Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Eutanázie ektotermních živočichů mrazem?

Zdravím,
tento příspěvek bude trochu nesympatický. Pokud delší dobu odchováváte plazy, jistě jste už někdy byli nuceni řesit nepříjemnou "povinnost" utratit např. čerstvě vylíhlé mládě hada (deformovaného, enormně rachitického, slabého jedince, který by stejně nepřežil). Tuto situaci jsem byl nucen řešit asi třikrát i já - hada jsem zabil mechanicky, aby to měl rychle za sebou. Před nedávnem jsem ale slyšel, že je pro studenokrevné živočichy prakticky bezbolestná smrt mrazem. Zajímá mě váš názor. Díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Kdybych musela, udelala bych to taky mrazem. Zabijim tak i holatka. Smrt mrazem je i pro cloveka pom…
Sharkie 28.08.2007 15:42
Sharkie
Zrovna pro myši a jiné teplokrevné je humánnější = rychlejší šlehnutí o zem, i když je to záběr na p…
krokodýl 28.08.2007 17:10
krokodýl
Sarko, promin, ale zamrazit mysi je hodne hnusna smrt. To je stejne jako u cloveka... Jinak pro stud…
VH 28.08.2007 18:19
VH
Tohle byl kdysi tak trochu můj "obor". Takže k tomu mam následující. Smrt je smrt, a je uplně jedno…
para 28.08.2007 19:10
para
No nevím, 99% dobře švihnutých myší ztratí hned ve chvíli úderu vědomí a během několika vteřin přich…
krokodýl 28.08.2007 19:40
krokodýl
99% dobře švihnutých myší ztratí hned ve chvíli úderu vědomí Tohle je právě hlubokej omyl. I už zmí…
para 28.08.2007 19:49
para
Obavam se, ze pro teplokrevne zivocichy neni umirani v mrazaku ani v nejmensim to prave z duvodu jak…
JaBula 28.08.2007 20:51
JaBula
Dufam ze sa na mna nikto nenahneva ked to tu takto napisem, ale prave dnes som zvazoval co spravim s… nový
Bic0 22.02.2008 03:04
Bic0
Mně když nějaké myšky vybydou ale ne moc, aby mělo smysl je odvézt do zveráku, dám je (trošku odrost… nový
ellienka 22.02.2008 07:57
ellienka
No tohle ::) nový
malpolon 22.02.2008 10:21
malpolon
Přišla jsem na tuto možnosti již dávno. V garáži skladujeme obilí pro slepice a množí se tam domácí… nový
ellienka 22.02.2008 12:37
ellienka
Jo, v pohodě, jen jsem o tom ještě neslyšel..;-) nový
malpolon 22.02.2008 12:42
malpolon
Teda nemůžu uveřit, co jsem si tady od některých přečetl, takže "smrt zmražením nebolí". Ti co si to…
Boss_1 29.08.2007 11:40
Boss_1
Boss_1- Hele šéfe, byla ti už někdy zima?? Mě ano a leckdy i ukrutná, ale nějak jsem nepostřeh že by…
para 30.08.2007 15:40
para
Uz se do toho zapojovat nechci :) IMHO umrazani boli, ale zalezi na tom, o jakou jde fazi. Ja budu m…
VH 31.08.2007 10:07
VH
Tak jsem poprvé zamrazil 10 holat ale stejně je mi z toho tak nějak divně.Několikrát jsem si přečetl… nový
Lop 17.02.2008 16:45
Lop
Zdravim, kdyz uz tady to tema padlo: Existuji smernice ktere prikazuji jak usmrcovat hlodavce...Je t… nový
Redsnake 17.02.2008 17:48
Redsnake
Já jsem jednou musel zabít ještěrku živorodou - dveře ji skříply a ona byla celá placatá a kulila oč… nový
Nadočník 17.02.2008 17:52
Nadočník
No myslím, že jde zabít i méně destrukčním úderem, než kladivem. Je dobré, když chci cpát holetem, a… nový
malpolon 17.02.2008 18:02
malpolon
Já se omlouvám že jsem znova načnul tohle téma.Chtěl jsem to jen někam napsat aby se mi ulevilo:-( nový
Lop 17.02.2008 18:08
Lop
už je asi zbytečný se k tomuto tématu asi vyjadřovat, ale nechápu moc dobře jak se budu potkanovi st… nový
emerald 21.02.2008 12:15
emerald
Jednnoznačně a naprosto 100% nejlepší usmrcení je pomocí chlorooformu. Žádné pomalé mražení nebo sur… nový
AnHal 17.01.2012 20:33
AnHal
No jo no, ale krm tim potom... nový
bahno 17.01.2012 21:00
bahno
Jak už psal Bahno- zkoušels už tím někdy krmit? Takovou myší otrávenou chloroformem, jo to si ten ha… nový
Aurifer 17.01.2012 22:36
Aurifer
Ahoj, moc děkuji, že se tady taková debata vyskytuje, celou jsem ji pročetl a pomohlo mi to. Myslím,… poslední
GG 28.07.2016 12:50
GG

Kdybych musela, udelala bych to taky mrazem. Zabijim tak i holatka. Smrt mrazem je i pro cloveka pomerne prijemna. Nejdriv je kosa, ale pak uz je to jedno a chce se ti spat. Je treba nastavit v mrazaku maximalni vykon, mit ho odledovanej a pak je to zalezitost par minut. Doporucuju pockat az bude na mrtvym zviratku jinovatka a bude na kost zmrzly. Jednou jsem to podcenila, protoze mi holatka umiraly uz samotnym tezkym podchlazenim. Vypadalo mrtve, napul zmrzle, ale v pokojovy teplote prekvapilo. Dodneska me to tlaci. Driv jsem chovala potkany a ruznou jinou "havet" a bylo potreba utracet. Zkousela jsem vsechno mozne, ale pro bleskovou smrt zustava nejlepsi nic netusicim zviretem vzit rychle o zem, vzdycky jsem to pak jeste zopakovala aby byla jistota. Pokud ma ocas, da se za nej podrzet. Dneska uz na to nemam, nechci to uz nikdy delat. Proto bych volila ten mrazak. Vsechny ty smrti me dost tlaci, ale vam to treba tak pripadat nebude. Myslim, ze kdo chova zvire, musi pocitat s tim, ze tohle bude mozna muset dokazat. Vzit ho k vetovi nebo to udelat sam.

Zrovna pro myši a jiné teplokrevné je humánnější = rychlejší šlehnutí o zem, i když je to záběr na psychiku. U ektotermních je "zmražení" zřejmě přijatelné a lepší než tzv. humánní uspání, zažil jsem utrácení většího hroznýše (cca 2 m), který dostal dávku pro 30 kg psa a škubal se ještě několik minut, příště bych ho zamrazil.

Sarko, promin, ale zamrazit mysi je hodne hnusna smrt. To je stejne jako u cloveka... Jinak pro studenokrevne je zabiti mrazem prakticky bezbolestne, protoze jim prestava fungovat nervova soustava, takze je to vlastne bezbolestna smrt... Mysata je mnohem humalnejsi zmacknout za hlavou a je to. U hadu to take tak neni, vzhledem k jejich inervaci - velmi nadnesene jim chvilku tva, nez jim to dojde. VH

Tohle byl kdysi tak trochu můj "obor". Takže k tomu mam následující.
Smrt je smrt, a je uplně jedno jestli skočim z nuseláku, vystřelim si mozek nebo hupsnu do lednice. Smrt jako taková je vždy naprosto stejná. Rozdíl je pouze v tom jakým způsobem se smrt přivodí :i: Smrti vždy předchází umírání. To může trvat jen několik vteřin (při zastřelení) nebo třeba půl roku (při rakovině).
Pořád je "lepší" umírání v důsledku silného podchlazení něž způsobit nějaké devastizující zranění (šlehnutí o zem, mačkání hlavy atd.)které smrt přivodí. Nic proti takovýmu způsobu zabíjení myší nemám (taky to tak leckdy s potkanama řešim), ale pokud se budem bavit o tom jak co "nejhumáněji" smrt přivodit, měli by jsme si uvědomit že třeba myš se kterou šlehnu o zem si svůj konec velice intenzivně "vychutná" stejně jako skokan z nuseláku. Už ten let kterej sice trvá jen okamžik musí bejt opravdu zážitek a to jak pro člověka tak pro myš. Navíc smrt jen zřídkakdy nastane okamžitě a takové štěstí nemá ani ten kdo si strčí hlavěň do úst a zmáčkne spoušť. Pokud bezpečně netrefí podvěsek mozkový nebo pokud k tomu nepoužije brokovnici či expanzní náboj moc dobře si ještě pár vteřin uvědomuje co se s ním děje a můžem si představit co asi v tu chvíli cejtí a jak se ony vteřiny vlečou.

Můj názor je tedy, že pokud někdo bazíruje na tom aby myš co nejméně před smrtí trpěla je zmražení za živa asi ten nejlepší způsob ;-)

No nevím, 99% dobře švihnutých myší ztratí hned ve chvíli úderu vědomí a během několika vteřin přichází "nevědomá" smrt, což o mražení opravdu nelze říct. Ono je to trochu o nás, přeci jen těch několik škubnutí + nějaká ta krev je pro někoho silný kafe, zatímco do mrazáku vidět není a ani ta krev se tam neobjeví. Osobně bych raději zkonal během desetin vteřiny až vteřin kulkou profesionála, případně šikovně vedeným úderem tupým předmětem (nejspíš v bezvědomí) než si to užíval desítky minut až hodin v mrazicím boxu. Ale je hezký, že ses Šárky zastal;-).

99% dobře švihnutých myší ztratí hned ve chvíli úderu vědomí

Tohle je právě hlubokej omyl. I už zmíněnej skokan z výšku v mnoha případech ještě nějakou chvíli registruje shluk čumilů kolem po dopadu, ačkoliv si všichni myslej že pokud je na sračky musí bejt zákonitě mrtvej. neříkam že to tak probíhá vždy ale to riziko je dost vysoké.

zatímco do mrazáku vidět není a ani ta krev se tam neobjeví

Věř mi, že tak to myšleno aspoň z mé strany nebylo....v tom to opravdu není ;-)

Osobně bych raději zkonal během desetin vteřiny až vteřin kulkou

No když myslíš.....;-)

Ale je hezký, že ses Šárky zastal.

Nikoho se nezastávam, jen prezentuju osobní názor kterej adresuju tazateli a jako reakci na příspěvek VH.

BTW: Myslim že z této věty je to naprosto zřejmé tak proč v tom hledat něco jiného???

Můj názor je tedy, že pokud někdo bazíruje na tom aby myš co nejméně před smrtí trpěla je zmražení za živa asi ten nejlepší způsob

Umrznutí nebolí což se od jinejch zde popsanejch způsobů umírání říct nedá. Z toho by jsme měli vycházet pokud se tu chceme bavit o tom jak při této procedůře způsobit co nejmenší možné trauma.....ale to už se opakuju :puff:

Obavam se, ze pro teplokrevne zivocichy neni umirani v mrazaku ani v nejmensim to prave z duvodu jake uz zminil VH. Nejlepsi (nejrychlejsi)zpusob jak mys zabit je dle meho nazoru zkusene chytnuti za ocas, kdy se rychlym pohybem mys prasti o hranu stolu (nebo neceho). Tim se omraci, pro jistotu je jeste dobre mys chytit za hlavou a skubnutim za ocas provezt zlomeni vazu a prerusit tak michu. Jak je znamo z jinych prikladu, zvirata (ani lidi) si casto v sokovych situacich (kterou omraceni bezesporu je) bolest po urcitou kratkou dobu neuvedomuji. Telo tak proste funguje. Do te doby nez si cokoli uvedomi uz ma prerusenou michu a neciti absolutne nic. Je to rychlejsi nez COKOLI jineho. Umrznuti sice mozna neboli (vazne nevim), ale pul hodiny nez mys umrzne je pro ni DOST STRESOVYCH (souhlas s krokodylem, ani ja bych si mrazak k ukonceni zivota nevybrala). Para - specialne u Tebe mne hajeni podobnych veci (pro mne prasaren ze to tak musim rict, sory) prekvapuje. Ty, ktery se zasazujes o to, aby had byl v terariu a NESTRESOVAL se zbytecnym tahanim ven kvuli "mazleni"? Skokana z nuselaku bude nekdo vterinu po dopadu dorazet jen malokdo. Mysim muzeme podobny luxus rychleho umirani doprat. Zaslouzi si to...
PS: cos myslel tim "byval to tak trochu muj obor"?

Dufam ze sa na mna nikto nenahneva ked to tu takto napisem, ale prave dnes som zvazoval co spravim s odrastenymi mastomysami ktore mam teraz navyse. Nemal som chut dat ich do mrazaku zaziva, navyse ani nemam taku krabicku ktoru by nemohli v snahe dostat sa von rozhryzt. Ked som pred asi pol rokom prvy krat zabijal mastomysi (dnes to bolo druhy krat), kamarat mi dal radu aby som ich chytil za chvost a udrel hlavou o hranu. Este ze som to nerobil u seba doma, takto totiz clovek nemoze celkom kontrolovat ktorou castou hlavy sa trafi a obcas sa po stole rozprsklo oko, pripadne trochu krvi - este ze som to nemusel upratovat. Dnes som zvolil dve rozne "cistejsie" strategie:

1. prvy sposob bolo zlomenie vazov - chytil som mastomys za chvost a silno som ju stlacil tesne za hlavou. Neviem presne ci sa udusila alebo som jej nakoniec prerusil miechu, ale trvalo to asi 20 sekund kym sa mi podarilo ju usmrtit. Slabsie zaludky by mozno nevydrzali pohlad na "boj o zivot".

2. skusal som aj usmrtenie uderom drevenou tyckou za hlavou (mastomys som drzal vo vzduchu za chvost), bohuzial pri mensich zvieratach ako je mastomys je to asi dost problem trafit. Uder ju asi len omracil, takze som zopakoval postup 1, mastomys sa vsak uz nebranila. Pri tomto sposobe si treba davat pozor aby uder nebol prilis silny, pocul som o viacerych ludoch ktory prilis silnym nepresnym uderom zvieratu roztali hlavu (vypada to potom ako na jatkach).

Osobne sa mi viac pozdaval sposob 2. Aj ked samotny uder mastomys nemusi zabit, je z toho dostatocne "osprostena" a dalsim proceduram sa nebrani - "vrah" to ma jednoduchsie a ani mastomys nebojuje tak ako pri plnom vedomi (do 5 sekund bolo po vsetkom).

P.S.: ak niekomu pripadam ako sadista, moze si byt isty ze nim nie som. Ja mam svoje mastomysky celkom rad, ale ked pride cas krmenia (alebo mrazenia), city idu bokom ;-) Vacsinou davam hadovi potravu zivu aby som sa vyhol podobnym nasilnostiam.

Mně když nějaké myšky vybydou ale ne moc, aby mělo smysl je odvézt do zveráku, dám je (trošku odrostlejší holata) sežrat slepicím. Jestli se u krmení hadem netrápí, tak u slepic absolutně ne, protože ty zobnou, polknou a netrvá to ani vteřinu. A ještě budou slepičky zdravý a budou snášet vitamínová vejce. (myšky krmím fakt dobře :-)) )

Teda nemůžu uveřit, co jsem si tady od některých přečetl, takže "smrt zmražením nebolí". Ti co si to myslí a když potřebují myš zabít tak ji radši zaživa fláknou do mražáku, by si měli vyzkoušet na pár hodin zajít do mrazícího boxu. Dlouho by netrvalo a bušili by na dveře, brečeli že je jim zima a nabízeli i nemožné aby už mohli ven. Pokud by se jim pomoci nedostalo choulili by se sami k sobě, zahřívali nekonečným množstvím způsobů a čekali kolik hodin se takto asi ještě budou trápit než bude konec. Vlastně kromě SHARKIE, ta by co nevidět spokojeně spinkala a cucala si prstíček:-)
Já taky vidím myš jen jako oběd pro hada, ale tento způsob usmrcování je hnus

Boss_1- Hele šéfe, byla ti už někdy zima?? Mě ano a leckdy i ukrutná, ale nějak jsem nepostřeh že by to bolelo :-/ Prostě mi byla zima nic víc. A kdybych byl té zimě vystaven delší dobu, upadl bych do bezvědomí a pokud by mě nikdo nenašel už bych se neprobral. Ano zima je bezesporu nepříjemná ale pod pojmem bolest si představuju něco zcela odlišného. Pokud nevíš co je to bolest dám ti návod jak to zjistit. Vezmi pětikilovou palici a jebni se s ní do holeně. Potom budem moci pokračovat v diskuzi, teď je to o ničem ;-)

Uz se do toho zapojovat nechci :) IMHO umrazani boli, ale zalezi na tom, o jakou jde fazi. Ja budu mysi zabijet porad stejne, protoze si myslim, ze je to nejlepsi zpusob. Mysata zabiju spolehlive zmacknutim - nedochazi k poruseni pokozky a hlava je stopro rozdrcena vcelku ihned. Nevim, kdyz tak nad tim premyslim, tak je to jedno - oboji je stresujici a oboji spolehlive zabije - take TECKA :) U mysat je to sumak, tem je vsechno putna, protoze stejne jako dalsi mladata teplokrevnejch maji velmi snizeny prach vnimani bllesti - kupodivu, priroda k nim byla milostiva a pocitalo se tak nejak s tim, ze budou chcipat. U dospelejch to bude jiste jinak a porad si myslim, ze nejlepsi metoda je bacit s ni o beton ci neco podobneho.

VH

Zdravim, kdyz uz tady to tema padlo: Existuji smernice ktere prikazuji jak usmrcovat hlodavce...Je to pro laboratorni ucely, ale v podstate by jsme z toho mohli vychazet, ze to je nejmene bolestive.
1) CO2
2) Preruseni michy

Metodu pouziti CO2 doma asi nevyuzijete ( bezne se pouzivaji i jine plyny, napriklad obyc zemni, coz asi neni uplne idealni)

Preruseni michy - pokud doma chovate mysi nebo potkany, ci s nimi musite je obcas prenaset. Ja osobne mysi a potkyse prenasim za ocas, protoze tyhle mrsky dokazou slusne kousnout:)A od toho drzeni za ocas je jen krucek k rychlemu svihu nejakou pevnejsi tyci (sroubovak, zelezna tyc atd) mezi lebku a prvni obratle.
Dle meho jedna z nejrychlejsich smrti....

Já jsem jednou musel zabít ještěrku živorodou - dveře ji skříply a ona byla celá placatá a kulila oči a rádoby dejchala - dal jsem jí jednu velkou šlehu kladivem do hlavy. Ani se nehnula. Myslím, že na většinu zvířat je rychlý zničení hlavy nejlepší, na myšata taky, jen nevím, jak je potom hadi budou žrát. Kladivo je lepší než nějaký údery o polahu či tak.:x:

už je asi zbytečný se k tomuto tématu asi vyjadřovat, ale nechápu moc dobře jak se budu potkanovi strefovat tyčí do páteře hned za hlavu, tak abych to nemusel opakovat ještě 6x a tím spíš zvíře umlátil. S potkany a myšma šlehnu velikou sílou o zem a ihned to pro jistu opakuju, s holaty to samý, ale samozřejmě síla švihnutí je úměrná velikosti. Kuřata mrazím, nemám zkrátka na to jim zlomit vaz, s hady to samý. Jinak co se týká lidí, "nejvhodnější" jsou asi sedativa.

Jednnoznačně a naprosto 100% nejlepší usmrcení je pomocí chlorooformu. Žádné pomalé mražení nebo surové lámání míchy, pěkně dát myšku do uzavřené nádobky, vedle ní vatu napuštěnou chloroformem a je vystaráno. A platí to nejen pro hlodavcee, ale pro většinu zvířat. Výpary chloroformu mají narkózní účinky, jedinec nejdřív zpomallí, pak pomalu usne, poté dojde k exitování díky předávkování, kteréhosi ale již nebude vědom.

Jak už psal Bahno- zkoušels už tím někdy krmit? Takovou myší otrávenou chloroformem, jo to si ten had určitě štrajchne.

Co se týče myší a holat, tak zabíjim fláknutím o zem. Myš exne na šok při polytraumatu, což je velice rychlé, mj. tam dojde k okamžité ztrátě vědomí, takže i bezbolestné. A to, že by si ten let měla čas vychutnat- to nemá, páč pokud ji člověk nehází z 10 patra, ale z průměrné výšky člověka, tak se při tom letu ani nemá čas uvědomit, co vůbec se děje. Páč než se jí srovná rovnovážné ústrojí, tak je na zemi a mrtvá.

Co se týče mražení za živa- tak použiju přísloví "Umrznutí nebolí, říkají ti, co tak nezemřeli".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru