loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Málokdo může zodpovědně sledovat množství F1 odchovů, které by bylo fungovalo jako reprezentativní v…
Sysel 29.04.2010 15:13
Sysel
Sysel - To se spíš týká plodnosti F1 a vyšších generací. Mohu také potvrdit, že plodnost samic u F1,…
KHor 30.04.2010 09:44
KHor
Dovolil bych si připojit jednu poznámku - u obojživelníků, u kterých byl prokázán vznik transsexuáln…
Petr60zelv 30.04.2010 11:19
Petr60zelv
Pánové, jestli jsem vás dobře pochopil mohou tedy u želv vznikat horké samice (resp. se sníženou šan…
charloschuanche 30.04.2010 12:52
charloschuanche
Problémy jsou dva - za prvé, jde zatím pouze o spekulace, pohlavní heterochromozomy byly zatím proka…
Petr60zelv 30.04.2010 13:16
Petr60zelv
Ne jenom na mě ten problém tak zapůsobil, jako že nakoupím želvy ze špatné inkubace budu se s nima p…
charloschuanche 30.04.2010 15:45
charloschuanche
U většiny lidí to hádám jako perpetum mobile funguje, nevím, je-li možné provozovat "želví farmu" v…
Petr60zelv 30.04.2010 16:52
Petr60zelv
Jo kéž by se člověk mohl všemu jenom zasmát. Každopádně dobré info se vždy hodí, a tímto tedy děkuji…
charloschuanche 30.04.2010 18:13
charloschuanche
I já děkuji všem zůčastněným za odpovědi. Sice nejsem o nic moudřejší, ba naopak, ale i tak jsou to…
Jakubýček 01.05.2010 10:14
Jakubýček
to Jakubýček : moudřejší bys měl být o hodně :-) a jen tak ledabyle pronesený dotaz k prodávajícímu…
lupus 01.05.2010 19:42
lupus
"Při jakých jste říkal, že jste je inkuboval teplotách ? " by už NIKDY neměl chybět... Obávám se, ž… nový
KHor 03.05.2010 10:52
KHor
Ahoj, píšu to sem, nikde sem to nenašel. Jáka je doba, od páření po kladení vajec u želv, mám želvy… nový
VáclavM 03.06.2010 11:59
VáclavM
dle Tichého se M.t. páří leden, únor a snáší červen - srpen :-):puff: nový
lupus 03.06.2010 12:19
lupus
Ano, to uz jsem se take docetl, ja je v te dobe jeste nemel, tak nevim, ale vim, ze tou dobou zrovna… nový
VáclavM 03.06.2010 12:37
VáclavM
Bohužel si to z hlavy nepamatuju přesně, ale fungovalo to podle Nataši Velenské tak, že tam je nějak… nový
Petr60zelv 03.06.2010 13:08
Petr60zelv
Petre, jestli myslis u M.t, tak co jsem se bavil ja, tak nema smysl delat nejake diapauzy, ale inkub… nový
VáclavM 03.06.2010 13:43
VáclavM
Mám dotaz k líhním - je některá z komerčně prodávaných vhodná pro želvy? Našla jsem sice líhně, ale… nový
Corina 06.07.2020 13:01
Corina
Tak hladaj inkubátory pre plazy. A nie líhne na vtáky ktoré prirodzene svoje vajcia otáčajú. https:/… nový
danio007 07.07.2020 16:36
danio007
tak pokud je to stejne jako u jinych bezne inkubovanych plazu (jedna teplota, vyssi nez pokojova), m… nový
lucifer 07.07.2020 18:51
lucifer
Dík za reakce. Jde o T.hermanni. Zajímalo mě, jestli má někdo s těmi prodávanými líhněmi zkušenosti… poslední
Corina 15.07.2020 14:15
Corina

Málokdo může zodpovědně sledovat množství F1 odchovů, které by bylo fungovalo jako reprezentativní vzorek až do dospělosti. I přesto chovatelů, s F2 odchovy u such. želv obecně přibývá. Osobně mohu potvrdit plodnost mých odchovaných samic T. horsfieldi vylíhlých v letech 2003-4, a tenkrát jsem inkuboval ve stálé teplotě cca 32,5C. Bohužel tyto potvrzené počty jsou statisticky nevýznamné.

Sysel - To se spíš týká plodnosti F1 a vyšších generací. Mohu také potvrdit, že plodnost samic u F1, F2 a i u pár kusů F3 je minimálně srovnatelná se samicemi z přírody ne-li větší. To bude zřejmě způsobeno nezatížením organismu různými potvorami a od mládí stejnými podmínkami chovu.

Mimo jiné i tyto samičky byly líhnuty v teplotách 30°C

Dovolil bych si připojit jednu poznámku - u obojživelníků, u kterých byl prokázán vznik transsexuálních jedinců, tedy samic s XY chromozomy u Triturus cristatus - systém Drosophila, případně samic se ZZ chromozomy u Pleurodeles waltl a poireti - ti mají systém Abraxas jako ptáci nebo hadi, obdobně jako u čínskojaponských hybridů želv čeledi Geoemydidae - tedy toho, co by se dalo označit jako designové nebo Koi-želvy, jsou samice VŽDY plodné, zatímco samci některých hybridů (zde jde pravděpodobně o uplatnění Haldaneova pravidla) a XX samci Triturus cristatus jsou ale neplodní. Nelze tedy plodnost považovat za jednoznačné měřítko. Zajímavější by mohl být vývoj v následných generacích (jen je to pokus časově trochu náročnější). Jde o to, že při vzniku takovýchto "samcosamic" je sporné, jaká bude genetická sklatba jejich potomstva. Pro ryze komerční využití, ať už formou zblajznutí nějakým Číňanem nebo umoření dítětem - "vždyť se to dycinky chovalo v krabici od bot pod postelí, tak co nám teď chtějí vnucovat tak šíleně drahé výbojky a terária nebo dokonce výběhy" - hlavně u druhů s velkým počtem vajec ve snůšce, je to vcelku bezvýznamné. Zajímavější je to poro druhy, jejichž snůška je 1 - 3 vejce 1 - 2 krát do roka a kde na každém jediném mláděti záleží udržení populace v lidské péči prostě proto, že z přírody už z nějakého důvodu není možný dovoz (druh byl vyhuben nebo jeho importu brání politicko-legislativní bariéra). Dalším případem, kdy by na tom mohlo záležet, je příprava skupiny pro eventuální reintrodukci. Osobně se sice obávám, že reintrodukce jsou pro nejbližších 50 - 100 let zcela mimo mísu (vysadíte-li třeba odchované Cuory někde v Číně, na 99.9 % je někdo v nejbližší době odloví a buďto sám sežere, nebo je výhodně prodá) prostě z důvodu nouze o bezpečný prostor pro takovou reintrodukci - Crocodilus niloticus je množen v takových kvantech, že by nebyl problém znovuobnovit většinu ne-li všechny jeho bývalé populace, jen je tam jaksi přemnožen jiný druh, prý jakýsi Homo sapiens (sic).
Tedy, umím si představit reintrodukci třeba Testudo hermanni boetgeri na nějaký ostrov v Egejském moři, kde po požáru zanikne místní populace, ale Ministr pro Turistiku překecá Ministra pro Životní Prostředí, že turistům se bude líbit, když tam želvy znova polezou. Ten ukecá své kolegy z jiných zemí EU, aby chovatelům zabavili problematická zvířata bez "žlutého papíru bruselské radosti" a zabavená zvířata tam vylifrují. Během 20 - 40 let sice vychcípe 80 - 90 % takto přesídlených jedinců - lze si to představit jako když miliardáře zvyklého na osobního sluhu a každodenní servis vrhnete na ulici, aby tam přežíval coby homelesák. V první generaci bude patrně následkem přítomnosti "horkých samic" mezi mláďaty nadbytek samců, ale pokud bude množství vylíhlých mláďat větší, než nějakých 500 ks, v další generaci by se to mohlo srovnat (pokud si tam tedy nebude někdo vařit polívku nebo nějaký Číňan nedostane zálusk).
Trochu se to podobá starým pokusům s ropuchami, vznik tzv. Bidderiánského potomstva - Ropuchy (rod Bufo) jsou typu Abraxas - WZ-heterozygotní samice. Samci ropuch (snad i samice, nejsem si jist na 100 %) mají tzv. Bidderův orgán, který v případě kastrace samce začne fungovat jako plnohodnotný vaječník a "přestaví" tělo samce tak, aby mohlo vajíčka klást. Protože ale logicky nedojde ke změně genetické informace, veškeré takto vzniké potomstvo jsou samci...
V Evropě je dnes docela problém sehnat samce Terrapene, to jen tak mimochodem...

Pánové, jestli jsem vás dobře pochopil mohou tedy u želv vznikat horké samice (resp. se sníženou šancí na další reprodukci, popřípadě s nejasným genetickým vybavením jejich potomstva). Budí to ve mě dojem, že téměř víc než na stavu zvířete by záleželo na tom, jak byla daná želva inkubována, uvažuje-li člověk o jejím zařazení do produktivního chovu- tedy nemusí jít prvotně o výdělečnou činnost, ale o odchov kvalitních mláďat pro radost z odchovu.

Problémy jsou dva - za prvé, jde zatím pouze o spekulace, pohlavní heterochromozomy byly zatím prokazatelně objeveny jen u několika druhů želv a metodika průkazu je složitá a drahá - na to nikdo nedá grantové ani jiné peníze. No a dokud se to nepodaří prokázat, vždy se najde někdo, kdo bude chtít "líhnout na samice", i to následně bude inzerovat třeba na ifauně. K tomu se sluší připodotknout, že leckdo si koupí prostě jen 1 - 2 mláďata líhnutá na samice a 1 líhnuté na samce a už se těší, jak za čtyři roky svou investici zhodnotí prodejem mláďat, ovšem dotyčnému se nechce koupit grupu 8 - 12 kusů a čekat, co se z toho za 5 - 10 let "vyvrbí".
Druhý problém je, že jistá míra komerce je nezbytná, pořizování chovné skupiny, terária nebo výběhy, elektřina, žrádlo, stavební materiál (u lidí s rukama manuálně breptavýma i stavební práce), veterinární péče atd. nic z toho není zadarmo a aspoň zčásti se to má "vrátit" na profitu z prodeje mláďat.

Ne jenom na mě ten problém tak zapůsobil, jako že nakoupím želvy ze špatné inkubace budu se s nima piplat 8-10 let, kdybych splnil všechny podmínky k rozmnožení atd. A když bude někde problém okolo páření, snůšky , kladení budu moct počítat i s touhle příčinou. Samozřejmě mimojiné. Tuším, že to nebude nikterak pravděpodobné, ale stát se to může. :?:
Právě v chovu jsem už trochu realista, nepotřebuju rentovat zvířata. Jen bych rád znal všechna rizika, se kterými člověk může počítat. Je to lepší než to okusit na svou kůži(teda zvířat).

A samo že zvířata si můžou na sebe zarobit sama. Jen třeba u těch želv je to běh na louhou trať a výsledek může s těma třema kusama být nejistý. :-D No hobby je přece od toho že nás to baví. A to co utržím, narvu stejně zase zvířatům, ať se maj dobře, takový perpetum mobile :puff:

U většiny lidí to hádám jako perpetum mobile funguje, nevím, je-li možné provozovat "želví farmu" v českých podmínkách tak, aby byla opravdu zisková a člověk ji nedotoval z jiných zdrojů.
To s těmi třemi kusy jsem si nevymyslel, skutečně jsem se potkal s několika, řekněme "alternativně inteligentními", kteří obdobným způsobem uvažovali. Konec konců, při prodeji svých mláďat Rhinoclemmys pulcherrima manni jsem narazil i na to, že sice jsem opublikoval podrobný návod na chov, ale stejně se jedna k..va na internetové diskuzi vyjádřila, že to je jen takový kompilát z literatury a určitě to podle toho tak složitě chovat nutno není... :-/ Tehdy jsem zalitoval, že po internetu nelze odeslat než pár slov, nic "hmatatelného"3-[.
Obávám se, že nejčastější příčina problémů s kladením bude ale ve skutečnosti mnohem prozaičtější - deformity krunýře z důvodu buď nedostatku vápníku, UV-B, případně vlhkosti během růstu a/nebo nadbytkem paštítků v zadní části karapaxu a tím deformacemi cest od vejcovodu do kloaky a do otvoru pánevní kosti.

"Při jakých jste říkal, že jste je inkuboval teplotách ? " by už NIKDY neměl chybět...

Obávám se, že informace bude vypovídat pouze o tom při jakých teplotách probíhala ikubace.
Vím, že jsem hnusně skeptický, ale k pravému rozřešení máme podle mě ještě sakra daleko, nebo alespoň praxe tomu napovídá.

Ano, to uz jsem se take docetl, ja je v te dobe jeste nemel, tak nevim, ale vim, ze tou dobou zrovna dokladly, a akt pareni sem opravdu nekolikrat videl. Zrejme jde o to, jake maji podminky a hlavne, jak se jim chce. tzn. doba od pareni po kladeni je tedy 5.mesicu? Az tak, + doba inkubace, to je jak cekat na narozeni ditete, jeste dil.:)

Bohužel si to z hlavy nepamatuju přesně, ale fungovalo to podle Nataši Velenské tak, že tam je nějaká diapauza a že ze začátku má vejce ležet v úplně suchém substrátu s úplně suchým vzduchem, žel bohu si nepamatuju jak dlouho a pak krátkou dobu před plánovaným líhnutím se má zavlhčit. Zkusím ten údaj někde vyštrachat, ale může to chvilku trvat...

Mám dotaz k líhním - je některá z komerčně prodávaných vhodná pro želvy? Našla jsem sice líhně, ale ty automatické otáčí vejce, což pro želví vajíčka není vhodné. Našla jsem např. tyto stránky:
http://prolihnuti.cz/kategorie-produktu/lihne/
nebo:
https://lihne-inkubatory.cz/lihne
Méte někdo zkušenosti, jestli jsou některé z těchto líhní dobré pro inkubaci želvích vajec?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...