Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Laciný a spolehlivý inkubátor

Mám tu jeden návod na laciný a přitom naprosto spolehlivý želví inkubátor. Kdo inkubátor už má, vejce raději smaží nebo želvy nechová, těm se omlouvám, že zabírám místo. Ostatním to třeba časem pomůže :-).
Spolehlivý inkubátor, který není narvaný elektronikou, by měl být co největší a co nejtěžší – jedině tak mu neuškodí nenadálé výkyvy teploty v okolí, denní výkyvy teploty uvnitř se budou pohybovat v rozmezí jednotlivých stupňů a ani celodenní výpadek elektřiny pro vejce nic neznamená.
Konstrukce je velmi jednoduchá. Stačí mít nebo si sehnat staré velké akvárium (50-100 l), které postavíte na polystyrenovou desku o síle 3 cm, obložíte všechny strany polystyrenem. Na samotné dno položíte akvarijní topné tělísko o výkonu 50-100 W a doprostřed cihlu. Pak napustíte vodu právě po výšku cihly, na kterou položíte menší akvárium (třeba 15 l). Do tohoto akvária nasypete ve vrstvě několika centimetrů téměř suchý vermikulit nebo jiný vzdušný substrát, vajíčka stačí přikrýt mechem nebo toaletním papírem. Akvárium zakryjete krycím sklem překrytým silným polystyrenem tak, aby mezi okrajem akvária a sklem byla větrací mezera asi 2-3 mm. Polystyren položený na skle zabraňuje prochladnutí skla a velké kondenzaci vody.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ještě fotka: ;-) http://www.sci.muni.cz/botany/salicornia/inkubator. jpg
Salicornia 13.08.2007 22:20
Salicornia
Vodní jsem používal léta, ale v poslední době mám raději "suchý" typ. Odpadají problémy s kondenzací…
krokodýl 13.08.2007 23:25
krokodýl
Skapávání vody ze skla na vejce se dá zabránit jeho mírným nakloněním (je třeba vytvořit spěciální š…
Salicornia 13.08.2007 23:51
Salicornia
Škoda, že to nebylo zpracováno jako článek. Takhle se to bude potulovat fórem, až to někam zapadne :…
Georgij Gadjukin 14.08.2007 07:23
Georgij Gadjukin
Jinými slovy: drahý Salicornia, nemohl bys toto téma zpracovat jako článek, vložit jej sem: add a př…
Kurt 14.08.2007 08:22
Kurt
Hele, kluci, já bych ještě chvilku počkal. Myslím, že to sem patří a ucelenější článek z toho můžeme… nový
Salicornia 15.08.2007 00:33
Salicornia
Tak jsem chtěl také přispět kapkou do mlýna ale nějak mě zrovna sem, nejdou vložit fotky přijatelnýc…
KHor 14.08.2007 13:18
KHor
No, tak bych si to u nás doma nikdy nechtěl představit - to musí být práce... :-D Trojité jištění te… nový
Salicornia 15.08.2007 00:27
Salicornia
Nedělám nic, jen čekám až ji zase zapnou, sice mám pro případ dlouhodobějšího výpadku elektrocentrál… nový
KHor 15.08.2007 00:52
KHor
Zdravim, vodni inkubator teto konstrukce pouzivam uz nekolik let (asi 6:puff:)a jsem s nim nadmiru s…
Redsnake 14.08.2007 20:51
Redsnake
S tou utěrkou je to bezva nápad, díky ;-). To, že termostat na topítku ukazuje něco jiného než digit… nový
Salicornia 15.08.2007 00:22
Salicornia
Utěrka funguje, ovšem pokud je člověk pár dní mimo, tak je tam stejný problém, snad je vhodnější to… nový
krokodýl 15.08.2007 18:45
krokodýl
Zdravim, inkubátor pěknej, ale co to je za vejce v tý krabičce ůplně vlevo? ty nevypadaj moc kvalitn… nový
Epicrates 15.08.2007 09:07
Epicrates
Krokodyl: Mno mne to takhle s tou uterkou funguje v podstate pri celorocnim provozu bezproblemove a… nový
Redsnake 15.08.2007 20:34
Redsnake
Redsnake: Jasně, záleží na mnoha faktorech, pokud není velký rozdíl teplot mezi vodou a stropem atd.… nový
krokodýl 15.08.2007 20:46
krokodýl
Krokodyl: Mno ja jsem rozdilne teploty skla a vnitrniho prostredi vyresil tim, ze mama za a) obaleny… nový
Redsnake 15.08.2007 21:02
Redsnake
Tak z toho, co jste napsali, vyplývá (dovolím si shrnout:-)): vodní inkubátor je stabilní, málo cit… nový
Salicornia 16.08.2007 00:49
Salicornia
Tak to zpracuj jako clanek, ja uz se na to chystam dlouho, ale nenasel jsem si cas...Je fakt, ze tad… nový
Redsnake 16.08.2007 09:08
Redsnake
Já si vyrobil klasický vodní inkubátor, tak jak tady bylo popisováno. Vzhledem k prostorovým možnost… nový
Brmboš 16.08.2007 09:11
Brmboš
Vidím, že není zbytí, tak jsem to jako článek skutečně napsal. Doufám, že jsem tam nenaplácal příliš… poslední
Salicornia 17.08.2007 08:51
Salicornia

Vodní jsem používal léta, ale v poslední době mám raději "suchý" typ. Odpadají problémy s kondenzací vody na stropě a následné kapání. V podstatě to samé jen bez topítka ve vodě, místo skleněného akvária nebo terária lze použít i jakoukoli plastovou i dřevěnou bednu (vzhledem k topení shora raději nižší) nebo ho sestavit jen z polystyrenových desek (v tom případě ještě potažených zevnitř alobalem), pod víkem je připevněný topný kabel, na dně větší miska s vodou, na ní plastová mřížka na které jsou položeny jednotlivé krabičky s inkubačním substrátem a vajíčky. Topný kabel je řízen termostatem RT2. Lze sestavit jakékoli rozměry podle potřeby. Cena vychází poměrně příznivě - termostat 250,- Kč, topný kabel zhruba také tak, polystyren dle síly a množství 100-200,- Kč, miska na vodu a plastová mřížka, nějaké to lepidlo a pár dalších drobností do 100,- Kč. Sumasumárum se lze dostat i s bednou nebo akváriem na cenu okolo 1000 Kč. V podstatě jde o amaterské napodobení líhní Jaeger, v kterých v zoo s úspěchem inkubujeme většinu vajec hadů, ještěrů a želv. Mimo jiné i např. varany (Varanus beccari, V. prasinus, V. macrei, V. auffenbergi a V. gouldi horni) nebo želvy egyptské (Testudo kleinmanni).

Skapávání vody ze skla na vejce se dá zabránit jeho mírným nakloněním (je třeba vytvořit spěciální šikmý kryt s bočnicemi), topným kamenem pod sklem, polystyrenem a poslední kapičku pak zachytí mech položený na vejcích, který ji spolehlivě sežere a vypaří ;-)

Suchá varianta je bezva, když není po ruce akvárko. Já bych do toho ale ještě zabudoval pár šamotových cihel na dno krabice, které zabrání zbytečnému kolísání teploty při otevírání a kontrole vajec. Krokodýle, prosím, kde se dá sehnat ten termostat?

Jinými slovy:
drahý Salicornia, nemohl bys toto téma zpracovat jako článek, vložit jej sem: add a případně jej doplnit nějakou fotografií, aby měl začínající chovatel představu o tom, jak to má vypadat?
Po jazykové korektuře by článek vyšel zde na Poradně a byl by tak k dispozici čtenářům - vzhledem k užitečným a komplexním informacím, které jsi zde publikoval, by to bylo vhodnější řešení, než vložit tento text jen jako další téma v Poradně (jak je tomu nyní).
Děkuji :-)

Hele, kluci, já bych ještě chvilku počkal. Myslím, že to sem patří a ucelenější článek z toho můžeme napsat na Poradnu i později. Kdybych ten článeček napsal hned a jen já, tak přijdeme všichni o spoustu nápadů, které sem dali a možná ještě dají i ostatní ;-). Díky proto všem za další příspěvky. Luboš

Tak jsem chtěl také přispět kapkou do mlýna ale nějak mě zrovna sem, nejdou vložit fotky přijatelných rozměrů. Čímpak to může být, mají rozměr jako každá jiná. Takže alespoň takto
http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/P81 40018.jpg
http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/P81 40010.jpg
http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/P81 40007.jpg
Je to jeden z malých inkubátorů, který používám k líhnutí vajec želv s dlouhou dobou vývinu, abych nemusel kvůli pár vajíčkům vytápět velké líhně. Na fotce jsou vejce Geochelone pardalis babcocki.
Líheň je vyrobena z terárka, které nemá dolní větrací mřížku. Větrání dostatečně zajišťuje mezera mezi šoupacími skly. Vejce jsou uložena na nopkové folii, na vlepeném skleněném "prvním" patře. Dole na dně je topný kabel zalitý trochou vody. Proti skapávání kondenzátu je líheň opatřena šikmo (45°) nastavenou destičkou z polykarbonátu (jen proto že se dobře řeže). U stropu je další slabší topný kabel. Teplota je regulována spojitým, zabraňuje se tím nežádoucímu překmitu teplot, termostatem NR-2 od fy. ELJOB Třebíč. Ostatní drobnosti jsou vidět, takže není třeba je nějak rozvádět. Velké líhně jsou vyrobeny z lednice a jednotlivá patra jsou vyšupovací. Vzhledem k většímu množství vajec je celé zařízení jištěno třemi termostaty. Princip je ale stále stejný.
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/P61 20352.jpg]
Mám dojem, že jsem fotky tady někde už ukazoval, ale ono se to sem hodí.

No, tak bych si to u nás doma nikdy nechtěl představit - to musí být práce... :-D Trojité jištění termostaty je sice fajn, ale Jirko, co děláš, když Ti vypnou elektřinu? Nám letos na jaře dvakrát nešel celý den proud, protože zrovna vyměňovali něco na našem transformátoru. Uznávám, že se to asi často a všude neděje, ale co když...?
Luboš

Nedělám nic, jen čekám až ji zase zapnou, sice mám pro případ dlouhodobějšího výpadku elektrocentrálu ale ještě neměla tu čest. Jištění je spíše kvůli přehřátí, to se mě už stalo a bylo to fakt drahé. Krátkodobý pokles teploty nepřekáží ani mě ani želvičkám.

Zdravim, vodni inkubator teto konstrukce pouzivam uz nekolik let (asi 6:puff:)a jsem s nim nadmiru spokojen....Jen bych doplnil, ze zabraneni kondenzace vody staci bohate uterka, ci rucnik, ktery je v podstate prehozen prez akvarium a pote pouze zalozen krycimi skly.Takto mit o funguje perfektne...Taky vytapim akvarijnim topitkem, ale cejchy teplot na nem uvedene nejsou prilis optimalni...Chce to jeste jeden orientacni, nejlepe digitalni teplomer(nejlepe s cidlem, ktere je u vajec)Samotny teplomer je pote mimo inkubator a nemusite do inkubatoru lezt pokud jen chcete zkontrolovat teplotu.
Chovu zdar
Prikladam fotku inkubatoru
[pohleddoinkubatoru.jpg]

S tou utěrkou je to bezva nápad, díky ;-). To, že termostat na topítku ukazuje něco jiného než digitální teploměr s čidlem u vajec, je, myslím, právě ta finta, která by mne před tím, než jsem si to zkusil, asi nenapadla. Inkubační teplotu lze proto řídit jak nastavením termostatu, tak i výškou vodního sloupce :i: Všechno je nutné alespoň 24 hodin odzkoušet, ale pak to šlape jako hodinky :-).
Dík. Luboš

Krokodyl: Mno mne to takhle s tou uterkou funguje v podstate pri celorocnim provozu bezproblemove a neni treba ji menit ani nic podobneho...Je mozne, ze je to dane i objemem vody v akvariu atd....
Epicrates: Jsou to vejce Elaphe guttata heteroalbino..Jde o predlonske fotky, bylo mi lito ty vejce vyhazovat kdyz jsem mel misto, tak jsem je chtel zkusit taky....Preci jen radeji vsechny vejce radeji prezkousim:)))

Redsnake: Jasně, záleží na mnoha faktorech, pokud není velký rozdíl teplot mezi vodou a stropem atd. Já jen vycházel ze své zkušenosti, že se tomu odkapávání těžko zabraňuje a já to nakonec vždycky řešil hlavně takovýma plastovýma stříškama nebo destičkama, které byli na krabičce a dovnitř se nic nedostalo. Tyhle problémy v "suchém" řešit nemusím. Jelikož teď moc vajíček nemívám (mladá zvířata a živorodí hadi)), tak kolikrát použiju jen jedno menší terárium, které vytápím buď 24 h nebo nechávám mírný noční pokles a jen tam těch pár zavíčkovaných krabiček dám a je to. Používám vermiculit, který dobře drží vlhkost, výjimečně rašeliník nebo buničinu (toaleťák). Pokud jsou dobrá vajíčka, tak není problém je líhnout i takto (myslím hadí vejce,ale i gekoni, ještěrky, vodní i suchozemské želvy,ale třeba leguány bych takhle asi neudělal, ale kdo ví).

Krokodyl: Mno ja jsem rozdilne teploty skla a vnitrniho prostredi vyresil tim, ze mama za a) obaleny inkubator polystyrenem. Za b) i krycí skla mam zalozeny molitanem, ktery jakztakz izoluje a timse vyrovnava ta teplota, tudiz mam pocit, ze tam ta voda ani nekondenzuje, pouze ta uterka vysava prebytecnou vlhkost...
Kazdopadne planuju take suchy inkubator, kvuli vetsimu poctu vajec ktere uz muj vodni inkubec nestiha pojmout....

Tak z toho, co jste napsali, vyplývá (dovolím si shrnout:-)):

vodní inkubátor je stabilní, málo citlivý k přehmatům (než se změní teplota celé vodní masy, chvíli to trvá), dá se postavit tak, že není problém s kondenzováním vody na sklech a hlavně jej postavíte do několika hodin po návštěvě prvního zverimexu - prostě bezva ;-). Tedy ideální pro začátečníka bez zkušeností, kterého překvapí nenadálá snůška. Jako výhodu tohoto způsobu inkubace bych možná zmínil ještě skutečnost, že jestliže jsou vejce uložena nad:!: vrstvou vlhkého vermikulitu (nikoliv v něm), může se vylíhlé mládě do něj zavrtat a přečkat zahojení "pupíku" v teple a vlhku ještě nekolik dní po vylíhnutí. Umístit se dá i do relativně chladného prostředí nebo prostředí s kolísající okolní teplotou, i když to není ideální.

Za jeho hlavní nevýhodu je nutno označit velikost a hmotnost (nepřemístitelnost) celé potvory v poměru na počet vajec, které dovnitř můžete nasázet. Nevýhodou může být také horní přístup.

Naopak "suchý" inkubátor asi vyžaduje trochu přemýšlení, přípravy a následného zkoušení, co všechno "to" může udělat. Stavět (s předstihem) jej budou hlavně Ti, kteří ví, že "TO" na jaře určitě přijde. Výhodou je snadná přemístitelnost a skladnost vajec. Bezvadný nápad je využití vyřazeného boxu malé chladničky, který je dobře izolovaný a přístupný zboku.

Pokud vás ještě něco napadne, tak sem... ;-)

Luboš

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru