...nemyslím si, že by někdo někoho napadal, pouze zde bylo konstatováno, že nikdo nedokáže odhadnout aktuální hodnotu vitamínů ve zvířeti a podle čeho pak chcete dávkovat? A víte vůbec jaká je "správná hodnota"? Já tedy ne. Nedokážu se mrknout na užovku a říct si, sakra, musím jí dodat tolik a tolik vitamínu xy...a to, že předávkování některými vitamíny či minerály může dost škodit, je myslím známá věc...
Takže se nevztekat a za sebe mohu doporučit vitamíny hadům nepřidávat. Kvalitní potrava opravdu stačí;-)

Nevím z čeho zastánci preventivního podávání vitamínů usuzují že krmní hlodavci obsahují nedostatek vitamínů. Nevím jak už tady napsali někteří předemnou, jaké množství vitamínů je pro hady optimální. Každopádně jsem neslyšel, ani neznám ze svého okolí jediný případ prokazatelný hypovitamínozy u hadů odchovaných v zajetí. Jsem ochoten tomu ještě uvěřit v případě vitamínu B u druhů hadů žeroucí ryby (ty jsem ale nikdy nechoval, takže nevím).
Dle mojeho názoru (možná špatného) je jediné trošku možná objektivní měřítko kvality výživného stavu hadů chovaných v zajetí, jejich průměrná dožitá délka života + produkce potomstva. A tady si myslím, že běžně chovaný druhy hadů se v terariích dožívají možná i vyššího věku než v přírodě, a při dobrém přikrmování se dá dosahnout i slušných výsledků při rozmnožování.
Vždyť třeba u guttát se dá takto dosahnout i třech snůšek do roka (ikdyž tady je to už asi opravdu hodně na úkor kondice hada). Každopádně jsem přesvědčen že takovejto výkon v rozmnožování lze dosahnout jenom v terariích, protože příroda jim nenastaví tak optimální teplotní a výživné podmínky pro rozmnožení. To už je ale na širší debatu....
Dle mojeho názoru, není nutné hadům dodávat jakékoli vitamíny. Vitamíny jsem u hadů dával jen jako podpůrnou léčbu během podávání ATB, to už je ale něco jiného.
A co se týče zkrmování hlodavců ze zverimexu; dělám to tak co hady chovám (od srpna 1984) a nikdy jsem neměl žádné problémy. Myši donesu ze zveráku, nechám je doma cca 3 dny, a po tu dobu je prokrmím klasickýma granulema pro hlodavce. A hadi jsou OK.

A co se týče zkrmování hlodavců ze zverimexu; dělám to tak co hady chovám (od srpna 1984) a nikdy jsem neměl žádné problémy. Myši donesu ze zveráku, nechám je doma cca 3 dny, a po tu dobu je prokrmím klasickýma granulema pro hlodavce. A hadi jsou OK.

V podstatě souhlas, jen myším i potkanům ještě dávám navíc v sezóně zelený, normálně hodím hrst bejlí z louky nahoru na mřížku beden a myšáci už se o to postarají, věřím, že v lupení vyrostlém na louce na sluníčku je hodně důležitých látek. Navíc to mají v době zkrmování ještě v žaludku a střevech. Potkanům ještě přidávám kočičí granule nebo jim tam hodím občas pár zophobáků nebo cvrčků.
Ono je trochu takový zvyk říkat, co je ze zverimexu je hrozné, myši chcípáci, špatně živené atd. Ale ruku na srdce, kdo do zverimexů v naprosté většině dodává myši??? Velkochovatelé. A to jsou ti první, kteří se snaží své myši krmit kvalitně, aby měli dostatek odchovů a zdravé odstavy, které mohou zapojovat znovu do chovných skupin z výhledem na početné vrhy. to, co s myšma udělají ve zverimexu je věc druhá, ale nebývá to tak hrozné, prostě dostanou vodu a žrádlo, i když ne vždy optimální.

Dají se sehnat třeba na ifauna.cz.... Jinak se dá použít cokoli jiného, nemusí to být T3 nebo T4.
Pro příklad uvádím vaničku na maltu o obsahu 90 litrů. Stojí kolem 200,- kč, jen si doma dodělat pletivo a je hotovo, náklady do 300,- kč a potkanů se ti tam v pohodě vejde 5 adultních nebo 30 myší taky adult....
Já toto používám i na chov.
PB

uvádím vaničku na maltu o obsahu 90 litrů

nemusí být ani vana na maltu. Stačí vlézt do jakéhokoliv marketu, nejlépe do IKEA, a je zde na výběr plastových vaniček přehršel Většinou i za rozumnou cenu. Z pevného pletiva, jak píšeš, dodělat horní kryt a hotovo.
Nebo, známý používal červené bedny (přepravky) na maso. Zeptat se v nějakém přilehlém masokombinátu, kdy vyřazují dosloužilé a chovná bedna je na světě.

JJ lodny na maso mám taky, ale nepoužívám je na chov.
Jinak nevím, asi to bude jak ve který oblasti, ale konkrétně teď na jihu čech stojí lodna 250,- a vana na maltu 200,- každá kačka dobrá a při nákupu 3 beden máš rozdíl velikej.
Je ovšem fakt, že bedny už nejsou nedostatkové zboží, už jsou různé v Baumaxu, globusu, prostě je jich všude dost.
Jinak já jsem to uvedl jen jako příklad, aby si tazatel udělal představu o tom, jak se dá bez složitého shánění něčeho, situejšn řešit hned a za cenu nižší než T3 nebo 4.
PB

jojo jak ma bedna něco jinýho než kulatej roh jak téčková bedna tak dříve nebo později to potkyši načnou, comě zatím nerozkousali tak je fakt jenom to téčko , a jak nějakej uteče tak první co okousal byl dicinky kabel na 220, nechapu jak mohl oholit fázi i nulák- šahl jsem za skřin a nestačil jsem se divit jak měto masírovalo a co vím tak plno lidí co mají potkyše tak jim šli po kabelech a podle flekatejch bobků to opravdu žerou

Ja som potkanmi zaplnil starú velkú vanu na kúpanie a z vrchu som dal sietku,všedko bolo v uplnom poriadku dával som tam odstavené mládatá.Po nieakom čase tie hnusoby zožrali štupel a prehrízli odtokovu mriežku a zdrhli ::) na štastie potkanov chovam v uzavretej miestnosti takže sa dali v pohode pochytat.Nikdy v živote by mi nenapadlo že to dokážu rozhríst z toho štupla zostal len ocelový krúžok na prichytenie retiazky :x::-?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru