Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ifaunovatění poradny

Několikrát zde padlo to, že se teraporadna začíná podobat ifauně. Že moderátoři nepracují - nezamykají vlákna či nemažou příspěvky. Jakožto jeden z moderátorů a tak trochu "duchovní otec" projektu bych se k tomu rád vyjádřil.

Jednu z největších věcí, kterou uznávám, je svoboda. Ve všech jejich dostupných formách. A jsem rád, že tady jakási svoboda je. Její existence je závislá na toleranci a přístupu jak moderátorů tak celého auditoria. Budovat přísně ohraničený, striktní svět fóra nechci a jsem rád, že to podobně cítí i ostatní moderátoři. Každý z nás má právo se vyjadřovat, každý z nás je svou podstatou jiný. Každý z nás svým projevem zobrazuje to, jaký je. Pravda, některý projev je opravdu k pláči, ale budiž. Neporušuje-li dotyčný pravidla poradny je zde vítán, ať je jeho projev jakýkoliv. Nejsem, nemohu a ani nechci být arbitrem, který bude rozhodovat co je a co není správné. Na to nemám. Použije-li někdo tu a tam ostřejší slůvko určitě to není důvod k rázným opatřením. Projeví-li někdo svůj nesouhlas či odlišný názor, je to jeho právo a nemělo by mu být upíráno. Poradna nebo chcete-li diskuze je proto, aby se lidé radili, ptali se, diskutovali, přeli se, zkrátka aby komunikovali. Došlo-li by ovšem v rámci této komunikace na adresné invektivy či nadávky, došlo-li by na naplnění některého z bodů Pravidel, moderátorský zásah by jistě následoval. Ať už z mé klávesnice nebo z klávesnice některého z kolegů.
Zrovna výše zmíněné vlákno diskuze je názorově velmi odlišné, i ostřejší slůvko se najde, ale stále v mezích normy. Navíc nijak výrazně neodbočuje od původního tématu. Za sebe jsem neshledal jediný důvod pro jakýkoliv zásah.

Nikdo z nás nechce aby se zde vytvořilo nezdravé ovzduší v předtuše toho, že "velký bratr" dohlíží a co se mu nelíbí, maže či mění.
Moderátoři se snaží poradně věnovat jak je to z jejich strany možné a vzhledem k tomu, kolik nás dnes už je a jakým tempem někdy příspěvky přibývají, se může stát, že některý příspěvek unikne kontrole. Každý z auditoria může na takovýto příspěvek upozornit pomocí vnitřní pošty. Věřím, že valná většina uživatelů poradny zná alespoň jednoho moderátora.

Problematika začínajících chovatelů a jejich často stupidních dotazů je další stránkou věci. Ovšem, jak určit hranici co je přijatelné a co není? Přiznávám se, že si to moc netroufám a rozhodně nechci tyto dotazy jakkoliv moderovat. Byť mne prsty svědí. Pokud to ovšem nepřeroste i přes laťku mojí trpělivosti.

Za mou maličkost pro tuto chvíli asi vše.

Jiří Janda aka GG

Předmět Autor Datum
Podle me by se volna diskuze nemela uzavirat a urcite ne po tom co jen nedko napise.."Nemelo by se t…
Kolar 24.04.2008 15:17
Kolar
Bohužel ani já netuším, kdo zmíněné vlákno zamkl.
Georgij Gadjukin 24.04.2008 15:24
Georgij Gadjukin
Zamknul jsem ho já. Původní záměr, upozornění na nově vznikající burzu, se zvrhnul v rozebírání podn…
knoxville 24.04.2008 19:01
knoxville
podle me jsou i horsi temata a nikdo je nezamyka.Omlouvam se ze to rozebiram,ale tady se mluvi z ces…
Kolar 24.04.2008 19:18
Kolar
Zdarec, docela mně taky mrzí jak se to tady vyvíjí, teď se možná někteří pánové (Dasta), nebo spíš d…
filosofemgt 24.04.2008 17:43
filosofemgt
souhlasim s G.G.je pravda,ze nektere dotazy jsou "stupidni",ale treba pro ty "chovatele" je to podst…
brouk 24.04.2008 18:45
brouk
brouku, sorráč, ale co chceš rozumně odpovědět na dotazy: co si mám pořídit za hada?, neprodá někdo…
filosofemgt 24.04.2008 19:08
filosofemgt
A co zde zavést povinou registraci? Co jsem si všiml, tak ty stupidní dotazy pochází převážně od lid…
pavluch 24.04.2008 20:45
pavluch
Myslím si, že povinná registrace nic neřeší, to je otázka několika kliknutí a je z nepřihlášeného př…
krokodýl 24.04.2008 21:06
krokodýl
krokodýl,musím říct,že jsem se celkem dost posunul.Díky tera.poradně jsem se také naučil více latins…
Dasta 24.04.2008 21:12
Dasta
Nevyjadřuju se pokud to je nezbytný, řekl bych na to asi tolik, že většina dotazů je pro pokročilého…
emerald 24.04.2008 21:22
emerald
Osobně si myslím, že by Poradna měla být více o tom poradit, než pokecat. Od pokecu máme Pokec. Jenž…
Kurt 24.04.2008 22:07
Kurt
Mě nevadí,že se kecá všude.Tim se lidi jaksi zbližuji.Taky se zapomenu a rád si popovídám,když je o…
Melda 24.04.2008 22:27
Melda
Pánové (GG & krokodýl) v zásadě s váma souhlasím, taky jsem pro svobodu projevu a pluralitu názorů.…
para 25.04.2008 10:12
para
Než odejdu z práce :), tak odpovím taky: Chodím jsem taky od začátku, snažím se, ač poslední dobou…
VH 25.04.2008 13:33
VH
Docela mě mrzí, když vidím, jak se tady mnohdy o začátečnících bavíte:-( každý přece začínal a potře…
Katynka 25.04.2008 14:22
Katynka
Já jsem zakládala to vlákno o mechu. Ptala jsem se odkud berou tak krásný mech a odpověď zněla : kou…
zuza 25.04.2008 19:52
zuza
některý dotazy jsou brutální některý odpovědi taky ale když se někdo dozví že chovám hady v civiluta…
kraken1 25.04.2008 15:46
kraken1
Zdravim, mne osobne nejvice vadi to, ze se temer kazde vlakno stoci uplne nekam jinam nez byl jeho p…
Redsnake 25.04.2008 17:00
Redsnake
Ahoj..jen něco málo k té povinné registraci....já už se pokouším neůspěšně registroat pěknou řádků t…
cnc23 25.04.2008 17:30
cnc23
cnc23 - Zdar. Informoval jsem o tom problému admina, tak snad se to pohne. Nedávno nastal stejný pro…
halapremek 25.04.2008 17:57
halapremek
cnc23 - Tak admin se vyjádřil tak, že na tuto IP adresu byl registrovaný uživatel regius. To nejsi T…
halapremek 25.04.2008 20:10
halapremek
Ta ifauna je tu takovej strašák, že se tam snad konečně půjdu podívat. Z vašeho vyprávění to ale vyp…
MadMike 25.04.2008 22:28
MadMike
je bezpečnější mávat americkou vlajkou v KLDR To mi nedělej tohleto :-D
para 25.04.2008 22:31
para
MadMike: Hlavně se nám ve zdraví vrať :-D
Marta 25.04.2008 22:31
Marta
luxusní hláška teda musím říct..teda napsat:-D:-D:-D:-D:-D....něco jako člen ku-klux klanu s kapucí…
cnc 23 26.04.2008 01:38
cnc 23
Nepleť si Gipsy kings a Gipsy CZ, jsou to dvě velmi odlišné věci(kapely), samozřejmě to sem nepatří,… poslední
malpolon 26.04.2008 16:59
malpolon

Podle me by se volna diskuze nemela uzavirat a urcite ne po tom co jen nedko napise.."Nemelo by se to zamknout?"Pokud sami uvazite ,ze uz je to moc tak to i chapu..byly ale nejake duvody proc jste zminovane vlakno uzamkli?Jen se mi zda ze je horsi prilisne odbihani od tematu a nekdy zas prilis agresivni reakce na zacinajici chovatele,nez diskuze jez probihala.:-D:-DJe to jen muj nazor a spise je to dotaz.

Zdarec, docela mně taky mrzí jak se to tady vyvíjí, teď se možná někteří pánové (Dasta), nebo spíš děti( pepito) budou na mně zlobit, ale dotazy typu :hádek.... a odpovědi, no škoda řeči mi berou dech. Nevím, možná že s nima dorazila "nová krev", ale jestli je přínosem- pochybuji! Dřív to byli dotazy na úrovni, odpovědi taky ,dnes odpovídá kde kdo na vše! Navíc čím dál častěji! Je to můj názor.

Myslím si, že povinná registrace nic neřeší, to je otázka několika kliknutí a je z nepřihlášeného přihláný, ale IQ to nikomu nezvýší;-). Holt trocha trpělivosti nás nezabije a komu se na to odpovídat nechce, odpovídat nemusí, ale měl by se v tom případě zdržet nějakých invektiv a komentářů, které nejsou k věci. Souhlasím s GG, že by byla škoda oklešťovat svobodu vyjadřování nás všech, pokud nejde o nějaké napadání nebo naprosté nesmysly. Myslím, že nebylo třeba zamykat ani to vlákno o Terra Exhibu. Ovšem to je na posouzení každého z nás (moderátorů) a myslím, že všichni moderátoři jsou dostatečně inteligentní a rozumní, aby dokázali rozhodnout, kdy je vhodné něco zamknout a kdy ne. Je jasné, že z přibývajícími návštěvníky se občas objeví nějaký ten ekces, ale pořád to snad ještě zvládnem ukočírovat a dotyčné umravnit do mezí slušnosti. Jak jsem psal výš, tak z těmi opravdu začínajícími a většinou dost mladými je dobré se obrnit trpělvostí a třeba je i někam posunem...

Nevyjadřuju se pokud to je nezbytný, řekl bych na to asi tolik, že většina dotazů je pro pokročilého poměrně primitivní, ale že to neznamená se udivovat nad těmito dotazy a mastit si svoje ego. Je v pořádku, že se lidé ptají i pro někoho na stupidní věci, furt dokola a že jsou tady lidé, co mají zájem se o inf. podělit. jinak bych taky byl opatrnej s tím co zamčít a nikoliv, je furt lepší, aby tady byla demokracie, "anarchie" než totalita, diktatura už je těch co si myslí, že mají pravdu a dělají vzájmu nás všech všelijaká omezení dost okolo, snad nenastane to samý tady. Každopádně bych se i rád setkával více s odbornějšími věcmi

Pánové (GG & krokodýl) v zásadě s váma souhlasím, taky jsem pro svobodu projevu a pluralitu názorů. Ale pozor aby se svoboda a demokracie nezaměňovala s anarchií. I svoboda by měla mít svoje hranice a pravidla. Chodím na poradnu od jejího vzniku a mám pocit, že její úroveň postupem času klesá, což mě hodně mrzí. Osobně mi taky nevadí, když se nějaké vlákno zvrhne v pokec, ale za předpokladu, že vše zůstane ve slušné rovině. V takovým pokecu se kolikrát člověk dozví víc, než ve striktně odborném příspěvku. Ale dost mě prudí když se někde objeví osobní výpady a invektivy, což už se podle mě děje i tehdy, pokud někdo naráží či zpochybňuje úroveň intelektu jiného uživatele apod. Tohle přesně se ve zmiňovaném vlákně dělo, takže žádná škoda, že ho Knox zamknul. Byla to stupidní a zbytečná přestřelka a nezůčastněný člověk se tam nic, kromě toho jaký má podle jiných pan Kleiner podnikatelské záměry, nedozvěděl. Takže bylo tohle vlákno vlastně o ničem a o tím pádem si o lock říkalo.
Vaše benevolence je šlechetná ale časem by se mohlo stát téhle poradně to, co se stalo mnoha jiným internetovým diskuzím a fórúm......stane se z ní obyčejnej chlív. Myslím, že by to byla škoda a že nikdo z nás si to nepřeje.

Toť můj názor.

Než odejdu z práce :), tak odpovím taky:

Chodím jsem taky od začátku, snažím se, ač poslední dobou spíš sporadicky, moderovat a opravovat. Bohužel, čím více přízpěvků, tím méně času, tak to bývá, takže se nám tu množí jednak naprosto stupidní dotazy typu "Mám terárko, co do něj" a nebo podobné plácaní KB, jako ve výše zmíněném. Já se plně ztotožňuji s názoreme GG - je to jen o tom, kde vidíme tu hranici mezi pořádkem a anarchií - alespoň mé mantinely svobody to zatím splňuje.

Je vcelku logické, že se nám poradna bude přibližovat iFauně - nesmíme zapomenout na to, že Teraporadna byla ze začátku jen pro "vyvolené" - prostě pro ty, kdo se sem dostali či byli osloveni moderátory. Atmosféra a lidé vynikající. V současné době si už ale diskuzi na téma Para versus Bílý králíček a ET nedovedu představit. Prostě návštěvnost se zvýšila a to rapidně a, chtě nechtě, přišel mrak malejch děcek a nebo dalších lidí (nebudu používat raději žádný superlativ). To k demokracii patří, možná bohužel... Snad se GG podaří rozšířit tým moderátorů, vím, že na tom pracuje pořád :)

Rozdíl od iFauny je ten, že je tu ta možnost locků a případných úprav nadpisů vláken. Z iFauny jsem doslova utekl, prostě mě to štvalo, sem chodím moc rád, i dkyž času spíš ubývá... Chlív se z toho nestane - pevně v to věřím.

Toť asi můj nesourodý přízpěvek k tématu - jedu do terénu...

VH

Docela mě mrzí, když vidím, jak se tady mnohdy o začátečnících bavíte:-( každý přece začínal a potřebuje sem tam nějakou radu. Samozřejmě - odtazy typu "terárko a co do něj" mi taky občas lezou na nervy, ale pořád si myslím, že je tady dost (pro začátečníky důležitých) témat. Já jsem se taky v jednom vlákně zeptala, jaký je vhodný podklad pod hada a jsem ráda, že jsem slyšla různé názory. (nikdo mě neseřval, že se blbě ptám, což oceňuji;-), ale někteří to štěstí neměli).Sice jsem se už něco naučila, ale pořád mi jsou některé věci nejasné.
Jasně, že sem píšou i děti, co chtějí netradiční zvířátko a občas jsou dotazy zcestné až trapné, ale zkuste se vžít do nich, pro ně to nejsou takové samozřejmosti, jako pro ty zkušené.Taky ještě neumějí pořádně formulovat otázku a vyjádřit myšlenku (to já ale taky ne, když toho mám hodně na jazyku:)) ). Proto bych je neokřikovala, jak už jsem několikrát viděla, ale spíš se snažila pomoct, ať se má aspoň to zvíře dobře.
A k "zakecávání" témat: je tady vlákno, ve kterém se slečna (tuším) ptala, kde vzít mech do terárka-jestli z lesa nebo odněkud jinud. odpověďí bylo ažaž, ale zdá se mi, že hned po druhém příspěvku se to zvrhlo v diskuzi o nějaké tera burze. Nedozvěděla jsem se tedy, jestli mech může či nemůže být z lesa a už je mi trapné se ptát, když je tam debata úplně jiná:-( To mě taky trošku mrzí. (nevím, jestli jsem zvolila správný příklad:)) )
Ale jinak je tera.poradna fajn a snad se nebudete zlobit, že jsem sem napsala svůj názor.. Ahoj!;-)

Já jsem zakládala to vlákno o mechu. Ptala jsem se odkud berou tak krásný mech a odpověď zněla : koupit na burze, proto se to tam tak zvrhlo k debatě o burze. Ale zaznělo tam, že může být klidně i z lesa a nijak se neošetřuje. Musí se pravidelně rosit a je lepší jej mít v plasikové hlubší nádobce, kam jsem dolívala vodu, vydržel mi tak dýl.:-D

některý dotazy jsou brutální některý odpovědi taky ale když se někdo dozví že chovám hady v civilutak vám nepřeju slišet co mají za dotazy to jsou místní otázky uplnej čajíček . jen dál a houšt kraken

Zdravim, mne osobne nejvice vadi to, ze se temer kazde vlakno stoci uplne nekam jinam nez byl jeho puvodni ucel. Kdyby se lidickove racili vykecat ve vlaknech k tomu urcenych, bylo by to super. Nehlede na to, ze mame temer kazdy sve icq v profilu, muzou si pokecat i prez soukromou postu....Domnivam se, ze diskuze je od toho aby pomahala resit problem, ale ne jen jednoho cloveka, ale i dalsich lidi, kteri si danou diskuzi v budoucnu vyhledaji...jenze kdyz je kazde vlakno zasekane kecanim, prebirejte se v tom...
Popravde mne i vadi otazky typu: Co dat do terarka, Jaky had?, Zakal a svlek nikde....Jsou to veci ktere se pisou v kazdem clanku a tudiz kdo se pta na neco tak zakladniho, tak se podle mne o teraristiku nezajima..porad jen ustupujem zacatecnikum a radime jim s kdejakou malickosti...Na jednu stranu je to dobre, ale pak si nemuzeme stezovat, ze si to nenactou.proc se namahat, kdyz to nekdo vyhleda za mne, sice s kecama,ale vyhleda...
Chovu a poradne zdar.)

Ahoj..jen něco málo k té povinné registraci....já už se pokouším neůspěšně registroat pěknou řádků týdnů.Můžu napsat jakýkoliv nesmysl a stejě mi to napíše že už tuto přezdívku někdo má.Říkal jsem si že třeba přezdívku idiot nebo Ludvík 3 nikdo nemá,ale situace je pořád stejná.Rád bych se zaregistroval tak prosím POMOC.

cnc23 - Zdar. Informoval jsem o tom problému admina, tak snad se to pohne. Nedávno nastal stejný problém s uživatelem Pepito. Tak hlavu vzhůru a pokud nastane nějaký takový technický problém, tak napište někomu z moderátorů. Problémy jsou od toho, aby se řešili. :-) Předpokládám, že bys rád zaregistroval Tvůj používaný nick cnc23. Pokud jiný, napiš mi do pošty.
K ifaunovatění - je pravda, že jsme svědky velkému přílivu pisatelů, kteří své dotazy již často do nebe volající ještě formulují stylem těžko rozluštitelným. S tím asi nic nesvedem. Kvalita tím sice opravdu klesá, zvlášť jak Redsnake píše, když chce někdo něco vyhledat, tak se na to vykašle po přečtení prvních vláken, protože v nich nenajde nic uspokojivého, než pokec mimo téma, leckdy přímo mimo mísu. Taky když přijdu a projíždím vlákna, tak už tolik solidních informací nevydají. Jenže - svým způsobem si za to i můžeme sami a to myslím ty reakce jako "To si děláš srandu" nebo " :-D " atd. atd. Netvrdím, že jsou některé ty dotazy v pořádku - opravdu je základní info všude k nastudování a taky netvrdím, že se leckdy nechytnu za hlavu, co to je zase za dotaz. Ovšem chat z těch vláken pak děláme jak tazatelé, tak odpovídající (odpovídající bez odpovědí). Musíme se smířit s tím, že přílivem nové krve klesá i úroveň dotazů a pokud možno pak takové vlákno nerozdmýchávat odpovědí bez obsahu, (někdy to dá zabrat, to nepopírám) a neplnit tak poradnu příspěvky bez obsahu.

Ta ifauna je tu takovej strašák, že se tam snad konečně půjdu podívat. Z vašeho vyprávění to ale vypadá tak, že je bezpečnější mávat americkou vlajkou v KLDR :)) a když čtu ty individua co je sem z ifauny vítr přivál, začínám tomu fakt věřit :))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru