Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ifaunovatění poradny

Několikrát zde padlo to, že se teraporadna začíná podobat ifauně. Že moderátoři nepracují - nezamykají vlákna či nemažou příspěvky. Jakožto jeden z moderátorů a tak trochu "duchovní otec" projektu bych se k tomu rád vyjádřil.

Jednu z největších věcí, kterou uznávám, je svoboda. Ve všech jejich dostupných formách. A jsem rád, že tady jakási svoboda je. Její existence je závislá na toleranci a přístupu jak moderátorů tak celého auditoria. Budovat přísně ohraničený, striktní svět fóra nechci a jsem rád, že to podobně cítí i ostatní moderátoři. Každý z nás má právo se vyjadřovat, každý z nás je svou podstatou jiný. Každý z nás svým projevem zobrazuje to, jaký je. Pravda, některý projev je opravdu k pláči, ale budiž. Neporušuje-li dotyčný pravidla poradny je zde vítán, ať je jeho projev jakýkoliv. Nejsem, nemohu a ani nechci být arbitrem, který bude rozhodovat co je a co není správné. Na to nemám. Použije-li někdo tu a tam ostřejší slůvko určitě to není důvod k rázným opatřením. Projeví-li někdo svůj nesouhlas či odlišný názor, je to jeho právo a nemělo by mu být upíráno. Poradna nebo chcete-li diskuze je proto, aby se lidé radili, ptali se, diskutovali, přeli se, zkrátka aby komunikovali. Došlo-li by ovšem v rámci této komunikace na adresné invektivy či nadávky, došlo-li by na naplnění některého z bodů Pravidel, moderátorský zásah by jistě následoval. Ať už z mé klávesnice nebo z klávesnice některého z kolegů.
Zrovna výše zmíněné vlákno diskuze je názorově velmi odlišné, i ostřejší slůvko se najde, ale stále v mezích normy. Navíc nijak výrazně neodbočuje od původního tématu. Za sebe jsem neshledal jediný důvod pro jakýkoliv zásah.

Nikdo z nás nechce aby se zde vytvořilo nezdravé ovzduší v předtuše toho, že "velký bratr" dohlíží a co se mu nelíbí, maže či mění.
Moderátoři se snaží poradně věnovat jak je to z jejich strany možné a vzhledem k tomu, kolik nás dnes už je a jakým tempem někdy příspěvky přibývají, se může stát, že některý příspěvek unikne kontrole. Každý z auditoria může na takovýto příspěvek upozornit pomocí vnitřní pošty. Věřím, že valná většina uživatelů poradny zná alespoň jednoho moderátora.

Problematika začínajících chovatelů a jejich často stupidních dotazů je další stránkou věci. Ovšem, jak určit hranici co je přijatelné a co není? Přiznávám se, že si to moc netroufám a rozhodně nechci tyto dotazy jakkoliv moderovat. Byť mne prsty svědí. Pokud to ovšem nepřeroste i přes laťku mojí trpělivosti.

Za mou maličkost pro tuto chvíli asi vše.

Jiří Janda aka GG

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pánové (GG & krokodýl) v zásadě s váma souhlasím, taky jsem pro svobodu projevu a pluralitu názorů.…
para 25.04.2008 10:12
para
Než odejdu z práce :), tak odpovím taky: Chodím jsem taky od začátku, snažím se, ač poslední dobou… nový
VH 25.04.2008 13:33
VH
Docela mě mrzí, když vidím, jak se tady mnohdy o začátečnících bavíte:-( každý přece začínal a potře… nový
Katynka 25.04.2008 14:22
Katynka
Já jsem zakládala to vlákno o mechu. Ptala jsem se odkud berou tak krásný mech a odpověď zněla : kou… nový
zuza 25.04.2008 19:52
zuza
některý dotazy jsou brutální některý odpovědi taky ale když se někdo dozví že chovám hady v civiluta… nový
kraken1 25.04.2008 15:46
kraken1
Zdravim, mne osobne nejvice vadi to, ze se temer kazde vlakno stoci uplne nekam jinam nez byl jeho p… nový
Redsnake 25.04.2008 17:00
Redsnake
Ahoj..jen něco málo k té povinné registraci....já už se pokouším neůspěšně registroat pěknou řádků t… nový
cnc23 25.04.2008 17:30
cnc23
cnc23 - Zdar. Informoval jsem o tom problému admina, tak snad se to pohne. Nedávno nastal stejný pro… nový
halapremek 25.04.2008 17:57
halapremek
cnc23 - Tak admin se vyjádřil tak, že na tuto IP adresu byl registrovaný uživatel regius. To nejsi T… nový
halapremek 25.04.2008 20:10
halapremek
Ta ifauna je tu takovej strašák, že se tam snad konečně půjdu podívat. Z vašeho vyprávění to ale vyp… nový
MadMike 25.04.2008 22:28
MadMike
je bezpečnější mávat americkou vlajkou v KLDR To mi nedělej tohleto :-D nový
para 25.04.2008 22:31
para
MadMike: Hlavně se nám ve zdraví vrať :-D nový
Marta 25.04.2008 22:31
Marta
luxusní hláška teda musím říct..teda napsat:-D:-D:-D:-D:-D....něco jako člen ku-klux klanu s kapucí… nový
cnc 23 26.04.2008 01:38
cnc 23
Nepleť si Gipsy kings a Gipsy CZ, jsou to dvě velmi odlišné věci(kapely), samozřejmě to sem nepatří,… poslední
malpolon 26.04.2008 16:59
malpolon

Pánové (GG & krokodýl) v zásadě s váma souhlasím, taky jsem pro svobodu projevu a pluralitu názorů. Ale pozor aby se svoboda a demokracie nezaměňovala s anarchií. I svoboda by měla mít svoje hranice a pravidla. Chodím na poradnu od jejího vzniku a mám pocit, že její úroveň postupem času klesá, což mě hodně mrzí. Osobně mi taky nevadí, když se nějaké vlákno zvrhne v pokec, ale za předpokladu, že vše zůstane ve slušné rovině. V takovým pokecu se kolikrát člověk dozví víc, než ve striktně odborném příspěvku. Ale dost mě prudí když se někde objeví osobní výpady a invektivy, což už se podle mě děje i tehdy, pokud někdo naráží či zpochybňuje úroveň intelektu jiného uživatele apod. Tohle přesně se ve zmiňovaném vlákně dělo, takže žádná škoda, že ho Knox zamknul. Byla to stupidní a zbytečná přestřelka a nezůčastněný člověk se tam nic, kromě toho jaký má podle jiných pan Kleiner podnikatelské záměry, nedozvěděl. Takže bylo tohle vlákno vlastně o ničem a o tím pádem si o lock říkalo.
Vaše benevolence je šlechetná ale časem by se mohlo stát téhle poradně to, co se stalo mnoha jiným internetovým diskuzím a fórúm......stane se z ní obyčejnej chlív. Myslím, že by to byla škoda a že nikdo z nás si to nepřeje.

Toť můj názor.

Než odejdu z práce :), tak odpovím taky:

Chodím jsem taky od začátku, snažím se, ač poslední dobou spíš sporadicky, moderovat a opravovat. Bohužel, čím více přízpěvků, tím méně času, tak to bývá, takže se nám tu množí jednak naprosto stupidní dotazy typu "Mám terárko, co do něj" a nebo podobné plácaní KB, jako ve výše zmíněném. Já se plně ztotožňuji s názoreme GG - je to jen o tom, kde vidíme tu hranici mezi pořádkem a anarchií - alespoň mé mantinely svobody to zatím splňuje.

Je vcelku logické, že se nám poradna bude přibližovat iFauně - nesmíme zapomenout na to, že Teraporadna byla ze začátku jen pro "vyvolené" - prostě pro ty, kdo se sem dostali či byli osloveni moderátory. Atmosféra a lidé vynikající. V současné době si už ale diskuzi na téma Para versus Bílý králíček a ET nedovedu představit. Prostě návštěvnost se zvýšila a to rapidně a, chtě nechtě, přišel mrak malejch děcek a nebo dalších lidí (nebudu používat raději žádný superlativ). To k demokracii patří, možná bohužel... Snad se GG podaří rozšířit tým moderátorů, vím, že na tom pracuje pořád :)

Rozdíl od iFauny je ten, že je tu ta možnost locků a případných úprav nadpisů vláken. Z iFauny jsem doslova utekl, prostě mě to štvalo, sem chodím moc rád, i dkyž času spíš ubývá... Chlív se z toho nestane - pevně v to věřím.

Toť asi můj nesourodý přízpěvek k tématu - jedu do terénu...

VH

Docela mě mrzí, když vidím, jak se tady mnohdy o začátečnících bavíte:-( každý přece začínal a potřebuje sem tam nějakou radu. Samozřejmě - odtazy typu "terárko a co do něj" mi taky občas lezou na nervy, ale pořád si myslím, že je tady dost (pro začátečníky důležitých) témat. Já jsem se taky v jednom vlákně zeptala, jaký je vhodný podklad pod hada a jsem ráda, že jsem slyšla různé názory. (nikdo mě neseřval, že se blbě ptám, což oceňuji;-), ale někteří to štěstí neměli).Sice jsem se už něco naučila, ale pořád mi jsou některé věci nejasné.
Jasně, že sem píšou i děti, co chtějí netradiční zvířátko a občas jsou dotazy zcestné až trapné, ale zkuste se vžít do nich, pro ně to nejsou takové samozřejmosti, jako pro ty zkušené.Taky ještě neumějí pořádně formulovat otázku a vyjádřit myšlenku (to já ale taky ne, když toho mám hodně na jazyku:)) ). Proto bych je neokřikovala, jak už jsem několikrát viděla, ale spíš se snažila pomoct, ať se má aspoň to zvíře dobře.
A k "zakecávání" témat: je tady vlákno, ve kterém se slečna (tuším) ptala, kde vzít mech do terárka-jestli z lesa nebo odněkud jinud. odpověďí bylo ažaž, ale zdá se mi, že hned po druhém příspěvku se to zvrhlo v diskuzi o nějaké tera burze. Nedozvěděla jsem se tedy, jestli mech může či nemůže být z lesa a už je mi trapné se ptát, když je tam debata úplně jiná:-( To mě taky trošku mrzí. (nevím, jestli jsem zvolila správný příklad:)) )
Ale jinak je tera.poradna fajn a snad se nebudete zlobit, že jsem sem napsala svůj názor.. Ahoj!;-)

Já jsem zakládala to vlákno o mechu. Ptala jsem se odkud berou tak krásný mech a odpověď zněla : koupit na burze, proto se to tam tak zvrhlo k debatě o burze. Ale zaznělo tam, že může být klidně i z lesa a nijak se neošetřuje. Musí se pravidelně rosit a je lepší jej mít v plasikové hlubší nádobce, kam jsem dolívala vodu, vydržel mi tak dýl.:-D

některý dotazy jsou brutální některý odpovědi taky ale když se někdo dozví že chovám hady v civilutak vám nepřeju slišet co mají za dotazy to jsou místní otázky uplnej čajíček . jen dál a houšt kraken

Zdravim, mne osobne nejvice vadi to, ze se temer kazde vlakno stoci uplne nekam jinam nez byl jeho puvodni ucel. Kdyby se lidickove racili vykecat ve vlaknech k tomu urcenych, bylo by to super. Nehlede na to, ze mame temer kazdy sve icq v profilu, muzou si pokecat i prez soukromou postu....Domnivam se, ze diskuze je od toho aby pomahala resit problem, ale ne jen jednoho cloveka, ale i dalsich lidi, kteri si danou diskuzi v budoucnu vyhledaji...jenze kdyz je kazde vlakno zasekane kecanim, prebirejte se v tom...
Popravde mne i vadi otazky typu: Co dat do terarka, Jaky had?, Zakal a svlek nikde....Jsou to veci ktere se pisou v kazdem clanku a tudiz kdo se pta na neco tak zakladniho, tak se podle mne o teraristiku nezajima..porad jen ustupujem zacatecnikum a radime jim s kdejakou malickosti...Na jednu stranu je to dobre, ale pak si nemuzeme stezovat, ze si to nenactou.proc se namahat, kdyz to nekdo vyhleda za mne, sice s kecama,ale vyhleda...
Chovu a poradne zdar.)

Ahoj..jen něco málo k té povinné registraci....já už se pokouším neůspěšně registroat pěknou řádků týdnů.Můžu napsat jakýkoliv nesmysl a stejě mi to napíše že už tuto přezdívku někdo má.Říkal jsem si že třeba přezdívku idiot nebo Ludvík 3 nikdo nemá,ale situace je pořád stejná.Rád bych se zaregistroval tak prosím POMOC.

cnc23 - Zdar. Informoval jsem o tom problému admina, tak snad se to pohne. Nedávno nastal stejný problém s uživatelem Pepito. Tak hlavu vzhůru a pokud nastane nějaký takový technický problém, tak napište někomu z moderátorů. Problémy jsou od toho, aby se řešili. :-) Předpokládám, že bys rád zaregistroval Tvůj používaný nick cnc23. Pokud jiný, napiš mi do pošty.
K ifaunovatění - je pravda, že jsme svědky velkému přílivu pisatelů, kteří své dotazy již často do nebe volající ještě formulují stylem těžko rozluštitelným. S tím asi nic nesvedem. Kvalita tím sice opravdu klesá, zvlášť jak Redsnake píše, když chce někdo něco vyhledat, tak se na to vykašle po přečtení prvních vláken, protože v nich nenajde nic uspokojivého, než pokec mimo téma, leckdy přímo mimo mísu. Taky když přijdu a projíždím vlákna, tak už tolik solidních informací nevydají. Jenže - svým způsobem si za to i můžeme sami a to myslím ty reakce jako "To si děláš srandu" nebo " :-D " atd. atd. Netvrdím, že jsou některé ty dotazy v pořádku - opravdu je základní info všude k nastudování a taky netvrdím, že se leckdy nechytnu za hlavu, co to je zase za dotaz. Ovšem chat z těch vláken pak děláme jak tazatelé, tak odpovídající (odpovídající bez odpovědí). Musíme se smířit s tím, že přílivem nové krve klesá i úroveň dotazů a pokud možno pak takové vlákno nerozdmýchávat odpovědí bez obsahu, (někdy to dá zabrat, to nepopírám) a neplnit tak poradnu příspěvky bez obsahu.

cnc23 - Tak admin se vyjádřil tak, že na tuto IP adresu byl registrovaný uživatel regius. To nejsi Ty? Jestli ne, tak budem potřebovat znát e-mail adresu na kterou se chceš registrovat a nick, který si zvolíš.

Ta ifauna je tu takovej strašák, že se tam snad konečně půjdu podívat. Z vašeho vyprávění to ale vypadá tak, že je bezpečnější mávat americkou vlajkou v KLDR :)) a když čtu ty individua co je sem z ifauny vítr přivál, začínám tomu fakt věřit :))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru