Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Venom Defender Snake Gloves

Tady přikládám příspěvek o těchto rukavicích, možná by to někoho mohlo zajímat. Když ne tak to smažte.

People learn not only from their own mistakes but ideally also from those made by their fellow contemporaries (I do all the time). So why not post the most scary events that happened to you during your time as a herpetoculturist? Here's one that happened to me some 10 years ago.

At that time I was routinely using thick leather gloves to handle various elapids of moderate size, such as Aspidelaps. One day, in a hurry, I decided to use them on an adult Naja haje legionis, a snake that was with me for quite some time and of which I was convinced that it was on the more placid side. That turned out to be a bad mistake. The snake hit right through the left index finger glove with both fangs, and in the same moment I sensed a fluid running down my finger and hand. Luckily, the offender had missed my finger and instead injected its venom in the empty space between the glove and my flesh. When I took off the gloves I was even more shocked when I saw how much venom was injected; it must have been about 1 milliliter (one gram of fluid) - certainly several lethal doses. From that time on I gave up competely on using gloves for this business.

Klaus Roemer

tady je odkaz na případnou diskuzi k tomu: http://www.venomland.net/t6335-most-scary-events-o f-your-herper-career#43798

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
hrubý překlad: Lidé se učí nejen z vlastních chyb, ale v lepším případě také z chyb ostatních a já…
Aurifer 25.10.2012 00:16
Aurifer
Přesně tak. Píše o kožených rukavicích. Po oné zkušenosti přestal rukavice používat úplně. S VDG to…
BlackFlame 25.10.2012 08:32
BlackFlame
Nechci se nikoho dotknout a každý ať dělám sám jak uzná. Píši pouze svůj pohled. Rukavice (jakékoli…
Somalia 25.10.2012 08:57
Somalia
Já o těch VDG uvažovala hlavně v souvislosti s manipulací s již odrostlými Zhaoermiemi. Jedna samice…
Aurifer 25.10.2012 12:39
Aurifer
Si to právě říkám taky. Dokud je nebudu mít na ruce, tak je to jenom teoretizování. Během vyzkoušení…
BlackFlame 25.10.2012 12:48
BlackFlame
AD zkouseni VDSG - mel se je moznost mit na ruce. Na svarecky se nehrabou, ale stejne byli masivni (…
boa.constrictor 25.10.2012 13:21
boa.constrictor
zdravim takze vas pocit je ztoho ze bi mohli jejich zoubky tym project jo no ja sem nad nyma taky uv…
trampsony 23.11.2012 02:07
trampsony
Sorry za OT. .,!? (shift) ??? Chapeme sa?;-) poslední
danio007 23.11.2012 02:12
danio007

hrubý překlad:

Lidé se učí nejen z vlastních chyb, ale v lepším případě také z chyb ostatních a já to tak dělám celou dobu. Takže proč nepopsat ty nejhorší případy, které se staly během času, kdy se člověk věnuje herpetologii? tady je jeden z nich, který se mi stal asi před 10 lety. Toho času jsem pro práci s různými elapidy, jako jsou např. Aspidelapsové rutinně používal silné kožené rukavice. Jednoho dne jsem je ve spěchu použil na adultního Naja haje legionis, hada, kterého jsem již nějakou dobu měl a byl jsem přesvědčen, že je to v pohodě. Jak jsem zjistil, byla to hrubá mýlka. Had se oběma zuby zakousl do prstu rukavice na levém ukazováku a v ten samý moment jsem ucítil tekutinu stékající po prstě a dlani. Naštěstí had nezasáhl prst, ale vypustil jed do volného prostoru mezi prstem a rukavicí. Když jsem sundal rukavici a viděl, kolik jedu had vypustil, byl jsem dost šokován: muselo to být okolo jednoho mililitru (gramu) tekutiny, tedy několik smrtelných dávek. Od té doby rukavice pro práci s hady nepoužívám.

Píše se tam o silných kožených rukavicích a době před 10 lety, o VDG v tom zkopírovaném úryvku (celekm logicky) ani zmínka...

Nechci se nikoho dotknout a každý ať dělám sám jak uzná. Píši pouze svůj pohled.

Rukavice (jakékoliv, zamezující uštknutí od jedovatého hada) nerad používám z několika důvodů. Hlavím důvodem je, že nevěřím, na 100% funkčnost jakýchkoliv rukavic (třeba i těch z armádních materiálů). Nevěřím, že zub dlouhý 1,5 cm neprojede (DŘÍV NEBO POZDĚJI) jakoukoliv vyrobenou rukavicí. Pokud se zde mýlím (bohužel jsem však slyšel, že už i u těchto rukavic bylo pár lidí překvapeno), tak pak neprojede a věřím, že to zase není vhodné pro zdraví vašich chovanců (nešikovně zlomený / zalomený zub - následná infekce, apod.). To je důvod dvě.

Za moji 15 letou historii chovu jedovatých hadů (velké zmije, mamby, tajpani, apod.) jsem tyto rukavice používal pouze jednou a to u velkých jedovatých hadů, kde měly sloužit jako pojistka proti tomu, když se mi had z ruky vyškubnul (zejména při přechytávání za hlavou) a mohl mě tak zubem špíše škrábnout než kousnout. Toto jsem používal u velkých hadů jako Bitis rhinoceros, zejména arietans a Crotalus (vše cca nad 1,5 metru). Při jejich váze se totiž "vyškubnutí" moc předejít nedá (nebo ne alespoň na 100% jako u malých jedinců (do 1 m délka jakéhokoliv druhu).

Věřím to, že když s jedovatými hady umíte manipulovat, tak se obejdete bez rukavic. Manipulovat se s nimi dá i bez rukavic jiným způsobem aniž byste je stresovali (argument, že rukavicemi je nestresujeme...). TM

Já o těch VDG uvažovala hlavně v souvislosti s manipulací s již odrostlými Zhaoermiemi. Jedna samice Zaošky se mi od samého začátku notoricky špatně svlékala a tak 2x ročně jí bylo nutné pomoct a dosvléct jí mj. hlavu. No a ve 4letech věku ačkoliv byla nejmenší ze skupiny, tak už to stejně bylo solidní hovado s velkou silou a hodně dlouhými zuby. A vzhledem k tomu, že většinou jsem doma sama bez pomocníka, co by hadovi přidržoval tělo, tak musím hada v 1 ruce fixovat a přidržovat si ho paží o tělo a případně ještě nohama (takže když se defekuje, pos**e mně komplet :-D) No a dávat jednak pozor, aby si kroutící se had nezranil krk a taky aby mně samozřejmě neohrozil a při tom různě přehmatávat a sundávat mu nesvlek. No a od té rukavice bych očekávala, že by třeba, pokud by se had vyškubl (což by se stát mohlo, už mají dost sílu), tak bych aspoň měla ruku chráněnou. A dále také na případnou manipulaci s Helodermami, kdyby je někdy bylo nutné fixovat v ruce. Protože ty se při uchopení docela melou a koušou kolem sebe a prokousnout svářečskou rukavici jim nečiní problém, jak jsem se přesvědčila.
Ale co jsem se tak ptala lidí, co tyto rukavice mají, tak jsem slyšela různé reference- jedni je celkem chválili, jiní je označili "jako plechové", kdy v nich není žádný cit. Já osobně jsem toho názoru, že bych si je chtěla před koupí ozkoušet, i zhlediska koupě vhodné velikosti.

AD zkouseni VDSG - mel se je moznost mit na ruce. Na svarecky se nehrabou, ale stejne byli masivni (na me az moc). Zkousel sem v nich uchopit manipulacni kleste - slo to docela fajn, ale volna ruka je volna ruka. U elapidu asi pohoda (za predpokladu ze nesahne jinam nez na ruku v VDSG :-D ), u chrestysu a zmiji bych si nebyl jistej. Za me osobne - davaj falesnej pocit ochrany (typu nic se nestane), pricemz je horsi cit v ruce.

Co se tyce toho zajimavyho zpusobu fixace velkyho jedaka - hmm, beru, ze to je ucinny (vo tom zadna), ale osobne mi to prijde jako docela kaskadersky trik (zvlast pokud clovek nema zkusenost s velkymi hady), ktery vyzaduje jistou pohybovou inteligenci + praxi = chce to tlacit spravnou silou - ani malo (had by se vysmek a predstava, ze mam na noze zavesenou arietanu me klidem nenaplnuje) a ani moc (poskozeni hada).
My sme jedose zkouseli fixvat s plexisklovym valcem. Je pravda, ze obcas se jim do toho hlavu strcit nechtelo, ale stacil jednoduchy figl - zakryt to necim tmavym, aby to vypadalo jak doura - a pelasili do toho bez problemu (vetsinou). Pak stacilo rukou fixovat usti a trubku povytahovat az k hlave hadoura dle potreby - zbytek tela se zaklekl, jak psal Somalia, nebo ho drzel pomocnik... Jasne - prumer valce musel +- odpovidat prumeru hada. Had se taky snazil casto dostat ven "housenkovanim" (modri vedi) - taky to chtelo praxi na zvladnuti.
Asi zaverem bych rek - neni zadna 100% spolehliva univerzalni bezpecna metoda - kazdy ma neco co mu vyhovuje a musi to najit sam. Je dobre rozebrat to s nekym jinym - vic nazoru, vic moznosti...

Chovu zdar.

zdravim takze vas pocit je ztoho ze bi mohli jejich zoubky tym project jo no ja sem nad nyma taky uvazoval treba znami je pouziva na naja a to rikal ze v pohode ale treba sem si rikal ze enya agkistrodon nebo atropoides vipera ze to prokousne taky sou prej dva virobce jich co sem se doslech prej jeden je US a ten druhej tedka nevim pry ty US sou kvalitnejsi tak nevim mno zad ma cenu si je porizovat a vidad za ne pomnerne velke finance

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru