Předmět Autor Datum
Stává se to a může to mít několik příčin. Hada vem a dej ho někomu na skrmení.
SNBák 08.08.2011 20:40
SNBák
křivej had, kryplík. nic s tim nenaděláš, tady už na toto téma jedno vlákno je
Aurifer 08.08.2011 20:45
Aurifer
Oni kolegové jsou dost hrrrr.Hadovi to v životě nijak nevadí a časem se ta bulka osvalí.Takže chov j…
Melda 08.08.2011 20:56
Melda
Možná trochu brutální řešení dát hada na zkrmení :D Bylo by mi to líto,když už si to zvíře pořídím..…
UnHoLy_ 08.08.2011 21:00
UnHoLy_
Brutální řešení hada skrmit? Podle mě je brutální, pouštět krypla do chovu. Běžně jsem to házel a há…
SNBák 08.08.2011 21:42
SNBák
Ono se to ale stává i bez chyby v inkubaci a navíc je to dědičné, důvody proč hada nezařazovat do ch…
Aurifer 08.08.2011 21:01
Aurifer
Dívala jsem se na ten topic...Hádě ten hrbol nemá na páteři, ale kousek od páteře...
Shax 08.08.2011 21:39
Shax
To,že je to dědičné,tomu nevěřim.Chodím sem už roky a co si pamatuju stalo se to plno lidem co sem c…
Melda 08.08.2011 21:54
Melda
Obrovská chyba je už v tom, tyhle kryply vůbec nabízet k prodeji a rozdávat je i zadarmo. Kdyby je "…
SNBák 08.08.2011 22:11
SNBák
Jestli to dobře chápu,je třeba zlikvidovat sourozence i oba rodiče.Jestliže je to dědičné potřebujem…
Melda 08.08.2011 22:19
Melda
V podstatě je pravda, že pár, u něhož se taková situace opakuje, by se měl roztrhnout a mělo by se n…
Epanterias 08.08.2011 22:30
Epanterias
Prosím vás,ruku na srdce.Vy jste úlně jiná liga,než většina lidí co se tu na to ptá.Tito lidé mají m…
Melda 08.08.2011 22:44
Melda
Já to chápu, ale mě na teraristice záleží daleko víc jak na jednom postiženém zvířeti. Chci v terári…
Epanterias 08.08.2011 23:01
Epanterias
To,že je to dědičné,tomu nevěřim.Chodím sem už roky a co si pamatuju stalo se to plno lidem co sem c…
Aurifer 08.08.2011 22:58
Aurifer
Ale já vim,že máte zvířata rádi.Problém je v tom,že jste profíci a obyčejní lidé to chápou jinak.Jso…
Melda 08.08.2011 23:05
Melda
Dobrá a co byste jim poradil, když mají nemocné zvíře, které má nevyléčitelnou vadu? Že je ok, aby n…
Aurifer 08.08.2011 23:20
Aurifer
Poradil bych jim to samé co Viper.Rozhodně bych tu nesekal hlavy a nekrmil varany.:-)
Melda 08.08.2011 23:45
Melda
nechci aby to vyznělo že já nic...to teda ne!já naopak VEŠKERÁ defektní mládata bez milosti zkrmuju… poslední
viper 09.08.2011 00:16
viper
Rozhodně to ale normální není a poslední dobou je to taková častá výmluva, že je to "inkubačními tep…
Epanterias 08.08.2011 22:04
Epanterias
Epanterias - naprosto souhlas,k tomu není co dodat...
viper 08.08.2011 23:00
viper
Jsem úplný začátečník, přijela jsme si pro hádě, dojela domů a po bližším prozkoumání objevila tu bo…
Shax 08.08.2011 23:09
Shax
pak je to myslím jednoduché-kontaktuj je a zvíře vyreklamuj...vzhledem k tomu že se jedná o vrozenou…
viper 08.08.2011 23:14
viper
souhlas mmch nevěřím že si toho tito "chovatelé" nevšimli A "vo tom to je"- se dostáváme k tomu, o…
Aurifer 08.08.2011 23:17
Aurifer

Ono se to ale stává i bez chyby v inkubaci a navíc je to dědičné, důvody proč hada nezařazovat do chovu už jsou v předchozím vlákně... je fakt, že had si většinou nestěžuje na to, jestli ho bolej záda nebo ne, každopádně třeba u koček a psů jsou zálomky na páteři docela bolestivá záležitost.

To,že je to dědičné,tomu nevěřim.Chodím sem už roky a co si pamatuju stalo se to plno lidem co sem chodí.Stojím si za názorem,že je to budto špatnou výživou samice v době před snůškou a nebo vysokou inkubační teplotou,kdy se zkracuje doba inkubace.

To že se má had zkrmit je věc,kterou může udělat jen člověk,který k tomu má možnost a co si budem povídat,nepřistupuje ke svým zvířatum jako k miláčkum(Tim nemyslím nic špatného)Nedovedu si představit,že někdo přiveze domů hádě,zetá se na poradně co že to má hadík na zádech a vy mu řeknete,,zkrm ho krypla,,.Co si ten člověk má myslet?

V podstatě je pravda, že pár, u něhož se taková situace opakuje, by se měl roztrhnout a mělo by se na něm přestat chovat. To neznamená ho zničit, ale stavět se k tomu zodpovědně a nemnožit to jak myši. Máte pravdu, že by i takový kryplík měl šanci na život, jenže bohužel a ruku na srdce, kolik znáte lidí, kteří budou takové zvíře mít opravdu do jeho posledních dnů? Mě už lidé za ty roky namluvili lecos a lecos jsem slyšel. Třeba se koluje poměrně známý případ z mnoha let dopředu, kdy bylo doporučeno jednomu hodně provařenému chovateli jistým veterinářem nepářit anakondu, z které kuchali ten rok uhynulá mláďata, protože hrozila recidiva zadržení mláďat po tomto zákroku. A co na to milý chovatel? Rok se s rokem sešel a dovolil si drze zavolat veterináři(který mu v podstatě radil zvíře z chovného projektu "odstavit" pro možnosti ohrožení na životě), že letos samice porodila zdravých x mláďat a há há há, že kecal. A to tehdy proto, že anakonda nestála těch pár kaček, co dnes. Nevěřím vážně už nikomu ani nos mezi očima. Stačí blbá rodinná situace, had musí z baráku, omladinu "teraristika" přestane bavit a had, kterému vizuelně nic nechybí putuje jako budoucí chovné zvíře do cizího chovu, kde si dotyčný mne navíc ruce, že má "nepříbuzné zvíře" (což je v ČR zejména u klasických guttat a české amelano linie holý nesmysl). Jak to vypadá když se taková věc podcení je vidět v zahraničí u hadů z linie sunkissed na příkladu Stargazer genů...

Prosím vás,ruku na srdce.Vy jste úlně jiná liga,než většina lidí co se tu na to ptá.Tito lidé mají mizivé znalosti a žádné zkušenosti.To co tu píšete je nemůže zajímat,protože tomu nerozumí.Oni jen chtějí rozumnou odpověd na svojí jednoduchou otázku a odpověd tohoto typu,si myslím není co chtějí slyšet.

Já to chápu, ale mě na teraristice záleží daleko víc jak na jednom postiženém zvířeti. Chci v teráriích nadále vídat zdravá zvířata, než tato. A to bohužel potřebuje pevnou ruku a hrát si na Boha. Jinak to nejde. To jim v tom případě totiž můžete rovnou psát "jo, to je dobrý, má holt hrb, ale to neva, podstatný je, aby začal do roka žrát sám a když nezačne, dejte ho pod cenou nebo darujte někomu, kdo bude mít nervy ho cpát dál". Co jim na tohle chcete říct?? Jo, je to v pohodě? Had je v cajku? Dejte mu jméno Cipísek a mějte ho rádi i když je hrbatý? Já to chápu, co chcete říct, na druhou stranu mi tohle připomíná "vtipné" akce z Animal Planet, kdy se na úkor zdravých zvířat v útulku, která mají naději na úspěšný život, udržuje na živu desetiletý bezzubý pes s prašivinou a vstřebanými vnitřnostmi vlivem dlouhodobé podvýživy a je z toho happy end. A omlouvám se, ale nemám ve zvyku říkat lidem to, co chtějí slyšet. Proto mám i dost odpůrců, protože za svým si prostě stojím. Udělat chybu, je lidské, stane se, že člověk sáhne při výběru vedle, na druhou stranu, choval byste geneticky zatížené gallotie se sklony slepnout, zvířata se silnými poruchami motoriky apod? Myslím, že vědomě ne. A pokud píšu moc "složitě", je mi líto. Kolegové to tu napsali myslím polopaticky a jednoduše. Já jsem to jen rozvinul, protože se stále opakuje to samé. Nevím, jestli má pak cenu psát tu cokoliv hlubšího, když se s prominutím valná většina dotazujících vyjma stávajícího osazenstva rekrutuje z podobné sorty lidí. Když tu někdo napíše, že had je bohužel defektní a má záda jak dromedár, přijde odpověď "ale já se díval a na páteři mi to nepřipadá". No to tu budeme opravdu hovořit donekonečna. Nakonec má tedy správná odpověď znít, ano, had je ok, aby dotyčný slyšel, co slyšet chce, šel v klidu spát? Neberte to ve zlém.

To,že je to dědičné,tomu nevěřim.Chodím sem už roky a co si pamatuju stalo se to plno lidem co sem chodí.Stojím si za názorem,že je to budto špatnou výživou samice v době před snůškou a nebo vysokou inkubační teplotou,kdy se zkracuje doba inkubace.

A že se to stává hlavně gutkám a některým korálovkám, hmm? Ono totiž zvířatům těch samých druhů, ale z odchytu z přírody se to nestává- mohu posoudit, měla jsem obojí. Co se týče té chyby v inkubaci- pokud se líhne na vysokou teplotu, udělá prudký výkyv směrem nahoru, hodně klesne a následně se prudce zvýší vlhkost atd, ale embria přežijou (nebo se březí holka léčí některými antibiotiky), tak se narodí/vylíhnou taky křivá mláďata, ale to vypadá uplně jinak, to jsou deformace skoro do geometrických tvarů, různě zkroucená mláďata atd, ale ne tyhle zálomky na páteři. Co se týče špatné výživy samice- i podvyživená samice je schopná udělat kvalitní vejce, ikdyž jich udělá míň jak živená dobře. To, že do toho narve veškerou svoji energii a ještě během snůžky nebo krátce po ní exne na vyčerpání je věc jiná, ale na vejcích se podvýživa projevit nemusí vůbec, obzvlášť u hadů ne. Pokud samice byla jinak zdravá a ta podvýživa neměla důvod v nějaké nemoci.

Právě proto, že lidi trpí buď a)přílišnou sentimentalitou/ b)silnou finanční zainteresovaností a nechávají tyhle zdegenerované zmetky žít, a nejen to- pouštěj je dál do chovu, tak proto tu potom začátečníci brečej, že maj křivého hada/agamu nebo chamíka trpaslíka /tančícího gekončíka atd a co s tim jako mají dělat.

To neni o om, že bychom my tady, co tvrdíme to zvíře zkrmit byli nějací bezcitní a neměli ta zvířata rádi, právě naopak. My je právě rádi máme a proto nám neni jedno, že se produkujou mrzáci a chov degeneruje.

Mmch, já osobně mám od jisté doby proto raději zvířata z odchytu, než xtou generaci odchovu v lidské péči.

Ale já vim,že máte zvířata rádi.Problém je v tom,že jste profíci a obyčejní lidé to chápou jinak.Jsou to Pet chovatelé a pro ně jen hádek v tu chvíli to nej co je potkalo.Rozdíl je,že vy odchováváte desítky,možná stovky mládat ročně.Oni ani neví jako mají použít žárovku.Vaše pohnutky jsou pro ně naprosto cizí a proto potřebují poradit,rozumě.

nechci aby to vyznělo že já nic...to teda ne!já naopak VEŠKERÁ defektní mládata bez milosti zkrmuju nebo jinak likviduju a hrdě se k tomu hlásím...to je věc kterou by měli dělat všichni chovatelé- a jestli to "chovatelé" kteří využili nezkušenosti kupující a podstrčili jí defektní mládě neudělali,je potřeba jim dát najevo že takhle ne ....to je přesně taktika takovýchle šme..ů -spoléhají na to že jim to projde..holka dá mládátku jméno,bude jí ho líto a tak si ho nechá a bude ho piplat...viz. sulcatka s tou želvičkou.....dokud to takovým bude procházet,bude se to čím dál tím častěji stávat...tady bohužel pro lítost není místo...

Rozhodně to ale normální není a poslední dobou je to taková častá výmluva, že je to "inkubačními teplotami". Zrovna u guttat, které se tu mrskají až na pár chovů na stejné krvi o tom už zdaleka pochybuji (podezřele často tím disponují odchovy konkrétních zvířat inkubovaných a líhnoucích se za stejných podmínek jako snůšky jiných jedinců totožného druhu ve stejném chovu, které podobné defekty nevykazují a ani se to u nich rok za rokem neopakuje) a jak odkazuje Aurifer na to minulé vlákno, jasné důvody proč nedržet taková zvířata v chovu, tam zazněly zřetelně. Na jednu stranu je tu sice hezká emocionální vazba, na druhou stranu udržováním těchto jedinců se ohrožuje celá populace a umožňuje se další šíření a upevňování genetických vad. Dle mého hlediska se ztotožňuji s kolegy a je lepší obětovat jedince, než v budoucnu do chovu zatáhnout dalšího postižence. Ať to zní sebekrutěji, takováto mláďata nemívají šanci na přežijí ani v přírodě, zatímco tady se s tím pipláme půl roku, pak to začne žrát a jakmile to "nasvalí a boule zmizí", už si nikdo nevzpomene, že had nebyl vpořádku a šup s tím do chovu. Opravdu bych se přikláněl k tomu, pořídit si zdravé zvíře a tomuto dát sbohem. To, jestli je to bolestivé či ne, je totiž také jen naše doměnka, asi jako bolestivost karapaxu u želv vlivem rachitisu. Ví Bůh, kdyby had mohl naříkat, jestli by jste ho ještě měli. I když hadi snesou bohužel/bohudík(?) hodně. A mimochodem, na mláďatech se nevyplácí šetřit. Nevím jestli jste si toho skutečně dopředu nevšimli, nicméně tohle se hadu nevyrazí přes noc, s tím se rodí. Pokud mládě někdo pořádně prohlížel(nekupoval ho levněji se zřetelnou vadou)a projel mezi prsty, neuniklo mu to;-). Tedy pokud to není přímo mládě z Vašeho odchovu (z fotky to vypadá na snow mutaci, pokud to nezkresluje fotka a není to klasické amelano).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru