Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zahradní jezírko pro želvu nádhernou

Dobrý den.
Chtěla bych zřídit zahradní jezírko pro 2 želvy nádherné, ale nějak se nemohu dopátrat nějakých smysluplných rad. Upřímně - prakticky nevímm, jak na to - kam ho umístit, jak velké, jak hluboké, plastové nebo ne... Nevíte někdo, kde tyto informace zjistit? Poradíte mi, prosím, nějakou knihu nebo webové stránky? Děkuji mnohokrát.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím, tady jsem ti něco naskenoval z knížky Naše první terárium od Manfreda Rognera. Snad to pomů…
Josefek 24.04.2010 14:22
Josefek
Děkuji mnohokrát za pomoc.
Zdenka O. 24.04.2010 16:25
Zdenka O.
Ale jinak, jestli je tam nechceš nechat celoročně, což moc nedoporučuju, tak stačí běžná plastová "l…
krokodýl 24.04.2010 18:05
krokodýl
Celoročně je tam nehodlám nechávat, nebyly nikdy zimované ani vevnitř, natož venku. Prostě mám prost…
Zdenka O. 25.04.2010 12:45
Zdenka O.
Chovám dvě želvy nádherné v jezírku celoročně již čtvrtou sezónu. Hloubka jezírka v nejhlubším místě…
anonymous 27.04.2010 19:45
anonymous
Dobrý den, našel jsem Váš popis chovu želvy nádherné v jezírku,proto prosím o radu. Koupil jsem práv… nový
Dotaz 30.01.2011 14:33
Dotaz
Zdravím, osobně bych želvu nechal v celém objemu, bude jí to vyhovovat - na mělčině vyhřívací místo… nový
Arutha 30.01.2011 16:39
Arutha
Zdravím jen sem se chtel zeptat jestli mi v zime fakt neumrznou pod tím ledem.mám jezírko hluboké as… nový
že 18.08.2016 20:32
že
umrznou, není to jen o hloubce :x: nový
lupus 18.08.2016 21:25
lupus
Mě se jako nejlevnější varianta jeví jezírko foliové - vyjde se vším všudy maximálně stejně jako pla… nový
Lukas K 31.01.2011 07:14
Lukas K
Zdravim, já bych se chtěl zeptat. Mam jezírko největší hloubka asi 80cm a na dylku 3m s tim že na dn… nový
Charles325 06.10.2012 16:34
Charles325
o zimování v jezírku se tu už vícekrát psalo, musí mít "nezámrznou" hloubku cca +1 m a počítá se min… nový
lupus 07.10.2012 11:23
lupus
Pokud v jezírku přezimují lekníny i karasové, tak nádherná tam přežije taky, jsou to mrchy snaživý..… nový
klapavkář 08.10.2012 12:51
klapavkář
DŮLEŽITÉ: Jezírkové rybky - koi kapři a jiné okrasné druhy ryb - a želvy nikdy nepatří dohromady. Vž… poslední
Adana 01.07.2023 22:28
Adana

Ale jinak, jestli je tam nechceš nechat celoročně, což moc nedoporučuju, tak stačí běžná plastová "ledvinka" přiměřené velikosti a hloubky (dělají se tuším běžně do asi 40-50 cm hloubky a plocha cca 2 x 1,5 m). Vyhloubit díru, zapustit, po krajích pokrýt geotextílií, okolo okrajů jezírka je vhodné nasázet trsy bahenních trav a rostlin nebo aspoň klasické travní trsnaté drny na zakrytí toho okraje (tomu pomůže i ta geotextílie). Do bazénku napustíte vodu a je to. Akorát v létě je třeba pravidelně dopouštět (odpar) a je vhodné jednou za čas odčerpat vodu a bordel (ideálně kalovým čerpadlem) a napustit čistou vodu. Okolo bazénku nezapomeňte vytvořit dostatečnou ohrádku, aby želvy neodcestovaly jinam.

Chovám dvě želvy nádherné v jezírku celoročně již čtvrtou sezónu. Hloubka jezírka v nejhlubším místě je cca 90 cm, objem jezírka je cca 18m3. Kolem jezírka není žádný plot, želvy z jezírka neutíkají a v pohodě v něm i zimují pod ledem.

Dobrý den,
našel jsem Váš popis chovu želvy nádherné v jezírku,proto prosím o radu.
Koupil jsem právě jednu desetiletou želvu nádhernou,samičku,velikosti 23 cm.
Protože byla chována celoročně v akváriu,mám ji v akvariu také,ale dost malém.

Máme něco jako asijskou zahradu s jezírkem o obsahu 30 000 l.vody,dno je stupňovité 50,80,150,200 cm hloubky.V jezírku je 20 koikapírků,filtrace,UV lampy.
Chtěl bych mít želivku v jezírku.Břehy jezírka jsou strmé,mělký břeb je pouze v místě kde se vrací voda z filtrace potokem a vlévá se zpět do jezírka.
Prosil bych Vás o tyto,případně i njiné rady:
Kdy na jaře můžu přenést želvu k jezírku?
Jestli ji můžu ponechat plavat v celém objemu,nebo jestli jí mám ohradit,vymezit prostor v nejmělčí části?
Jestli ji můžu ponechat v jezírku i v zimě?Nemám totiž na dně bahno ani listí,ani vodní rostliny.
Případně v jaké hloubce může přezimovat?Je to zvláštní,ale koikapři jak vidím ledem,nepřezimují v největší hloubce,ale v 1,50 cm.V ledu udržuji otvor el.topítkem,kvůli asimilaci odmetám sníh.
Prosím o Vaše rady,protože jsem v tomto začátečník.V minulosti mě odrazovaly zprávy,že vodní žely okusují rybám ploutve,ale v brněnském Čtyřlístku v Bastrci mají želv mnoho a asi se tam nic takového neděje,ale jezírko mají opravdu velké.
Děkuji za Vaše případné rady,přeji hodně pohody a úspěchů.
Karel Pavlíkovský
Říčany u Brna.

Zdravím,

osobně bych želvu nechal v celém objemu, bude jí to vyhovovat - na mělčině vyhřívací místo s teplejší vodu, využije ale i hloubku.
Pokud je jezírko takto "holé" nejspíš bych ji na zimu vylovil - jinak hloubka je dobrá, v případě dobrého dna by tam mohla klidně zimovat.

Ad doba: - osobně bych želvu, pokud byla doposud chovaná v teple, dal do jezírka až přelom května / června - snáze si zvykne. S postupným klesáním teploty na podzim už by neměla mít problém.

Ad okusování ryb: může se to samozřejmě stát, zvláště když je opravdu hodně ryb na malém prostoru - ve velkém prostoru je želva zas tak snadno nechytí. Záleží samozřejmě i na zakrmování "běžným krmivem"...

Mě se jako nejlevnější varianta jeví jezírko foliové - vyjde se vším všudy maximálně stejně jako plastové, ale můžete si sama zvolit tvar apod. K osázení doporučuji odolnější rostliny - orobinec, kosatec žlutý, puškvorec..vodní hyacinty, pistie na hladině. Pro jezírka do 90 cm hloubky stačí 0,5 mm folie. Pozornost bych věnoval ohrazení proti útěku. Mě se vyplatily OSB desky, které měly 65 cm na výšku, přesto jsem nepozoroval, že by se želvy snažily utéct. Je dobré zvolit jezírko spíše větší - čím větší objem vody, tím lépe si jezírko podrží teplotu a rovněž má velké jezírko lepší samočistící schopnost.
Obecně se doporučuje želvy umístit do jezírka v době, kdy neklesá teplota vody pod 18 C. Ale ani náhlý pokles teploty neznamená katastrofu, želvy klesnou ke dnu a sníží aktivitu jako při zimování a jakmile se vody trošku prohřeje a vysvitne slunce, vrátí se k normální aktivitě (vlastní pozorování - loňský chladný červen a září)

Zdravim, já bych se chtěl zeptat. Mam jezírko největší hloubka asi 80cm a na dylku 3m s tim že na dně je bahno plus nějaký lekníny. Mam tam vysazený zlatý karase ale ty se množej jak šílený. Myslíte že by byla želva nádherná schopná redukovat počet ryb ale zase s tim že by bylo fajn kdyby tam nějaka přežila. Eventuelně jestli ji tam mužu nechat prez zimu a jestli musim nejak to jezirko oplotit.

Předem díky za odpověď :)

DŮLEŽITÉ: Jezírkové rybky - koi kapři a jiné okrasné druhy ryb - a želvy nikdy nepatří dohromady. Vždy jen jedno, nebo druhé.

I větší druhy ryb pak trpí zraněním nebo okousanými ploutvemi. I když nejsou želvy schopné rychlejší druhy rybek ulovit, mohou je poranit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru